Nie tylko gramy: Pochwal się (prze)czytanymi książkami

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Przeczytałem wszystkie części Władcy pierścieni, poza tym to nic ciekawego głównie szkolne lektury :P
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Hmm... W moim wypadku ciężko mi będzie wypisać konkrety. Książki wręcz pochłaniam. Mój kolega twierdzi, że jestem uzależniony (ale kilkanaście godzin gry bez przerwy to dla niego normalka, więc pozostawię to bez komentarza).
Ostatnio przeczytałem parę niezłych krymianałów Johna Grishama (tytułów niestety nie pamiętam) i "Rozgwiazdę" (I tom trylogii) Pettera Wattsa (dość mroczne psychologiczne sci-fi).
Osobiście polecam także wszystkie książki Terrego Pratchetta (dość osobliwy humor, ale mnie się podoba), mogę osobiście poręczyć za każdą napisaną przez niego książkę - są świetne (po za parymi wyjątkami, które są tylko bardzo dobre ^^)

Bardzo ciekawą koncepcję zawarła Naomi Novik w cyklu o Temerairze. To chyba pierwszy wypadek gdzie autor poszedł po rozum do głowy i na bestii jaką jest smok posadził cały oddział a nie jednego wojownika.

Przyjemne, może nie jakieś bardzo ambitne, ale i tak mogące czegoś nauczyć książki pisze Clive Cussler - polecam szczególnie te o Dirku Pittcie.

Z bardziej klasycznej literatury polecam "Mistrza i Małgorzatę". Na początku uważałem książkę z średnią i pozbawioną sensu, ale to złudzenie spowodowane niesamowicie skomplikowaną i ciekawą fabułą.
Oraz serie o Tomku Wilmowskim. Bardzo przyjemna literatura podróżnicza.

Mógłbym tak wymieniać bardzo długo, książki autorów znanych i nie, niemalże każdego gatunku, ale cóż... czegokolwiek bym nie napisał nie odda moich wrażeń po przeczytaniu wielu książek (trochę za dużo ich było i niektóre się już zacierają w pamięci). Powiem, że wg mnie dobra książka potrafi wciągnąć bardziej niż jakikolwiek film i gra (z paroma wyjątkami).

Pewnie napiszę jeszcze parę postów w tym wątku jak przypomnę sobie ciekawsze tytuły lub autorów piszących doskonałe książki.

Niech was zdrowie nie opuszcza, a gwiazdy prowadzą ku szczęściu!
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Ostatnim czasie przez naukę nie mam zbytnio czasu na książki. Lecz przeczytałem ostatnio - Arsenal "Jak powstawał nowoczesny superklub" < polecam dla każdego fana Arsenalu oraz zakupiłem Ojca Chrzestnego którego pochłonąłem w dwa dni.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Trylogia - Igrzyska Śmierci. Teraz Insurgent (Kontynuacja Divergent - Niezgodnej) ,w międzyczasie Opowieści z Narnii tak na rozluźnienie i powoli Pieśń Lodu i Ognia w oczekiwaniu na kolejny sezon serialu.. ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

Nie chcę zakładać nowego tematu w 'okazyjnych cenach nie tylko gier' dla jednego linka, dlatego wstawiam tutaj:
http://www.nexto.pl/bede_czytal_gre_c1524.xml

promocje na powieści na podstawie gier - może kogoś zainteresują te pozycje
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

"Dziewczyna z sąsiedztwa" Ketchum- Emocji, jakie odczuwałem podczas lektury nie opiszę słowami. Książka wyciska łzy, kruszy nawet najtwardsze serce, zmusza do rozmyśleń nad istotą człowieczeństwa. Polecam każdemu, kto szuka przerażającego, okrutnego i ambitnego horroru.
"Liżąc ostrze" Ćwiek- Autor miał nietuzinkowy pomysł na fabułę i konsekwentnie go realizuje przez całą powieść. Nie ustrzegł się wprawdzie paru błędów logicznych, a styl w niektórych momentach zwyczajnie kuleje, lecz nie zawadzało mi to specjalnie w odbiorze całości.
"Gra o tron" Martin - Arcydzieło. Więcej pisać nie muszę.
" Ostateczni" Wiatrowski - Podobnie jak Ćwiek w opisywanej wyżej książce miał Polak ideę. Z realizacją wyszło niestety różnie. Niektóre wątki ciągną się w nieskończoność, inne są wręcz sakramencko krótkie. Bohaterowie rzadko kiedy wystają ponad klisze, fabuła stanowi czasami ciąg naiwnych ciągów przyczynowo-skutkowych. Mimo wszystko nie jest to książka wyjątkowo zła. Uważam, iż należy dać jej szansę, choćby przez obdarty z oficjalnej otoczki opis biurokracji.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ostatnio nadrobiłem (nareszcie) wszystkie części Harrego Pottera i zainteresowałem się Uniwersum Metro po przeczytaniu Metro 2033, czekam teraz szczególnie na część polskiego autora, gdzie akcja będzie bliska memu miejscu zamieszkania ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Robokalipsa, Blaze swoją droga bardzo ciekawe :D
Awatar użytkownika
Łowca

