Kradzież konta

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 220 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Wow, dwa miesiące bez steama? trochę słabo...
to z drugą z kolei kradzieżą konta też bardzo słabe. Ja się tylko dałem nabrać na bota.
Mam nadzieję, że tak długo czekać nie będę. :(
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

xardas pisze: Wow, dwa miesiące bez steama? trochę słabo...
to z drugą z kolei kradzieżą konta też bardzo słabe. Ja się tylko dałem nabrać na bota.
Mam nadzieję, że tak długo czekać nie będę. :(
Powiadomienia żadnego nie dostałeś o zmianie hasła do konta lub adresu email?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

nie. próbuje się zalogować, pokazuje, że hasło nieprawidłowe. chcę odzyskać hasło, a tam już zmieniony mail.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

xardas pisze: nie. próbuje się zalogować, pokazuje, że hasło nieprawidłowe. chcę odzyskać hasło, a tam już zmieniony mail.
Dodatkowo teraz osoba, która zajumała Ci konto, próbuje naciąć innych - dostałem zaproszenie do gry w CS:GO, a na czacie osoba (lub bot) używająca Twojego konta podsyłała link do podejrzanego TeamSpeaka. Gdy zagadałem, żeby nowy właściciel napisał jak masz na imię, to oczywiście nie było reakcji - ostrzegłem ziomków w poczekalni, ale podejrzewam, że sporo osób może się naciąć na coś takiego, zatem przestroga: jeśli ktoś podsyła Wam dziwnie wyglądający link do TS, to dopytujcie. ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

xardas pisze: nie. próbuje się zalogować, pokazuje, że hasło nieprawidłowe. chcę odzyskać hasło, a tam już zmieniony mail.
Czyli musiał mieć dostęp do Twojego email.
Awatar użytkownika
Moderator
Discord: silas#0117
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Ciekawe czy z zdrowym rozsądkiem i mobilnym token można się czuć bezpiecznie :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

@mikrawiec, zastanawiam się, w jaki sposób, skoro go nigdzie nie podawałem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

xardas pisze: @mikrawiec, zastanawiam się, w jaki sposób, skoro go nigdzie nie podawałem.
Przecież sam piszesz, że zainstalowałes sobie plugin do TS.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

nie zainstalowałem, po kliknięciu nic się nie stało prócz zwiechy internetu. i to mnie przestraszyło. no, a potem z górki się potoczyło.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

W EA jakoś wszystko szybko poszło. :P
Tutaj drugi tydzień i nic, nawet mail do Gabe'a nie pomógł :(
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

xardas pisze: nie zainstalowałem, po kliknięciu nic się nie stało prócz zwiechy internetu
Ale przynajmniej przeskanowałeś system antywirusem (albo lepiej - postawiłeś go na nowo)? :roll:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 48 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Trzeba uważać x 1000...000, po za tym sam antywirus cie nie uchroni,
używam Emsisoft Anti-Malware a klucz na rocznej licencji z G2A groszowe sprawy ale uratował mnie już kilka razy, czy to na TS'ie czy twitchu

nawet grę zainstalowana ze steam pyta o to czy ja uruchomić, i trzeba zezwolić, także polecam sprawdzić ten program na pewno komuś się przyda kogoś uratuje.
mam nadzieje ze odzyskasz konto , Powodzenia :piwo: :tak:
Awatar użytkownika
Robin Hood

fox1987 pisze: nawet grę zainstalowana ze steam pyta o to czy ja uruchomić, i trzeba zezwolić, także polecam sprawdzić ten program na pewno komuś się przyda kogoś uratuje.
Nosz... Dlatego pisałem, że najlepiej postawić system na nowo. Chyba, że naprawdę nie chce tego robić, wtedy najlepiej udać się na specjalistyczne forum, gdzie mocno obeznani z systemem użytkownicy pomogą w "sprzątaniu". Bo skoro program "zwiesił" mu internet, to pewnie zostawił też inną niespodziankę.
Emsisoft we wszystkim wykrywa malware, jedyną jego zaletą jest wykrywanie, kiedy jeden proces samoczynne uruchamia inny. A podawanie jako zaletę okienka potwierdzenia uruchomienia KAŻDEJ aplikacji jest śmieszne. To już lepiej czułość UAC ustawić na maksa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 48 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

