Problem z kompem - kupno nowej grafiki (?)

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Witam.

Wprawdzie piszę o tym problemie jeszcze na innym forum, ale nigdy nie zaszkodzi dopytać się większej ilości osób ;)

Moja aktualna karta graficzna prawdopodobnie się psuje (nie mogę jej podmienić, więc nie wiem na 100%, ale objawy, które występowały to - bsody, migający ekran, czarny ekran z info ‘Brak sygnału’, artefakty, a aktualnie nie może pracować w trybie normalnym, kiedy zainstalowane są do niej sterowniki [Brak sygnału, gdy ma się ładować pulpit], a działa w tym trybie jedynie bez sterowników).

Mój sprzęt:
Grafika: Asus Asus GeForce 9600GSO TOP 384MB DDRIII /192bit/
Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770/
RAM: 2 x GoodRam GoodRam 2GB 1333MHz CL9
Procesor: AMD AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/
Dysk twardy: Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12
Zasilacz: OCZ Fatal1ty 400W

Sprzęt służy mi głównie do grania, a chciałabym wydać ok.300zł. Jakieś porady?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Grafe do pieca i tyle. //pogogluj to zrozumiesz o co mi chodzi
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Domyślam się, że chodzi Ci o faktyczne wrzucenie grafy do pieca, ale chyba sobie daruję, skoro czytałam, że i tak nie wiadomo jak długo ona później pociągnie (jeśli w ogóle). Przy okazji szukania informacji o moim problemie natknęłam się na to.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Tak. Chodziło mi o to, że jest to, że tak powiem najszybszy i najtańszy sposób (o ile zadziała) na przywrócenie grafy do jako takiego użytkowania.
Jeśli chodzi o kupno nowej to nie doradzam, bo nie wiem co można godnego wyrwać w kwocie 300zl (sam kupiłem za 1200 gpu lel).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

A czy może ktoś stwierdzić, że faktycznie problem najprawdopodobniej leży po stronie grafiki? Jak pisałam, nie mam jej z czym podmienić, chociaż z drugiej strony lepsza grafa by mi się przydała do kompa.

Co do ceny - proponowano mi właśnie droższą, za ok.350zł - Gigabyte Radeon HD 7770 OC, a ja sama wyszukałam sobie Sapphire Radeon HD 7770 (akurat ten jest w sklepie w moim mieście, ale przejdę się po sklepach w poniedziałek, może tamten OC też gdzieś jest). Ale może ktoś ma inną propozycję lub poradę?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

Artykuł sprzed dwóch lat, dotyczący laptopów, ale objawy tam opisane pokrywają się z twoimi:
http://www.purepc.pl/notebooki/zepsuty_ ... a?page=0,1
Więc prawdopodobnie dobrze strzelasz - psuje się karta.
Tak czy siak, warto poczytać - dowiesz się, czym może skończyć się wizyta karty w piekarniku :P
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dzięki.
Czytam o tym piekarniku i sama nie wiem... Musiałabym pastę dokupić i może spróbować w poniedziałek... Chyba, że skorzystałabym najpierw z suszarki samej. Muszę więcej doczytać.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2014, o 22:41 przez Lily, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

A na ile taka reanimacja karty Ci starczy?
Inwestuj w coś nowego. Oto moja propozycja" http://www.morele.net/karta-graficzna-s ... 0g-610897/
Ewentualnie jeśli wolisz "zielonych" - http://www.morele.net/karta-graficzna-g ... gi-477300/
Awatar użytkownika
Robin Hood

@UP
Cóż, karta po gwarancji, więc pewnie nie ma nic do stracenia. Jak podziała to podziała. Czas "zdobyty" po upieczeniu karty można wykorzystać na poszukiwania nowej ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Tak właśnie też patrzałam na te Radeony R7 250 - może jeszcze o nich poczytam.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0

Karta do wymiany. Możesz spróbować z piekarnikiem, bardziej nie zaszkodzi a jeśli zaskoczy, może i kilka miesięcy pociągnąć. Pozbądź się tylko najpierw wszelkich plastikowych części z karty. Niedawno montowałem komuś asusa gt 640 i da się bez problemu grać w Skyrim czy Tomb Raider. Mocniejszy od Twojej obecnej karty a cena niezbyt wygórowana. Powodzenia! :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

W piekarniku to sobie można ciasto wypiec...
Z taką temperaturą na lutach bezołowiowych to nawet reflowa dobrego nie zrobisz a co tu mówić o reballingu.
Jak przesadzisz z grzaniem to możesz rozsadzić elektrolity.
Z nowych: HD7770 lub r7 250X (odświerzona 7770). Zwykłej 250 nie bierz bo to jest podrasowane HD7730.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

A więc posiadam Sapphire HD 7770 Vapor-x i nie narzekam . Kupiłem za 540 zł w Styczniu ,także teraz jest całkiem dobra cena ,a gry chodzą bez oporów .

