Sugestie i pomysły (Bazar)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

lewriczin dobrze prawi polać mu. Neutrale do nieudanej transakcji przydałyby się też by skomentować tą nieudaną transakcję przeprosić etc... W tej chwili po negatywie trzeba milczeć bo z automatu moderacja go usunie jeśli wina jest po twojej stronie, a przepraszanie i dawanie repa -3 odbiega trochę od intencji...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

@krzykr
Czy Ty poważnie sugerujesz, by strona anulująca transakcję wystawiała neutralny komentarz kontrahentowi i psuła mu rating, bo nie potrafisz inaczej napisać "przepraszam" :shock:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Vector pisze: @krzykr
Czy Ty poważnie sugerujesz, by strona anulująca transakcję wystawiała neutralny komentarz kontrahentowi i psuła mu rating, bo nie potrafisz inaczej napisać "przepraszam" :shock:
W jaki sposób rating zostanie zepsuty neutrałem? Może jak by była możliwość wystawienia neutrala więcej osób wypowie się na temat nieudanych transakcji inaczej niż milczeniem czy negatywem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Wyszukiwarka nie znalazła frazy, więc chyba nie było:

Segregowanie ze względu na ilość ofert.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Powiadomienia Webpush bo nie zawsze sie na tego maila zaglada a tak by przegladarka sama nas informowala.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

W "Moje oferty" brakuje mi możliwości konfiguracji filtrów. Np. domyślnie chciałbym widzieć wszystkie oferty, które nie mają statusów "Transakcja zakończona" i "Nieaktywna".
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy

Desolator pisze: W "Moje oferty" brakuje mi możliwości konfiguracji filtrów. Np. domyślnie chciałbym widzieć wszystkie oferty, które nie mają statusów "Transakcja zakończona" i "Nieaktywna".
A w tej konfiguracji przydałaby się na pewno opcja wyłączenia gier niezależnych, bo po prostu zalały bazar, a na pewno część użytkowników nie jest zainteresowana tego typu grami.
Samo przeklikiwanie się przez te setki ofert może być męczące.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Karran pisze:
Desolator pisze: W "Moje oferty" brakuje mi możliwości konfiguracji filtrów. Np. domyślnie chciałbym widzieć wszystkie oferty, które nie mają statusów "Transakcja zakończona" i "Nieaktywna".
A w tej konfiguracji przydałaby się na pewno opcja wyłączenia gier niezależnych, bo po prostu zalały bazar, a na pewno część użytkowników nie jest zainteresowana tego typu grami.
Samo przeklikiwanie się przez te setki ofert może być męczące.
Mi chodziło tylko o listę ofert, które ja wystawiłem a nie ogólną listę ofert z bazaru ;) To o czym napisałeś jest raczej niewykonalne, bo w jaki sposób zakwalifikować czy dana pozycja jest niezależna czy nie? Poza tym ktoś musiałby ręcznie "przelecieć" cały katalog Steam i oznaczyć poszczególne pozycje jako "indie".

Mam kolejną sugestię, bazar jest z pewnością zaśmiecony ofertami użytkowników, którzy od bardzo dawnaaaaaaaaa się nie logowali. Przydałoby się wprowadzić wymóg logowania np. raz w miesiącu żeby utrzymać swoje oferty jako aktywne. Jeśli ktoś się nie zaloguje to wszystkie jego oferty powinny zostać anulowane.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

Generalnie przydałaby się możliwość skonfigurowania prywatnej blacklisty tytułów i łatwego ich dorzucania do niej. Zebrałoby się trochę tytułów które mnie nic a nic nie interesują a muszę się przez nie przekopywać.
Mam kolejną sugestię, bazar jest z pewnością zaśmiecony ofertami użytkowników, którzy od bardzo dawnaaaaaaaaa się nie logowali. Przydałoby się wprowadzić wymóg logowania np. raz w miesiącu żeby utrzymać swoje oferty jako aktywne. Jeśli ktoś się nie zaloguje to wszystkie jego oferty powinny zostać anulowane.
A tu się nie zgadzam. Jak masz włączone powiadamianie e-mailem to możesz na bazar nie zaglądać w ogóle, tylko regularnie sprawdzać pocztę i wszystko będzie w porządku.
Zresztą, kupujący łatwo widzą aktywność na bazarze i jeśli jej nie ma to jest to tylko strata dla sprzedającego: sam nieraz wolałem dopłacić parę groszy i mieć pewność że dostanę klucz praktycznie natychmiast niż klikać i zastanawiać się czy człowiek który ostatnim razem był tu pół roku temu w ogóle odpisze mi na moją ofertę.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Proponuję wprowadzić wymóg, żeby osoba wystawiająca na sprzedaż "podarunek Steam" musiała mieć go w swoim ekwipunku (w tym powiązanym z kontem bazarowym, nie na jakichś altach). Często widzę oferty niezgodne z regulaminem, tzn na gry (oferowane jako prezenty Steam), które dopiero co dostały zniżkę na Steamie, a sprzedający tego w danej chwili nie ma w ekwipunku. Oferty takie znikają z bazaru, gdy cena na Steamie wróci do standardowej. Wystarczy rzucić okiem na Bazarze na gry z serii Far Cry, które dostały właśnie zniżkę na Steamie. Nie wierzę w takie zbiegi okoliczności. No chyba że zapis w regulaminie dot. posiadania oferowanej gry zinterpretujemy jako, że posiadamy na dany moment środki w portfelu Steam i jesteśmy w stanie kupić prezent od ręki, więc to prawie tak jakbyśmy daną grę posiadali (ale tego przecież też nie da się zweryfikować). Albo w ogóle ten zapis z regulaminu usunąć.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

