Witam
Od dłuższego czasu przymierzam się do wymiany PC. Chciałem zrobić tak by kupić za 2 tys podstawę a za jakiś czas kartę graficzną, ponieważ mam całkiem nową HD770 i na parę miesięcy pewnie by starczyła. Komp miałby być podłączony do TV 42' FHD. Obecnie mam podpięty swój stary. Jako że mamy nową generację konsol, to ta myśl o tym sprzęcie nawiedza mnie coraz częściej. I mam dylemat co wybrać. Czy wybrać spokój z wymaganiami, czy tańsze gry na PC. Konsolowe Exy. Choć bardzo lubię grać, to coraz mniej na to mam czasu. Więc jedna gra za 200 na miesiąc to nie problem, a z drugiej strony na PC jest więcej promocji. Planuje dokonać wyboru pod koniec miesiąca lub na początku listopada. Co wy byście wybrali?
Wymiana PC or Konsola
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowania: 64 razy
- Kontakt:
Zastawiałem się nad XO, tylko jak duże ma znaczenie, że jest słabszy sprzętowo, i to iż przynajmniej teraz, większość funkcji nie jest dostępnych? i jest chyba trochę droższy od PS4?
Dokładnie się nie znam, szukam info wszędzie. Na dłużej miałem jedynie PSX, tak to zawsze grałem na PC. Mogę trochę marudzić, bo serio mam kompletny mętlik w głowie.
- Podziękował: 370 razy
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
W moim odczuciu to najważniejsze przy takich dylematach są preferencje w zakresie gatunków gier. FPSy, strategie, cRPG (szczególnie te bardziej klasyczne)? Bez dwóch zdań PC. Jeśli celujesz bardziej w zakresie "niespecetowanych" zręcznościówek czy ścigałek - no to konsola tyle że trzeba przepatrzeć już konkretne tytuły.woda85 pisze: Witam
Od dłuższego czasu przymierzam się do wymiany PC. Chciałem zrobić tak by kupić za 2 tys podstawę a za jakiś czas kartę graficzną, ponieważ mam całkiem nową HD770 i na parę miesięcy pewnie by starczyła. Komp miałby być podłączony do TV 42' FHD. Obecnie mam podpięty swój stary. Jako że mamy nową generację konsol, to ta myśl o tym sprzęcie nawiedza mnie coraz częściej. I mam dylemat co wybrać. Czy wybrać spokój z wymaganiami, czy tańsze gry na PC. Konsolowe Exy. Choć bardzo lubię grać, to coraz mniej na to mam czasu. Więc jedna gra za 200 na miesiąc to nie problem, a z drugiej strony na PC jest więcej promocji. Planuje dokonać wyboru pod koniec miesiąca lub na początku listopada. Co wy byście wybrali?
Tutaj przez ostatnie trzy(cztery?) lata dokonała się, że tak powiem, mała rewolucja - sporo tytułów (a na dobrą sprawę również i całych gatunków - vide bijatyki) trafiło na PCty, w tym również takich, których chyba prawie nikt się nie spodziewał (komu by przyszło do głowy, że nawet Metal Slugi trafią na komputery?). Więc też warto ten czynnik wziąć pod uwagę. Oczywiście nie zapomniałem, że są również tytuły multiplatformowe

