MSI RTX 2060 Super Armor OC - temperatura i kultura pracy w grach

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

pelikulas pisze: 13 wrz 2020, o 12:49
RedEvil pisze: 13 wrz 2020, o 11:18
muniek1555 pisze: 13 wrz 2020, o 11:14

Podpięte bezpośrednio do płyty głównej. Bawiłem się tym, dałem opcje PMW ale wtedy chodzi zdecydowanie za głośno. Domyślnie jest na poziome 1000 RPM.
Po to jest ta kontrola by się pobawić wyregulować, ja np mam tak, że na pulpit mam 30% obrotów, a gdy temperatura CPU wzrasta to np od 55C mam już ponad 60% obrotów, bo niestety zazwyczaj CPU jest chłodniejsze, a GPU się grzeje i ustawiłem dosyć wysokie wartości.
U mnie cały czas 800rpm... cioty narzekają na ten 20cm wentylator ze glosny... jak jakos w ogole go nie slysze, wcale nie szumi, tylko jakies ciotowate paralityki to słyszą, które trzymaja komputer przy uchu.
Ja jestem osobą z aparatem słuchowym, ba z dwoma na lewe i prawe ucho. Ja gram z dosyć głośnym ustawieniem głośników, w słuchawkach nie gram, jedynie po 22 czy 23 jak już jest późno to zakładam, ale wtedy bez aparatów kompa nie słyszę.
Nie wiem jak ma się sprawa z 20cm, na pulpicie moje wentylatory z z aparatami potrafią drażnić, bez aparatów są prawie nie słyszalne, musiałbym się wczuwać, nasłuchiwać. Dlatego na pulpicie mam ustawione 30% obrotów, a agresywnie wchodzą przy obciążeniu, ponad 1100rpm, przednie Purewingsy rozkręcają się na okolice 1400rpm.
Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

RedEvil pisze: 13 wrz 2020, o 15:05Nie wiem jak ma się sprawa z 20cm, na pulpicie moje wentylatory z z aparatami potrafią drażnić, bez aparatów są prawie nie słyszalne, musiałbym się wczuwać, nasłuchiwać. Dlatego na pulpicie mam ustawione 30% obrotów, a agresywnie wchodzą przy obciążeniu, ponad 1100rpm, przednie Purewingsy rozkręcają się na okolice 1400rpm.
200mm wentylatory są cichsze od 12-14 przy większej ilości pompowanego powietrza, warunek jest taki, że nie są powyżej 900 obrotów. Przy 700-800 potrafią być niemal bezgłośne i słychać tylko przepływ powietrza, przy większej ilości to odkurzacz, głównie właśnie przez powietrze.
Dlatego jak już się pakować w takie wielkie, to tylko niskoobrotowe. O ile w ogóle ktoś ma na takie coś miejsce w obudowie, ale od tak dużych wentylatorów raczej się odchodzi, bo debile nie mogli uzgodnić jednego standardu.
Przy 120 i 140 jakoś potrafili, tutaj dziwnym trafem jest problem.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 2):
MDARedEvil
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

Piszę pod tym tematem żeby nie robić zbędnego zamieszania. Ale ponownie mam pytanie i wybaczcie że znowu wam truję 4 litery. Zauważyłem ostatnio (głównie dzięki temu że w tym momencie wentylator od CPU zaczyna szybciej i głośniej chodzić co pokazuje HWMonitor) że podczas włączania gier lub np ładowania poziomów w grach użycie procesora bardzo szybko skacze mi do 100%. W samej grze spada do normalnych wartości i tam już nie ma sytuacji że jest na 100%. Około 2 miesiące temu miałem podobny problem i też zainteresowałem się użyciem właśnie przez dźwięki. Teraz przez jakiś czas było ciszej i nagle znowu takie zużycie i od razy większy hałas na cpu. Oczywiście dźwiękami się nie martwię bo one są wynikiem maksymalnego użycia CPU.
Moje pytanie brzmi czy to normalne że w tych określonych momentach jest maksymalne użycie CPU ? Jeśli normalne to czemu przez pewien czas nie słyszałem nic podczas ładowania poziomu i użycie CPU było na niskim poziomie a teraz jest hałas i jest 100%. I dlaczego w samej grze spada nisko i jest ok. O co tu chodzi ? Zdarza się tez tak że np podczas skanowania jakimś programem (Avast, Malaware) użycie też leci w górę jak samolot. Ja rozumiem że ono pójdzie do góry ale zakładał bym że do 50%, 60% a nie od razu do 100%. Jeśli ktoś ma jeszcze do mnie cierpliwość piszcie śmiało :)
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

