Co wolicie kupować?

Co wolicie Kupowac?

Czas głosowania minął 13 paź 2014, o 10:23

PC Digital
245
75%
PC Retail
80
25%

Liczba głosów: 325
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Odnośnie tematu: w większości przypadków nie ma sensu przepłacanie za wersje pudełkowe, w których nic poza płytą się nie znajduje. Jednak są wyjątki, jak np. ten: https://www.youtube.com/watch?v=XmAXjOy_2Yc
Po obejrzeniu tego filmiku jestem zdecydowany kupić ten box, bo moim zdaniem naprawdę warto dla takiego wydania, choć posiadam już podstawkę i LE w wersji cyfrowej. Czy ktoś się orientuje jakie najniższe ceny bywały za Legendary Edition PL (box) i w jakich sklepach?
Awatar użytkownika
Łowca

Od pewnego czasu kupuję tylko wersje elektroniczne, przy w miarę szybkim internecie jest to wygodne i tanie. Wcześniej miałem manie kolekcjonowania i musiałem mieć wersje pudełkowe na półce, ale w niektórych przypadkach widzę, że po latach są problemy z instalacją. Przykładowo Saints Row 3 instalował mi się ponad 30 minut (1 płytka), widocznie jakiś defekt a używana była może ze 2 razy, a wersję elektroniczna zawsze można pobrać (chyba że jakaś platforma zbankrutuje ;P )
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Kiedyś kupowałem wyłącznie pudełkowe wersje, ale przestało to już mieć dla mnie sens. Dzisiaj zdecydowana większość edycji pudełkowych to tylko box + płytka/-i + kod Steam + ewentualnie ulotka promocyjna. Zostało niewiele gier, które faktycznie w całości znajdują się na płycie, zawsze coś trzeba dociągać z sieci, nieraz całkiem sporo. Może nie mam jakiegoś mocarnego łącza, ale tych kilka dodatkowych GB mnie nie zbawi, a przynajmniej oszczędzam miejsce na półce, bo przyznaję, że trochę tych pudełek się zdążyło uzbierać :) Większość pozycji i tak przechodzę raz, i później do nich już na ogół nie wracam (oczywiście są wyjątki), to tylko opakowania niepotrzebnie się kurzą. I tak jak napisał kolega matiapis - czasem starsze płytki działają bardzo wolno albo trzeba nimi żonglować - ostatnio miałem taką sytuację z BloodRayne (2CD, wersja z CD-A). Owszem, trzeba było swoje odczekać, zainstalowało się wreszcie, działało, ale... na najbliższej wyprzedaży na GOG-u dokupiłem obie części w wersjach cyfrowych. Ważą niewiele, instalują się szybko i nie trzeba szukać płytek. Podobnie np. z płytowymi (jeszcze z czasów eXtraKlasyki) edycjami klasycznych RPG-ów (BG, ID itd.). Kolejnym plusem edycji cyfrowych jest to, że zawsze dociągamy je w najnowszych wersjach - nie wyobrażam już sobie np. instalowania na moje premierowe wersje Wiedźminów miliona łatek, jakie do nich wyszły. Raz próbowałem i trwało to na tyle długo, że to zwyczajnie nie ma sensu, gdy ma się dostęp do zaktualizowanej do najnowszej możliwej wersji kopii cyfrowej. O platformy cyfrowe się specjalnie nie martwię (szczególnie Steam raczej nie zniknie - na pewno nie w najbliższym czasie), a że gry to teraz "subskrypcje"... I tak nie mamy za bardzo wyboru.

