Mam problem ze swoim laptopem acerem. Działał dobre 3 lata, aż nagle zamiast podczas włączania wyświetlać czarny ekran zamiast logo windowsa. Trzeba tak czekać mniej więcej 2,5 godziny, wtedy trzeba przytrzymać przycisk wyłączania i włączyć ponownie, wtedy działa normalnie. Technicy acera na live czacie polecili mi formatowanie systemu, czego nie mogę zrobić, bo mam tam dużo ważnych rzeczy na dysku.
PS. Jeśli zły dział, proszę przenieść.
Podczas włączania czarny ekran i nic więcej
To spróbuj poprzerzucać swoje ważne rzeczy na inny dysk/pendriwe/ serwer. I zrobić to co oni zalecją - prawdopodobnie skopały się sterowniki do karty graficznej. Jakbyś podczas czarnego ekranu mógł wywołać menażera zadań, tobym powiedział byś zakończył proces explorer.exe i go na nowo odpalił lub się wylogował i zalogował jeszcze raz. I tak zanim zaniesiesz do serwisu radził bym najważniejsze rzeczy gdzieś przenieść.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Bardzo dobra metoda - przy dużym szczęściu pochodzi dwa miesiące i nie uszkodzi płyty. Grafiki się nie grzeje bo dziś nie zimne luty są problemem (na zimne luty grzanie tez nie dawało długotrwałego efektu a mogło uszkodzić płytę) a rozwarstwianie rdzenia grafiki od jej obudowy i jedynym środkiem naprawy innym niż doraźny jest wymiana takiego układu.
Poza tym taki tip - piekarnik jest dla lamusów i może uszkodzić płytę - lepiej na układ położyć duża monetę i ogrzewać ją palnikiem

Podłącz dysk do jakiegoś peceta albo kup obudowę do dysku za 30 zł w komputerowym, podłącz do byle czego, zgraj dane i zrób format. Od tego trzeba zacząć. można też ramy z twojego laptopa wsadzić do innego i przejechać memtestem.
Poza tym jeszcze jedno pytanie - w laptopie normalnie wczytuje się bios i w momencie kiedy powinien się ładować system na laptopie nic się nie dzieje? Wyświetla ci się logo acera na początku?
Ewentualnie jak napisał keiran można bootowac jakiś system live, zgrać wszystko na pendriva o ile ruszy.