Sieci bezprzewodowe Windows 7 spadek szybkości łącza
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowania: 11 razy
- Kontakt:
Mam następujący problem. Wczoraj postawiłem na nowo system. Jest to Windows 7 w wersji 64 bitowej. Utworzyłem połączenie z siecią i tu zaczynają się problemy. Jakieś 3-4 minuty po uruchomieniu spada szybkość, przykładowo: pobieram grę ze Steama i na początku jest normalny transfer (taki jaki był "na starym systemie") okolice 2,8 po czym spada do 120Kb. Youtube działa normalnie i nagle zaczyna się buforowanie tak z 5-10 sekund zanim film ruszy a po chwili znów się buforuje. Nie mam pomysłu o co może chodzić. Sieć konfigurowałem tak jak zawsze i zawsze było ok do wczoraj. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, sugestię to proszę o wszelaką pomoc. Jeszcze jedna sprawa czy jest możliwe, że transfer obniżył mój dostawca- UPC? Przed stawianiem pobrałem ok 15 giga danych.
- Kontakt:
Ping 25ms, prędkość pobierania 0,95Mb/s a prędkość wysyłania to 2,99Mb/s - nie pamiętam wcześniejszych danych (kiedyś robiłem tu test) ale wyniki są zaniżone poza pingiem, który był mniejszy. Łącze wg. tego co jest napisane w umowie to ma być 20Mb.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2014, o 11:35 przez grzeszabrze, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezeli masz siec bezprzewodowa PC ze swoim routerem to spróbuj zmienic kanał.
FAQ
http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... al/n/2877/
FAQ
http://www.download.net.pl/jak-zmienic- ... al/n/2877/
- Podziękował: 41 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Cos jest ewidentnie nie tak skoro na asymetrycznym łączu od upc masz wysył szybszy niż odbiór. Sprawdz speedtesta na telefonie czy tablecie ewentualnie z live cd. W ten sposob wykluczysz sam system.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Sprawdź na kablu lan podłączonym do routera (wyłącz wifi), jeśli podobnie to może być zwykły problem upc (ostatnio mają je dosyć często), zaś jeśli jest dużo szybciej to, jak ktoś wyżej pisał, zmień kanał nadawania sygnału wifi routera - najlepiej pobierz jakiś program do monitorowania sieci i sprawdź sieci które masz w zasięgu i jakich kanałów używają - najlepiej ustawić jakiś wolny kanał + w miarę możliwości aby jeden przed oraz jeden w przód też były wolne (czasem routery korzystają z okolicznych).
Możesz też spróbować wyłączyć pasmo n w routerze (jeśli masz router bgn sprawdź jak działa tylko na bg) - osobiscie miałem taki problem że się coś przepaliło w routerze i przy włączonym n strasznie chodził.
Skoro mówisz, że zmieniłeś system to powodem mogą być też sterowniki karty. Najlepiej poszukaj najnowszych na stronie producenta karty sieciowej. Sterownik pod Konkretny model i system też może pomóc.
Sprawdzaj na speedtest'cie pod 2-3różnymi serwerami.
Do obczajenia kanałów nada się np. http://www.xirrus.com/Products/Network- ... -Inspector
Możesz też spróbować wyłączyć pasmo n w routerze (jeśli masz router bgn sprawdź jak działa tylko na bg) - osobiscie miałem taki problem że się coś przepaliło w routerze i przy włączonym n strasznie chodził.
Skoro mówisz, że zmieniłeś system to powodem mogą być też sterowniki karty. Najlepiej poszukaj najnowszych na stronie producenta karty sieciowej. Sterownik pod Konkretny model i system też może pomóc.
Sprawdzaj na speedtest'cie pod 2-3różnymi serwerami.
Do obczajenia kanałów nada się np. http://www.xirrus.com/Products/Network- ... -Inspector
- Podziękował: 249 razy
- Podziękowania: 393 razy
- Kontakt:
A ja zaproponuję sprawdzenie ustawień zasilania w systemie. Odpal z linii poleceń "powercfg.cpl".
