Ale taka jest chyba idea DRM-free? Że jak mi się znudzi granie, to sprzedaję komuś innemu i odzyskuję pieniądze?
Jeżeli opcjonalna aktywacja na platformie GOG powoduje automatyczne zrzeczenie się prawa do DRM-free, to jakie to DRM free jest? Nigdy nie czytałam w żadnym wywiadzie, że to tak będzie funkcjonować.
Wiedźmin 3: Dziki Gon
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Oczywistości i w dodatku poprawne rozumowanie.
Dokładnie odwrotnie "DRMy nie zapobiegają piractwu a odsprzedaży"

Głównym zadaniem jest (a) przywiązanie do konkretnej "platformy" i (b) zniszczenie rynku używanych gier (odsprzedaży)..
Jasne jest, że w przypadku Wiedźmina 3 to reklama GOG Galaxy.. czyli "przekonanie" do konkretnej platformy. Na szczęście tylko _przekonanie_ (o ile patche i zapowiedziane DLC będzie można pobrać bez konta GOG), a nie zmuszenie jak w przypadku np. Origina czy Uplay.
DRMy wywodzą się z zabezpieczeń antypirackich i oczywiście twórcy będą twierdzić, że "to walka z piractwem".. ale fakty świadczą o czym innym.. np. gry z DRMem "Steam" są piracone tego samego dnia.. i valve jakoś niewiele z tym nie robi.
Piractwo na konsolach jest niewielkie.. "platforma" jest jedna (PSN / XboxLive).. a mimo to, niektórzy twórcy robili jednorazowy "Online pass", żeby odsprzedana kopia nie była "pełnoprawna"... a nawet Micro$soft chciał wprowadzić wraz z XboxOne "przypisanie" do konta (na szczęście się z tego wycofali).
To oczywiste, że takie ruchy nie były dla "zapobieżeniu piractwu", a dla zniszczenia rynku używanych gier.
Wystarczy poczytać co niektórzy twórcy gier AAA pisali/mówili o sprzedaży "używanych" gier.. nieraz wprost twierdzą, że sprzedaż "używek" niszczy rynek gier i trzeba go zlikwidować.
Owszem jest.. choć nie tylko.
Dawniej mogłem zrobić z grą co chcę.. zainstalować gdzie chcę, ile razy chcę, uruchomić kiedy chcę, sprzedać kiedy i chcę i komu chcę... i tak było w czasach "przed-antypirackich" i "przed-DRM".. bez sztucznych ograniczeń
.. zabezpieczenia antypirackie skomplikowały proces instalacji i uruchamiania (np. wymagana płyta w napędzie podczas uruchomienia)
.. a DRMy utrudniły odsprzedaż (w końcu sprzedaż gry przypisanej do Steam nie jest możliwe.. można sprzedać całe konto Steam.. ale jest to niezgodne z regulaminem.. i takie konto może być zbanowane)
Coś ci się przestawiło:
"DRMy nie zapobiegają odsprzedaży a piractwu i służą wygodzie."

Powiedz to wszystkim forumowiczom, którzy sprzedawali swoje klucze do GOGa by odzyskać ~ połowę zwrotu za preorder/cenę premierową

Jeśli sprzedaż pudełkowych gier DRM free jest nielegalna to powinienem mieć sprawy w sądzie jeszcze za "gimbazy", gdy masowo sprzedawałem gry po ich przejściu. I to za zgodą moderacji na uznanych forach internetowych o grach czy też zgodą allegro, który pobrało na przełomie lat w ciul prowizji za moje aukcje.
Na Łowcach też ludzie sprzedają pudełkowe gry drm free a na dodatek je kupują (temat pochwal się ostatnim zakupem)

- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Kradzież w rozumieniu prawnym (czyli Kodeksu karnego - Art. 278) to:
§ 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.", co należy rozumieć jako spiracenie programu i wykorzystywanie go do celów zarobkowych (np. piracki Autocad w biurze projektowym). Nie wydaje się również możliwe mówienie w tym wypadku o przestępstwie z art. 293 k.k.(w związku z art 291 i 292 k.k.). Tego typu zachowanie (polegające na rozdzieleniu otrzymanych w zestawie kodu i płyt) może co najwyżej stanowić naruszenie umowy licencyjnej z posiadaczem autorskich praw majątkowych do gry, i pozostaje ewentualnie w domenie prawa autorskiego/cywilnego.
Niezależnie od raczej oczywistego braku konsekwencji tego typu kombinacji, jest to nadużywanie wyrazu szacunku do graczy jaki okazali Redzi publikując swoją grę we wspomniany wyżej sposób.
§ 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.", co należy rozumieć jako spiracenie programu i wykorzystywanie go do celów zarobkowych (np. piracki Autocad w biurze projektowym). Nie wydaje się również możliwe mówienie w tym wypadku o przestępstwie z art. 293 k.k.(w związku z art 291 i 292 k.k.). Tego typu zachowanie (polegające na rozdzieleniu otrzymanych w zestawie kodu i płyt) może co najwyżej stanowić naruszenie umowy licencyjnej z posiadaczem autorskich praw majątkowych do gry, i pozostaje ewentualnie w domenie prawa autorskiego/cywilnego.
Niezależnie od raczej oczywistego braku konsekwencji tego typu kombinacji, jest to nadużywanie wyrazu szacunku do graczy jaki okazali Redzi publikując swoją grę we wspomniany wyżej sposób.
"Niezależnie od raczej oczywistego braku konsekwencji tego typu kombinacji, jest to nadużywanie wyrazu szacunku do graczy jaki okazali Redzi publikując swoją grę we wspomniany wyżej sposób. "
i to jest chyba najlepsze, co zostało napisane w tym temacie.
Jasne, dam Redom zarobić jeszcze nieraz(a dałem im zarobić w przeszłości, m.in. kupując kolekcjonerski 1 i 2 jak i zwykłe/rozszerzone edycje i później GOGowe), ale teraz najbardziej zależy mi na grze odpowiednio zoptymalizowanej i połatanej za jakiś czas na steamie (jak cena spadnie do poziomu ~ 15 euro w przecenie) a na razie sprawdzę jak sobie trzeci Wiedźmin radzi w ogóle na moim lapku.

