HAKIMODO - Kanał YT - Recenzje gier, Poradniki...

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 114 razy
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/690370/Cantata/

CANTATA to nowo wydana w ramach Early Access strategia turowa. Gra dopiero raczkuje więc jeszcze nieco wody upłynie nim stanie się pełnoprawną produkcją. Obecnie można w niej jedynie zagrać na kilku mapach w trybie kampanii czy też stworzyć własną.

Cechą wyróżniającą ten tytuł jest użycie energii - pula odnawiających się co turę punktów, które można zużyć na wykonanie dodatkowych akcji (np. dodatkowy atak czy też przemieszczenie jednostki). To sprawia, że ataki czy to nasze czy też przeciwników stają się niezwykle dynamiczne (rzekłbym "zasięgowe"). Jednostek w czasie walk jest dosyć mało tak więc sztuka wygrywania to dobra znajomość możliwości własnych oraz wrogich jednostek.

Graczowi oddano trzy całkowicie odrębne rasy gdzie każda posiada odmienne drzewo technologii oraz jednostki o unikalnych parametrach i możliwościach. Tytuł jest obecnie dosyć kiepsko wytłumaczony (dostępny jest jedynie poradnik z absolutnymi podstawami i nie tłumaczy on zasad działania innych ras). Tak więc sugeruję jeszcze nieco poczekać by gra obrosła w treści.

Autorzy planują dodanie poradników, lokalizację gry, automatyczny generator map czy też możliwość prowadzenia rozgrywek multiplayer oraz modowanie gry.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:25 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/1171120/Nira/

Nira to pikselowy surwiwal w którym naszym zadaniem będzie przetrwanie walcząc z atakującymi nas hordami zombie oraz realizując zadania zlecane nam przez tajemniczy magiczny totem. W komplecie nieco craftingu i dosyć rozległa mapa. Oraz minus w postaci braku mapy więc trzeba niestety zapamiętywać rozłożenie wysepek w okolicy czy też miejsce gdzie zaparkowaliśmy nasz pojazd...

Gra wydaje się dosyć ciekawa jednak z uwagi na powtarzalność dosyć szybko się nudzi. Takie 4/10.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:26 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/1328670/Mass_Effect_Edycja_legendarna/

MASS EFFECT 3 (EDYCJA LEGENDARNA) jest ostatnią z pakietu gier w uniwersum stworzonego przez Bioware. Tym razem nasz bohater musi się zetrzeć z bezpośrednią inwazją złowrogich maszyn, które atakują Ziemię a jego zadaniem będzie zorganizowanie grupy uderzeniowej by pomóc oblężonej Ziemi. Okaże się także, iż Proteanie pozostawili po sobie projekt dziwnego urządzenia, które może pomóc zwalczyć Żniwiarzy.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:26 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/2000 ... _Cool_Man/

Gra wygląda przeciętnie jednak jest w pełni grywalna i można się przy niej dobrze bawić – nie licząc frustracji z powodu przegranej :). Z pewnością nauczy nas rozłożenia klawiszy na klawiaturze co przyczyni się do polepszenia naszej umiejętności bezwzrokowego pisania. W przeciwieństwie do gier pokroju Epistory tutaj liczy się wciskanie prawidłowych literek a nie wpisywanie wyrazów (co jest zgoła prostsze). Oczywiście czas jest limitowany a jedna pomyłka prowadzi zwykle gracza do kaskady kolejnych… Według mnie poziom trudności jest nieco zbyt wysoki – ale znów limit podejść jest nielimitowany więc w końcu jednak przejdziesz każdy z poziomów… gdy już dobrze poznasz gdzie leżą twoje klawisze…

Darmowy tytuł wart wypróbowania i przetestowania. I jedna porada ode mnie: nie zniechęcaj się nazbyt szybko 😉
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:27 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali HAKIMODO za ten post (w sumie 2):
joshep666BlackJuice
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/1928 ... d=31951226

Ciekawa gra, która uczy matematyki. Choć zasady rozgrywki nie są do końca jasne i wymagają wpierw przejścia samouczka to jednak tytuł wciąga (głównie poprzez grindowanie). Dużo misji do rozegrania, nieco zagadek matematycznych do rozwiązania i wiele możliwych zwrotów akcji w trakcie samej rozgrywki powodują, że tytuł wciąga. Nie jest to jednak gra dla wszystkich ponieważ wymaga znajomości tabliczki mnożenia i o ile niskie liczby nie są problemem o tyle te "ponad setkę" jakich nie spotykamy na codzień mogą już być wyzwaniem dla naszego umysłu.

Ogółem: gra wymaga nieco planowania, "pomyślunku" i przede wszystkim zrozumienia zasad. Według mnie ciekawa pozycja dla lubiących pomęczyć szare komórki (choć cena jest nazbyt wysoka).
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:27 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/1896 ... d=31951226

Darmowa gra w której możemy sprawdzić się jako zarządca czy też dyspozytor sieci kolejowej. Naszym zadaniem będzie planowanie na bieżąco którędy i w jakiej kolejności należy przepuścić dany skład. Trzeba pilnować by nie doszło do kolizji, odjazdy były terminowe, zgodne z rozkładem jazdy i niekiedy spełniać specjalne żądania by wpuścić dany skład kolejowy na konkretny peron danej stacji.

Za wypełnianie zadań otrzymujemy pieniądze służące do rozbudowy naszej sieci kolejowej i umożliwiające przyłączenie kolejnych miejscowości oraz punkty doświadczenia pozwalające na zakup ulepszeń wszelkiej maści. Niektóre z nich pomogą zautomatyzować codzienne czynności a inne znacząco ułatwią zarządzanie coraz to większym taborem.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:28 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali HAKIMODO za ten post:
Quoyque
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/7472 ... d=31951226

Keplerth to tytuł przypominający nieco skrzyżowanie surviwalu z RimWorld-em, z tym, że tu sterujemy bezpośrednio postacią pierwszoplanową. Naszym zadaniem będzie przeżyć, eksplorować okoliczne tereny oraz zagłębić się w podziemia by zdobyć nowe typy surowców i finalnie pozyskać niezbędne surowce by móc uciec z planety.