Konkludując - moim najłatwiej ten dylemat rozwiązać tak - spróbuj sporządzić sobie listę gier, które chciałbyś ograć w najbliższym i "nieco dalszym" okresie. Czytając Twojego posta, wydaje mi się to najadekwatniejszą metodą (wymagania sprzętowe nie są ostatnio jakimś strasznym problemem, a wspomniałeś również, że nie masz problemu z opcją wydania tych dwóch stówek na jeden tytuł miesięcznie - więc na dobrą sprawę wszelkie kwestie techniczne czy finansowe wydają się drugorzędne).
- Kontakt:
W moim przypadku to ciężko stwierdzić. Stety czy niestety, z wiekiem przyszło mi więcej obowiązków jeśli chodzi o prace, w sumie czas mam w niedziele, święta, na urlopie, a i też nie zawsze wykorzystuje go do grania. Tak muszę to przyznać, stałem się graczem "niedzielnym" lubiącym gry hardcorowe. Na pewno chciałbym ograć Wieśka 3 czy GTAV, które trafią też na PC. W sumie jeśli chodzi o to to jedynym wymaganiem jest to by starczył do końca generacji nowych konsol. I to też jest powód dlaczego się nad nimi zastanawiam.
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Lepiej PC ulepsz bo z tego co widzę to wszystko będzie w późniejszym terminie na steamie tym bardziej jak nie zależy ci na exclusivach. Sam nie mam czasu dłużej siąść zostają mi tak jak tobie tylko weekendy a i tak mam tych gier za dużo do ogrania. Do tej pory leżą mi na półce do PS 3 takie tytuły jak DMC HD, Dark Souls, FF XIII-2 bo do Peceta to łatwiej zasiąść to sobie przejrzysz łowców to trafisz na trudniejszy fragment to sobie alb+tab wciśniesz. Praktycznie wszystkie gry mają zapis w dowolnym momencie to też coś się wydarzy to masz pełną świadomość, że sobie zapiszesz i pójdziesz załatwić sprawę.
Mając PC i konsolę tak na dobrą sprawę nie spędzam przy niej dużo czasu grając z wyżej wymienionych powodów. Co innego jak sobie z pełną świadomością siądę przy konsoli to i takie patologie jak siedzenie przez 10h przy jednym tytule w jeden dzień schodzą.
Podejrzewam , że jeśli wcześniej konsoli nie posiadałeś to po tygodniu hypu będzie leżeć odłogiem tak jak i u mnie.
Mając PC i konsolę tak na dobrą sprawę nie spędzam przy niej dużo czasu grając z wyżej wymienionych powodów. Co innego jak sobie z pełną świadomością siądę przy konsoli to i takie patologie jak siedzenie przez 10h przy jednym tytule w jeden dzień schodzą.
Podejrzewam , że jeśli wcześniej konsoli nie posiadałeś to po tygodniu hypu będzie leżeć odłogiem tak jak i u mnie.
- Podziękował: 370 razy
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
@woda - to w takim przypadku jak najbardziej polecam PC-ta. Piccolo bardzo elegancko wypunktował argumenty za takim rozwiązaniem, ja tylko dodam, że dużym plusem jest zasób "peryferiów" do PC (nic nie stoi na przeszkodzie, aby właściwie dowolny kontroler, poza pewnymi drobnymi wyjątkami, podłączyć do kompa). Innymi słowy - dość łatwo zaserwować sobie na PC pewne namiastki grania na konsoli, na odwrót to raczej się nie da
Wiem, truizm to straszny, ale w przypadku, kiedy ktoś jest niezdecydowany, to jest to jak najbardziej argument za PC.

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Jeżeli chcesz PCeta do salonu najlepiej zainwestować w konstrukcję opartą na płycie mITX (17x17 cm)
http://www.morele.net/inventory/info/R8EM1y/
Do tego zasilacz z modularnym okablowaniem, zwykły dysk 3,5 cala i masz maszynkę.
http://www.morele.net/inventory/info/R8EM1y/
Do tego zasilacz z modularnym okablowaniem, zwykły dysk 3,5 cala i masz maszynkę.
Dobre argumenty Pikolo
Rowniez polecam PC. To lepsza konsola niz konsole
Za PC przemawia jeszcze wybor gier wsrod wszystkich gatunkow. Nigdzie tyle exclusiveow nie znajdziesz co na PC
Jak chcesz grac przed TV to tez najlepiej na PC. Podlaczasz HDMI do kompa i cieszysz sie grafika, na ktora konsoluchy moga sie tylko slinic.

Rowniez polecam PC. To lepsza konsola niz konsole

Za PC przemawia jeszcze wybor gier wsrod wszystkich gatunkow. Nigdzie tyle exclusiveow nie znajdziesz co na PC

Jak chcesz grac przed TV to tez najlepiej na PC. Podlaczasz HDMI do kompa i cieszysz sie grafika, na ktora konsoluchy moga sie tylko slinic.

- Kontakt:
Więc widzę, że pierwsza myśl jest najlepsza:) Jeszcze, myśl mnie naszła by do PC dokupić konsole zeszłej generacji, zawsze chciałem zagrać w Red Dead Redemption, także zobaczyć Unchartedy i The Last Of US. Na 360 Nie przypominam sobie takich Exów (oprócz RDR?), a ścigałek (Forza) nie lubię.
Co do doboru części to sobie poradzę, za 2000 zł, myślę, że będzie niezła podstawa z i5. Nie zamierzam się bawić w OC. Ze starego kompa zostanie Grafika i Dysk. Więc na 99% raczej PC, 1 % zostawiam bo wiadomo "nigdy nic nie wiadomo"
Co do doboru części to sobie poradzę, za 2000 zł, myślę, że będzie niezła podstawa z i5. Nie zamierzam się bawić w OC. Ze starego kompa zostanie Grafika i Dysk. Więc na 99% raczej PC, 1 % zostawiam bo wiadomo "nigdy nic nie wiadomo"

