Mam 4000 złotych

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

I chcę się ich pozbyć kupując PC.

Dobry wieczór.
Mam nadzieję nie przekroczyć tej kwoty.
Informacje dodatkowe:
Z poważnych zastosowań to sprzęt będzie służył tylko do grania (monitor 1920 x 1080).
Nie będę podkręcał,bo się na tym nie znam. Nie będzie też żadnego chłodzenia wodnego, ani dwóch kart, ani 4K, ani 3D.
Liczę, że osiągnę dobry kompromis między ciszą a sprawnym chłodzeniem.

Moja propozycja:
Procesor
i5-4690 (a może i5-4460?)

karta:
Asus gtx 970 Strix

płyta główna:
MSI B85-G43 Gaming
MSI Z97 PC Mate
Asrock z97 pro4
Gigabyte GA-Z97-HD3

Czy kóraś z nich pasowałaby ewentualnie pod przyszłą generację procesorów?

Pamięć
Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB

Dysk
WD Red 1TB

Chłodzenie do procesora:
Be Quiet! Shadow Rock Slim BK010

Zasilacz:
be quiet! POWER ZONE 650W
be quiet! Straight Power 10 600W

Obudowa:
Phanteks Enthoo Pro (bez okna)

Czy to ma sens?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Nie będziesz podkręcał procka, ale i tak marnujesz pieniądze na dodatkowe chłodzenie. Dla mnie bez sensu. Po za tym reszta zestawu jest ok. Jeśli się już uparłeś na to, że na 100% nie będziesz podkręcać procka to wywal to chłodzenie i kup ssd. W sumie nawet bez wywalania tego chłodzenia powinieneś znaleźć kasę na to ssd.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Z takim budżetem zdecydowanie zalecam dorzucenie dysku SSD jako systemowy. Cisza (brak elementów ruchomych jak w HDD) + szybkość działania. A... jeszcze stara - jak sandały Mojżesza - zasada: dwie kostki (2x4GB) zamiast jednej (8GB). Chyba, że później dorzucisz drugą taką ósemkę, ale różnie to może być w przyszłości, a zakup kompa jest tu i teraz.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, o 01:31 przez Funky_Koval, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca

A którą płytę polecacie albo macie i nie sprawia wam problemów?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Jeśli nie będziesz podkręcał to szkoda kasy na drogą płytę i tak teraz Intel ciągle zmienia podstawki i praktycznie co zmianę procka potrzebna jest nowa.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

keiran pisze: Jeśli nie będziesz podkręcał to szkoda kasy na drogą płytę i tak teraz Intel ciągle zmienia podstawki i praktycznie co zmianę procka potrzebna jest nowa.
Zmieniają co generację, dwie. Zawsze będzie mógł zmienić na i7 tej samej generacji, albo przejść generację wyżej, bo z tego co wiem Broadwelle będą na tych samych podstawkach.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Nie bierz Asus gtx 970 Strix, weź Gigabyte GTX 970 Gaming G1, jest szybsza, a różnica w cenie nie jest jakaś spora, sam mam i nie narzekam.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

keiran pisze: Jeśli nie będziesz podkręcał to szkoda kasy na drogą płytę i tak teraz Intel ciągle zmienia podstawki i praktycznie co zmianę procka potrzebna jest nowa.
Tu się nie zgodzę podwójnie. Po pierwsze właśnie mobo to element na którym nie trzeba za bardzo oszczędzać (ale bez przesady ze zbajerowanymi płytami za 1.500 zł, ale zamiast płyty za 300-400 zł warto dołożyć jeszcze te 100-150 zł i mieć porządny model z dobrą sekcją zasilania i dodatkowymi interfejsami za te 500-600 zł.
Druga sprawa: co prawda intel żągluje podstawkami, ale właśnie Z97 wg jego deklaracji ma wspierać kolejną generację CPU i co ważne - w odróżnieniu od starszych czipsetów z Z97 ma być możliwe OC dla wersji K nowych CPU.
Co do mobo - mój ty Asrock Z97 Extreme 6 (lub w wariancie trochę bardziej oszczędnościowym Extreme 4):
http://asrock.com/mb/Intel/Z97%20Extreme6/index.pl.asp

Ponadto RAM raczej 8 GB w jednej kości. Na dziś nowe gry już wymagają 8 GB, konsole mają tyle samo, więc przy cudownej optymalizacji za rok nowe tytuły na PC będą wymagały pewnie 12-16 GB do optymalnego działania. A opóźnienia command rate 2T przy 4 moduach stanowiących już spore obciązenie dla wbudowanego w CPU kontolera pamięci to niefajna sprawa.