Rozgrywka jest dosyć intuicyjna i ciekawa. Rozbudowany crafting i dużo przedmiotów do stworzenia, rozległe plansze do eksploracji, możliwość uprawy roślin oraz hodowli wierzchowców oraz zastosowania modów by zmienić nieco charakter gry.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:28 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali HAKIMODO za ten post:
Vantos
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/1929 ... d=31951226

Nomad Survival to zręcznościówka z zacięciem Roguelite autorstwa The Fox Knocks. Naszym zadaniem jest tutaj walka z niezliczonymi hordami wrogów za pośrednictwem wybranego przez nas bohatera. Ten dysponując przybranymi umiejętnościami specjalnymi musi ubić nacierających na nas przeciwników. Dosyć dynamiczna rozgrywka z dużą ilością wyborów ulepszeń postaci i tworzeniem konkretnych buildów a tym samym wiele opcji do obadania i przetestowania. Dokonane wybory mają tu znaczenie!

Gra jest  przemieszaniem gatunków zręcznościówki z roguelite akcji z domieszką bullet hell. Przejmujemy tu sterowanie jedną z 9 postaci. Część  z nich jest na początku zablokowana i by je odblokować musimy zrealizować jedno z zadań - głównie jest nim ubić jednego z bossów jakich będziemy mieć okazje napotkać co kilka minut rozgrywki. Każdy z dostępnych do wyboru bohaterów ma nieco inne zdolności i walczy się nim zgoła odmiennie. Mają swoje plusy i minusy i trzeba je zrozumieć by zastosować odpowiednią taktykę i zwyciężyć dany poziom.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Obrazek

https://store.steampowered.com/app/1794 ... d=31951226

Vampire Survivors to tytuł zbliżony do poprzednio recenzowanej gry. W każdym aspekcie wygląda niczym młodszy brat recenzowanej ostatnio przeze mnie gry Nomad Survival. Uboższa graficznie, mniej treści – jakby jeden programista ukradł projekt drugiemu – ale nadal w pełni grywalna. Tu także pomysł na grę jest bardzo podobny – gracz steruje autonomiczną postacią, która samodzielnie wyprowadza ataki a naszym zadaniem będzie pozyskiwanie odpowiednich ulepszeń oraz część zręcznościowa – unikać starcia z wrogiem.

Tytuł nadal znajduje się w fazie gry wczesnego dostępu aczkolwiek jest wpełni grywalny. Do dyspozycji gracza oddano 10 poziomów oraz 24 możliwych do odblokowania bohaterów. Prócz tego 20 wzmacniających ulepszeń dodających postaci więcej punktów życia, zwiększających ilość zadawanych obrażeń, regenerację zdrowia itp. Gra jest wysoce regrywalna a śmierć nie jest jakim wielkim problemem. Z każdej wyprawy przyniesiemy nieco złota więc w końcu uda nam się finalnie zebrać kwotę, która jest wymagana do odblokowania kolejnej postaci czy też podbiciu jakiegoś wzmocnienia.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:29 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Ta recka trochę leży bo to VS był pierwszą grą na steam za tam bodaj niecałe 11zł, która powiedzmy odniosła sukces bo ludki ją polubili (i tak ona też nie jest pierwszą grą tego typu i ma pierwowzór bodaj w jakiejś mobilce) ale to dzięki niej na steam pojawiło się multum gier w tym stylu próbujących odcinać kupony od sukcsu VS, a nie odwrotnie jak sugeruje recka.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Absorhen pisze: 24 wrz 2022, o 02:36 (...) a nie odwrotnie jak sugeruje recka.
A gdzie ja powiedziałem inaczej? Recka nigdzie nie sugeruje, że VS jest drugie w kolejności wydania. Ja jedynie wspominałem o poprzednim tytule (NS) i nigdzie nie odnosiłem się w tym kontekście do kolejności powstania gry.

Może felerne porównanie "wygląda niczym młodszy brat" nasunęło ci takie skojarzenie?

Na samym początku recenzji - w (00:22) masz nawet powiedziane: "uwaga - ta gra wyszła jako pierwsza a Nomad Survival wyszło po niej." - gdzie zaznaczyłem kolejność wydania obu tytułów.

O cenie też wspomniałem (06:16), nadmieniając, iż autor zdecydował się ją podnieść kilka dni temu. W (06:52) jest pokazana historia cen na Steam. Gra była dostępna za 10.99 PLN plus jakaś obniżna też była po drodze do 9.89 PLN.
W (07:18) też zawarłem informację o powodzie podniesienia ceny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

Tak: młodszy brat i sugestia o kradzieży powoduje błędny odbiór.
Dodtkowo recka w myśli tekst.
Tak, dziwny ze mnie człek i przeczytałem podany tu tekst a nie obejrzałem filmu :D co jest w tych czasach nie modne.
Teraz do mnie dotarło, że to tylko prawie nieistotny dodatek (skrót itd... itp...) a prawdziwa recka to film. Chyba jakoś późna pora mnie pokonała :)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Tak, tekst to tylko dodatek. Taki niby-wstęp. Chyba przestanę jednak je "z grubsza" opisywać ponieważ jak widzę prowadzi to do nieporozumień ;)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:31 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:31 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:32 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:33 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:34 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ostatnio zmieniony 14 maja 2023, o 19:36 przez HAKIMODO, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