Wspólna inicjatywna przeciw cwaniactwu na allegro.

Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 377 razy
Kontakt:

taniec_chochola pisze:
Nesus pisze: Pierwotny produkt hmmm... ok. Czyli użytkowników sprzedajnych pudełka i płyty z grami na Steam bez kluczy Steam też należy zgłaszać, bo produkt nie jest przecież kompletny :E
Możemy się tak przerzucać anegdotami bez końca, szczególnie jeżeli masz ochotę na podrzucanie nam fragmentów ustaw, które w całości brzmią jednak zupełnie inaczej. Jeżeli czujesz silną potrzebę usprawiedliwiania takich praktyk - nie ma sprawy, każdy z nas ma jakiś tam zbiór fantazji o sobie samym i o tym, jakie rzeczy są dla niego do zaakceptowania, a jakie nie. Ostatecznie decyzję co do sprzedaży podejmiesz sam. To, że ktoś tutaj próbuje wyjaśnić, czym różni się radosna interpretacja pewnych przepisów od ich rzeczywistego brzmienia nie oznacza, że musisz się temu podporządkowywać - ewentualne konsekwencje poniesiesz przecież we własnym zakresie.
Bardzo ładny wywód ;) ale odpowiedz chociaż na to pytanie: Czy należy zgłaszać użytkowników sprzedajnych pudełka i płyty z grami na Steam bez kluczy Steam? [/quote]
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Pardon, ale chyba nie rozumiem pytania, bo przecież właśnie takie aukcje są w tym temacie głównie zgłaszane - jeżeli ktoś sprzedaje pudełko z wykorzystanym kluczem produktu (licząc na naiwność kogoś, kto sądzi, że grę będzie mógł sobie aktywować), to trudno powiedzieć, żeby zachowywał się uczciwie.

Chyba, że chodzi Ci o osoby, które sprzedają pudełko tym, którzy są w pełni świadomi, że klucza nie dostaną, ale np. swój klucz posiadają już z innego źródła, ale interesuje ich samo opakowanie z zawartością (bo np. chcą sobie patrzeć na półeczkę, na której znajdują się pudełka z tytułami, które posiadają).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Nesus pisze: Pierwotny produkt hmmm... ok. Czyli użytkowników sprzedajnych pudełka i płyty z grami na Steam bez kluczy Steam też należy zgłaszać, bo produkt nie jest przecież kompletny :E
Dokładnie. To jest dystrybucja hybrydowa. Dostajesz grę na nośniku + kod do wersji cyfrowej. Całość jest jednym produktem. Pozatym jest to celowy zabieg producentów aby ustawa o wyczerpaniu praw autorskich miała jak najmniejsze zastosowanie.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

"Chyba, że chodzi Ci o osoby, które sprzedają pudełko tym, którzy są w pełni świadomi, że klucza nie dostaną, ale np. swój klucz posiadają już z innego źródła, ale interesuje ich samo opakowanie z zawartością (bo np. chcą sobie patrzeć na półeczkę, na której znajdują się pudełka z tytułami, które posiadają)."
Przecież ten gość od Wieśka 3 wyraźnie zaznacza, że nie ma w pudełku kodu na GOG-a. I uprzedzając jakieś niedopowiedzenia. Co jest zawartością opakowania? A no np.: płyty z grą. Ja tu nie dostrzegam żadnej różnicy, ale widzę tutaj leci krucjata pełną gębą. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia: Wy naprawdę jesteście tacy mega, hiper, ultra uczciwi czy to tylko taka forumowa kreacja, a może inne pobudki?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Zdradzę Ci - to spisek, tak naprawdę wszyscy tu reprezentujemy wielkie korporacje, które robią na złość drobnym ciułaczom.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Czyli suchy żarcik na zakończenie dyskusji. W sumie mi to wszystko jedno. Wieśka 3 mam ma Steam, żadnych płyty, żadnych pudełek, żadnych wątpliwości moralnych ;)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Mnie jest tak samo wszystko jedno w tej sprawie. O ile w podobnych praktykach nie dziwi mnie wcale ich stosowanie, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto próbuje wykorzystać okazję, to dziwi mnie właśnie i śmieszy usprawiedliwianie takich kombinacji.

