Blokady regionalne

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Z tego co tutaj wyczytałem, to grę mającą blokadę regionalną np. na Amerykę Południową (niefortunny zakup w Nuuvem) nie da rady aktywować i uruchomić poza tym regionem bez kombinowania z VPN. A w przypadku aktywacji i tak aby zagrać trzeba znowu kombinować bo z innego regionu się nie da odpalić. Czy dobrze zrozumiałem? Jak się domyślam takie kombinacje grożą niemiłymi konsekwencjami na Steamie. Czy w takim razie niepotrzebny mi kod mogę komuś darować z obsługiwanego regionu ? Np. rozdać na steamgifts z zastrzeżeniem, o blokadzie regionalnej? Może mnie ktoś kompetentny oświecić?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Jedrz pisze: Z tego co tutaj wyczytałem, to grę mającą blokadę regionalną np. na Amerykę Południową (niefortunny zakup w Nuuvem) nie da rady aktywować i uruchomić poza tym regionem bez kombinowania z VPN. A w przypadku aktywacji i tak aby zagrać trzeba znowu kombinować bo z innego regionu się nie da odpalić. Czy dobrze zrozumiałem? Jak się domyślam takie kombinacje grożą niemiłymi konsekwencjami na Steamie. Czy w takim razie niepotrzebny mi kod mogę komuś darować z obsługiwanego regionu ? Np. rozdać na steamgifts z zastrzeżeniem, o blokadzie regionalnej? Może mnie ktoś kompetentny oświecić?
Napisz do supportu Nuuvem jeżeli kupiłeś grę z lockiem, zwrócą pieniądze.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Ale ja kupiłem grę z wykorzystaniem Hola, której teoretycznie nie dało się kupić z Polski. Trochę głupio by było teraz się awanturować o zwrot kosztów skoro sam nie byłem całkiem uczciwy wobec nich.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Jedrz pisze: Ale ja kupiłem grę z wykorzystaniem Hola, której teoretycznie nie dało się kupić z Polski. Trochę głupio by było teraz się awanturować o zwrot kosztów skoro sam nie byłem całkiem uczciwy wobec nich.
Nie musisz się awanturować, przedstaw sprawę jasno, a bez problemu zwrócą kasę. Kilka razy byłem w podobnej sytuacji co Ty, więc opieram się niejako na swoim doświadczeniu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Dzięki bardzo za odpowiedź. Spróbuję. Płaciłem Paypalem, to zwrot będzie na to konto z którego zapłaciłem?
Trochę też będzie problem z językiem, nie jestem super biegły w angielskim.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Jedrz pisze: Dzięki bardzo za odpowiedź. Spróbuję. Płaciłem Paypalem, to zwrot będzie na to konto z którego zapłaciłem?
Zwrot będzie na konto PP, z którego płaciłeś. Skorzystaj z translatora, powinni Ciebie zrozumieć ;).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Z serii "pokombinujmy" - mam takie pytanie do osób zaznajomionych z tematem. Powiedzmy, że jest to czysto hipotetyczne gdybanie aby uniknąć ew. zarzutów nakłaniania do oszukiwania (ot, kieruje mną czysta ciekawość). Powiedzmy, że chciałbym kupić grę w Rosyjskim Steam Store. Częstym problemem o którym się słyszy jest to, że "przecież nie posiadasz PayPala czy karty kredytowej zarejestrowanej w Rosji więc zaraz cię zweryfikują". A co jeśli płatność za grę dokonana by była ze środków Steam Wallet? Powiedzmy, że sprzedaję klucze TF2 na rynku Steam i z $$$ zakupuję grę. Czy aby coś takiego było możliwe wystarczy spełnić dwa kryteria jakimi są : zarejestrowanie konta Steam wskazując kraj pochodzenia Rosję oraz logowanie do konta z Rosyjskiego IP? Tak na prawdę pytam o to tylko na wzgląd iż sam posiadam niski staż na Steamie i podejrzewam, że wielu ludzi już wcześniej wpadło na taki pomysł a co za tym idzie zakładam, że Steam z pewnością ma na to sposób bo inaczej każdy by w ten sposób kombinował - jestem niemniej jednak ciekaw tego co zostało przeze mnie pominięte w tej materii.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

A skąd weźmiesz kasę na wallecie skoro do odblokowania rynku trzeba coś kupić w steam store?
Awatar użytkownika
Robin Hood

sergeron pisze: A skąd weźmiesz kasę na wallecie skoro do odblokowania rynku trzeba coś kupić w steam store?
Słuszne spostrzeżenie - o tym nie wiedziałem / pamiętałem.
Dzięki za info ;)

Edit: jeszcze z ciekawości muszę zapytać - czy Rosjanie mają dostęp do ogólnego rynku Steam i czy w ogóle coś takiego jak ogólny rynek istnieje czy jest on zależny od rejonu? Jeśli u nas ceny są w euro to u nich po prostu wyświetla ceny w rublach z tej samej puli ofert czy jednak Sasha nie będzie mógł dokonać zakupu pewnych określonych przedmiotów od Johna? Czy Sasha może dokonać zakupu poza Steamem kluczy do skrzynek za 1,8$ po czym sprzedać je na Steam Markecie za 1,8 euro, następnie zakupić za to gry i tak bez końca pomnażać kapitał?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Mają. Kiedyś w jakiś sposób sprawdzałem od kogo kupuję karty/komu je sprzedaję, i miałem inne waluty, w tym ruble. Dodatkowo, kiedyś, jak byłem wylogowany w przeglądarce, wszedłem na jakąś kartę na rynku i pokazywało mi cenę w walucie wystawiającego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