muniek1555 pisze: 19 wrz 2020, o 15:39 Piszę pod tym tematem żeby nie robić zbędnego zamieszania. Ale ponownie mam pytanie i wybaczcie że znowu wam truję 4 litery. Zauważyłem ostatnio (głównie dzięki temu że w tym momencie wentylator od CPU zaczyna szybciej i głośniej chodzić co pokazuje HWMonitor) że podczas włączania gier lub np ładowania poziomów w grach użycie procesora bardzo szybko skacze mi do 100%. W samej grze spada do normalnych wartości i tam już nie ma sytuacji że jest na 100%. Około 2 miesiące temu miałem podobny problem i też zainteresowałem się użyciem właśnie przez dźwięki. Teraz przez jakiś czas było ciszej i nagle znowu takie zużycie i od razy większy hałas na cpu. Oczywiście dźwiękami się nie martwię bo one są wynikiem maksymalnego użycia CPU.
Moje pytanie brzmi czy to normalne że w tych określonych momentach jest maksymalne użycie CPU ? Jeśli normalne to czemu przez pewien czas nie słyszałem nic podczas ładowania poziomu i użycie CPU było na niskim poziomie a teraz jest hałas i jest 100%. I dlaczego w samej grze spada nisko i jest ok. O co tu chodzi ? Zdarza się tez tak że np podczas skanowania jakimś programem (Avast, Malaware) użycie też leci w górę jak samolot. Ja rozumiem że ono pójdzie do góry ale zakładał bym że do 50%, 60% a nie od razu do 100%. Jeśli ktoś ma jeszcze do mnie cierpliwość piszcie śmiało :)
Tak ma byc, w zaleznosci od tego co sie ładuje i jak dlugo to zre proca wiecej lub mniej - standard :)
Ci użytkownicy podziękowali pelikulas za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

muniek1555 pisze: 19 wrz 2020, o 15:39 Moje pytanie brzmi czy to normalne że w tych określonych momentach jest maksymalne użycie CPU ? Jeśli normalne to czemu przez pewien czas nie słyszałem nic podczas ładowania poziomu i użycie CPU było na niskim poziomie a teraz jest hałas i jest 100%. I dlaczego w samej grze spada nisko i jest ok. O co tu chodzi ? Zdarza się tez tak że np podczas skanowania jakimś programem (Avast, Malaware) użycie też leci w górę jak samolot. Ja rozumiem że ono pójdzie do góry ale zakładał bym że do 50%, 60% a nie od razu do 100%. Jeśli ktoś ma jeszcze do mnie cierpliwość piszcie śmiało :)
Potwierdzam również, to akurat normalne. Może w tle aktualizacja windy się pobierać na przykład, albo tak jak piszesz antywirus sobie chodzi i dlatego tak skacze.
Takie skoki do 100% zawsze są, można się tego hałasu pozbyć pozbyć, zmieniając ustawienia wentylatorów w BIOS (są dwa sposoby - albo zmienić RPM na wykresie, kiedy na wskakiwać na wyższe obroty, albo zmienić opóźnienie), tylko nie widzę za bardzo sensu - to jest chwilowy odgłos i tak naprawdę nie ma czym się przejmować.
A w giereczkach słyszysz to rzadziej, bo mało która zużywa faktycznie 100%.
Jak chcesz zobaczyć prawdziwą "stówę", to są OCCT, cinebencha i inne narzędzia, ale nie masz zupełnie po co tego robić.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 2):
muniek1555RedEvil
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