Także moim zdaniem prawo nie jest doskonałe - powinna istnieć legalna forma odsprzedawania growych używek, a producenci powinni raczej jej sprzyjać, niż ją hamować. Trzeba uświadomić sobie jednak, że prawa dotyczące cyfrowej dystrybucji nie dotyczą tylko gier, ale oprogramowania i licencji o znacznie większych wartościach - choćby dla przemysłu. Dlatego są tak restrykcyjne.

Bawiąc się w drobne cwaniactwa (albo duże, jak wieśkowe aukcje z kilkudziesięcioma pudełkami/kluczami) zabieramy się za zmianę prawa od pupy strony ;] Jasne, każdy może sobie wierzyć w to, że sprzedając swoje pudełko z trzecim Wieśkiem może się nazwać antysystemowcem i przeciwnikiem tworzenia prawa przez korporacje, ale póki za tymi hasłami idzie własna przaśna chęć zarobienia kilku groszy, to będzie to brzmiało niezbyt poważnie.
Awatar użytkownika
Redaktor
Kontakt:

Bardziej niż usprawiedliwienie, chodziło mi o rozkręcenie dyskusji, bo po prawdzie trochę mi się nudzi ;) Wszystko co piszesz to prawda, ale tak zabawa w Don Kichot'a jaka tu panuje też jest trochę śmieszna, bo na miejsce usuniętej aukcji pojawia się 5 następnych. Tu raczej należałoby walczyć o zmianę, i nie chodzi mi tu o całe prawo, ale np.: regulaminu Allegro, który w jasny sposób określałby co można i jak można sprzedać w kategorii gry. Oczywiście musiałby być systematycznie aktualizowany. No ale póki prowizja płynie.... to ten ;)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Ruski sprzedawca na allegro:
Zanim kupisz, przeczytaj instrukcje do aktywacji:
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aktywacja od rosyjskiego (ukraiński, białoruski i t.d.) Konta Steam (drugie konto, osobna).
Po aktywacji VPN w Rosyjskiej (ukraińskim, białoruskim i t.d.) Steamie Konto gry jest REGION FREE.
Proszę przeczytać VPN aktywacji Przewodnik dla dalszych informacji: http://ruslantamerlan.esy.es/Guide.htm (Uwaga na minutę 04:05.)
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeśli nie rozumiesz - trzeba zadać pytanie sprzedawcy.

Jeśli nie są zaznajomieni z VPN - oznacza niniejszy produkt nie trzeba!
Nie ma potrzeby, aby dokonać zakupu!
Jeżeli po będziesz pritenzii - otrzymasz negatywny komentarz!
http://allegro.pl/metal-gear-solid-v-gr ... 06243.html
http://allegro.pl/my_page.php?uid=19578110
Sprzedawanie ruskich wersji gier w polsce po nałożeniu przez Volvo blokady powinno być zabronione
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Z jakiej racji powinno być zabronione kolego? Volvo zablokowało i zabroniło aktywacji lecz nie zabronił posiadania. Więc aktywujesz na własną odpowiedzialność a sprzedawca Cię do tego nie zmusza.

To tak jak byś zabronił kupna gifta od tak żeby go mieć ale nie aktywować...

Musisz zrozumieć, że regulamin steam z pełną świadomością łamie kupujący PO AKTYWACJI gry nie sprzedający.

