Jaki Linux?

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Witqm.
Brat postanowił po 4 latach siedzeniu na Win7 zmienić system na Linuxa. Tyle, że jest zielony (jak i ja) co do tego systemu operacyjnego. Teraz chce sie dowiedzieć jaki jest najlepszy.
Ma on laptop Toshiba G570 (cytuje: "4GB RAM, najmocniejszy i3 i dwie karty graficzne - Radeon i Intel"). Konkretów brak.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Żaden. Nie powinno się używać Linuxa jako systemu na co dzień.
PS. Bardzo subiektywna opinia poparta wieloma próbami przesiadki z windy na linuxa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Dla początkujących Mint albo Ubuntu, można zrobić dualboota z Windows 7, w razie czego zawsze można zaorać partycję gdyby się nie spodobał.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

@doublexrossed - jeśli Mint to w jakim środowisku? (nie wiem o co kaman, ale dobra :E )
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Ja mam Dual Boota z Xubuntu 14.04 LTS, od razu masz zainstalowanego Firefoxa i dużo przydatnych apek, a do tego niemulące środowisko xfce i już :D. Idealny system do neta.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Da się korzystać z linuxa jako systemu na codzień, ale trzeba porzucić dużo przyzwyczajeń z windowsa. W windowsie jak masz problem - uruchamiasz określony program/skrypt, który to naprawi. Przy linuksie musisz, spojrzeć w logi i samemu zrobić. Ma dużo zalet, ale nie zastąpi systemu do gier. Po prostu biblioteka jest skromniejsza, a sterowniki niższej jakości.
Sam od pięciu lat korzystam z dwóch systemów, ale grając nie da się (jeszcze) porzucić windy.
Kilka pojęć:
Gnu/linux - system operacyjny z jądrem linux i zestawem otwartych narzędzi gnu. Popularnie skrócony do linux.
Dystrybucja - konkretny zbiór oprogramowania(linux + gnu). Są to np. debian, gentoo, mint, centos
środowisko graficzne - sposób prezentacja informacji graficznie przez komputer, linux jest podzielony na warstwy i programy odpowiadające za interfejs mogą być dowolnie zmieniane. Tu twoja osobista preferencja.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 3 razy

komarEX pisze: Żaden. Nie powinno się używać Linuxa jako systemu na co dzień.
PS. Bardzo subiektywna opinia poparta wieloma próbami przesiadki z windy na linuxa.
To mało się starałeś.

Jak na początek proponuje Ubuntu Mate, Xubuntu, Linux Mint Xfce, Linux Mint Mate lub najlżejszy Lubuntu.
Najważniejsza informacja jest taka, że Linux Mint nie jest demonem szybkości i niech się nie zdziwi, że dość długo będzie trwał start systemu. Najlepiej, aby sam przetestował po kolei i wybrał, który mu pasuje.

PS Tylko niech nie wybiera Ubuntu, bo to straszny muł.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Ja mam Xubuntu 14.04.03 64bitowe i używam go na kompie z Pentium E2180, 2gb Ramu i GT210 i dyskiem 80Gb na SATA i nawet Steam mam zainstalowane, Google Chrome a i do ściągania z Youtube mam 4KVideoDownloader i da się używać, używałem zwykłego ubuntu to menedżer okien zużywał tam dużo pamięci zresztą chodził mi gorzej niż Xubuntu, tak samo Linux Mint 17.2 też mi nie za dobrze chodził, też zużywał trochę pamięci a Xubuntu to po włączeniu zużywa 300mb zaledwie, tylko z steam jest tak że jak pod windą ściąga z 90 mb przy instalacji tak tutaj ściągał 283 mb aż ale bardzo dobrze mi się go używa a windy to nawet nie mam w ogóle zainstalowanej, zresztą nawet w 7 mi nieco Aero zwalniało na tej mojej GT210 a chwilowo tylko ją mam odkąd mi 8600GTS mi padła parę dni temu. Ja do windy już nie wrócę, mam w co grać a Xubuntu bardzo szybko działa na moim kompie. Nawet drukarka HP 1050 mi bezproblemowo działa, tak samo z sterownikami NVIDI nie mam problemów. A co do gier to gdy testowałem Steam to pod Linux Mintem nieco gorzej mi gry chodziły niż pod Xubuntu, tam to nawet mi Race The Sun zwalniało czy też Half-Life 2 a w Xubuntu mi gry działają całkiem płynnie przy rozsądnych detalach i rozdzielczości.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