bolesna prawda pisze: 19 wrz 2020, o 16:43
muniek1555 pisze: 19 wrz 2020, o 15:39 Moje pytanie brzmi czy to normalne że w tych określonych momentach jest maksymalne użycie CPU ? Jeśli normalne to czemu przez pewien czas nie słyszałem nic podczas ładowania poziomu i użycie CPU było na niskim poziomie a teraz jest hałas i jest 100%. I dlaczego w samej grze spada nisko i jest ok. O co tu chodzi ? Zdarza się tez tak że np podczas skanowania jakimś programem (Avast, Malaware) użycie też leci w górę jak samolot. Ja rozumiem że ono pójdzie do góry ale zakładał bym że do 50%, 60% a nie od razu do 100%. Jeśli ktoś ma jeszcze do mnie cierpliwość piszcie śmiało :)
Potwierdzam również, to akurat normalne. Może w tle aktualizacja windy się pobierać na przykład, albo tak jak piszesz antywirus sobie chodzi i dlatego tak skacze.
Takie skoki do 100% zawsze są, można się tego hałasu pozbyć pozbyć, zmieniając ustawienia wentylatorów w BIOS (są dwa sposoby - albo zmienić RPM na wykresie, kiedy na wskakiwać na wyższe obroty, albo zmienić opóźnienie), tylko nie widzę za bardzo sensu - to jest chwilowy odgłos i tak naprawdę nie ma czym się przejmować.
Jak chcesz zobaczyć prawdziwą "stówę", to są OCCT, cinebencha i inne narzędzia, ale nie masz zupełnie po co tego robić.
Dzięki wielkie. Bo własnie już sam zgłupiałem jak podczas ładowania w momencie przechodzenia z lokacji do lokacji np. w Fallout 76, czy mapki w Battlefront II skok, a podczas gry już cisza. Jeszcze raz serdeczne podziękowania za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

muniek1555 pisze: 19 wrz 2020, o 17:06
bolesna prawda pisze: 19 wrz 2020, o 16:43
Dzięki wielkie. Bo własnie już sam zgłupiałem jak podczas ładowania w momencie przechodzenia z lokacji do lokacji np. w Fallout 76, czy mapki w Battlefront II skok, a podczas gry już cisza. Jeszcze raz serdeczne podziękowania za odpowiedzi :)
Wszystko w porządku tak jak koledzy powiedzieli, jak przeszkadza hałas chłodzenia od procka, zawsze można opóźnić start wentylatora chodzi o "step up time" np o 1s czy nawet 0,5s, każdy bios/płyta ma inne ustawienia, np u mnie jest od 0.1s do 0.7s. Ja tak ustawiam wentylatory w obudowie, bo Ryzen lubi sobie skakać i wentylatory nie potrzebnie "panikowały".
A i te 100% to też zależnie od gry, może np coś wypakować w tle- w grze, mapą się wczytuje to coś może obciążać procka, albo coś w systemie jak to zostało powiedziane.
Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Moi drodzy odgrzebuję mój temat bo mam jeszcze jedno pytanie. Dziś sobie pykam w Cyberpunk 2077 i zauważyłem że taktowanie rdzenia mojej karty dochodzi czasami do 1920 Mhz. Na stronie MSI i wszystkich innych pokazujących dane o mojej karcie mam info że: TAKTOWANIE RDZENIA GPU (MHZ) Boost: 1680 MHz. Czy to normalne że mam takie wysokie zegary. W sumie w innych grach tez nie raz widziałem dojście do 1920 Mhz ale myślałem że to normalna wartość z karty a teraz przypadkiem i na pudełku i na stronach internetowych patrzę że jest niższa. Wiecie ja jestem laikiem może mi ktoś wyjaśnić czemu tak jest bo zauważyłem że przy wyższych zegarach wentylatory chodzą głośniej a jak są niższe to jest fajnie cicho.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Odpal GPU-Z, na moim przykładzie i mojej karcie gtx 1660Ti , u mnie BOOST w GPUZ pokazuje 1875mhz, mimo, że domyślne to 1500mhz, a w grach mam na luzie ok 100mhz więcej, bo te karty mają 2 rodzaje boostów, zależnie od potrzeb, od mocy, napięcia ustawia odpowiedni zegar.
To samo można zauważyć w MSI Afterburner, kombinacja klawiszy ctrl+F, wyskoczy krzywa i można też z niej wnioskować z jakiego pułapu zaczyna obniżać się taktowanie, u mnie domyślnie to było nawet 2040mhz, spada i zatrzymuje się 1950-1980mhz, aktualnie mam 1950mhz- po uv zegar trochu ściśnięty.