Jasne, dam Redom zarobić jeszcze nieraz(a dałem im zarobić w przeszłości, m.in. kupując kolekcjonerski 1 i 2 jak i zwykłe/rozszerzone edycje i później GOGowe), ale teraz najbardziej zależy mi na grze odpowiednio zoptymalizowanej i połatanej za jakiś czas na steamie (jak cena spadnie do poziomu ~ 15 euro w przecenie) a na razie sprawdzę jak sobie trzeci Wiedźmin radzi w ogóle na moim lapku.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Ważne byś rzeczywiście dał im kiedyś zarobićRevan pisze: "Niezależnie od raczej oczywistego braku konsekwencji tego typu kombinacji, jest to nadużywanie wyrazu szacunku do graczy jaki okazali Redzi publikując swoją grę we wspomniany wyżej sposób. "i to jest chyba najlepsze, co zostało napisane w tym temacie.

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Jakby kogoś interesowało: gra kupiona za niecałe 10zł już z przesyłką z allegro od handlarzy pudełkami chodzi i nawet przez gog galaxy się pociągnęły patche. Mimo tego, że jej kodem tam nie podpinałem.
A DLC ci pobrało? Moja kopia jest w drodze i zastanawiam się, czy będę mógł je jakoś aktywować.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Pach się nie ściągnął bo wersja pudełkowa nie podpięta do gog galaxy (a nawet ta podpięta bo jedno i to samo tylko odpalana w inny sposób) nie posiada luncher z autoupdatem, ale można go pobrać z zewnątrz np:
http://www.gry-online.pl/pliki-do-gry.asp?ID=13689
DLC są darmowe dla tych co podpięli grę do glaxy, ale żeby działały również z wersją z płyt przygotowane są osobne pliki .exe (w galxy pobierają się jak pache po "zakupieniu" ich w sklepie i dohaczeniu do gry w menu "configure" chyba. Dla wersji drm-free pobierasz je przez przeglądarkę) więc wystarczy stać się posiadaczem właśnie tych plików .exe i bez problemu zadziałają z wersją nie odpalaną z galaxy a jedynie z prostej instalki z płyt, jak je zdobędziesz to kwestia twojego sumienia. Osobiście są dla mnie nieznaczące a jeżeli przedmioty okażą się przegięte mogą nawet przeszkadzać.
- Podziękował: 91 razy
- Podziękowania: 259 razy
- Kontakt:
Tylko, że w ten sposób klikając nieważne jaki DLC pobiera się goły setup podstawki wiedźmina, ~20MB pliczek, który po uruchomieniu będzie krzyczeć, że brakuje reszty plików. Chyba, że ostatnio coś naprawili.kamil_999666 pisze: DLC są darmowe dla tych co podpięli grę do glaxy, ale żeby działały również z wersją z płyt przygotowane są osobne pliki .exe (w galxy pobierają się jak pache po "zakupieniu" ich w sklepie i dohaczeniu do gry w menu "configure" chyba. Dla wersji drm-free pobierasz je przez przeglądarkę) więc wystarczy stać się posiadaczem właśnie tych plików .exe i bez problemu zadziałają z wersją nie odpalaną z galaxy a jedynie z prostej instalki z płyt, jak je zdobędziesz to kwestia twojego sumienia. Osobiście są dla mnie nieznaczące a jeżeli przedmioty okażą się przegięte mogą nawet przeszkadzać.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Do swojej wersji pobierałem pliki z gog.com (instalatory DLC), jeden ponad 20mb drugi nieco mniej i oba się zainstalowały pomyślnie na wersję podpięte do galaxy. Zresztą "wersja" to złe określenie, to jest dokładnie ta sama gra. Oryginalnie zainstalowałem z płyty i pobrałem patch aktywacyjny przez przeglądarkę. Po paru godzinach gry zarejestrowałem klucz przez gog.com, zalogowałem się na galaxy i wskazałem pliki gry po chwili program przyjął je jak swoje i od tamtej pory gram z galaxy dla achivmentów, niech się wbijają przy okazji.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Tydzień bez patcha to tydzień stracony, choć wydaje mi się, że takie półśrodki nie są zbyt dobre, niech sobie odpuszczą z dodawaniem wersji 1.04 1.05 1.06 i nazbierają do 1.1, takie pobieranie co tydzień 400 mb może stać się irytujące. Jednak mimo wszystkiego cieszę się, że dbają o swoich klientów, zresztą jak zawsze, i ulepszają, oraz poprawiają swój produkt na bieżąco