@Up
Sprzęt prawie identyczny jak mój poprzedni... Nawet kiedyś zmieniałem GF 8600 GX (nie pamiętasz czy T czy S) na tymczasową 210. Co do Xubuntu to 100% racji - mi na IBM T43 (1,5 GB Ram, jakiś tam ATI X300 Famili czy jakoś tak i Pentium M) Xubunto chodziło jak marzenie, a XP włączał się 10 minut.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

a może SteamOS?
niestety nie mam żadnego doświadczenia
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

CgreatC pisze:
komarEX pisze: Żaden. Nie powinno się używać Linuxa jako systemu na co dzień.
To mało się starałeś.
Jeśli pisanie modułów do kernela dla Optimusa (tego od Nvidii) sprawia Ci przyjemność to proszę bardzo. Ja nie mam czasu na takie głupoty.
Rozwijając myśl, żeby mi ktoś teraz nie powiedział "lel przecież są i działajo" - spoko, ale jak kupiłem nowego lapka to na linuxa nie było kompletnie nic co wspiera Optimusa, a grzanie gpu nvidii non-stop jakbym miał mieć załączonego linuxa jakoś średnio mi pasuje (bo tak to wtedy działało, nie dało się nawet wyłączyć tego gpu).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz

CgreatC pisze: PS Tylko niech nie wybiera Ubuntu, bo to straszny muł.
Na tle innych Linuxów - może. U mnie Ubuntu chodzi lepiej niż Windows 10. O szybkości włączania i wyłączania nie wspominam.

A może po prostu Debian z Xfce?
mothi pisze: a może SteamOS?
niestety nie mam żadnego doświadczenia
Lepiej nie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

@BlackLion, @serafek5,
jądro linuxa dużo lepiej zarządza zasobami. Dużo daje odpowiedni planista.
@mothi,
to debian z gnome'em, domyślnie bootujący do trybu big picture steam.
@CgreatC, stworzyłeś oksymoron. Z jednej strony polecasz ubuntu, z drugiej nie. Masz rację unity nie jest najlżejsze, ale problem ociężałości środowiska dotyczy low endowych kart z przed 7 lat. Aktualnie wybór środowiska graficznego to tylko własne preferencje.
@komarEX, linux to inny system niż windows i nie można go nazwać zamiennikiem. Linux nie jest produktem, jak windows. Niestety niewiele osób jest to wstanie zrozumieć... Dlatego ja unikam bycia misjonarzem linuksa, bo skończy się jak, po jakiejś pomocy przy kompie, gdy druga osoba uważa, że po tym jestem darmowym supportem.
Awatar użytkownika
Łowca

ShFil pisze: @CgreatC, stworzyłeś oksymoron. Z jednej strony polecasz ubuntu, z drugiej nie. Masz rację unity nie jest najlżejsze, ale problem ociężałości środowiska dotyczy low endowych kart z przed 7 lat. Aktualnie wybór środowiska graficznego to tylko własne preferencje.
Gdzie polecam Ubuntu? Lubuntu, Xbuntu, Linux Mint, Steam OS tylko są na oparte na Ubuntu, a dalej poszli w swoją stronę.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Też chciałem sprobować Linuxa, a tu widzę tyle różnych dystrybucji polecacie... Myslalem zacząć od Ubuntu (ma chyba najladniejszy interfejs?) a tu nawet jego są (chyba) różne rodzaje? Ktoś napisał że muli zwykłe Ubuntu - czy na Phenomie II x4 955 @ 3,8GHz, 8GB i R7 260x odczuje roznice w wydajnosci między poszczegolnymi dystrybucjami linuxa?
Awatar użytkownika
Łowca

Moim zdaniem Xubuntu 14.04LTS to obecnie najlepsza opcja przy przechodzeniu z Windowsa, bo interfejs jest bardzo podobny do starych Windowsów (XP, 7). Podobnie jest z Lubuntu (jeszcze prostsze środowisko, ale dużo mniej opcji gdybyś chciał je dostosować do siebie). Podstawowe Ubuntu to już więcej różnic interfejsu.

