! Zostałem oszukany ! Steam - karty, ekwipunek

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam,
mam problem.

Dostałem dzisiaj zaproszenie od NAVI'_ANGE. Profil prywatny ale już często dostawałem zaproszenia od ludzi, którzy chcą się wymienić. Zaakceptowałem i dostałem taką wiadomość screen1. Wszedłem w link i włączyło się pobieranie. Otworzyłem plik (niestety nie popatrzyłem na rozszerzenie), bo myślałem, że to screen.
I tutaj się wszystko zaczęło. Coś mnie podkusiło żeby sprawdzić ekwipunek, a tam pusto. W ofertach jest napisane, że wysłałem wszystko do użytkownika donbaskin43243221 :( Jestem na 99% pewien, że to przez ten program, który uznałem za screena.

Proszę o pomoc, mam zamiar napisać do supportu ale nie wiem co napisać i czy jest szansa, że mi to oddadzą.
Awatar użytkownika
Łowca

Naiwność ludzka nie zna granic. Wchodzą w linki niewiadomego pochodzenia, a potem tracą inventory, i rozsyłają ten syf dalej do kolejnych naiwniaków. Nie żal mi was ani trochę.

Napisz do supportu to zwrócą ci przedmioty, chociaż wg powinni się z tego wycofać i nie brać odpowiedzialności za kretyńskie zachowanie użytkowników.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Czy ja wiem czy support odda?
Wczoraj krążył też jeden link.(więcej w temacie steam wątek ogólny)

Zainwestuj w dobrego antywira.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

nie znam goscia - klikne w link
Good Job :tak:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Poprosiłem jedynie o pomoc. Nie musisz pisać jaki jestem naiwny (przyznaje się to mój błąd ale dzisiaj mam ogólnie kiepski dzień :() Po linku myślałem, że to zrzut ekranu. Nawet ikona na pulpicie to była miniaturka obrazku.
Mam napisać w kategorii Handel Steam/Przedmioty w grach - Ukradzione przedmioty jeśli dobrze mi się wydaje? Jak mam do nich napisać, tak samo jak tutaj? Jaka jest szansa, że odzyskam przedmioty?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Alloon pisze: nie znam goscia - klikne w link
Good Job :tak:
Dzisiaj mam taki dzień, że nie zastanawiałem się nad tym, że mogą mnie oszukać. Tym bardziej, że mój kolega miał podobny awatar i też prywatny profil więc myślalem, że to jakieś jego konto.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

KILIAN pisze: Witam,
mam problem.

Dostałem dzisiaj zaproszenie od NAVI'_ANGE. Profil prywatny ale już często dostawałem zaproszenia od ludzi, którzy chcą się wymienić. Zaakceptowałem i dostałem taką wiadomość screen1. Wszedłem w link i włączyło się pobieranie. Otworzyłem plik (niestety nie popatrzyłem na rozszerzenie), bo myślałem, że to screen.
I tutaj się wszystko zaczęło. Coś mnie podkusiło żeby sprawdzić ekwipunek, a tam pusto. W ofertach jest napisane, że wysłałem wszystko do użytkownika donbaskin43243221 :( Jestem na 99% pewien, że to przez ten program, który uznałem za screena.

Proszę o pomoc, mam zamiar napisać do supportu ale nie wiem co napisać i czy jest szansa, że mi to oddadzą.
Oj, już go nie dobijajcie. I tak dostał solidną nauczkę. Przede wszystkim zacznij od zmian haseł do konta jak i maila (na wszelki wypadek). Z supportem musisz spróbować, wyślij te wszystkie screeny, możesz im załączyć nawet tego wirusa :) Generalnie im więcej dowodów tym lepiej, a potem pozostaje się tylko modlić. Może uda się coś odzyskać, choć nie nastawiał bym się niestety na pełen sukces. Za to tak jak inni piszą, zainstaluj (albo zmień) Antivira i zwyczajnie bądź ostrożniejszy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

boskiapollo pisze:
KILIAN pisze: Witam,
mam problem.

Oj, już go nie dobijajcie. I tak dostał solidną nauczkę. Przede wszystkim zacznij od zmian haseł do konta jak i maila (na wszelki wypadek). Z supportem musisz spróbować, wyślij te wszystkie screeny, możesz im załączyć nawet tego wirusa :) Generalnie im więcej dowodów tym lepiej, a potem pozostaje się tylko modlić. Może uda się coś odzyskać, choć nie nastawiał bym się niestety na pełen sukces. Za to tak jak inni piszą, zainstaluj (albo zmień) Antivira i zwyczajnie bądź ostrożniejszy.
Dzięki wielkie za jakiś pozytywny komentarz, jesteś jedyną osobą dzięki której dzisiejszy dzień ma szansę stać się dla mnie chociaż odrobinę lepszy :P
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Ktoś się orientuje dokładniej jak ten skrypt działa. Przejmuje sesję klienta i wysyła drugiej stronie zaproszenie do wymiany?
Wtedy wypadałoby się przede wszystkim wylogować i zmienić link do handlu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Vectpr
http://lowcygier.pl/forum/viewtopic.php ... 53#p154053
Tutaj masz co do wczorajszego linku info. Co to i jak działa.
Pewnie to samo

Do autora tematu
Masz jakiegoś antywirusa?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Vector pisze: Ktoś się orientuje dokładniej jak ten skrypt działa. Przejmuje sesję klienta i wysyła drugiej stronie zaproszenie do wymiany?
Ktoś wklejał info z antywirusa o wykorzystaniu sesji chrome'a.

