Xbox ONE vs Playstation 4

Promocje na gry na konsole Xbox, Playstation, Nintendo. Okazyjne ceny konsol oraz sprzętu elektronicznego.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Dołączę się do dyskusji ponieważ ostatnio też stałem przed wyborem konsoli , co prawda jeszcze zakupu nie sfinalizowałem ale jestem już po przemyśleniach. I tak jak ktoś wcześniej stwierdził "najważniejsze jest to w co lubisz grać". Szala w moim przypadku przechyliła się zdecydowanie w kierunku XO. Lubię samochodówki, sony właściwie nie ma nic do zaproponowania dla mnie podczas gdy M$ wydał już tonę różny Forz. Poza tym, reedycje Halo i Rare replay w które zawsze chciałem zagrać. Jeszcze dwa czynniki które przeważyły, mam spore zaległości w poprzedniej generacji które dam rade nadrobić z XO i tanimi kopiami gier z X360 dzięki kompatybilności wstecznej i napęd UltraHD (XOS), no ale to nie dla każdego jest ważne. Jeszcze wspomnę o programie Play Anywhere który pozwala na jeden zakup dla PC i XO a że PC jest właśnie moją główną platformą więc propozycja M$ wydaje się bardzo atrakcyjna . Exy sony mam wrażenie że są na jedno kopyto, TPP akcji a do takich gier ciągnie mnie średnio.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Obie konsole mają zalety i wady jak jeszcze miesiąc temu pytałem to pisali że xbox lepszy ale dużo osób twierdzi aby czekać na nową PS4
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

A nie na nowego Scorpio czasem? ;)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Będzie nowe Scorpio. Ale: jeśli ktoś ma tv 4K i potrzebuje 60fps (które obiecują) to może poczekać i się skusić. Jeśli ktoś nie będzie grał w 4K stary Xbox One starczy, tym bardziej, że obiecują, że gry na Scorpio odpalą się na każdej starej wersji XOne. Zobaczymy, ale sam mam na to nadzieję, bo mam zwykłego XOne.
Awatar użytkownika
Łowca

Jeszcze nie ma
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Zapewne do czasu tak bedzie, pozniej pewnie bedzie kolejny okres, ze gry beda wydawane tylko na Scorpio i na nastepny nowy model z obietnica, ze Scorpio bedzie jak najbardziej wciaz wspierany :D - to znana ze smartfonow polityka i w sumie nawet dosyc dobra, lepsza niz calkiem nowa generacja co 5 lat. Chocby dlatego, ze najnowszy model bedzie wstecz kompatybilny ze wszystkimi grami wydanymi na starsze modele.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

W ogóle dziwny temat :) Jeszcze brakuje vs PC :P Co lepsze? Wszystko do grania jest dobre :) Jak dla mnie lepszy Xbox, bo nie rajcują mnie azjatycko/japońskie klimaty..Ale rozumiem,że ludzie lubią i chcą w nie grać. A to, że ktoś się podnieca, bo "mi chodzi w 3000klatkach a ty masz 30" itp. itd. Nie ma się co podniecać, bo tak naprawdę te różnice są ważne tylko dla profesjonalnych gamerów. Jak ktoś ma miejsce,czas i kasę to może sobie wszystkie konsole kupić :) A najbardziej płaczą i krzyczą ci co mają tylko jeden sprzęt do grania i nie mają bladego pojęcia na jakiej zasadzie działa co innego :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

A wlasnie i nie masz racji :P bo najwiecej zacnych RPGow mam wlasnie na Xbox 360 :D I raczej to tylko kwestia czasu az One pozbiera sie i uzupelni kolekcje. Ogolnie w tej generacji jest bardzo powolny i jakis taki raczej niemrawy wciaz te kilka krokow w tyle. Olewa najwazniejsze marki takie jak Fable i anuluje tytuly na ktore czeka rzesza fanow, pozniej przywraca, ale zawsze pozostaje niesmak. Halo i Gears of War oraz Forzy staja sie juz po prostu nudne. Zgodze sie, to wciaz bardzo grywalne i dobre gry, ale zarazem wciaz te same od wielu juz lat. Brakuje przebudowy, jakiejs rewolucji czegos co chwyci mocno i potrzasnie odbiorca. Ale coz widocznie taka polityke obral MS na ten czas, malymi kroczkami lecz wciaz do przodu, nie zadna tam wielka chochla z pompa :D Skoro tak wystarcza i wszystko jest ok to jest ok. X360 tez wiecznie byl w tyle za Sony, ale wciaz parl do przodu i wyrobil sobie doskonala marke i biblioteke ponad 1000 wysmienitych tytulow.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Jeszcze słówko o Scorpio i Pro, jeśli nie masz telewizora 4K z HDR nie jest to CI potrzebne. Z tego co wiem przypadek że na droższej konsoli gra ma dwa razy większy klatkarz (z czego skorzystają wszyscy użytkownicy) jest jeden :) Wiele gier nie ma żadnego wsparcia, w pozostałych przypadkach podnoszą rozdzielczość, czasami nawet tylko do 1440p a nie wszystkie gry pozwalają na supersampling w dół do starszego TV. W sytuacji gdy można mieć XO za 700 zł i dostęp do całego tego konsolowego grania przekraczanie tej kwoty 2 lub 3 krotnie bez większych korzyści bo "silniejsza konsola" nie posiadając przyzwoitego telewizora 4K HDR jest jak dla mnie idiotyzmem. Pod uwagę brałbym tylko podstawowe maszyny.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Tyle, ze wszystkie gry dzialaja szybciej, ogolnie sporo szybciej sie wczytuja, roznice czuc szczegolnie w grach wymagajacych sporo pamieci jak Fallout 4 lub Skyrim. Bardzo duzo gier ma wsparcie dla Pro, najnowsze Assassiny dzialaja o niebo lepiej, a to tylko maly przyklad.
Tak samo jak z telefonem, mozna miec S5, ale mozna tez sie przesiasc na jakis nowszy model z plusem w nazwie, niby roznicy "nie ma", ale poczucie wypasu bedzie :D
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Nawet jeżeli raz na 3 godziny jest 30 zamiast 28 klatek a gra wczytuje się szybciej i tak uważam że lepiej kupić xboxa za 700 niż pro za 1700, szczególnie jeśli nie ma się tv 4K. Sporo gier ma wsparcie ale i sporo nie ma a jeszcze cześć tych z wsparciem nie pozwala na supersampling dla starszych TV.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