Winda potrafi być bardzo EKO, więc zmień sobie na wysoką wydajność wszystko, reset i przetestuj.
Winda potrafi być bardzo EKO, więc zmień sobie na wysoką wydajność wszystko, reset i przetestuj.
- Ci użytkownicy podziękowali McSnake za ten post:
- grzeszabrze
- Kontakt:
Wielkie dzięki za tak duży odzew
ping 18, pobieranie 17-18Mb, wysyłanie 3,1-3,33
Macie jeszcze jakieś pomysły?

Sprawdziłem i mój kanał ma numer 2. Inne sieci mają kanał 6 (2 razy) i jedna 11. Więc to chyba nie tutaj leży problem.
Jest wifi - kabla nie mam i najwcześniej będę go miał na poniedziałek lub późnym wieczorem w niedzielę.
Wcześniej wszystko chodziło jak należy szybki transfer w ciągu dnia jak i w nocy. Więc umowa jest ok.
Sprawdziłem na tablecie i tu wszystko chodzi tak jak powinno. Dla pewności sprawdziłem trzy serwery (Gliwice, Wrocław i Brno). Wyniki były zbliżone do siebie:
ping 18, pobieranie 17-18Mb, wysyłanie 3,1-3,33
Sterowniki są ok.
Zrobione, niestety bez zmian.
Zrobione, niestety bez zmian.
Macie jeszcze jakieś pomysły?
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
- Ci użytkownicy podziękowali reaper za ten post:
- grzeszabrze
- Kontakt:
Linia była przerwana za routerem. Zmiana kanału na auto nic nie dała lub inny pusty. Natomiast w menadżerze urządzeń pojawiły się 2 wykrzykniki, których wcześniej nie było. Jeden przy Kontroler Ethernet a drugi przy Kontroler Uniwersalnej magistrali szeregowej (USB). Karta sieciowa działa ok.
Edyta kilka dodatkowych informacji
Komputer to piec. Połączenie to wifi. Cały zestaw od UPC (modem i router). Wszystkie wykrzykniki zostały zlikwidowane.
Myślałem jeszcze, że może zapora albo antywirus coś mieszają ale wszystko jest ustawione np. Steam jest w wyjątkach i ruch jest puszczony, reszta dodatków do niego też. Na chwilę obecną odinstalowałem antywira i zero efektu.
Edyta kilka dodatkowych informacji
Komputer to piec. Połączenie to wifi. Cały zestaw od UPC (modem i router). Wszystkie wykrzykniki zostały zlikwidowane.
Myślałem jeszcze, że może zapora albo antywirus coś mieszają ale wszystko jest ustawione np. Steam jest w wyjątkach i ruch jest puszczony, reszta dodatków do niego też. Na chwilę obecną odinstalowałem antywira i zero efektu.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
siema, mam problem, do kompa mam podlaczona karte sieciowa zewnetrzna na usb modem mam w innym pokoju. problem jest taki ze net mi dziala normalnie ale czasem samo zmienia mi polaczenie na jakies inne nie wiem moze wifi sąsiadów czy co i w tedy właśnie trace neta tak jakoś zamula czy cos.
jest jakas opcja zeby to wylaczyc ,zeby nie lapala innego polaczenia tylko to co jest caly czas?
jest jakas opcja zeby to wylaczyc ,zeby nie lapala innego polaczenia tylko to co jest caly czas?
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
@grzeszabrze - jeżeli posiadasz modem Technicolor 7200 od UPC, to powodem może być ich genialne posunięcie w postaci aktualizacji oprogramowania. Przyczyniło się ono do tego, że modemy przestały prawidłowo współpracować z niektórymi kartami WiFi i dramatycznie spadł transfer. Dokładnie ten przypadek miałam u siebie i podziękowałam za ich usługi. Po kablu wszystko hulało prawidłowo, co nie zmienia faktu, że pokpili sprawę niemiłosiernie. Dodam, że nikt nie jest w stanie podać dokładnego terminu wprowadzenia poprawek - na chwilę obecną "może będzie to grudzień".