mars28 pisze: Proponuję wprowadzić wymóg, żeby osoba wystawiająca na sprzedaż "podarunek Steam" musiała mieć go w swoim ekwipunku (w tym powiązanym z kontem bazarowym, nie na jakichś altach)
Nie da się, bo w ekwipunku nie można trzymać giftów. Jakiś czas temu była ta zmiana, stare gifty zostały, ale nowych już nie dodasz - musisz od razu wysłać.
Stąd ten zapis nie ma większego sensu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

mars28 pisze: Często widzę oferty niezgodne z regulaminem, tzn na gry (oferowane jako prezenty Steam), które dopiero co dostały zniżkę na Steamie, a sprzedający tego w danej chwili nie ma w ekwipunku. (...) Nie wierzę w takie zbiegi okoliczności. No chyba że zapis w regulaminie dot. posiadania oferowanej gry zinterpretujemy jako, że posiadamy na dany moment środki w portfelu Steam i jesteśmy w stanie kupić prezent od ręki, więc to prawie tak jakbyśmy daną grę posiadali (ale tego przecież też nie da się zweryfikować). Albo w ogóle ten zapis z regulaminu usunąć.
Z czysto prawniczo-technicznego punktu widzenia masz zapewne rację. Z drugiej strony co złego jest w tym że się ludzie dogadają i ktoś spali trochę swojego walleta na steamie (a kto inny kupi jeszcze taniej niż w promo na steamie). Ok, przyznaję, sam tak tu raz kupiłem jedną grę - ku zadowoleniu obu stron...
Może rzeczywiście warto rozważyć usunięcie tego punktu z regulaminu o posiadaniu oferowanej gry. Bo podejrzewam że są też inne jego naciągnięcia (np. wystawienie sprzedaży części aktualnego bundla - kto ci udowodni że ty go już kupiłeś czy też go kupisz dopiero jak ci się znajdzie chętny na jedną gierkę z niego?). Z resztą nie tylko bundla czy steama, jest w jakimś innym sklepie zniżka: wystawiasz na bazarze (z marżą dla siebie). Kto ci udowodni że kupiłeś dopiero gdy ktoś złoży zamówienie w bazarku?
A zapisy prawne które są praktycznie nie do wyegzekwowania (udowodnienia) są do niczego i lepiej z nich po prostu zrezygnować.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Pytanie: czy jeśli kupujący anuluje rezerwację i ja mam możliwość wystawienia tylko negatywnego komentarza to on też może wystawić negatyw odwetowy? :)
Pytam bo ludek z jednym repem zarezerwował ode mnie vermintida, dostał informacje z opcjami wpłaty w wiadomości automatycznej no i cisza. Następnego dnia piszę do niego czy zauważył automatyczną wiadomości, i jak wpłaci kasę wysyłam klucz itd. cisza. jakieś 12h później bez słowa wyjaśnienia anuluje transakcje, jego bazarowa reputacja zalicza +1 a na koncie steam w tajemniczych okolicznościach pojawia się vermintide. :)

W ogóle to powinien być taki system, że jeżeli zarezerwuje się jakąś grę to nie można zarezerwować kolejnej tej samej do czasu sfinalizowania transakcji a jeśli się anuluje rezerwację to przez jakiś czas nie będzie można jej kupić od kogoś innego. Bo tak to ktoś sobie rezerwuje najtańszą opcję i czeka kilka dni czy coś tańszego się nie pojawi a potem przeskakuje na tańszą ofertę i anuluję bezpieczną rezerwację. A często w przypadku popularniejszych bundli to z czasem więcej osób zaczyna wystawiać gry, cena potrafi szybko spadać i po dwóch dniach może być już sporo niższa, wyjątkiem jest Shadow Tactics :)
Zawieszenia konta w takich przypadkach też może by trochę odstraszyły kombinatorów.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

