Książki katastroficzne

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Fantastyka naukowa, horrory i postapo to tematy bliskie mojemu sercu, tak więc nie będę ukrywał mojego zadowolenia z pojawienia się tematu maturalnego "Katastroficzna wizja świata w literaturze i filmie" :D Jako literaturę wybrałem sobie:
-D. Gluhovsky "Metro 2033" (jako pokazania świata zniszczonego katastrofą nuklearną)
-C. MacCarthy "Droga" (jako pokazanie zachowań międzyludzkich w obliczu katastrofy)
-S. Collins "Igrzyska śmierci" (jako aspekt polityczny w świecie po katastrofie ;))

Przydałaby mi się jeszcze jedna lekturka. Myślałem nad czymś o zombie ale jedyne co mi przychodzi do głowy to "Komórka" S. Kinga :D Może Wy mi coś ciekawego polecice? Niekoniecznie związanego z zombie ale ogólnie o katastrofiźmie :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

Jeśli Zombie to może :

Max Brooks - World War Z
jak chcesz trochę humorystycznie to bym dołożył - Max Brooks - Zombie Survival

jak chcesz to mam z wizji przyszłosci w literaturze i filmie jeszcze materiały jakieś, matura była 10 lat temu ale wizja końca świata do filmów to trochę podobne

Matrix
Equilibrium
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

reaper pisze: Jeśli Zombie to może :

Max Brooks - World War Z
jak chcesz trochę humorystycznie to bym dołożył - Max Brooks - Zombie Survival

jak chcesz to mam z wizji przyszłosci w literaturze i filmie jeszcze materiały jakieś, matura była 10 lat temu ale wizja końca świata do filmów to trochę podobne

Matrix
Equilibrium
"Zombie Survival" - czytałem kiedyś o tej książcę i myślę, że nie będzie głupim pomysłem dołączenia jej do pracy - jako przykład tego, że ludzie wierzą, że tego typu katastrofa biologiczna może mieć miejsce i wolą być na to przygotowani :) Poleciłbyś coś jeszcze ciekawego?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

A sprobuj zamiast zombie czegos naprawde hardkorowego. Swietna ksiazka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_tryfid%C3%B3w
Awatar użytkownika
Łowca

Z kategorii post-apo:

Stephen King - Bastion,
Hugh Howey - Silos,
Robert McCammon - Łabędzi śpiew, tom I i II,
Stephen King - Pod kopułą.

EDIT: Apokalipsa św. Jana też się nada :)

EDIT 2: Herbert George Wells - Wojna Światów :P
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Z filmów koniecznie Mad Max. The Book of Eli, Terminatory, 28 dni później, Tank Girl (takźe komiks) oraz mało znany film Biohazard X.

Najlepsza książka C. McCarthyego to Sunset Limited. Polecam, rozwala bardziej niż niejedno postapo.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

PostScript pisze: A sprobuj zamiast zombie czegos naprawde hardkorowego. Swietna ksiazka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_tryfid%C3%B3w
Wow, wydaję się świetne :D Na pewno przeczytam :)

Co do "Bastionu" Kinga - trochę przeraża mnie jej długość ale kiedyś z pewnością przeczytam :)
MDA pisze: Najlepsza książka C. McCarthyego to Sunset Limited. Polecam, rozwala bardziej niż niejedno postapo.
To chyba nie jest żadne postapo ale wydaje się interesujące :) Mógłbyś przybliżyć mi mniej więcej o co chodzi w tej powieści?
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

zielony234 pisze:
MDA pisze: Najlepsza książka C. McCarthyego to Sunset Limited. Polecam, rozwala bardziej niż niejedno postapo.
To chyba nie jest żadne postapo ale wydaje się interesujące :) Mógłbyś przybliżyć mi mniej więcej o co chodzi w tej powieści?
To jest powieść, rozmowa dwu osób - profesora uniwersyteckiego /biały/ i pracownika stacji metra /murzyn/, który uratował spod tytułowego pociągu Sunset Limited owego profesora. Dalej jest fenomenalna rozmowa dwu punktów widzenia na życie, religię, świat i filozofię. Dodam, że utożsamiam się właśnie z profesorem i jego spojrzeniem na świat. Powiem tak, każdy kto przeczyta tę książkę na bank inaczej spojrzy na ludzi i świat. Zmienia ona człowieka o wieeele bardziej niż najlepsze książki postapo.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Troszkę z innej beczki

http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilot ... lotniczych

Własnie czytam:)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Dla mnie chyba najbardziej przygnębiająca książka (i filmowa adaptacja z 2000 r.) w tematyce katastroficzno-postapokaliptycznej to "Ostatni brzeg" Nevila Shute'a.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

A niezły spis książek o tej tematyce znajdziesz tutaj: http://trzynasty-schron.net/ie_postkultura_ksiazki.htm
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

A będąc przy Metrze, to możesz dać Korzenie Niebios Tullio Avoledo i napisać coś o religii w obliczu globalnej katastrofy.
ODPOWIEDZ