No to może teraz ja się pochwalę jako, że będzie to mój pierwszy post ^.^
W swojej karierze książek przeczytałem sporo głównie Fantasy:
Saga Wiedzmin + Sezon Burz - Całe - (A. Sapkowski)
Jeźdźcy Smoków z Pern - do 11 tomu - (A. McCaffrey) - Bardzo ciekawe połączenie SF z Fantasy
Harry Potter - od Zakonu Feniksa - (J.K. Rowlings)
Sword Art Online - do 10 tomu - (Reki Kawahara) - aktualnie czytam
Highschool DxD - Wszystko co do dziś zostało przetłumaczone - (Ichiei Ishibumi)
No Game No Life - 4 tomy - (Kamiya Yuu)
Log Horizon - 3 tomy - (Mamare Touno)
Mahouka Koukou no Rettousei - (Satou Tsutomu)
AntiMagic Academy "The35th Test Platoon" - 1 tom - (Yanagami Touki)
Gakusen Toshi Asterisk - 5 tomów - (Yuu Miyazaki)
I dużo jeszcze inncyh...
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Suzanne Collins - "Igrzyska śmierci" i "W pierścieniu ognia". O wiele lepsze niż filmy. Bardziej brutalne, lepiej przedstawiona IMO fabuła. Poza tym, porównując książki i filmy jest tak wiele zmian, że głowa boli. Jednakże jest to normalka w przypadku filmów. Teraz zaczynam czytać "Kosogłosa". Jestem na 3 rozdziale, jednakże już wiem że będzie to IMO najbardziej "soczysta" część serii.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Andrzej Sawicki "Szabla Sobieskiego" a raczej obie części cyklu o Kaziku Luksie. Niezłe, ale bez zachwytów i chęci czytania dalszych, jeśli powstaną, części. Młody fajny bohater, ludzki, niby bez super zdolnośc, ale szybko autor robi z niego geniusza, który języka obcego uczy się błyskawicznie; nie jest szermierzem, ale po jednej lekcji pokonuje mistrza szabli Grozi mu sąd polowy? ziew, pomoże mu miły przełożony, wpląta się w aferę? Główny czarny charakter, który może go wsypać ma na tyle honoru, że go ciągle ratuje, a przed tragiczną śmiercią oddaje mu cały zagrabiony majątek. Czyta się błyskawicznie, ale kompletnie bez emocji, idealne na plażę/ podróż pociągiem albo autobusem. Powiedziałbym, że to raczej książki dla 13-14 latków.

Fantastyka wydanie specjalne- jeden z najlepszych numerów jakie się ukazały. Opowiadania udane, ciekawe, nie ma jakiegoś które poziomem odstawałoby na minus. Tradycyjnie korekty brak więć zatrzęsienie powtórzeń, literówek itd.

"Zły" Tyrmanda- nie daję rady tego czytać. Język jakim została książka napisana odrzuca mnie, ciągle mam wrażenie jakbym czytał bajkę dla dzieci.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Trylogia Greya
Trylogia husycka
Saga o wiedźminie + 2 dodatkowe książki nie wchodzące w skład sagi.
Jakub Wędrowycz - wszystkie 7 części
Parę Książek Juliusza Verne'a
5 lat kacetu.
Rok 1984.

Z tych ostatnich Polecam gorąco wszystkie. Zwłaszcza Trylogie Husycką i Wiedźmina. Wędrowycza też jak ktoś lubi humor i magię. Co do twarzy Greya, no cóż 1 i 2 cześć fajne, 3 już zaczyna pachnieć dynastią.
Awatar użytkownika
Łowca

Ostatnio zabrałem się za Opowieści z Narnii bo filmy widziałem a przydało by się też książki przeczytać :) Czytałem też Władcę Pierścieni, kiedyś Wojownika Trzech Światów i pierwszą część Pana Lodowego Ogrodu (muszę zdobyć następną część) :D
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Hemiq pisze: Suzanne Collins - "Igrzyska śmierci" i "W pierścieniu ognia". O wiele lepsze niż filmy. Bardziej brutalne, lepiej przedstawiona IMO fabuła. Poza tym, porównując książki i filmy jest tak wiele zmian, że głowa boli. Jednakże jest to normalka w przypadku filmów. Teraz zaczynam czytać "Kosogłosa". Jestem na 3 rozdziale, jednakże już wiem że będzie to IMO najbardziej "soczysta" część serii.
Doszła ostatnia część serii S. Collins o tytule "Kosogłos", o którym wspominałem w cytowanym przez siebie poście. Jak dla mnie jest to najlepsza część serii. Jednakże nie była ona tak dobra, jak się spodziewałem. Po ukończeniu lektury doszedłem do refleksji, iż pozostało duzo niewyjaśnionych wątków
Spoiler:pokaż
Kolejną rzeczą, która mnie nie dziwi to fakt iż wytwórnia Lions Gate Entertainment zdecydowała się podzielić książkę na dwa filmy. Zbyt dużo wątków / scen musiałoby być usuniętych z treści, aby zmieścić wszystko w jednym (około dwugodzinnym) filmie.