cgdestro pisze: Pytanie: czy jeśli kupujący anuluje rezerwację i ja mam możliwość wystawienia tylko negatywnego komentarza to on też może wystawić negatyw odwetowy? :)
Nawet jakby mógł dać odwetowy to wystarczy zgłosić to do administracji/moderacji Bazaru i Ci go skasują - pod tym względem nic nie ryzykujesz. Ja kiedyś takie sytuacje odpuszczałem, ale od pewnego czasu daje negatywa jak koleś daje w powodzie anulowania np. tylko "." (w sensie kropkę) albo coś równie ambitnego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Revan pisze: Nawet jakby mógł dać odwetowy[...]
Ma taką możliwość na 100%. Ale tak jak piszesz, administracja anuluje komentarze typowo odwetowe bez problemu (wiem z autopsji). Na profilu jednak ten anulowany komentarz będzie widoczny, oczywiście przekreślony i oznaczony jako anulowany. Kiedyś by mi to może przeszkadzało, ale teraz jak ktoś leci w kulki to walę od razu negatywa, bez obawy o odwetowy.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

mars28 pisze:
Revan pisze: Nawet jakby mógł dać odwetowy[...]
Ma taką możliwość na 100%. Ale tak jak piszesz, administracja anuluje komentarze typowo odwetowe bez problemu (wiem z autopsji). Na profilu jednak ten anulowany komentarz będzie widoczny, oczywiście przekreślony i oznaczony jako anulowany. Kiedyś by mi to może przeszkadzało, ale teraz jak ktoś leci w kulki to walę od razu negatywa, bez obawy o odwetowy.
Nie będzie widoczny :] Ja dostałem odwetowy, moderacja skomentowała, że nie powinienem prowokować, na moim profilu pusto (komentarz usunięty, żadnego śladu), u tamtego wisi. Oczywiście trafiłem na czarną listę :D
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

cgdestro pisze: ...
W ogóle to powinien być taki system, że jeżeli zarezerwuje się jakąś grę to nie można zarezerwować kolejnej tej samej do czasu sfinalizowania transakcji a jeśli się anuluje rezerwację to przez jakiś czas nie będzie można jej kupić od kogoś innego.
I to jest bardzo dobry pomysł chyba nawet nie trudny do wdrożenia. Gorzej jeśli jednak gry potrzebujesz na wczoraj a sprzedawca unika bazaru jak ognia... To może brak możliwości kupienia 2 kopi tej samej gry dopóki nie sfinalizuję się zakupu pierwszej kopii, anulowanie odblokowałoby możliwość kupienia od innego sprzedawcy ale u pierwszego możesz zaliczyć negatywa i tu mnie boli bo negatyw za takie coś to chyba za wiele a milczenie też nie poprawi sytuacji gdzie neutralny komentarz do niesfinalizowanej transakcji.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

cgdestro pisze: ...
W ogóle to powinien być taki system, że jeżeli zarezerwuje się jakąś grę to nie można zarezerwować kolejnej tej samej do czasu sfinalizowania transakcji a jeśli się anuluje rezerwację to przez jakiś czas nie będzie można jej kupić od kogoś innego.
krzykr pisze: Gorzej jeśli jednak gry potrzebujesz na wczoraj a sprzedawca unika bazaru jak ognia... To może brak możliwości kupienia 2 kopi tej samej gry dopóki nie sfinalizuję się zakupu pierwszej kopii,
...gorzej, jeśli kupujesz gry nie (tylko) dla siebie i z powodu takiego pomysłu będziesz musiał wisieć u jednego sprzedawcy, hm?
Więc może bez żadnych wydziwień, po prostu ryzyko zawodowe - a jeśli trafi się nieuczciwy kupujący to wlepiać zasłużonego negatywa. I zastanowić się nad skorzystaniem z opcji "wymagania reputacji wobec kupujących"

A właśnie. Zamiast istniejących i chyba raczej mało przydatnych przedziałów (+10, +25, +50..) dużo bardziej przydałyby się niższe, zwłaszcza z 0+ ale także chyba i 1+, 2+,5+.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

lewriczin pisze: A właśnie. Zamiast istniejących i chyba raczej mało przydatnych przedziałów (+10, +25, +50..) dużo bardziej przydałyby się niższe, zwłaszcza z 0+ ale także chyba i 1+, 2+,5+.
Nie. Raz, że altów by było więcej niż jest, to dwa łatwiej o naciągaczy.
Ostatnio był mistrz, co sprzedawał AC: Origins za 10 zł, po rezerwacji wychodziły prawdziwe zamiary. Oczywiście bana słusznego zarobił.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

lewriczin pisze: ...
Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji. Blokada zakupu dodatkowej kopi dotyczyłaby tylko konkretnego tytułu. Dla kolegi kupiłbyś grę z innym api i blokady by nie było. A jeśli masz zamiar zasilić alty to kilka minut czy godzin by ciebie nie doprowadziło chyba do pasji. Z innej strony taki manewr dałby większą szansę na kupienie okazji dla większej rzeszy odbiorców.
ODPOWIEDZ