Blokady regionalne
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 7 razy
- Kontakt:
Z tego co tutaj wyczytałem, to grę mającą blokadę regionalną np. na Amerykę Południową (niefortunny zakup w Nuuvem) nie da rady aktywować i uruchomić poza tym regionem bez kombinowania z VPN. A w przypadku aktywacji i tak aby zagrać trzeba znowu kombinować bo z innego regionu się nie da odpalić. Czy dobrze zrozumiałem? Jak się domyślam takie kombinacje grożą niemiłymi konsekwencjami na Steamie. Czy w takim razie niepotrzebny mi kod mogę komuś darować z obsługiwanego regionu ? Np. rozdać na steamgifts z zastrzeżeniem, o blokadzie regionalnej? Może mnie ktoś kompetentny oświecić?
- Podziękował: 298 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Napisz do supportu Nuuvem jeżeli kupiłeś grę z lockiem, zwrócą pieniądze.Jedrz pisze: Z tego co tutaj wyczytałem, to grę mającą blokadę regionalną np. na Amerykę Południową (niefortunny zakup w Nuuvem) nie da rady aktywować i uruchomić poza tym regionem bez kombinowania z VPN. A w przypadku aktywacji i tak aby zagrać trzeba znowu kombinować bo z innego regionu się nie da odpalić. Czy dobrze zrozumiałem? Jak się domyślam takie kombinacje grożą niemiłymi konsekwencjami na Steamie. Czy w takim razie niepotrzebny mi kod mogę komuś darować z obsługiwanego regionu ? Np. rozdać na steamgifts z zastrzeżeniem, o blokadzie regionalnej? Może mnie ktoś kompetentny oświecić?
- Kontakt:
Ale ja kupiłem grę z wykorzystaniem Hola, której teoretycznie nie dało się kupić z Polski. Trochę głupio by było teraz się awanturować o zwrot kosztów skoro sam nie byłem całkiem uczciwy wobec nich.
Z serii "pokombinujmy" - mam takie pytanie do osób zaznajomionych z tematem. Powiedzmy, że jest to czysto hipotetyczne gdybanie aby uniknąć ew. zarzutów nakłaniania do oszukiwania (ot, kieruje mną czysta ciekawość). Powiedzmy, że chciałbym kupić grę w Rosyjskim Steam Store. Częstym problemem o którym się słyszy jest to, że "przecież nie posiadasz PayPala czy karty kredytowej zarejestrowanej w Rosji więc zaraz cię zweryfikują". A co jeśli płatność za grę dokonana by była ze środków Steam Wallet? Powiedzmy, że sprzedaję klucze TF2 na rynku Steam i z $$$ zakupuję grę. Czy aby coś takiego było możliwe wystarczy spełnić dwa kryteria jakimi są : zarejestrowanie konta Steam wskazując kraj pochodzenia Rosję oraz logowanie do konta z Rosyjskiego IP? Tak na prawdę pytam o to tylko na wzgląd iż sam posiadam niski staż na Steamie i podejrzewam, że wielu ludzi już wcześniej wpadło na taki pomysł a co za tym idzie zakładam, że Steam z pewnością ma na to sposób bo inaczej każdy by w ten sposób kombinował - jestem niemniej jednak ciekaw tego co zostało przeze mnie pominięte w tej materii.
Słuszne spostrzeżenie - o tym nie wiedziałem / pamiętałem.
Dzięki za info

Edit: jeszcze z ciekawości muszę zapytać - czy Rosjanie mają dostęp do ogólnego rynku Steam i czy w ogóle coś takiego jak ogólny rynek istnieje czy jest on zależny od rejonu? Jeśli u nas ceny są w euro to u nich po prostu wyświetla ceny w rublach z tej samej puli ofert czy jednak Sasha nie będzie mógł dokonać zakupu pewnych określonych przedmiotów od Johna? Czy Sasha może dokonać zakupu poza Steamem kluczy do skrzynek za 1,8$ po czym sprzedać je na Steam Markecie za 1,8 euro, następnie zakupić za to gry i tak bez końca pomnażać kapitał?