P.S. Mam prośbę. Kto poleci jakąś dobrą książkę / serię o podobnej tematyce do "sagi" Igrzysk Śmierci?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 27 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Hemiq pisze: P.S. Mam prośbę. Kto poleci jakąś dobrą książkę / serię o podobnej tematyce do "sagi" Igrzysk Śmierci?
Veronica Roth - "Niezgodna", "Zbuntowana", "Wierna"
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

MarcinW pisze: Veronica Roth - "Niezgodna"
Poszedłem za twoją "radą", i przeczytałem tą książkę. Takie to średnie. IMO gorsze od Igrzysk Śmierci. Zobaczymy, jak fabuła się rozwinie w kolejnych częściach.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Hemiq pisze:
MarcinW pisze: Veronica Roth - "Niezgodna"
Poszedłem za twoją "radą", i przeczytałem tą książkę. Takie to średnie. IMO gorsze od Igrzysk Śmierci. Zobaczymy, jak fabuła się rozwinie w kolejnych częściach.
Myślę, że przy kolejnych częściach będziesz miał podobne uczucia :gwizdany:

PS. Mimo, że ekranizacja Igrzysk IMHO nie stoi na najwyższym poziomie (tj. książka jest naprawdę DUŻO lepsza), to i tak jest to lepsza ekranizacja niż Niezgodnej ;-)
PS2. W gruncie rzeczy to fajne, że tylu graczy czytuje literaturę uważaną za "babską" i "dla nastolatek" :P .
PS3. Jak kupowałem dziewczynie Zbuntowaną (drugi tom Niezgodnej) to nie mogłem jej znaleźć na półkach w Empiku. Podszedłem do informacji i pytam, autorka taka i taka, tytuł taki i taki:
- A to jest takie dla dziewczyn z liceum? - pyta pani w informacji.
- Nooooo, chyba tak.
- A to będzie tam na stercie na samym końcu. Niedawno przywieźli. :E
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Emkas pisze: Myślę, że przy kolejnych częściach będziesz miał podobne uczucia :gwizdany:
Pożyjemy zobaczymy. Do soboty chyba dam rade to przeczytać.
Emkas pisze: PS. Mimo, że ekranizacja Igrzysk IMHO nie stoi na najwyższym poziomie (tj. książka jest naprawdę DUŻO lepsza), to i tak jest to lepsza ekranizacja niż Niezgodnej ;-)
Co do Igrzysk się zgadzam. Jednakże (niestety?) o książce się dowiedziałem po obejrzeniu filmu w letniej ramówce TVP 1 :E
Emkas pisze: PS2. W gruncie rzeczy to fajne, że tylu graczy czytuje literaturę uważaną za "babską" i "dla nastolatek" :P .
Przejadły się Wiedźminy i inne "Tolkieny" także się ma jakąś odskocznię :trollface:
Emkas pisze: PS3. Jak kupowałem dziewczynie Zbuntowaną (drugi tom Niezgodnej) to nie mogłem jej znaleźć na półkach w Empiku. Podszedłem do informacji i pytam, autorka taka i taka, tytuł taki i taki:
- A to jest takie dla dziewczyn z liceum? - pyta pani w informacji.
- Nooooo, chyba tak.
- A to będzie tam na stercie na samym końcu. Niedawno przywieźli. :E
Na szczęście nie musiałem kupować, tylko celólacko poszedłem do biblioteki i wypożyczyłem :trollface:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

To ja też coś napiszę:
-Wszechświaty - Leonardo Patrignani - ciekawy pomysł, ale wykonanie kiepskie
-Pan Lodowego Ogrodu - tom II - tutaj chyba nie muszę rozpisywać się :P
-Kłamca - Jakub Ćwiek- spodobało mi się połączenie paru mitologi i cały pomysł :D
-Red Rising: Złota krew - Pierce Brown- niesamowita książka opisująca podział społeczeństwa i walkę w najwyższych kręgach :)
Gwiezdny Wojownik tom 1: Działko, szlafrok i księżniczka - Katarzyna Berenika Miszczuk - taka mała komedia jest dużo smaczków z star-wars :P
Łabędzi śpiew. Księga I - Robert McCammon - jedne z lepszy postapo które czytałem :)
Po drugiej stronie cienia - Piotr Sender - ciekawy pomysł i wykonanie dobre ale dla mnie końcówka była słaba :P

to tyle :P później coś więcej może napiszę :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Bardziej przyziemnie, z tajemnicą i dla kogoś, kto sobie lubi odpływać po przeczytaniu w swoich myślach - Haruki Murakami i jego świetne opowiadania (Zniknięcie słonia - dla przykładu). Polecam, gorąco polecam tego autora.

Jeśli ktoś lubi intrygi i czasy Cesarstwa rzymskiego (po śmierci Cezara), mogę polecić: Robert Graves - "Ja, Klaudiusz". Książka, która kosztuje grosze, a jest naprawdę bogata i warto posiedzieć przy niej.
ODPOWIEDZ