Ulubione gry forumowiczów

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Nazwa tematu chyba mówi sama za siebie. Jakie są wasze ulubione gry? Najlepsze w jakie graliście? I dlaczego akurat dany tytuł a nie inny? Dlaczego gra jest warta uwagi?
 W tym wątku macie okazje pogawędzić z innymi o swoich ulubionych tytułach! :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Moja ulubiona gra hmm jest tylko jedna możliwość, warhammer dark omen. Niestety dziś jest trudno przekonać kogokolwiek do niej, problemy z uruchomieniem, grafiką, wszechobecna pikseloza :D, no i z punktu młodszych graczy nie oferuje nic co  by już nie widzieli. A kiedyś było odwrotnie jedyne co się nie zestarzało to klimat gry.
Gdy gra została udostępniona w sprzedaży wyprzedzała swoje czasy i może dla tego nie zdobyła zbyt wielkiej popularności , jedna z pierwszych strategi z prawdziwym 3d, wpływ terenu i pogody  na walkę, spora liczba jednostek nie tylko różniących się wyglądem. Wysoki stopień trudności głównie spowodowany walka w czasie rzeczywistym bez aktywnej pauzy :), ale na szczęście nie jesteśmy rzuceni od razu na głęboka wodę. Jednostki zdobywają doświadczenie, możemy dać im dodatkowe wyposażenie zdobyte na wrogach lub znalezione w spalonym budynku. W małym stopniu ale jednak nie liniowa fabułę.
O dziwo do dzisiaj  istnieją i działają przynajmniej 2 portale poświęcone tej grze gdzie umieszczane są nowe mapy, jednostki itp. No i na pewno znajdziemy chętnego do rozegrania meczyku multi.
Ten post to możne nie tyle zachęta do tej gry a mój żal że nie powstał godny następca do tej pory, niestety  Warhammer – Mark of Chaos to tylko namiastka poprzednika.

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Ja mam tyle do powiedzienia. Jednej gry nie mam, ale mam 4 serie: Gothic, Heroes of Might & Magic / Might & Magic: Heroes, SpellForce i Torchlight.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Ja swoich "faworytów" szukałbym przede wszystkim w erpegach: Planescape: Torment za wybitną fabułę, dialogi i postacie, Baldur's Gate za otwarty świat, lokacje i questy oraz Fallout za postnuklearny klimat i wolność. No i oczywiście nieśmiertelny HoM&M III ;)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Moim ulubionym tytułem jest Faerie Solitaire. Głównie dlatego, że jest to gra zrealizowana z rozmachem. Epickiej ścieżki dwiękowej mógłbym słuchać cały dzień, a fabuła wciąga bez reszty. Polecam i pozdrawiam :ok:
remike - aż dziwne, że takiemu harcorowi jak ty zależy tak strasznie na Darksiders 2 ;)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 121 razy

Ciężka sprawa bez wypisywania listy na kilkadziesiąt pozycji. Na szybko niech będzie: Metal Gear Solid 3 za to że cała gra to niezapominane sceny, seria GTA+Red Dead Redemption, za bogactwo drobiazgów, humor i perfekcyjność, wszystkie kultowe serie platformówek 3d na konsole Sony (od Crasha i Spyro po Ratcheta, Jaka, Sly'a i Raymana) za przedłużenie okresu dzieciństwa, Burnout Revenge jako przykład idealnego, arcade'owego racera z wielką rozwałką i niesamowitym poczuciem prędkości, Uncharted za mistrzostwo w dziedzinie filmowości i rozmachu w grach, trylogia Mass Effect+Kotor jako najbardziej wciągające RPG (tak, wiem, że dla większości me to nie rpg), seria Half Life jako najlepsze singlowe strzelanki i kończę zanim lista się wydłuży, bo bez wątpienia można by to ciągnąć w nieskończoność ;).

O Tekkenach jeszcze zapomniałem... Chyba żadnej grze nie spędziłem tyle czasu co przy piątce. Po parę miesięcy utopiłem też w pierwszym Tagu, trójce i Dark Resrrection na psp.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ja pałam niezwykłym sentymentem do Wiedżmina (ziet mi nie działa). Jedynka miała swój świetny klimat, IMO nie do pobicia.

@Hemiq - wiemy o problemie z "ziet". Zrobimy wszystko co w naszej mocy, by naprawić ten błąd.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Zdecydowanie cała seria Fallout. Choć najdłużej grywam w SP MBT za ogromne możliwości moderskie i edycyjne oraz główny plus, chodzi na każdym sprzęcie :).
Awatar użytkownika
Łowca