RoyKeane pisze:
Jedrz pisze: Dzięki bardzo za odpowiedź. Spróbuję. Płaciłem Paypalem, to zwrot będzie na to konto z którego zapłaciłem?
Zwrot będzie na konto PP, z którego płaciłeś. Skorzystaj z translatora, powinni Ciebie zrozumieć ;).
Wracając do tematu. Aż tak źle z moim angielskim nie jest abym musiał korzystać z translatora :)
Wysłałem do nich maila z grzecznym przedstawieniem sprawy i otrzymałem odpowiedź, że niestety widziałem kod
(jakżeby inaczej, dopiero po nieudanej aktywacji na steamie sprawdziłem że ma on blokadę regionalną) i oni nie
mogą mieć pewności iż po ewentualnym zwrocie kasy kod ten nie zostanie gdzieś aktywowany. Póki co wysłałem następnego maila i czekam na odpowiedź. Ale czarno to widzę. Czy Tobie zdarzyła się taka sytuacja? Pisałeś, że znasz ten problem z autopsji.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Jedrz pisze:
RoyKeane pisze:
Wracając do tematu. Aż tak źle z moim angielskim nie jest abym musiał korzystać z translatora :)
Wysłałem do nich maila z grzecznym przedstawieniem sprawy i otrzymałem odpowiedź, że niestety widziałem kod
(jakżeby inaczej, dopiero po nieudanej aktywacji na steamie sprawdziłem że ma on blokadę regionalną) i oni nie
mogą mieć pewności iż po ewentualnym zwrocie kasy kod ten nie zostanie gdzieś aktywowany. Póki co wysłałem następnego maila i czekam na odpowiedź. Ale czarno to widzę. Czy Tobie zdarzyła się taka sytuacja? Pisałeś, że znasz ten problem z autopsji.
A jaką grę kupiłeś?
Awatar użytkownika
Robin Hood

Jeszcze jedno pytanko : jakie dokładnie kraje znajdują się w obrębie tych niskich "rublowych" cen?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Mam dwa pytania odnośnie steamowej wyprzedaży. Skąd pochodzą kopie Castlevania 2 Digital Bundle sprzedawane po 2 klucze? Zastanawiam mnie również dlaczego dwójka z DLC jest tańsza od jedynki, która chodzi po 2,5 klucza?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

z rosji kupiłem nie ma blokady(po 150 rubli tam jest/było)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

yarizu pisze: Jeszcze jedno pytanko : jakie dokładnie kraje znajdują się w obrębie tych niskich "rublowych" cen?
Na pewno Rosja i Brazylia też ma niskie ceny
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

kmpt pisze: Mam dwa pytania odnośnie steamowej wyprzedaży. Skąd pochodzą kopie Castlevania 2 Digital Bundle sprzedawane po 2 klucze? Zastanawiam mnie również dlaczego dwójka z DLC jest tańsza od jedynki, która chodzi po 2,5 klucza?
Castlevania 2 Digital Bundle za 2 klucze była z Brazylii.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

kurono pisze: Castlevania 2 Digital Bundle za 2 klucze była z Brazylii.
Też właśnie widziałem że to głównie ludzie z Brazylii sprzedawali ją za 2 klucze. Ciekawe jest tylko to, że jak się wejdzie brazylijski store page dla Castlevania: Lords of Shadow 2 (?cc=br) to wygląda na to że oni nawet nie mają tam opcji zakupu tego Digital Bundle - tylko podstawkę. Na dodatek wg SteamDB gra jest o wiele tańsza w Rosjii niż w Brazylii (-62.66% vs -23.69% w stosunku do €). Może coś przegapiłem a może to głupie pytanie, ale czy ktoś wie może jakim cudem więc brazylijczycy mieli dostęp do tej wersji Digital Bundle i na dodatek mieli ją taniej niż rosjanie?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

yarizu pisze: Edit: jeszcze z ciekawości muszę zapytać - czy Rosjanie mają dostęp do ogólnego rynku Steam i czy w ogóle coś takiego jak ogólny rynek istnieje czy jest on zależny od rejonu? Jeśli u nas ceny są w euro to u nich po prostu wyświetla ceny w rublach z tej samej puli ofert czy jednak Sasha nie będzie mógł dokonać zakupu pewnych określonych przedmiotów od Johna? Czy Sasha może dokonać zakupu poza Steamem kluczy do skrzynek za 1,8$ po czym sprzedać je na Steam Markecie za 1,8 euro, następnie zakupić za to gry i tak bez końca pomnażać kapitał?
Wszyscy mają dostęp do ogólnego rynku. Jeśli Sasza wystawi klucz za 112 rubli, to zobaczysz go na markecie za 1,8 euro.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

dominielus pisze: A jaką grę kupiłeś?
Total War Rome 2 Emperor Edition z blokadą na Ameryke Południową.
Nie chcę kombinować z regionami aby ją aktywować i ponieważ sprzedawca już się więcej do mnie nie odezwał pozostanie mi bezużyteczny kod. Chyba go dam na steamgifts z zastrzeżeniem o blokadzie terytorialnej. Cóż innego mi pozostało.
ODPOWIEDZ