Ostatnio zmieniony 6 paź 2014, o 21:19 przez woda85, łącznie zmieniany 5 razy.
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Polecam z całego serca PC mimo, że mam korzenie konsolowe. Od zakupu PC nie wyobrażam sobie przesiadki na konsole.
-lepszy framerate
-wsteczna kompatybilność
-o wiele tańsze gry, często w edycji razem z DLC w cenie (która i tak jest niższa niż podstawka na konsoli) + tysiące wyprzedaży w skali roku
-darmowy multiplayer
-lepsza grafika
-emulatory
-więcej opcji sterowania: klawiatura i myszka, pady
-najlepszy do multimediów
-możesz na nim programować lub zajmować się grafiką, jeśli idziesz w którymś z kierunków
-możliwość dopasowania sprzętu pod siebie
-Steam home streaming, jak masz dobrego neta
-jeśli chcesz "namiastkę konsoli" masz Steam Big Picture
o czymś zapomniałem?
Uncharted ma fajny setting ale sam gameplay jest bardzo średniawy i nużący, czego nie mogę powiedzieć o sekcjach platformowych, które są niekiedy bardzo udane. TLoU ma fajną fabułę, ale gameplay jest również bardzo średni + 20 fpsów niszczyło jak dla mnie fun z gry. AI jest słabe, gra ma wiele nudnych sekcji a potyczki z falami wrogów bez żadnych upgrade'ów postaci nużą z czasem, nie wspominając o clickerach od których giniesz na hita, często niesłusznie. Nie wspominając o grafice powyższych tytułów, która wypalała moje rozpieszczone PCciarskie oczy. PS3 ma za to Demons Souls.
Xbox 360 ma Bayonette (która jest niegrywalna na PS3) oraz RDR o którym wspomniałeś. Halo jest całkiem fajną serią, za to za Gearsami nie przepadam.
Koniec końców uważam, że płacenie ceny konsoli, aby pograć w kilka tytułów jest bez sensu.
-lepszy framerate
-wsteczna kompatybilność
-o wiele tańsze gry, często w edycji razem z DLC w cenie (która i tak jest niższa niż podstawka na konsoli) + tysiące wyprzedaży w skali roku
-darmowy multiplayer
-lepsza grafika
-emulatory
-więcej opcji sterowania: klawiatura i myszka, pady
-najlepszy do multimediów
-możesz na nim programować lub zajmować się grafiką, jeśli idziesz w którymś z kierunków
-możliwość dopasowania sprzętu pod siebie
-Steam home streaming, jak masz dobrego neta
-jeśli chcesz "namiastkę konsoli" masz Steam Big Picture
o czymś zapomniałem?
Exclusive'y na PS3 są ... bardzo filmowe, kwestia gustu. Miałem okazję ograć Uncharted 2 i 3 oraz The Last of Us.
Uncharted ma fajny setting ale sam gameplay jest bardzo średniawy i nużący, czego nie mogę powiedzieć o sekcjach platformowych, które są niekiedy bardzo udane. TLoU ma fajną fabułę, ale gameplay jest również bardzo średni + 20 fpsów niszczyło jak dla mnie fun z gry. AI jest słabe, gra ma wiele nudnych sekcji a potyczki z falami wrogów bez żadnych upgrade'ów postaci nużą z czasem, nie wspominając o clickerach od których giniesz na hita, często niesłusznie. Nie wspominając o grafice powyższych tytułów, która wypalała moje rozpieszczone PCciarskie oczy. PS3 ma za to Demons Souls.
Xbox 360 ma Bayonette (która jest niegrywalna na PS3) oraz RDR o którym wspomniałeś. Halo jest całkiem fajną serią, za to za Gearsami nie przepadam.
Koniec końców uważam, że płacenie ceny konsoli, aby pograć w kilka tytułów jest bez sensu.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2014, o 21:31 przez romano478, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kontakt:
Właśnie na tym opierał się pomysł z kupieniem "starej" konsoli, ograć to i owo i odsprzedać. Na razie skupię się na PC a na początku listopada zdecyduje czy w to iść.
Co do części myślę , że to będzie optymalne, oczywiście odliczając grafikę, hdd i napęd( nie pamiętam kiedy używałem ostatnio) http://www.morele.net/inventory/info/hHMUiN/
Co do części myślę , że to będzie optymalne, oczywiście odliczając grafikę, hdd i napęd( nie pamiętam kiedy używałem ostatnio) http://www.morele.net/inventory/info/hHMUiN/
- Kontakt:
dziś zamawiam, co sądzicie o tym/ http://www.morele.net/inventory/info/gSyCP/
- Kontakt:
kurcze, mogę jeszcze trochę kasy wysłupać i wyszło coś takeigo, ale zastanawiam się czy zasilacz dobry?
http://www.morele.net/inventory/info/CTDK73/
http://www.morele.net/inventory/info/CTDK73/
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
tutaj masz kalkulator mocy zasilacza http://www.enermax.outervision.com/ moim zdaniem spokojnie 550 W wystarczy .