Xbox ONE vs Playstation 4
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Dołączę się do dyskusji ponieważ ostatnio też stałem przed wyborem konsoli , co prawda jeszcze zakupu nie sfinalizowałem ale jestem już po przemyśleniach. I tak jak ktoś wcześniej stwierdził "najważniejsze jest to w co lubisz grać". Szala w moim przypadku przechyliła się zdecydowanie w kierunku XO. Lubię samochodówki, sony właściwie nie ma nic do zaproponowania dla mnie podczas gdy M$ wydał już tonę różny Forz. Poza tym, reedycje Halo i Rare replay w które zawsze chciałem zagrać. Jeszcze dwa czynniki które przeważyły, mam spore zaległości w poprzedniej generacji które dam rade nadrobić z XO i tanimi kopiami gier z X360 dzięki kompatybilności wstecznej i napęd UltraHD (XOS), no ale to nie dla każdego jest ważne. Jeszcze wspomnę o programie Play Anywhere który pozwala na jeden zakup dla PC i XO a że PC jest właśnie moją główną platformą więc propozycja M$ wydaje się bardzo atrakcyjna . Exy sony mam wrażenie że są na jedno kopyto, TPP akcji a do takich gier ciągnie mnie średnio.
- Podziękował: 87 razy
- Podziękowania: 125 razy
Będzie nowe Scorpio. Ale: jeśli ktoś ma tv 4K i potrzebuje 60fps (które obiecują) to może poczekać i się skusić. Jeśli ktoś nie będzie grał w 4K stary Xbox One starczy, tym bardziej, że obiecują, że gry na Scorpio odpalą się na każdej starej wersji XOne. Zobaczymy, ale sam mam na to nadzieję, bo mam zwykłego XOne.
- Podziękował: 8 razy
- Podziękowania: 41 razy
- Kontakt:
Zapewne do czasu tak bedzie, pozniej pewnie bedzie kolejny okres, ze gry beda wydawane tylko na Scorpio i na nastepny nowy model z obietnica, ze Scorpio bedzie jak najbardziej wciaz wspierany
- to znana ze smartfonow polityka i w sumie nawet dosyc dobra, lepsza niz calkiem nowa generacja co 5 lat. Chocby dlatego, ze najnowszy model bedzie wstecz kompatybilny ze wszystkimi grami wydanymi na starsze modele.

- Podziękował: 12 razy
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
W ogóle dziwny temat
Jeszcze brakuje vs PC
Co lepsze? Wszystko do grania jest dobre
Jak dla mnie lepszy Xbox, bo nie rajcują mnie azjatycko/japońskie klimaty..Ale rozumiem,że ludzie lubią i chcą w nie grać. A to, że ktoś się podnieca, bo "mi chodzi w 3000klatkach a ty masz 30" itp. itd. Nie ma się co podniecać, bo tak naprawdę te różnice są ważne tylko dla profesjonalnych gamerów. Jak ktoś ma miejsce,czas i kasę to może sobie wszystkie konsole kupić
A najbardziej płaczą i krzyczą ci co mają tylko jeden sprzęt do grania i nie mają bladego pojęcia na jakiej zasadzie działa co innego 

- Kontakt:
A wlasnie i nie masz racji
bo najwiecej zacnych RPGow mam wlasnie na Xbox 360
I raczej to tylko kwestia czasu az One pozbiera sie i uzupelni kolekcje. Ogolnie w tej generacji jest bardzo powolny i jakis taki raczej niemrawy wciaz te kilka krokow w tyle. Olewa najwazniejsze marki takie jak Fable i anuluje tytuly na ktore czeka rzesza fanow, pozniej przywraca, ale zawsze pozostaje niesmak. Halo i Gears of War oraz Forzy staja sie juz po prostu nudne. Zgodze sie, to wciaz bardzo grywalne i dobre gry, ale zarazem wciaz te same od wielu juz lat. Brakuje przebudowy, jakiejs rewolucji czegos co chwyci mocno i potrzasnie odbiorca. Ale coz widocznie taka polityke obral MS na ten czas, malymi kroczkami lecz wciaz do przodu, nie zadna tam wielka chochla z pompa
Skoro tak wystarcza i wszystko jest ok to jest ok. X360 tez wiecznie byl w tyle za Sony, ale wciaz parl do przodu i wyrobil sobie doskonala marke i biblioteke ponad 1000 wysmienitych tytulow.

- Kontakt:
Jeszcze słówko o Scorpio i Pro, jeśli nie masz telewizora 4K z HDR nie jest to CI potrzebne. Z tego co wiem przypadek że na droższej konsoli gra ma dwa razy większy klatkarz (z czego skorzystają wszyscy użytkownicy) jest jeden
Wiele gier nie ma żadnego wsparcia, w pozostałych przypadkach podnoszą rozdzielczość, czasami nawet tylko do 1440p a nie wszystkie gry pozwalają na supersampling w dół do starszego TV. W sytuacji gdy można mieć XO za 700 zł i dostęp do całego tego konsolowego grania przekraczanie tej kwoty 2 lub 3 krotnie bez większych korzyści bo "silniejsza konsola" nie posiadając przyzwoitego telewizora 4K HDR jest jak dla mnie idiotyzmem. Pod uwagę brałbym tylko podstawowe maszyny.

