Cześć wszystkim.
Ostatnio ze znajomymi gramy sobie okazyjnie w starego poczciwego CoDa (wraz z dodatkiem UO). Oczywiście kolega tworzy serwer prywatny i gramy w 6-7 osób
Jednakże ileż można grać w to samo? Z klasyków próbowaliśmy jeszcze Warcrafta 3, ale szybko się znudził co poniektórym.
Szukam zatem gry, która była by tania, oraz której wymaganie nie były by duże - głównie chodzi o to, aby każdemu poszła. Wczoraj z kumplem wypróbowaliśmy Quake Live, dostępnego za free na Steamie, jednakże aby założyć serwer, trzeba mieć konto premium...
Czy polecicie coś, w co można pograć w małym gronie znajomych? Przydałaby się jakaś tania (bądź też za free) gra, może być na Steama.
Pozdrawiam.
Tania gra dla grona znajomych
- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 24 razy
- Kontakt:
Problem taki, że nie polecałem jeszcze żadnej gry na tak wiele osób. I zasadniczo ciężko cokolwiek innego polecić niż jakieś gry mmo, lub wyroby terrario-podobne. Większość spójnych gier multi obsługuje maksymalnie 6 graczy, a w większość jedynie do 4.
Ale jeszcze przejrzę moją bibliotekę gier i może coś znajdę do polecenia na tyle osób.
MMO odpada. Chcemy pograć bardziej casualowo.
Na CS:GO nie skuszą się wszyscy z mojego grona... Główny zarzut, oprócz ceny, to "że po śmierci muszę tak długo czekać" - a jak wiadomo, CS jest głównie nastawiony na search&destroy.
Coś w stylu pierwszego Call of Duty? Gdzie gra pójdzie każdemu, a nawet prywatnie w gronie, ze zmiennym IP można założyć serwer.
Na CS:GO nie skuszą się wszyscy z mojego grona... Główny zarzut, oprócz ceny, to "że po śmierci muszę tak długo czekać" - a jak wiadomo, CS jest głównie nastawiony na search&destroy.
Coś w stylu pierwszego Call of Duty? Gdzie gra pójdzie każdemu, a nawet prywatnie w gronie, ze zmiennym IP można założyć serwer.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 422 razy
- Kontakt:
Jest też Quake Live w wersji DRM-Free. Czy w nim też jest wymów konta Premium? A czy nie możesz założyć serwera LAN i grać z kolegami przez hamachi? Od siebie dodam L4D2, który często jest na promocji, a bez co-opa większego sensu nie ma. Jeśli szukacie wyścigówek, to polecam Zero Gear - był darmowy, a do tego jest to ejdyna gra którą z kolegą odpaliliśmy w ciągu roku. Serwer możesz łatwiutko założyć, a map jest od groma.
- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 24 razy
- Kontakt:
W tym momencie przyszło mi do głowy kilka propozycji:
1. Team Fortress 2 lub gmod na serwerach prophunt. Zasadniczo jest to taka gra w chowanego, gdzie gracze zostają zamienieni w rekwizyty wyglądające jak elementy planszy (beczki itp.) i ich zadaniem jest się tak ukryć na planszy by jedna osoba, która szuka ich nie znalazła.
2. Mod multiplayer do Just Cause 2
3. Multiplayer w Serious Sam. Bez znaczenia czy klasyczny, czy HD.
1. Team Fortress 2 lub gmod na serwerach prophunt. Zasadniczo jest to taka gra w chowanego, gdzie gracze zostają zamienieni w rekwizyty wyglądające jak elementy planszy (beczki itp.) i ich zadaniem jest się tak ukryć na planszy by jedna osoba, która szuka ich nie znalazła.
2. Mod multiplayer do Just Cause 2
3. Multiplayer w Serious Sam. Bez znaczenia czy klasyczny, czy HD.
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Może Wolfenstein Enemy Territory? Dawno w to nie grałem, ale parę lat temu gierka była miodna. Grało się dobrze zarówno w mniejszym gronie (3v3), jak i większą grupą (6v6). Polecam też Battlefield 3 w trybie TDM, choć nie wiem jak tam wygląda sytuacja ze stawianiem serwerów.
- Podziękował: 46 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Wolfenstein Enemy Territory to gra ideal. Mialem polecic Killing Floor. Mnie samego odrzucila zaraz po zakupie. Pozniej do niej wrocilem i efekt byl taki, ze jeden caly moj urlop poszedl na samo granie w nia.
Ale jesli nie, to sprobuj Wolfa - jest darmowy i absolutnie genialny.
Ale jesli nie, to sprobuj Wolfa - jest darmowy i absolutnie genialny.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 16 razy
- Kontakt:
Ostatnio z dwoma znajomymi przeszliśmy Hammerwatcha. Przednia zabawa, zwłaszcza na wyższych poziomach trudności. Był niedawno w bundlu w progu dolarowy. Problem jest tylko taki, że max 4 osoby.
Wolfensteina ET próbowaliśmy. Ludzie ściągnęli, zagraliśmy dwie rundy i jakoś tak... nie wyszło. Najwidoczniej się nie spodobało.
Co do co-opa, to też propozycje się przydadzą - bo jak nie gramy w gronie przeciwko sobie, to chcemy w trójkę pograć w co-opa.
Mieliśmy Dead Island - przeszliśmy całe.
Czekamy na godną promocję Borderlands GOTY, no ale coś długo trzeba wyczekiwać.
Będąc przy temacie co-op - ten Hammerwatch wątpię by nam podszedł. Ale oczywiście dzięki za propozycję
Także - co-op na trzy osoby lub granie przeciwko sobie w gronie max 8 osób.
Co do co-opa, to też propozycje się przydadzą - bo jak nie gramy w gronie przeciwko sobie, to chcemy w trójkę pograć w co-opa.
Mieliśmy Dead Island - przeszliśmy całe.
Czekamy na godną promocję Borderlands GOTY, no ale coś długo trzeba wyczekiwać.
Będąc przy temacie co-op - ten Hammerwatch wątpię by nam podszedł. Ale oczywiście dzięki za propozycję

Także - co-op na trzy osoby lub granie przeciwko sobie w gronie max 8 osób.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
cytując "Głównie chodzi nam o rywalizację między sobą. Np. 3v3 czy 3v4, zatem Left 4 Dead odpada. " akurat w l4d2 masz rywalizacje nie masz tylko trybu co-operacja jest jeszcze ze jedni graja ludźmi a drudzy zombiakami
oczywiscie wiadomo ludzie maja przejsc z pkt A do B a zombiaki maja przeszkodzić po rundzie zmiana stron