Kolejna rzecz - ja bym też zrezygnowałna razie z wybajerzonego chłodzenia i pomyślał nad małym SSD systemowym. W przypadku płyty na Z97 nie na mocno go ograniczającej SATA III, tylko na M2 koniecznie z interfejsem PCI-E.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

1. Intel wprowadzi procesory Broadwell wiosną tego roku, mają one obsługę DDR3, są w 14 nm i pewnie obsłużą obecne podstawki.

Dodatkowo w tym toku (w 2 połowie) ma mieć premierę nowa architektura - Skylake - procesory z obsługą DDR3/DDR4, 14 nm plus nowa podstawka (1151, która pewnie obsłuży jeszcze kolejną generację procesorów o pójdzie w odstawkę :D)

Więc jak dla mnie żadna różnica, czy kupi się teraz drogą płytę. Bo Skylake i tak nie obsłuży, a czekanie na Broadwella (który pewnie da magiczne kilka procent wzrostu wydajności) mija się z celem. Tak samo nie ma sensu kupować teraz płyty pod Haswella, żeby wymienić procesor na Broadwella.

Jak OP nie ma żadnego zamiaru podkręcać procesor i komputer ma służyć tylko do gier, to wystarczy kupić non-K i5 (4590 / 4690). Bo K nie wykorzysta ze względu na niechęć do podkręcania, a Hyper Threading z i7 w grach mu nie potrzebny.

2. Procesor nie do podkręcenia + realny brak wymienienia na zauważalnie lepszy procesor w przyszłości (ze względu na debiut Skykale za kilka miesięcy) - brak potrzeby kupowania drogiej płyty głównej. Bo w płytach nie do podkręcenia nie potrzebna jest zaawansowana i wielosekcyjna sekcja zasilania. Więc płyta na chipsecie H97 / B85 w zupełności wystarczy.

3. Konsole mają ram współdzielony - więc te 8GB ram musi jednocześnie funkcjonować jako RAM + pamięć w której mieszczone są tekstury itp z grafiki. Więc o ile w przypadku ostatnich marnych optymalizacji widać, że 2 GB GDRR5 na karcie grafiki to może być mało dla ultra tekstur, tak nie widzę sensu posiadania więcej jak 8GB RAM. No chyba, że ktoś pracuje na wielkich projektach graficznych itp. Mając otwartą przeglądarkę z kilkoma kartami, program pocztowy, komunikator, GIMP i grę rzadko kiedy mam zajęte więcej jak 70% z moich 8GB RAM-u.

Ostatnio też było poruszenie, jak w wymaganiach jakiejś gry było podane 6GB RAM :D Tylko to już jest liczone jako pamięć potrzebna do normalnego działania systemu, Steam i gry, nie sama gra tyle pamięci zajmuje.

4. Dysk SSD przy takim budżecie to raczej norma.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Skapiradlo pisze:
Tu się nie zgodzę podwójnie. Po pierwsze właśnie mobo to element na którym nie trzeba za bardzo oszczędzać (ale bez przesady ze zbajerowanymi płytami za 1.500 zł, ale zamiast płyty za 300-400 zł warto dołożyć jeszcze te 100-150 zł i mieć porządny model z dobrą sekcją zasilania i dodatkowymi interfejsami za te 500-600 zł.
Druga sprawa: co prawda intel żągluje podstawkami, ale właśnie Z97 wg jego deklaracji ma wspierać kolejną generację CPU i co ważne - w odróżnieniu od starszych czipsetów z Z97 ma być możliwe OC dla wersji K nowych CPU.
Co do mobo - mój ty Asrock Z97 Extreme 6 (lub w wariancie trochę bardziej oszczędnościowym Extreme 4):
http://asrock.com/mb/Intel/Z97%20Extreme6/index.pl.asp
Kolejna generacja to ma byc chyba Skylake na LGA1151, a Broadwell jest juz chyba wlasnie drugą pod LGA1150. Takze jak kupi teraz drogą płytę to zostanie jak ja - z drogą płytą bez możliwości taniego upgradu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

keiran pisze: Kolejna generacja to ma byc chyba Skylake na LGA1151, a Broadwell jest juz chyba wlasnie drugą pod LGA1150. Takze jak kupi teraz drogą płytę to zostanie jak ja - z drogą płytą bez możliwości taniego upgradu.
Miałem na wyśli wysokowydajne modele destopowe Broadwelli w wariancie K pod 1150, których jeszcze nie ma w sprzedaży. Skylake to zupełnie inna histora i z oczywistych względów będzie wymagała zmiany praktycznie wszystkiego.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Płyta:

Gigabyte Gaming 5 - mniej awaryjna, lepsza sekcja zasilania, lepsza karta dźwiękowa

Zasilacz:

Antec Adge albo XFX XTR 550/650 - lepsza elektronika, stabilność, trzymanie napięć, cichutkie wentyle.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Jeśli bierzesz lepszą płytę to pomyśl o szybszych pamięciach z niskim CL 2133 z CL9 - zawsze to parę klatek więcej, a koszt nie jest taki duży.

