Urlop nad morzem. Płacz i płać ? :)

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 40 razy
Kontakt:

Jak wiadomo, rozpoczął się sezon wakacyjny.
Planując urlop nad naszym morzem, zrobiłem sobie taki wstępny bilans wydatków, bynajmniej tych które da się przewidzieć.
Przy okazji zastanawiając się, jak duża jest różnica cen w sezonie i poza sezonem.
Pytanie kieruję przede wszystkim do osób które zamieszkują jakąś nadmorską miejscowość, mniejszą bądź większą..
Na przykładzie jedzenia ( jakaś rybka, fast food ) napojów wszelkich :D ( piwko chociażby ) etc.
Mógłby się ktoś wypowiedzieć ? Jest to tyko i wyłącznie moja ciekawość ;)
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, o 15:33 przez noj89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

Czym bliżej morza tym drożej (3miasto). Najlepiej wyszukać sobie potencjalne jadłodajnie na trasie zwiedzania itp ( powinny być takowe narzędzie w sieci/ na andka ? )
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Mieszkać nad morzem jest bardzo tanio. Wynajem pokoi lub kawalerek nie jest dużym kosztem i często w czynszu już zawarte są opłaty za media. Będąc na studiach mieszkałem prawie w centrum Sopotu (jakies 5 - 7 minut od mola) i bardzo tanio wychodziło życie. Problem zaczyna się gdy startuje sezon wakacyjny. I jest prosta zasada: im bliżej morza, tym drożej. Zarówno jeśli chodzi o wynajem lokalu, jak i stołowanie się w restauracjach, fast foodach, czy picie piwa w lokalu. Większość nadmorskich sklepów spożywczych również ma większe ceny niż sklepy sieciowe.

Dochodzi też kwestia czego chcesz od wakacji nad morzem. Ja właśnie wróciłem znad morza, ale pojechałem tam by spotkać się z przyjaciółmi, których poznałem na studiach. Wszyscy jesteśmy dobrze rozeznani gdzie można tanio zjeść i wypić. Co prawda spotkania nie były nad samym morzem, ale mamy lokal, w którym jest bardzo dobra i tania pizza. A z okazji mundialu było też tanie piwo. Jeśli zawędrujesz do Gdańska Przymorze, to polecam odwiedzić lokal studencki XKwadrat.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, o 15:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

A ja Ci mogę udzielić informacji, jeśli chodzi o Sarbinowo/Mielno ;) Pisz PW/lub pytaj tutaj.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Najlepiej sobie pojechać do Gdańska, nie jest aż tak drogo. Około 100km dalej masz Łebę, jeśli zamierzasz jechać samochodem to szybko pójdzie. Ale to prawda czym bliżej morza, tym drożej.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 40 razy
Kontakt:

Dzięki że się wypowiedzieliście. Nie koniecznie chodzi mi o to, aby oszczędzać, bo pogodziłem się z faktem że z pewną sumką pieniędzy będę musiał się rozstać.
Bardziej ciekawi mnie ' przebicie " ceny podczas okresu wakacyjnego. Jerry poruszył bardzo interesującą kwestię, wynajęcia lokum nad morzem i związanego z tym wydatkami. Fajnie że o tym wspomniałeś.
Podałem te przykłady ( fast food, jedzenie, napoje ) żeby porównać ceny z czystej ciekawości. W sezonie, z tego co zauważyłem sprawa wygląda mniej więcej tak : Rybka za 100 gram ( 7-24 zł ) Pizza ( od 14 do x ) Piwo ( 7, 8 do 19 - najdroższe jakie widziałem z tych sklepowych )
Gdybyście mieli porównać karty menu, z tego samego lokalu, wydane w okresie wakacji i przed sezonem..
Awatar użytkownika
Łowca

Jest takie powiedzenie - "kto ma kase spędza wakacje w Polsce". Ja rok temu byłem w Kołobrzegu w hotelu all inclusiv za 1400 zł :)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

nocny_napoleon pisze: Jest takie powiedzenie - "kto ma kase spędza wakacje w Polsce". Ja rok temu byłem w Kołobrzegu w hotelu all inclusiv za 1400 zł :)
Podasz nazwę tego hotelu? Ja niedawno wróciłem z nad morza, które spędziłem niedaleko Kołobrzegu - w Sianożętach :).
Awatar użytkownika
Łowca

BroVaR pisze:
nocny_napoleon pisze: Jest takie powiedzenie - "kto ma kase spędza wakacje w Polsce". Ja rok temu byłem w Kołobrzegu w hotelu all inclusiv za 1400 zł :)
Podasz nazwę tego hotelu? Ja niedawno wróciłem z nad morza, które spędziłem niedaleko Kołobrzegu - w Sianożętach :).

Wistom Sanatorium
Świetne miejsce, blisko plaży, basen hotelowy. Ogólnie bardzo polecam. Ja byłem z dzieckiem i żoną i było super. :macha:
Zablokowany