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 422 razy
- Kontakt:
Mają. Kiedyś w jakiś sposób sprawdzałem od kogo kupuję karty/komu je sprzedaję, i miałem inne waluty, w tym ruble. Dodatkowo, kiedyś, jak byłem wylogowany w przeglądarce, wszedłem na jakąś kartę na rynku i pokazywało mi cenę w walucie wystawiającego.
- Kontakt:
Wracając do tematu. Aż tak źle z moim angielskim nie jest abym musiał korzystać z translatora

Wysłałem do nich maila z grzecznym przedstawieniem sprawy i otrzymałem odpowiedź, że niestety widziałem kod
(jakżeby inaczej, dopiero po nieudanej aktywacji na steamie sprawdziłem że ma on blokadę regionalną) i oni nie
mogą mieć pewności iż po ewentualnym zwrocie kasy kod ten nie zostanie gdzieś aktywowany. Póki co wysłałem następnego maila i czekam na odpowiedź. Ale czarno to widzę. Czy Tobie zdarzyła się taka sytuacja? Pisałeś, że znasz ten problem z autopsji.
A jaką grę kupiłeś?Jedrz pisze:Wracając do tematu. Aż tak źle z moim angielskim nie jest abym musiał korzystać z translatora
Wysłałem do nich maila z grzecznym przedstawieniem sprawy i otrzymałem odpowiedź, że niestety widziałem kod
(jakżeby inaczej, dopiero po nieudanej aktywacji na steamie sprawdziłem że ma on blokadę regionalną) i oni nie
mogą mieć pewności iż po ewentualnym zwrocie kasy kod ten nie zostanie gdzieś aktywowany. Póki co wysłałem następnego maila i czekam na odpowiedź. Ale czarno to widzę. Czy Tobie zdarzyła się taka sytuacja? Pisałeś, że znasz ten problem z autopsji.
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Mam dwa pytania odnośnie steamowej wyprzedaży. Skąd pochodzą kopie Castlevania 2 Digital Bundle sprzedawane po 2 klucze? Zastanawiam mnie również dlaczego dwójka z DLC jest tańsza od jedynki, która chodzi po 2,5 klucza?
z rosji kupiłem nie ma blokady(po 150 rubli tam jest/było)
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowania: 17 razy
- Kontakt:
Też właśnie widziałem że to głównie ludzie z Brazylii sprzedawali ją za 2 klucze. Ciekawe jest tylko to, że jak się wejdzie brazylijski store page dla Castlevania: Lords of Shadow 2 (?cc=br) to wygląda na to że oni nawet nie mają tam opcji zakupu tego Digital Bundle - tylko podstawkę. Na dodatek wg SteamDB gra jest o wiele tańsza w Rosjii niż w Brazylii (-62.66% vs -23.69% w stosunku do €). Może coś przegapiłem a może to głupie pytanie, ale czy ktoś wie może jakim cudem więc brazylijczycy mieli dostęp do tej wersji Digital Bundle i na dodatek mieli ją taniej niż rosjanie?
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 4 razy
- Kontakt:
Wszyscy mają dostęp do ogólnego rynku. Jeśli Sasza wystawi klucz za 112 rubli, to zobaczysz go na markecie za 1,8 euro.yarizu pisze: Edit: jeszcze z ciekawości muszę zapytać - czy Rosjanie mają dostęp do ogólnego rynku Steam i czy w ogóle coś takiego jak ogólny rynek istnieje czy jest on zależny od rejonu? Jeśli u nas ceny są w euro to u nich po prostu wyświetla ceny w rublach z tej samej puli ofert czy jednak Sasha nie będzie mógł dokonać zakupu pewnych określonych przedmiotów od Johna? Czy Sasha może dokonać zakupu poza Steamem kluczy do skrzynek za 1,8$ po czym sprzedać je na Steam Markecie za 1,8 euro, następnie zakupić za to gry i tak bez końca pomnażać kapitał?
- Kontakt:
Total War Rome 2 Emperor Edition z blokadą na Ameryke Południową.
Nie chcę kombinować z regionami aby ją aktywować i ponieważ sprzedawca już się więcej do mnie nie odezwał pozostanie mi bezużyteczny kod. Chyba go dam na steamgifts z zastrzeżeniem o blokadzie terytorialnej. Cóż innego mi pozostało.