Nie tylko gramy: Pochwal się (prze)czytanymi książkami

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

"Oko za oko" Senecal - Jedna z książek, z którymi ciężko się nie zgodzić. Autor pokazał, iż po pozorami człowieczeństwa kryją się w nas najgorsze bestie, a zasada nadstawiania drugiego policzka działa wszędzie, prócz własnego podwórka. Godna polecenia dla ludzi o silnych nerwach.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Metro 2033 i Metro 2034 oraz wszystkie książki z Uniwersum Metro :) - genialny klimat
Oraz klasykę Solaris Lema
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Emkas pisze:
Hemiq pisze:
MarcinW pisze: Veronica Roth - "Niezgodna"
Poszedłem za twoją "radą", i przeczytałem tą książkę. Takie to średnie. IMO gorsze od Igrzysk Śmierci. Zobaczymy, jak fabuła się rozwinie w kolejnych częściach.
Myślę, że przy kolejnych częściach będziesz miał podobne uczucia :gwizdany:

PS. Mimo, że ekranizacja Igrzysk IMHO nie stoi na najwyższym poziomie (tj. książka jest naprawdę DUŻO lepsza), to i tak jest to lepsza ekranizacja niż Niezgodnej ;-)
PS2. W gruncie rzeczy to fajne, że tylu graczy czytuje literaturę uważaną za "babską" i "dla nastolatek" :P .
PS3. Jak kupowałem dziewczynie Zbuntowaną (drugi tom Niezgodnej) to nie mogłem jej znaleźć na półkach w Empiku. Podszedłem do informacji i pytam, autorka taka i taka, tytuł taki i taki:
- A to jest takie dla dziewczyn z liceum? - pyta pani w informacji.
- Nooooo, chyba tak.
- A to będzie tam na stercie na samym końcu. Niedawno przywieźli. :E
No, ale co sie dziwisz. Na zachodzie takie rzeczy nazywa sie young adult. I to jest wlasnie dla ludzi zaczynajacych przygode z czytaniem. Dla mnie dosc nudne i naiwne, staram sie omijac szerokim łukiem, niestety jeśli chodzi o ebooki, to rzadko jest zaznaczone, czesto laduje w fantastyce.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ja mogę szczerze polecić "Wyznaję" Jaume Cabré.
Książka może nieco ambitniejsza - ciągłe zmiany nastroju, tempa akcji, typów narracji...
Jedna z lepszych jakie czytałem, w dodatku niegdyś do nabycia w Biedrze za śmieszne pieniądze (chyba 15 czy 20 zł).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Ja z mojej strony szczerze mogę polecić całą serię książek o wiedźminie, tak saga jak i opowiadania są wg mnie kultowe. Przeczytałem całość jakieś 25 razy i na pewno jeszcze nie raz do nich zajrzę. Fajna też jest możliwość wychwytywania różnych smaczków i nawiązań do książek w grach o Geralcie.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Trochę tego było :D Osobiście baardzo lubię fantastykę i sci - fi :) Od siebie polecam:
-"Koniec Wieczności" Isaaca Asimova
-"Solaris" Stanisława Lema
-"Gra Endera" Orsona Carda (ogólnie cała seria o Enderze jest MEGA ;))
-"Uciekinier" - Richard Bachman aka Stephen King
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ja przeczytałem po parę razy wszystkie części HarregoPottera :) Na razie mi starczy :P
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

dorec237 pisze: Ja przeczytałem po parę razy wszystkie części HarregoPottera :) Na razie mi starczy :P
Współczuję. :dziadek:
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Kompania Braci Stephena Ambrose'a.

Rewelacja dla tych którzy z zapartym tchem śledzili serialowe losy kompanii E i nie tylko.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Yegallut pisze: Kompania Braci Stephena Ambrose'a.