To porownanie mialoby sens gdybys napisal, ze lepiej kupic Scorpio za 3kola, niz Pro za 1500. W innym przypadku porownanie to powinno wygladac tak: Xbox One to wydatek raczej 600zl, a w tym segmancie mamy za 800zl uzywanego PS4 Slima, ktorego zdecydowanie bym wolal. Ewentualnie One Slima za 1000, ktory bardzo szybko spadnie w cenie po pojawieniu sie Scorpio na rynku wiec tez za owe 800 mysle, ze sie kupi bez wiekszego problemu, za jakis czas.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Wyżej wyraziłem i uzasadniłem swoje preferencje growe, w skrócie bardziej mi pasują gry z XO. Dlatego porównuję już tylko osobistego zwycięzcę do najsilniejszym dziś pro ale może się to odnosić i do scorpio. Przewaga techniczna w porównaniu do 2 lub 3-krotnie wyższej ceny dla właściciela starego TV 1080p jest nieadekwatna i nieopłacalna. Na dzień dzisiejszy brałbym (i mam już odłożony hajs) taniego podstawowego XO lub XOS na promocji.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

Komuś jeszcze ostatnia aktualizacja firmware wyczyściła dysk Xbox One S? Na Ps4 - nie do pomyślenia...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

To na One ci ona wyczyscila czy na PS4?
Sony sypie z rekawa takimi hiciorami, ze glowa mala, czlowiek nie wie co najpierw kupowac, a dopiero na swieta bedzie tego dobra, oj bedzie :D :D :D
Na One jak bylo pustawo, tak pozostalo. Ponoc MS juz pracuje nad nastepca One Xa.
Awatar użytkownika
Łowca

Mam XOne ale widzę dwie przewagi PS4 1) MS uśmierciło Kinecta, a PS ma VR 2) Słyszałem że w Word of Tanks na PS można grać bez abonamentu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Na PS4 wszystkie darmowe MMO mozna grac bez oplat i Plusa, tak samo jak na PC, a jest tego sporo, mozna grac miesiacami jesli nie latami nie wydajac nawet grosza na gry :D I wciaz sie pojawiaja nowe, srednio tak co tydzien/dwa wrzucaja jakas nowa darmowa MMO.
Te platne jak Destiny 2, Devision, ARC niestety juz wymagaja Plusa, czyli abonamentu do gry w multi.
Awatar użytkownika
Predator

Jako właściciel Xone, też przyznaję, że Kinect jest niedoceniany. A szkoda, bo kontroler sam w sobie ma daleko do ideału, ale przy dobrze napisanych grach gra się przyjemnie. A z drugiej strony zaś tak dużo ich nie ma. Szkoda.

Nie wiedziałem, że PS w darmowych grach ma multiplayer za free. To, trzeba przyznać, wymiata. Mi skończył się Gold i nie mogę w Paladins sobie pograć...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nom rzeczywiscie wpolczuje :( Ogolnie Sony zawsze bardziej wychodzilo do ludzi, przeciez na PS3 calosciowe multi bylo od poczatku free, to Xbox jako pierwszy wprowadzil platna usluge Live. Sony to podgapilo - skoro da sie zarabiac na tym i ludziska sie nie pluja, a chetnie placa, to czemu nie?
Awatar użytkownika
Predator

Mam co prawda od jakiegos czasu mentalnosc konsolowca, nawet na pc przestalem grac, bo ki wygodniej i ciszej podpiac konsole, poza tym u mnie w porownaniu do kompa to skok technologiczny jest, ale nigdy, nigdy, nigdy nie podobal mi sie platny multiplayer. Tak, dajemy sie obrabiac. Darmowe gry i promocje od MS tylko troche lagodza sprawe, bo jak braklo mi golda, to tych darmowek tez nie odpale. Wiec finalnie to nie warto, bo z gier z golda i tak potem gra sie w niektore, a daloby sie zaoszczedzic te kase i samemu wydac ja na te wybrane gry. Finalnie wyszloby sie na zero, ale multiplayer by byl za free, wiec profit.

A co tak faktycznie daje plus u sony? Wiem, moge sobie wygoglowac. Ale na telefonie mi sie nie chce, poza tym od Was dostane jakies konkrety. A pytam, bo kiedys marzy mi sie PS, szczegolnie jak juz wydadza swojego Spider-Mana. Kiedys...
ODPOWIEDZ