Cała seria Gothic (do 3 oczywiście),oba Wiedzminy i oczywiście moje ulubione Red Dead Redemption ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Seria Silent Hill - najlepsze survival horrory ze świetnym klimatem.
Kiedyś lubiłem także serie Resident Evil, ale ostatnie za bardzo odeszły od klimatu survival-horroru na rzecz akcji.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Quake  - ilość i różnorakość modów, konwersji, nowych mapek, nowych enginów gry oraz wszystkiego co można tam było wsadzić
Thief - klimat, klimat, klimat, fabuła, skradankowe nowatorstwo w FPS na PC, niesamowite mapki (świątynia wyglądała jak świątynia, więzienie było więzieniem itd.)
Myth -  klimat, nieustanna walka oraz skupienie się na właściwościach jednostek  bez martwienia się o budowę bazy i wydobywania surowców
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Seria Football Manager bez dwóch zdań :D Spędziłem przed tymi grami setki godzin i nigdy mi się nie nudzą.
Awatar użytkownika
Łowca

serie : Football Manager i Fifa - wiadomo, jak ktoś piłkę lubi to...Hitman - 2,3 i 4 to czysta magia, w jedynkę próbowałem grać, ale to już jednak zbyt stare czasy.Splinter Cell - pandora i chaos zaliczone, nad conviction się waham - czy kupić na muve czy jednak czekać na CDA...Max Payne - wszystkie trzy części ukończone z uśmiechem na ustach. Kwintesencja  gier akcji - genialna fabuła (choć do 3 trzeba przysiąść z innym podejściem niż do poprzednich części) i nie zgadzam się z recenzją CDA odnośnie 3. Po co takiej grze otwarty świat ?Mafia - jedynka właśnie rozpoczęta po raz drugi, a dwójka czeka w kolejce na powtórkę. Nie ukrywam, że jedynka to jednak zdecydowanie lepsza historia, ale kontynuacja też daje radę ;) 
Awatar użytkownika
Łowca

Najlepsza dla mnie seria to oczywiście Gothic. Klimat w nim jest boski, lepszego nigdy nie widziałem. Do moich ulubionych gier zaliczam jeszcze Borderlands 1 i 2, Fallout 3 i New Vegas, Wiedźmin 1 i 2.
rbj
Awatar użytkownika
rbj
Predator
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Dla mnie najlepsze są: seria F.E.A.R. i Dark Messiah of Might and Magic.
Co do F.E.A.R.'a - 3x skończyłem podstawkę + po 2x dodatki. Reszta czeka na nowy komputer. Co mi się w niej podoba? Klimat, klimat i jeszcze raz klimat, a do tego historia, opowiedziana w grze, moim zdaniem, jest bardzo ciekawa.
Dark Messiah - świetny system walki. Chętnie zobaczyłbym drugą część gry. Kiedyś muszę sobie odświeżyć ten tytuł.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Elder Scrolls 3 Morrowind - bo jak tylko wyszła była niesamowita. Niesamowity game play i fabula.
Jeszcze bardzo lubie wszystkie elder scrolsy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Moja ulubiona gra to Mafia I, przeszedłem ją 8 razy i pewnie przejdę jeszcze nie raz. Najmocniejszą stroną gry był dla mnie klimat i ciekawa historia, w tamtych czasach duże wrażenie robiła również grafika, zresztą nawet dziś nie wygląda źle. Poza tym na podium ulubionych gier na pewno znajduje się Warcraft 3, przy którym spędził ogromną liczbę godzin i seria Gothic (wliczając Risena).
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Mój top to lata dzieciństwa i setki spędzonych godzin samemu oraz wspólnie ze znajomymi nad Heroes 3. Granie razem przy jednym kompie przy okazji debatując na dziesiątki różnych tematów, a z dorosłością doszło piwkowanie. Idąc dalej w turowe strategie to Disciples II, które przeszedłem z wielką przyjemnością.

Gra która jeszcze bardzo mi podeszła to Portal 1 za klimat oraz ciekawe rozwiązanie. Oczywiście kontynuacja w postaci Portal 2 też mnie nie zawiodła.
Awatar użytkownika
Grafik
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Moją ulubioną grą jest Half-Life 2, gra, która w żaden sposób nie była rewolucją, ale tak doskonale połączyła najlepsze elementy strzelanek, że nie zestarzała się do dzisiaj. Aż nie chce mi się wierzyć, że to już prawie 9 lat od premiery!

A jeśli ktoś miałby ochotę wrócić do gry, polecam zapoznanie się ze stroną http://cinematicmod.com/ - jest to OLBRZYMI mod w zniewalający sposób poprawiający grafikę. Pokazuje, że Source dalej ma pazura i gdyby nie takie sobie zmodyfikowane modele postaci (których można zwyczajnie nie wgrywać), wygląd niczym nie ustępowałby najnowszym hitom.

Uwielbiam... Nie... UWIELBIAM też zapomniane już niestety No One Lives Forever (pierwsza część to arcymistrzostwo, dwójka odstaje tylko nieznacznie) oraz pierwszego Deus Exa (Invisible War też dawało radę, chociaż dobijały mnie częste loadingi, natomiast Human Revolution jest kontynuacją w stu procentach godną wielkiego poprzednika).
Awatar użytkownika
Łowca

Najlepiej wspominam pierwszego Tomb Raider i Max Payne
ODPOWIEDZ