Rewelacja dla tych którzy z zapartym tchem śledzili serialowe losy kompanii E i nie tylko.
Książka dobra, ale jeśli oglądałeś serial to można ją sobie darować. IMHO serial wzorcowo wręcz oddał jej klimat i bohaterów, historia z książki też jest idealnie oddana. Zaletą są zdjęcia, które pokazują jaką niesamowitą pracę wykonały osoby odpowiedzialne za casting.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

:arrow: Veronica Roth "Zbuntowana" - druga część trzytomowej sagi. Nudniejsza niż część pierwsza, czytało się ją o wiele gorzej. "Wierną" przeczytam, i to jak najszybciej ale tylko po to, by znać końcówkę fabuły i jak najszybciej zapomnieć o tych książkach.
Awatar użytkownika
Łowca

Jeśli ktoś lubi kryminały to polecam z pełnym przekonaniem Pancerce Serce - Jo Nesbo. Świetna książka , wielowątkowa, trzymająca w napięciu , czyta się naprawdę przyjemnie. Do tego świetnie wykreowany główny bohater. Naprawdę warto ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ostatnio zabrałem się za książki o Jack'u Reacherze autorstwa Lee Child'a
Pierwszy tom skończony - Poziom Śmierci (tyt oryginalny Killing Floor) i przymierzam się do kolejnego tomu - pt. Umrzeć Próbując (tyt oryginalny Die Trying) - generalnie polecam :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Nie tak dawno podczas zakupów w Biedronce wygrzebałem ze sterty książek coś co miało postać w czarnych szatach na okładce i wyglądało na maga/czarodzieja. Zaciekawiony przeczytałem opis z tyłu i mnie ubawił (a dokładniej wizja tego jak dziewczyna tupnęła nóżką ze złości i przebiła tarczę ochronną magów) i kupiłem ją. Następnego dnia kupiłem dwie kolejne książki z tej trylogii pochłonąłem dość szybko. Muszę kiedy kupić kolejną trylogię i dokończyć historię :).

A mowa o trylogii Czarnego Maga (oraz kontynuującej historię trylogii Zdrajcy) napisanej przez Trudi Canavan. Bardzo dobry kawał fantasy, czyta się przyjemnie. Z chęcią bym obejrzał ekranizację.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Ja akutalnie musze ponadrabiać zaległości w czytaniu.
Przeczytałem dwie z czterech książek z tetralogii Simona Becketta: Chemię Śmierci i Zapisane w Kościach.
Do tego na półkach czeka trylogia Millenium, kilka książek Camilli Lackberg,
no i oczywiście z 5 Prachettów ze ŚD.
A... i Milczenie Owiec, bo nie udało się wcześniej dorwać....
Tylko kiedy to wszystko wchłonąć?
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

odinstalować steama?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

Nareszcie udało mi się skończyć Metro 2034 - ogólnie historia ciekawa, czyta się przyjemnie. No ale niestety - jestem w tej większości, która uważa, że Metro 2033 było lepsze :) W części pierwszej oprócz dobrej fabuły, czułem dreszczyk emocji podczas czytania. Tutaj tego nie znalazłem. Co nie zmienia faktu, że polecam jak najbardziej przeczytać. Książka prezentuje naprawdę dobry poziom :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Właśnie przyszła nowa przesyłka z książkami:
Spoiler:pokaż
i co ja mam teraz robić, grać w wasteland 2, czy czytać? Jeszcze pracować trzeba i na ogrodzie porobić porządki, zdecydowanie doba jest za krótka.
W każdym razie uzupełnienie zapasów na trochę mi wystarczy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Znajomy polecił mi księgarnie. Mają sporo pozycji w ciekawych cenach http://dedalus.pl/fantastyka Może komuś się przyda to info.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Pierwsza książka z cyklu Harry Hole autorstwa Jo Nesbø, czyli Człowiek Nietoperz, za mną.
Wrażenia - początkowo trochę wieje nudą, jednak później akcja nabiera tempa i robi się ciekawiej.
Jak tylko dojdzie reszta książek z cyklu biorę się za czytanie.

Człowiek nietoperz, Jo Nesbø - 6,5 / 10
ODPOWIEDZ