Do grania na laptopie odradzam, chyba że grasz na zintegrowanej z prockiem grafice. Sam niedawno próbowałem się przesiąść i całkowicie zrezygnować z Windowsa (z Linuksa korzystam od ponad 10 lat) i głównym problemem było rwanie się obrazu na dodatkowej karcie Nvidii (obecnie nie można pozbyć się tego problemu na laptopach). Nie wiem czy dotyczy to również Radeonów.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Jaki Linux?
Też odpowiem, że żaden. Próbowałem chyba z 10 razy (w dość długim przedziale czasu) i niestety.
Generalnie jest tak: jest dobrze dopóki wszystko ci działa. Nie wiem jak jest obecnie ale ja pamiętam, że kilka lat temu walczyłem z dwiema rzeczami (z którymi w końcu poległem): sterowniki do nVidii i sterowniki do modemu USB (miałem kiedyś taki śmieszny z Neostrady). Sterowniki niby były ale to jakie cuda trzeba było robić to myślałem, że osiwieję: konsola na porządku dziennym (tak, konsola i nikt mi nie powie że da się bez nie normalnie żyć bo to bzdura, jak napisałem - jest ok jak wszystko działa)a jak przeczytałem że potrzeba coś przekompilować to odpuściłem.
Testowałem Ubuntu 8,9 i 10 (chyba takie były numery ale dokładnie nie pamiętam szczegółów) oraz Fedorę (wersji też nie pamiętam). Po tym jak zmieniłem internet na normalny kablowy (bez modemu USB) niby było ok ale aktualizacje robiły mi coś takiego, że aktualizowały programy ale część z nich po tym zabiegu zupełnie znikała.
Pewnie brakowało mi umiejętności ale uważam, że system operacyjny ma być narzędziem do wykonywania różnych rzeczy a nie zabawką samą w sobie, w której trzeba non-stop dłubać (tak było w moim przypadku), więc nie, nie poleciłbym żadnego Linuxa, nikomu.
PS. oczywiście to moja prywatna opinia i oczywiście nie wszyscy muszą się z nią zgadzać.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Na moim starym stacjonarnym komputerze sterowniki Nvidii to tez jakaś tragedia była, ale na laptopie już nie mam żadnego problemu, i wole nie kombinować, bo postawiłem sobie tego Linuxa w razie awarii Windowsa, a te u mnie są calkiem częste.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

@szczypiorfix -

Ja mam (obecnie) bardzo odmienne odczucia odnośnie sterowników - większość sprzętu, który miałem okazję napotkać ostatnio (co absolutnie nie odzwierciedla bogactwa sprzętu spotykanego na rynku) bez problemu i szybko instalował mi się na wszelkich pochodnych ubuntu z mintem włącznie, podczas gdy na windowsach instalacja sterowników przeciągała się niekiedy w nieskończoność, potrzebne było posiadanie oryginalnych płyt ze sterownikami (nie wszystkie są dostępne na stronach producentów, jeśli płyta się zapodzieje to bieda, a ściągać z różnych nieoficjalnych źródeł strach) i nie wszystko szło tak sprawnie jak na linuksach. Oczywiście, na pewno są sytuacje dużo bardziej problemowe, ale poza niewielkimi problemami z grafiką (nvidia optimus + mniej rozbudowane sterowniki nvidii nie pozwalające skorygować under/overscanu) nie jest aż tak źle.
Zaznaczam, że mowa o popularnych dystrybucjach, które są raczej dobrze wspierane.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz

@szczypiorofix
Bez konsoli daleko nie zajedziesz, to fakt. Choćby takie Centrum Oprogramowania - jest tak "genialnie" zbudowane, że wolę aktualizować aplikacje przez terminal, a to przecież niby da się robić bez problemu.
Na Linuxie jest tak (w każdym razie na Ubuntu/Debianie) - jeżeli coś działa, to prawdopodobnie zadziała od razu po włożeniu do portu. Jak nie działa, to może być problem :E
ODPOWIEDZ