Polecam
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Też polecam 250x(hd 7770), jeśli nie możesz dołożyć, to hd 7750. Nie bierz karty od nvidi, sterowniki geforc'ów mają większy narzut, więc lepiej nie brać ich do dwurdzeniowców.
Z producentów to: gigabyte, asus, msi, xfx, sapphire.
Np. http://techplanet.pl/produkty/karty-gra ... 46129.html
Awatar użytkownika
Łowca

W piekarniku z powodzeniem nie tylko ciasto wypiekałem ; ) Teoria nie zawsze chodzi w parze z praktyką. Jeden z laptopów kilkukrotnie się piekł w swoim żywocie i nie narzekał. Na trupa tańszego sposobu nie ma.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 64 razy
Kontakt:

Pieczenie mało da, to jest loteria, w pracy na profesjonalnym BGA zrobiłem góra/dół na moim 9800GTX i podziałał może z miesiąc. Była to już trzecia taka 'operacja'. Kupiłem tego Gigabyta z OC tj. 7770. I całkiem dobrze, widać było różnice po przesiadce. Póki co to tylko Wach Dogsy cieły na minimum, reszta gier, albo full, albo niższa rozdziałka. Choć może nie kupuj w Komputroniku, u mnie wywalił kondensator, miesiąc go wyiemieniali:/
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

OK, dzięki za wszelkie informacje w tym temacie.
Ostatecznie zdecyduję się albo na Radeona R7 250X lub 7770, w zależności od cen oraz ich dostępności w moim mieście (nie chce mi się znowu czekać na paczkę... ;)).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Co do samej karty graficznej to jak to wspomniali inni tak czy inaczej trzeba wymienić. Przy moim radku jak był 'brak sygnału' to już był koniec.
Ten 9600GSO to z tego co widzę wersja wymagająca dod. zasilania 1x6pin? Mimo, że zasilacz markowy to lepiej wsadzić coś z mniejszym poborem prądu.

Jeżeli chodzi o samą kartę graficzną to najlepszym wyjściem byłoby poczekać (może jednak ktoś ze znajomych ma jakąś nie używaną grafikę) na kolejne promocje przy których dostaje się kupony na gry, wtedy można kupić ciut lepszą kartę sprzedać kody i wyjdzie cena jak za tańszy model. Sprawdziłem w kilku sklepach i obecnie dla tanich kart nic niestety nie ma. (np. przy Radku 260 byłby kupon silver -80zł). Ktoś wspominał o tym, że Geforce nie nadają się dla 2 rdzeni, to już się zmieniło z jedną z ostatnich aktualizacji sterowników i dostały takiego kopa, że wypadają lepiej niż Radki..

Szczerze mówiąc (również z własnych doświadczeń) na takim procesorze nie będzie odczuwalnej różnicy między standardową wersją danej karty a wersją OC czy też nawet mocniejszym modelem droższym o parę zł..
W większości gier grafika będzie blokowana przez procek - tak już jest gdy połowa gier to porty z konsol.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

@dreamerman_pl
Przykro mi, ale temacie hardware jestem na bieżąco. Optymalizacja do procków dwurdzeniowych dotyczyła tylko nowych, korzystających z archtektury haswell. Z g1820 działa to już jako tako i tu można by się zastanowić nad nvidią. Ale koleżanka ma athlona II x2.
Na nim większa wydajność będzie na hd 7770, niż na gtx 660. Choć gtx to mocniejsza karta.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dostałam dziś w końcu nową kartę graficzną. Zdecydowałam się na Radeona R7 250X OC. Komputer działa już dobrze, a ze starą kartą nie będę kombinować, może sprzedam na allegro, niech ktoś inny jej dogrzeje ;)
ODPOWIEDZ