- Kontakt:
Tyle, ze wszystkie gry dzialaja szybciej, ogolnie sporo szybciej sie wczytuja, roznice czuc szczegolnie w grach wymagajacych sporo pamieci jak Fallout 4 lub Skyrim. Bardzo duzo gier ma wsparcie dla Pro, najnowsze Assassiny dzialaja o niebo lepiej, a to tylko maly przyklad.
Tak samo jak z telefonem, mozna miec S5, ale mozna tez sie przesiasc na jakis nowszy model z plusem w nazwie, niby roznicy "nie ma", ale poczucie wypasu bedzie
Tak samo jak z telefonem, mozna miec S5, ale mozna tez sie przesiasc na jakis nowszy model z plusem w nazwie, niby roznicy "nie ma", ale poczucie wypasu bedzie

- Kontakt:
Nawet jeżeli raz na 3 godziny jest 30 zamiast 28 klatek a gra wczytuje się szybciej i tak uważam że lepiej kupić xboxa za 700 niż pro za 1700, szczególnie jeśli nie ma się tv 4K. Sporo gier ma wsparcie ale i sporo nie ma a jeszcze cześć tych z wsparciem nie pozwala na supersampling dla starszych TV.
- Kontakt:
To porownanie mialoby sens gdybys napisal, ze lepiej kupic Scorpio za 3kola, niz Pro za 1500. W innym przypadku porownanie to powinno wygladac tak: Xbox One to wydatek raczej 600zl, a w tym segmancie mamy za 800zl uzywanego PS4 Slima, ktorego zdecydowanie bym wolal. Ewentualnie One Slima za 1000, ktory bardzo szybko spadnie w cenie po pojawieniu sie Scorpio na rynku wiec tez za owe 800 mysle, ze sie kupi bez wiekszego problemu, za jakis czas.
- Kontakt:
Wyżej wyraziłem i uzasadniłem swoje preferencje growe, w skrócie bardziej mi pasują gry z XO. Dlatego porównuję już tylko osobistego zwycięzcę do najsilniejszym dziś pro ale może się to odnosić i do scorpio. Przewaga techniczna w porównaniu do 2 lub 3-krotnie wyższej ceny dla właściciela starego TV 1080p jest nieadekwatna i nieopłacalna. Na dzień dzisiejszy brałbym (i mam już odłożony hajs) taniego podstawowego XO lub XOS na promocji.
- Kontakt:
To na One ci ona wyczyscila czy na PS4?
Sony sypie z rekawa takimi hiciorami, ze glowa mala, czlowiek nie wie co najpierw kupowac, a dopiero na swieta bedzie tego dobra, oj bedzie

Na One jak bylo pustawo, tak pozostalo. Ponoc MS juz pracuje nad nastepca One Xa.
Sony sypie z rekawa takimi hiciorami, ze glowa mala, czlowiek nie wie co najpierw kupowac, a dopiero na swieta bedzie tego dobra, oj bedzie

Na One jak bylo pustawo, tak pozostalo. Ponoc MS juz pracuje nad nastepca One Xa.
- Kontakt:
Na PS4 wszystkie darmowe MMO mozna grac bez oplat i Plusa, tak samo jak na PC, a jest tego sporo, mozna grac miesiacami jesli nie latami nie wydajac nawet grosza na gry
I wciaz sie pojawiaja nowe, srednio tak co tydzien/dwa wrzucaja jakas nowa darmowa MMO.
Te platne jak Destiny 2, Devision, ARC niestety juz wymagaja Plusa, czyli abonamentu do gry w multi.

Te platne jak Destiny 2, Devision, ARC niestety juz wymagaja Plusa, czyli abonamentu do gry w multi.
Jako właściciel Xone, też przyznaję, że Kinect jest niedoceniany. A szkoda, bo kontroler sam w sobie ma daleko do ideału, ale przy dobrze napisanych grach gra się przyjemnie. A z drugiej strony zaś tak dużo ich nie ma. Szkoda.
Nie wiedziałem, że PS w darmowych grach ma multiplayer za free. To, trzeba przyznać, wymiata. Mi skończył się Gold i nie mogę w Paladins sobie pograć...
Nie wiedziałem, że PS w darmowych grach ma multiplayer za free. To, trzeba przyznać, wymiata. Mi skończył się Gold i nie mogę w Paladins sobie pograć...
- Kontakt:
Nom rzeczywiscie wpolczuje
Ogolnie Sony zawsze bardziej wychodzilo do ludzi, przeciez na PS3 calosciowe multi bylo od poczatku free, to Xbox jako pierwszy wprowadzil platna usluge Live. Sony to podgapilo - skoro da sie zarabiac na tym i ludziska sie nie pluja, a chetnie placa, to czemu nie?

Mam co prawda od jakiegos czasu mentalnosc konsolowca, nawet na pc przestalem grac, bo ki wygodniej i ciszej podpiac konsole, poza tym u mnie w porownaniu do kompa to skok technologiczny jest, ale nigdy, nigdy, nigdy nie podobal mi sie platny multiplayer. Tak, dajemy sie obrabiac. Darmowe gry i promocje od MS tylko troche lagodza sprawe, bo jak braklo mi golda, to tych darmowek tez nie odpale. Wiec finalnie to nie warto, bo z gier z golda i tak potem gra sie w niektore, a daloby sie zaoszczedzic te kase i samemu wydac ja na te wybrane gry. Finalnie wyszloby sie na zero, ale multiplayer by byl za free, wiec profit.
A co tak faktycznie daje plus u sony? Wiem, moge sobie wygoglowac. Ale na telefonie mi sie nie chce, poza tym od Was dostane jakies konkrety. A pytam, bo kiedys marzy mi sie PS, szczegolnie jak juz wydadza swojego Spider-Mana. Kiedys...
A co tak faktycznie daje plus u sony? Wiem, moge sobie wygoglowac. Ale na telefonie mi sie nie chce, poza tym od Was dostane jakies konkrety. A pytam, bo kiedys marzy mi sie PS, szczegolnie jak juz wydadza swojego Spider-Mana. Kiedys...