Pytanie do programistów

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witajcie,
Mam pytanie do programistów, jeśli tacy się tu znajdują :)

Jestem studentem na 1 roku Informatyki, chciałbym dowiedzieć się od Was, jaki język powinienem przyswajać we własnym zakresie oprócz wymaganego jako obow. języka C. Skupić się bardziej na np. C#, czy we własnym zakresie samemu ogarnąc co się da z języka C szybciej niż przebiega materiał, a może zacząć przygodę z Javą :)

Chciałbym spożytkować mój czas wolny oprócz grania, nauki tego co w programie i nie tylko, ale również na coś związanego z samym czystym programowaniem :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Poczytaj o C# i Javie, następnie wybierz coś z tego i kształć się sam. Studia CI nie wiele dadzą, a własne doświadczenie w przyszłej pracy jak najbardziej. Co do C# i Javy, to ta druga jest bardziej opłacalna na rynku pracy, ale sam musisz podjąć decyzję, który język Ci będzie pasował (są do siebie bardzo podobne) ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Jezyk to tylko narzedzie, nie zwracaj na to uwagi, ucz sie rozwiazywania problemow, algorytmow, obierz sobie cel ( tworzenie software, a moze np. grafika? open-gl jest w pelni darmowy, a silnik unity, juz laikowi pozwoli stworzyc male dzielo sztuki ). Wybrales sobie bardzo fajny kierunek, teraz tylko decyzja nalezy do ciebie, w ktora stronie pojdziesz
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

Ja Ci proponuję zacząć od:
- zwykłego C (przysiąć fałd nad nim, podstawy programowania przydają się we wszystkich obiektówkach),
- jak ogarniesz, to C++,
- jak ogarniesz, to trochę Javy (ale nie za dużo),
- jak ogarniesz, to trochę PHP i C#.
Potem sam już wybierzesz sobie co Cię najbardziej kręci :D
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Zacznij od Cszarpa, najłatwiejszy z C (nie wbijaj sobie do głowy przestarzałych technologii). Nie zajmuj się nawet kursami C++ opartymi na programowaniu konsolowym, szkoda czasu. Potem Java bo jest praktycznie wszędzie i może Python oraz Scala.
Lui
Awatar użytkownika
Lui
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Jak MDA, ucz się nowych technologii, które faktycznie są używane i najbardziej poszukiwane... Java, C# te dwa na pewno. Później jak załapiesz bakcyla to sam będziesz szukał czegoś innego i coś tam sobie znajdziesz :P Python, Scala, Ruby, JavaScript
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Obecnie najłatwiej znaleźć coś w C# i Java/Android. No i oczywiście PHP, wraz z resztą webdevu. To tak jeśli chodzi o rynek pracy, ale ja polecam znaleźć język który Ci odpowiada i na tym się skupić. Sam totalnie nie trawię Javy, C# nie znam, wszystko robię w C++ z użyciem Qt albo Pythonie. C nie musisz nawet za bardzo ogarniać, chyba że kręcą Cię mikrokontrolery.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Łowca

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Najpierw skupie się na programowaniu w C ze wskaznikami etc., poniewaz i tak beda ode mnie tego wymagali, tak jak podstaw Pascala, a takto w wolnych chciwlach przysiade do Javy :)

p.s. @Farax
To mi potwierdziło moje obawy, że Java jest dla mnie :D
Awatar użytkownika
Łowca

Od siebie mogę polecić, jako, że też jestem studentem informatyki, opanować programowanie w języku C na poziomie wymaganym, a potem dopiero brać się za Jave, ale nie ograniczać się też do samego programowania, ale poznać też inne aspekty :)
ODPOWIEDZ