Dodatkowe chłodzenia na procka, którego nie będziesz podkręcał tylko jak cenisz ciszę. Chłodzenie Intela chodzi jak odrzutowiec, ja sam dokupiłem oddzielne i mam niesamowitą ciszę dzięki temu.
Awatar użytkownika
Łowca

Bardzo dziękuje za pomoc i podpowiedzi.
Z płyt wybiorę ostatecznie albo MSI B85-G43 Gaming albo Gigabyte GA-Z97-HD3.

Jeszcze pytanie co do chłodzenia procesora: rozumiem, że przy braku podkręcania nie jest potrzebne, bo nic się w środku nie będzie smażyło. Pozostaje kwestia hałasu: wybrana karta i zasilacz powinny być ciche. Natomiast obudowa nie jest wyciszana, tylko przewiewna - szukam złotego środka między temperaturami a poziomem decybeli. Czy zmiana chłodzenia będzie miała znaczenie?
Czy warto wydać te 160 złotych i jeszcze liczyć, że cooler będzie dobry np. za 3 lata przy wymianie procesora?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

To kup SilentiumPC Fera2 v.2 za 80 zł - w miarę ciche i wydajne. Ewentualnie Fortis wydajniejszy z tym samym wentylatorem.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Gherkin pisze: Bardzo dziękuje za pomoc i podpowiedzi.
Z płyt wybiorę ostatecznie albo MSI B85-G43 Gaming albo Gigabyte GA-Z97-HD3.
Tylko pamiętaj, że pierwsza nie wspiera szybszych pamięci jak 1600.

Odnośnie chłodzenia nikt nie każe Ci brać tak drogiego na niepodkręcany procek, choć ja mam bydle, bo chciałem jeszcze większą ciszę - dalej to najgłośniejszy element u mnie, bo wiatraczek muszę jeszcze jakiś lepszy kupić :x
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

buri pisze: choć ja mam bydle, bo chciałem jeszcze większą ciszę
Otóż to.

Jeśli byłeś skłonny dać 160 za coler to weź SilentiumPC Fortis 2 XE1226.
Mam go na 4460 i .... wentylatory w obudowie są od niego głośniejsze, a temp nawet w stresie wzrasta raptem o kilka stopni względem idla.

Co do płyty. Może być Gigabyte GA-Z97-HD3 mam dokładnie to samo tylko H97 (wiem że nie wspiera OC ale w OC bawią się tylko idioci, a zakupi z serii K to epic fail). Do tych płyt nawet producent daje wspólne manuale.
Różnica w cenie pomiędzy B85 a H/Z97 jest raptem kilku złotych, a dostajesz 6 Sata3 i opcję montażu Broadwella (i nie jest ważne czy z niej skorzystasz czy nie, grunt że nie jesteś ograniczony).

A o Skylake to nawet nie ma sensu wspominać bo to będzie kosztować (kosztuje) fortunę (mobo pod nie i ddr4).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Skylake ma mieć kontroler do DDR3 i DDR4, więc to od producentów zależy z jakimi slotami pamięci będą robić swoje płyty główne. A cena DDR4 dopiero w przyszłym roku zaliczy spadek, więc nie ma żadnego sensu opierać o te pamięci platformy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

buri pisze: Jeśli bierzesz lepszą płytę to pomyśl o szybszych pamięciach z niskim CL 2133 z CL9 - zawsze to parę klatek więcej, a koszt nie jest taki duży.

Dodatkowe chłodzenia na procka, którego nie będziesz podkręcał tylko jak cenisz ciszę. Chłodzenie Intela chodzi jak odrzutowiec, ja sam dokupiłem oddzielne i mam niesamowitą ciszę dzięki temu.
Imo to bez sensu. Nawet przy takim samym CAS różnice są w granicy błędu pomiarowego...
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Liga pisze:
buri pisze: Jeśli bierzesz lepszą płytę to pomyśl o szybszych pamięciach z niskim CL 2133 z CL9 - zawsze to parę klatek więcej, a koszt nie jest taki duży.

Imo to bez sensu. Nawet przy takim samym CAS różnice są w granicy błędu pomiarowego...
http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_ ... hz_w_grach
ODPOWIEDZ