Swoją drogą koleś trochę na tym wszystkim zarobił :) A pewnie to nie jedyne jego konto do tego scamu. Droższe przedmioty sądzę, że już sprzedał/przeniósł na główne konto.

Do autora: pisz do supportu. Powinni Ci te przedmioty zwrócić bez żadnego problemu.

Btw. Do mnie też ktoś wysłał taki link wczoraj ale była to osoba z mojej listy znajomych. W link kliknąłem myśląc, że to jakiś hosting ale jak zaczęło się pobieranie od razu je przerwałem. Ekwipunek na razie bezpieczny :).
Ostatnio zmieniony 16 lis 2014, o 15:57 przez nigihayami, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 118 razy
Podziękowania: 81 razy
Kontakt:

nigihayami pisze:
Vector pisze: Ktoś się orientuje dokładniej jak ten skrypt działa. Przejmuje sesję klienta i wysyła drugiej stronie zaproszenie do wymiany?
Ktoś wklejał info z antywirusa o wykorzystaniu sesji chrome'a.

Swoją drogą koleś trochę na tym wszystkim zarobił :) A pewnie to nie jedyne jego konto do tego scamu. Droższe przedmioty sądzę, że już sprzedał/przeniósł na główne konto.

Do autora: pisz do supportu. Powinni Ci te przedmioty zwrócić bez żadnego problemu.
Tu małe faq jak pisać
http://forums.backpack.tf/index.php?/to ... ked-items/
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dziękuję wszystkim za komentarze (te negatywne również :P)

Niedawno skończyła mi się licencja na antywirusa i akurat tymczasowo używam darmowego AVG :(

Do supportu już napisałem, zrzuty ekranu zrobiłem mniej więcej takie jak w tym poradniku od morganpl.
Napisałem po Polsku, because my english nie jest aż tak dobry żeby napisać w pełni zrozumiałą wiadomość ;)
Chyba nie będzie z tym problemów? Nie licząc tego, że pewnie trochę dłużej będę czekał na odpowiedź.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Na przyszłość: blokuj wszelakie zapki od ludzi z prywatnymi profilami i świeżaków (userzy z poziomem 0-2), to w 99% przypadków scammerzy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

RoyKeane pisze: Na przyszłość: blokuj wszelakie zapki od ludzi z prywatnymi profilami i świeżaków (userzy z poziomem 0-2), to w 99% przypadków scammerzy.
Z paroma darmowymi grami idzie wbić 4 lev konta, więc lepiej nie przyjmować zaproszeń od ludzi poniżej 5 lev (zwłaszcza, że był skrypt pozwalający dodać setki f2p gier dających expa).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Ja dostaje średnio po 5 zaproszeń od botów dziennie. Przyzwyczaiłem się do klikania "ignore all". Levele kont tych botów są przeróżne. Od 0 po nawet 6.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Mam jeszcze kilka pytań.

1. Jak długo trzeba czekać na odpowiedź od supportu?
2. Napisałem po Polsku. Nie będzie z tym problemów? (strona jest w języku polskim więc uznałem, że można napisać w naszym języku). Jeśli spróbowałbym napisać w języku angielskim to szybciej dostanę odpowiedź, czy nie ma to większego znaczenia?
3. Przy zadawaniu pytania w polu "Nazwa konta Steam" należy podać nazwę którą podajemy przy logowaniu na konto?
4. Najlepsza kategoria dla tego pytania to Handel Steam/Przedmioty w grach > Ukradzione przedmioty?
5. Jaka jest szansa, że odzyskam ekwipunek?

Jeśli chodzi o piąte pytanie to znalazłem coś takiego: "Steam nie zwraca żadnych przedmiotów ani podarunków, które twoim zdaniem zostały wymienione niesprawiedliwie. Nie ma od tego odstępstw. Wszystkie wymiany są ostateczne." Mój przypadek chyba można zaliczyć do włamania na konto, bo o dokonanej wymianie dowiedziałem się dopiero kilkanaście minut po tym jak program "wykonał swoją robotę".
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Mój znajomy ze steama też złapał tego syfa i co gorsze ten syf sam wysyła wiadomości do osób z listy znajomych ofiary, żeby się dalej rozprzestrzeniać więc trzeba uważać nawet na osoby, które się zna.

btw. co miałeś w ekwipunku?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, o 15:56 przez Hueueue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

nieogarnałem forum i sam siebie zacytowałem zamiast zedytować posta :lol:
ten post do usunięcia ;d
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, o 15:57 przez Hueueue, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Po przestudiowaniu informacji z linka wstawionego przez morganpl oraz rożnych tematów z pomocy steama stawiałbym na to, że przedmioty zostaną Ci zwrócone. To tak w sprawie pytania nr 5, o pozostałych się nie wypowiem. A skoro do suportu już pisałeś to chyba i tak pozostaje Ci tylko czekać na odpowiedź.
ODPOWIEDZ