Witajcie, mam problem:
Otóż mam zainstalowane 2 systemy: XP i 7. Mam stacjonarny komputer. Moim problemem z Win 7 jest to, że nie mam dźwięku dopóki nie naciągnę kabla albo nie pokręcę nim tak, aż zaskoczy dźwięk w systemie. Tak samo ze słuchawkami czy mikrofonem, dobrze nie działa żadno wejście Jack. Za to w Win XP wszystko działa idealnie. Na przykład mam włączony XP, podłączam słuchawki, działają, chcę przejść na 7, włączam od nowa komputer na 7, a tam nic - przy ikonie dźwięku czerwony krzyżyk, w słuchawkach dźwięku brak. Tak samo się dzieje nawet na kablu - na XP działa, przelogowuję się, nie ma dźwięku. Co może być tego przyczyną? Czy dałoby się to jakoś naprawić? Mam ten problem już od dłuższego czasu, ale jak kupiłem słuchawki to jest jeszcze bardziej irytujące, bo nie mogę z nich korzystać na obu systemach, tylko na XP -_-. Mógłby ktoś coś na to poradzić?
Problem z dźwiękiem w Windows 7
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Na XP mam zainstalowane, bo inaczej dźwięk by nie działał, ale na 7 nie potrzeba, bo dźwięk czasem widzi, a czasem nie i w tym jest problem - na XP widzi dźwięk zawsze, a na 7 kiedy długo pomęczę się z ustawieniem kabla.
- Kontakt:
Kiedyś instalowałem sterowniki na 7, ale nic to nie dawało. A karty nazwy nie znam, menedżer urządzeń pokazuje mi ją jako "High Definition Audio Device". Karta jest Realteka, tyle wiem.
- Kontakt:
Zainstalowałem sterowniki, nadal jest jak było, tylko teraz nazwa jest taka : "Realtek High Definition Audio" czyli różnica mała.
@edit Zmieniło się jedno - teraz dźwięku nie mam w ogóle.
@edit2 Wreszcie udało mi się to naprawić
. Po zainstalowaniu sterownika zmieniłem w biosie Sterownik z HD Audio na AC97 i teraz już ciągle działa i nie rozłącza. Dzięki wam za podpowiedzenie mi o tym sterowniku .
@edit Zmieniło się jedno - teraz dźwięku nie mam w ogóle.
@edit2 Wreszcie udało mi się to naprawić