Widzę niektórzy nie rozumieją słowa cwaniactwo..
Ostatnio zmieniony 18 sie 2015, o 15:49 przez JockWarlock, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Osobiście, jeśli sprzedawca zaznacza w tytule, że to "wersja" vpn, nie mam nic przeciwko.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Większość kupujących tam nie ma pojęcia co to vpn ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz

Żeby anulować tranzakcję konieczne jest danie negatywnej opinie kupującemu - więc to przemyśl.
To prawda? :V
- Produkt nie może być zwrócony lub wymieniony.
A pisanie czegoś takiego w opisie konta chyba nie jest zgodne z prawem? :trollface:

O gramatyce żywcem z translatora nie wspominam.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Ja sie dziwie, ze ktos w ogole u niego kupuje. Przeciez tam nie ma jednego zdania opisu, ktore nie byloby "po polskiemu". No i wiadomo - ruski. ;->
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

JockWarlock pisze: Z jakiej racji powinno być zabronione kolego? Volvo zablokowało i zabroniło aktywacji lecz nie zabronił posiadania. Więc aktywujesz na własną odpowiedzialność a sprzedawca Cię do tego nie zmusza.

To tak jak byś zabronił kupna gifta od tak żeby go mieć ale nie aktywować...

Musisz zrozumieć, że regulamin steam z pełną świadomością łamie kupujący PO AKTYWACJI gry nie sprzedający.

Widzę niektórzy nie rozumieją słowa cwaniactwo..
Oho, pokaż mi człowieka który kupuje gifta tylko po to, żeby go posiadać, "Kupię sobie ciastko i będę patrzeć się na nie", to po pierwsze.

Po drugie - Ile osób wie co to vpn? Przypuśćmy: Antoni X chce kupić grę dla swojego syna, gra tania, i tu pojawia się problem, bo Antoni nie wie co to vpn, ale widzi, że jest instrukcja aktywacji, więc myśli że to będzie proste. Okazuje się że Antoni nie potrafi gry aktywować i chce ją zwrócić, w regulaminie sprzedawcy jest napisane "Produkt nie może być zwrócony lub wymieniony.", w tym momencie Antoni nie ma ani gry, ani pieniędzy.

Po trzecie - "Musisz zrozumieć, że regulamin steam z pełną świadomością łamie kupujący PO AKTYWACJI gry nie sprzedający." Ty to wiesz, ja to wiem, większość łowców wie, bardzo dużo osób nie wie, sprzedawca zataja tą informację, czego nie powinien robić
Awatar użytkownika
Łowca

Co do VPN sprzedawca może z użyciem translatora ALE ZAZNACZYŁ iż jeżeli nie wiesz co to VPN, to nie ma potrzeby abyś dokonywał zakupu. Zaznaczył także iż gra jest Region Lock na Rosję, Białoruś itd.

A pan Antoni X to powinien przeczytać regulamin zanim dotknie się do czegokolwiek (w tym przypadku platfromy Steam). Nieznajomość regulaminu bądź niechęć go znania nie jest żadnym wytłumaczeniem i w takim wypadku 100% odpowiedzialnośći i winę ponosi kupujący.

Mówisz, że sprzedający nie powinien zatajać takowej informacji, a dlaczego nie wspomnisz, że kupujący powinien mieć zakaz korzystania z platformy steam czy origin dopóki dokładnie nie zapozna się z regulaminem?

Zanim zaczniesz nalatywać na takowych sprzedawców i mówić jacy to są źli, powinieneś także spojrzeć na kupujących. Nieznajomość regulaminu to też w jakimś stopniu łamanie go (akceptacja bez przeczytania = kłamstwo). A po wszystkim taki Antoni X tłumaczy się iż nie wiedział, ponieważ nie znał regulaminu.

P.S nie pomyśl sobie, że jestem jednym ze sprzedawców i dlatego go bronię, lecz dlatego, że zanim zaczniesz kogoś oceniać i nalatywać/negować powinieneś patrzeć z dwóch stron a nie tylko na szkodę sprzedającego.