to co cie smieszy mnie nie , to ze napisalem ze pyta o uruchomienie gry nie napisalem jako zalety a tylko wspomnialem, zaleta to to ze mnie uratowal gdy z teamspeaka chcialo mi cos instalowac,
i wole zeby mi wylatywaly okna ze mam cos potwierdzic w programie niz martwic sie ze cos sie dzieje,
daje głowe ze ten kolega co stracil kono gdyby posiadal Emsisoft Anti-Malware, miał szanse zareagowac szybciej
Awatar użytkownika
Robin Hood

Bo UAC na pewno nie wyskoczył z informacją, że plik nie jest podpisany...
Kliknął "Tak" bo był już przyzwyczajony.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Takie alerty gdzie program woła o każdą zmianę w systemie są wg mnie mało przydatne. Tak samo jak z UAC się przyzwyczaisz "no przecież tak, chcę włączyć ten program, weź mnie już nie wkurzaj" i przeklikujesz się bez zastanowienia. xardas dał się nabrać na scam chcąc (nieświadomy niebezpieczeństwa) zainstalować niby-wymagany plugin. Jakby dostał ostrzeżenie, że "program chce wprowadzić zmiany w rejestrze / przeglądarce" to by kliknął ok myśląc "no przecież się chce zainstalować, to musi mieć jakieś uprawnienia".
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

czyli trzeba jeszcze postawić na nowo system, żeby mieć pewność, że nic nie zostało? to mogę w sumie zrobić, chociaż plik usunąłem, bo się "nie instalował". Sprawdzałem kilkoma programami (jak wrócę do mieszkania to mogę napisać, jakimi). UAC wyłączony, bo tyle razy wyskakiwało jakieś "zagrożenie", że w końcu olałem to. Nabrałem się z prostej przyczyny - wiadomość dostałem od znajomej na steam. Wszelkie poprzednie scamy olewałem, bo wiedziałem co i jak. Tutaj zbaraniałem, bo wcześniej z tą osobą pisałem kilka razy. Teraz sam nie wiem, czy ona nie napisała do mnie, bo też była zainfekowana. Stan faktyczny jest taki:
-system przeskanowany, nic nie wykryte,
-plik wykasowany, system jeszcze niestawiany,
-ticket dalej otwarty, po wrzuconych screenach cisza. Mail bezpośredni do gabena nie pomógł,
-żadne pozostałe hasła nie zostały ukradzione, nie mam niezapowiedzianych kredytów (jak na razie), kasa z konta mi nie uciekła.
Wydaje mi się, aczkolwiek jest to tylko moja hipoteza, że był to program przekierowujący, a nie kradnący wszystkie hasła. Wspomnę tylko o tym, ze po kliknięciu i restarcie internetu przy logowaniu do steama pojawiło się okienko o "wygaśnięciu hasła steam i prośbie wprowadzenia nowego". Zamknąłem to okienko, internet jeszcze raz zrestartowało i *zad* ze steama.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Teraz mam jakiś SpyShelter antikeylogger, czysciłem wszystko malwarebytesem, nie wiem na ile to pomogło. mogę w sumie zostawić ticket z innego maila jeszcze, żeby sprawdzić czy ktoś nie babrze w zgłoszeniu (choć to mało prawdopodobne). W weekend postawię system na nowo, tylko pytanie - kasować partycję systemową czy całość?

Aaa, dla ciekawych - plugin, który się ściąga nazywa się sound.plugin. :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

support steama na moj ticket odpowiedzial dokladnie po 36 dniach wiec polecam ogrom cierpliwoswci :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

ło matko, sporo czasu... no to jednak prawdziwe będzie to, że co najmniej miesiąc trzeba czekać :(
ODPOWIEDZ