Laptop i BSOD "driver irql not less or equal"

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam

Mam problem jak w temacie. Podczas gry (TDU2, Van Helsing) lub innym dużym obciążeniem wyskakuje mi BSOD z opisem driver irql not less or equal. Potem komputer się resetuje lub nie, zależy, a od czego to nie wiem.

Macie jakieś pomysły co to może być?

Specyfikacja kompa:
Spoiler:pokaż
Notka o problemie po restarcie kompa:
Spoiler:pokaż
@edit:

w załączniku wrzucam plik dmp z tego błędu. Może pomoże w diagnozie.
Załączniki
092914-59327-01.rar
Plik .dmp spakowany w rar
(22.38 KiB) Pobrany 116 razy
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Najprawdopodobniej masz problem z kartą sieciową - wywala się sterownik athrx.sys - to sterownik karty sieciowej Atherosa.
Znalezione proponowane rozwiązanie: http://www.tomshardware.com/forum/44437 ... x#11764496
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

Zagrzał się.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Spróbuję z kartą sieciową, co do grzania: lapek idzie pojutrze na czyszczenie i wymianę pasty termo. Nie jestem dobry w takie klocki, więc serwis się tym zajmie.

@edit:

Noooo... Mimo dłuższej sesji przy grze- nie wyskoczył mi BSOD!

slawpe13 masz u mnie piwo ;)

A komp i tak pójdzie na serwis: 50-55*C grafa/proc w idlu i do 80*C w stress. Podejrzewam że przy 83-85*C komp się wyłącza.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Zawsze do usług :D

PS: Przeczyszczenie i przesmarowanie zawsze jest dobrą opcją (choć myślę, że w przypadku lapka te temperatury, które podajesz, nie są jakieś ogromne. Ale zawsze warto spróbować je obniżyć).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Pasta termo wymieniona. Póki co jest drobna różnica. Jeśli w ciagu tygodnia nie będzie poprawy to lap pójdzie na wymianę pasty kolejny raz (tym razem pasta mojego wyboru i serwis gratis).

Kolejne pytanko ode mnie. Zna ktoś program który wykryłby wiatrak i w którym można od razu rzucić 75% prędkości, tak żeby lap miał chłodzenie porządne non stop. W tym momencie wyższy bieg wrzuca w momencie kiedy jest za późno na chłodzenie.... Z góry mówię, że SpeedFan nie wykrywa wiatraka. Tak samo w BIOSie nie ma opcji zmiany prędkości.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

kolego mam lapka z ati 6770m i najwyzszy bieg wentylatorka wlacza mi sie przy 85*C (co ma miejsce tylko jesli podkrece grafike). Bez OC GPU w stresie ma 81*C i jest to normalne. To jest laptop, tu nie ma miejsca na jakies bardzo wydajne chlodzenie, ktore by zaraz nie bylo za glosne.
Takze te 80 stopni to wcale nie jest jakas wartosc krytyczna (badziej normalna temp pracy) przy ktorej lapek sie wylacza. Odrazu po zakupie moj dv6 pod obciazeniem mial 76-78 stopni (a to byla zimna jesien :D) Dla porownania w stacjonarnym kompie karta (GF9800GT) musi miec 120 stopni zeby zrestartowac system. Nie popadac w paranoje, karta od tych 80 stopni sie nie spali ;)

Co do drugiego pytania, nie sadze, ze znajdziesz program do regulacji obrotow wentylatora w lapku. Jesli chcesz poprawic (nieznacznie) chlodzenie to kup podkladke chlodzaca.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Mam podkładkę chłodzącą i to są temperatury z włączonym chłodzeniem.

Co do obawy o spalenie- nie boję się tego. Po prostu szukam sposobu, żeby czujnik nie wyłączał mi lapka przy tych 83-85*C, a najlepiej gdyby w ogóle do tych temperatur nie dochodziło. Hałas też mi nie przeszkadza, może być głośny, byleby chłodził. No nic. Może ktoś wpadnie na pomysł co by tu zrobić...

A w razie czego to wymienię pastę na lepszą (z coolermaster high performance na titan nano).
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Co do wyłączania/restartu lapka: może w BIOSie (albo w UEFI, zależy co masz) można wyłączyć lub podwyższyć opcję, która odpowiada za wyłączanie/restart lapka po przekroczeniu przez procesor temperatury granicznej? Nie we wszystkich BIOSach ta opcja jest - musisz sprawdzić. Być może to ona powoduje problem. Oczywiście: to nie jest likwidacja przyczyny, a skutku: restart następuje prawdopodobnie przy zbyt wysokiej temperaturze i to - tak jak piszesz - ją trzeba by obniżyć. Problem jest taki, że w laptopach nie ma zbyt wielu opcji na zabawę w chłodzenie. Jednak 85°C to nie jest dla tego procesora szkodliwa granica i można ją lekko podwyższyć, tym samym "obchodząc" Twój problem.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Zwłaszcza, że najwyższe obroty łapie przy 80*C, ale wtedy to już raczej za późno na chłodzenie...

Popatrzę, dam znać.
ODPOWIEDZ