P.S2 co do cwaniactwa (poza tematem).. zastanawia mnie czy użytkownicy handlujący na łowcach odprowadzają podatki od sprzedaży. W sumie to też takie cwaniactwo po części. Może też powinnismy ich zgłaszać ? :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

JockWarlock pisze: A pan Antoni X to powinien przeczytać regulamin zanim dotknie się do czegokolwiek (w tym przypadku platfromy Steam). Nieznajomość regulaminu bądź niechęć go znania nie jest żadnym wytłumaczeniem i w takim wypadku 100% odpowiedzialnośći i winy ponosi kupujący.

Nieznajomość regulaminu to też w jakimś stopniu łamanie go (akceptacja bez przeczytania = kłamstwo). A po wszystkim taki Antoni X tłumaczy się iż nie wiedział, ponieważ nie znał regulaminu.

P.S2 co do cwaniactwa (poza tematem).. zastanawia mnie czy użytkownicy handlujący na łowcach odprowadzają podatki od sprzedaży. W sumie to też takie cwaniactwo po części. Może też powinnismy ich zgłaszać ? :trollface:
Czy mogę sprzedać prezent?
Prezenty Steam nie mogą być sprzedawane. Próba sprzedaży jest naruszeniem Umowy użytkownika Steam i może skutkować trwałym zablokowaniem konta. Możesz wymieniać prezenty poprzez nasz nowy system Handlu Steam, o którym więcej przeczytasz tutaj.
https://support.steampowered.com/kb_art ... #sellgifts
Tego nie znajdziesz w regulaminie, tylko w bazie wiedzy

A co do regulaminu, to pan Antoni może go też nie znać, bo nie zna języka angielskiego, nie mówi także po hiszpańsku, włosku, francusku, niemiecku, rosyjsku, japońsku, portugalsku i brazylijsku, tylko po polsku.

Potrafię zrozumieć sprzedaż giftów i kluczy na małą skalę, ale nie hurtowo

P.S. Z wypłaty odciągają mi ponad 500zł, więc niech się kochają jak sprzedam 10 gier za 50zł całość ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Rozwinę moją myśl, jeśli zaznaczają w tytule, że jest to "vpn" i wyjaśniają, że to potrzebny program do zmiany ip, na ruskie, ukraińskie, gwatemalskie itp. to wtedy nie mam nic przeciwko ;] Tylko musi być to wyraźnie zaznaczone. Nawet niech sobie sprzedają zużywane klucze do gier "kolekcjonerskie". Tylko niech w tytule aukcji zaznaczą, że klucz jest zużyty, i w opisie to jeszcze wytłumaczą :-) (może są jacyś kolekcjonerzy zużytych kluczy :lol:)
JockWarlock pisze: P.S2 co do cwaniactwa (poza tematem).. zastanawia mnie czy użytkownicy handlujący na łowcach odprowadzają podatki od sprzedaży. W sumie to też takie cwaniactwo po części. Może też powinnismy ich zgłaszać ? :trollface:
Każda skrajność jest zła, łowcy raczej w dużych ilościach nie sprzedają, więc po co zgłaszać ;] Zresztą pewnie jest jakiś przepis, który określa na ile to legalny proceder :P (pewnie ten przepis można zinterpretować na 20 różnych sposobów, ale to szczegół :-) )
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

caezar25 pisze:
Żeby anulować tranzakcję konieczne jest danie negatywnej opinie kupującemu - więc to przemyśl.
A pisanie czegoś takiego w opisie konta chyba nie jest zgodne z prawem? :trollface:

"Rzeczy" w wersji elektronicznej nie podlegają zwrotowi i wymianie zgodnie z prawem :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

mikrawiec pisze:
caezar25 pisze:

"Rzeczy" w wersji elektronicznej nie podlegają zwrotowi i wymianie zgodnie z prawem :)
Można jeśli produkt jest niezgodny z opisem itp.
ODPOWIEDZ