Tylko kilka gier w przyszłości z pewnością stanie u mnie na fizycznej półce - z pewnością kolejne Tomb Raidery (mimo wszystko sentyment), a także produkcje CD-Projekt RED - zarówno Wiedźminy(-y), jak i Cyberpunk 2077, oczywiście w edycjach kolekcjonerskich.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Hmm... To już zależy, sam wole kupować wersje elektroniczne. Zazwyczaj są tańsze, a takiego cebulaka jak mnie nie stać na drogie gry. Wyjątkiem są jakieś dobre kolekcjonerki, które naprawdę opłaca się kupić + musi to być gra, która naprawdę mnie interesuje np. Wiesiek.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Z początku kupowałem gazety i pudełka, ale po założeniu Steama/Origina forma elektroniczna jest dla mnie wygodniejsza. Jedynie jakieś szczególne dla mnie tytuły, które np. pre-orderuję kupuję w pudełku. Może to też kwestia tego, że mam za dużo książek, a za mało miejca :P
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Edycję pudełkowe, od czasów kiedy mam Steama kupuje wyłącznie gdy jestem święcie przekonany o nieograniczonej genialności danej gry. Ewentualnie wtedy, gdy się już przekonam, że dany tytuł będę zawsze wspominał pozytywnie.
Dlatego kupiłem NWN 2
Dlatego mam preorder Wieśka 3
Dlatego płaczę, że nie dałem rady oszczędzić kasy na pudełkowe wydanie Pillars of Eternity.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Cóż, lubię wersje pudełkowe, czy też gry z czasopism ale tak na dobrą sprawę obecnie kupuję głównie digital. To zwykle kwestia ceny, dlatego też kiedy widzę obniżki wersji pudełkowych to wtedy wybieram je chętniej - po prostu lubię mieć fizyczny egzemplarz. Jednakże, jeżeli gra która mnie bardzo interesuje wychodzi w wersji kolekcjonerskiej, w dodatku takiej naprawdę porządnej, to oczywiście staram się zebrać pieniądze. Stąd też przykładowo kolekcjonerki pierwszych dwóch części Wiedźmina (a trzecia w drodze :3) w moim posiadaniu.
Warto wspomnieć też, że kiedyś z strasznie piraciłam (nigdy nie dostawałam kieszonkowego, a w kwestii pracy sezonowej czy tym podobnych nigdy nie miałam szczęścia). Starałam się później choć trochę za to zadośćuczynić kupując wszystko co kiedyś w ten sposób wylądowało na moim twardym dysku. W kilku przypadkach GOG okazało się pomocne, podobnie jak Playstation Store (emulacją też się zajmowałam). Jak do tej pory nie udało mi się to tylko z kilkoma grami (niektórych ciągle szukam, inne już znalazłam i są w kolejce do zakupu).
Awatar użytkownika
Łowca

Ja wolę jednak wydania pudełkowe. Od jakiegoś czasu zacząłem też doceniać wydania kolekcjonerskie. Wersje digital na komputer tylko jeśli są w wyjątkowo okazyjnych cenach, natomiast gry download na Xboxa tylko za friko dzięki Gold Live (choć miesiąc temu już mi wygasło).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ostatnio głównie wersje Digital. Gier na premierę staram się nie kupować i czekam na promocje na Steamie.
Awatar użytkownika
Łowca

Dla mnie wygodniejsze i przede wszystkim tańsze są Digital. Z płytami które juz podpiąłem pod steam leżą gdzieś zapomniane na stychu czy w szafie i się przewalają. Nie mam miejsca aby zbierać CD.
Awatar użytkownika
Łowca

Zależy jaka to gra. Jeśli produkcja, która wiem, że wywrze na mnie duże wrażenie, to Retail. Jeżeli jest inaczej lub jeśli różnica cenowa jest zbyt duża, to Digital :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

U mnie ogolnie to co tansze, kiedys tylko box, ale zrobilo sie tego tyle ze nie mam gdzie trzymac. wiec teraz ogolnie mi wzsystkoo jedno :), a drugrzedny temat ze kupuje i kupuje, robi sie z tego sciana wstydu :/ wiec musze powiedziec sobie STOP i przejsc to co sie kupilo.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Retail, bo ładnie się półeczki zapełniają i aż miło popatrzeć. Żebym digitala kupił to musi być jakaś naprawdę fajna promocja.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 7 razy

Tylko cyfrowe. Na półkach to ja książki trzymam a nie jakieś kartony. :) Z pudełkowych wydań podoba mi się tylko Antologia TES. Ostatnie pudełko, które kupiłem, to Medal of Honor: Airborne w dniu premiery (notabene, strasznie krótka i dość przeciętna gra), gdzieś z 7-8 lat temu, jeśli dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Teraz wolę wersje cyfrowe - nie trzeba niczego szukać (szczególnie, że mam manię wkładania płyt do dowolnego pustego pudełka :D), wszystko jest w jednym (no, powiedzmy :P) miejscu, no i są też tańsze :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dla mnie zależy jaka gra i od dawna kupuje digital chyba ze jest jakaś premiera gry np gta 5 to kupei odrazu box no i wpadła we mnie niania kupowanie starych ulubionych gier to samo żeby je kolacjonować na steam:)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ja gustuję w Digital, a wzięło się to głównie z tego powodu, że często miewałem problemy ze stacją dysków :D
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Osobiście wolę kupować pudełka, mam wtedy namacalny dowód, że posiadam grę.
Jeśli nawet zakupię grę w wersji cyfrowej to potem i tak staram się dokupić do niej pudełko.
A różnica w cenie preorder np. 5 zł, nie robi mi różnicy.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ja także jak niektórzy poprzednicy staram się kupować w pudełkach, jak różnica w cenach z wersją cyfrową jest mała. Jednak przez obniżki większe na digital częściej opłaca się mi wybrać wersję cyfrową. Więc wole pudełka ale na jedną grę retail przypadają mi może 5 cyfrowych gier.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Zdecydowanie Digital ;) Przynajmniej mam pewność, że płyta się nie zniszczy/zgubi.
ODPOWIEDZ