Dlaczego spadają FPSy?

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam!

Otóż mam pewien można to nazwać problem, gdyż chce się was forumowiczów poradzić bo nie wiem czy tylko ja tak mam czy wszyscy gracze, lecz podejrzewam, że jest to wina mojego sprzętu.

Posiadam tak:

Płyta główna: ASRock G41M-VS3

Procesor: Intel core 2 Quad Q8300 2.50GHz

Pamięć operacyjna: Kingston DDR3 4GB 1333Mhz

Karta graficzna: GeForce GT440 1GB

HDD: Maxtor 40GB + Seagate Barracuda 250GB

Zasilacz: No Name 400watt

Problemem u mnie jest to, że na praktycznie wszystkich ustawieniach graficznych mam prawie taką samą ilość klatek. Przykładowo Wiedźmin 2, jakbym go nie ustawił jest to samo/ :( Wszystko na minimum-24FPSów, wszystko na MAX-18FPSów...
Jest też druga rzecz, mam w grze np. te 60FPSów (w miare stałe (zawsze skacze 56-60FPSów)), po czym gdy pojawia się jakiś dymek czy kurz potrafi spaść do 25-30FPSów i gdy dymek zniknie znów wskakuje te 56-60FPSów. Jest to niezwykle uciążliwe na dłuższą metę. Wydaje mi się, że może to być związane z tym iż moja karta wymaga zasilacz, który generuje 22Amper, a mój ma zaledwie 16Amper i wydaje mi się, że ona dostaje za mało prądu, albo coś w tym stylu... Nie jestem w tej sprawie ekspertem, więc chciałem się poradzić Was. Z góry dziękuję za pomoc. :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Gdyby karta dostawała za mało prądu to by zresetował się komputer, więc to nie to.
Co do efektów cząsteczkowych to często one tną klatki, szczególnie na starszych kartach. Do tej pory pamiętam jak tłukłem w Hot Pursuita pierwszego i po przejechaniu mety samochód hamował w tonie kurzu i klatkowało na potęgę, a sama gra chodziła bardzo dobrze. Jeżeli masz możliwość w grach to po prostu wyłącz efekty cząsteczkowe (particle effects).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

GThoro pisze: Gdyby karta dostawała za mało prądu to by zresetował się komputer, więc to nie to.
Co do efektów cząsteczkowych to często one tną klatki, szczególnie na starszych kartach. Do tej pory pamiętam jak tłukłem w Hot Pursuita pierwszego i po przejechaniu mety samochód hamował w tonie kurzu i klatkowało na potęgę, a sama gra chodziła bardzo dobrze. Jeżeli masz możliwość w grach to po prostu wyłącz efekty cząsteczkowe (particle effects).
No tak, w sumie masz rację. Miałem podejrzenia co do zasilacza, gdyż czasem komputer odpala mi się dopiero za drugim razem i w tedy tnie nawet w przeglądarce... Pobawię się tymi efektami choć niestety chyba w niewielu grach można to wyłączyć z poziomu opcji. W każdym razie dziękuję, że zwróciłeś uwagę na mój problem.

PS: Zauważyłem też takie coś...

Np. w Borderlands (wymaga procesora jednordzeniowego na zalecanych) Mam nieraz nawet 80FPSów, po czym gdy zaczyna się jakaś akcja potrafi spaść nawet do 30-40.. Straszliwy spadek, aż widoczny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dokładne oczyszczenie kompa z kurzu+nowa pasta chłodząca
Wbrew pozorom takie zabiegi dużo dają
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Popieram pomysł powyżej, nie zaszkodzi tego zrobić, bo sprawa jest mimo wszystko dziwna i może mieć drugie dno.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Zasilacz noname do Quad-a i jeszcze z tą kartą.
Miałem ten procek wyłącz Speedstep powinno coś pomóc.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

bolek pisze: Zasilacz noname do Quad-a i jeszcze z tą kartą.
Miałem ten procek wyłącz Speedstep powinno coś pomóc.
Zasilacz będę niedługo wymieniał, więc może się okaże...
Mam prośbę, mógłbyś mnie jakoś nakierować gdzie/jak się to wyłącza?

Wracając do kolegów wyżej, pasta jest świeża, bo niedawno procek był montowany w punkcie, w którym składają komputery. (Nazwa sklepu Alf-Komu, jeśli to coś komuś da). Kurzu nie ma wcale bo tydzień temu zmieniałem obudowę na nową. Patrzyłem przed chwilą temperatury i wszystko jest okej. Jedynie na CPU jest około 50stopni, ale nie rośnie temperatura bardziej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

w biosie powinnaś mieć EIST lub Speed Step Tech
Nie mów że kupiłeś Q8300 tydzień temu.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

bolek pisze: w biosie powinnaś mieć EIST lub Speed Step Tech
Nie mów że kupiłeś Q8300 tydzień temu.
Znalazłem i wyłączyłem. Czy coś pomogło sprawdzę wieczorkiem bo teraz nie mam zbytnio jak.

Niee, właściwie to dostałem Q8300 za grosze od kolegi bo zmieniał, a ja miałem wcześniej Intel'a jednordzeniowego 2.80GHz. Jakieś 4-5miesięcy temu to było. Myślę nad i5 i ogólną modernizacją sprzętu, ale z racji tego iż jeszcze się uczę i nie mam pracy ciężko jest mi cokolwiek kupić.
ODPOWIEDZ