Dlatego sprawdź, ja nie wiem dokładnie jak twoja karta się zachowuje, ale tak chyba było zawsze? Jeśli coś ruszałeś w msi afterburner to przywróć do domyślnych i sprawdź. Twoja karta ma też dopisek OC.
Realne taktowanie w grach jest inne niż to co jest na karcie. Według starego testu na pclabie, referent 2060 Super taktowanie bazowe 1470mhz, ale realne w grach ma 1815mhz, jako, że masz OC to możliwe, że MSI wrzuciło z 100mhz więcej. Oni sami na wersji referencyjnej dali 150mhz i zegar w grach miał 1965mhz.

Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale :P
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

RedEvil pisze: 14 gru 2020, o 17:37 Odpal GPU-Z, na moim przykładzie i mojej karcie gtx 1660Ti , u mnie BOOST w GPUZ pokazuje 1875mhz, mimo, że domyślne to 1500mhz, a w grach mam na luzie ok 100mhz więcej, bo te karty mają 2 rodzaje boostów, zależnie od potrzeb, od mocy, napięcia ustawia odpowiedni zegar.
To samo można zauważyć w MSI Afterburner, kombinacja klawiszy ctrl+F, wyskoczy krzywa i można też z niej wnioskować z jakiego pułapu zaczyna obniżać się taktowanie, u mnie domyślnie to było nawet 2040mhz, spada i zatrzymuje się 1950-1980mhz, aktualnie mam 1950mhz- po uv zegar trochu ściśnięty.

Dlatego sprawdź, ja nie wiem dokładnie jak twoja karta się zachowuje, ale tak chyba było zawsze? Jeśli coś ruszałeś w msi afterburner to przywróć do domyślnych i sprawdź. Twoja karta ma też dopisek OC.
Realne taktowanie w grach jest inne niż to co jest na karcie. Według starego testu na pclabie, referent 2060 Super taktowanie bazowe 1470mhz, ale realne w grach ma 1815mhz, jako, że masz OC to możliwe, że MSI wrzuciło z 100mhz więcej. Oni sami na wersji referencyjnej dali 150mhz i zegar w grach miał 1965mhz.

Mam nadzieję, że napisałem zrozumiale :P
Dzięki za odpowiedź. Tak w sumie było zawsze tylko teraz to zestawiłem z danymi z pudełka i strony MSI i się zdziwiłem. Nic nie grzebałem w MSI Afterburner służy mi tylko do obserwacji temperatur, FPS, taktowania itd.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Im mocniej dociśniesz grafikę tym niższy będzie zegar, jak GPU ma trochu luzu to jest wyższy zegar, zauważ, że włączony Rt powinien mocno docisnąć, zegar może nawet lekko spaść - tak było u mnie, miejscami nawet 1920mhz, czyli niżej jak pisałem u góry, ale są miejsca i bez zbytniego ciśnienia ma 1980 czy nawet prawie 2000- a potem ewentualnie sobie zniżą- to jest ten boost, że tak nazwę 2 poziomu. Tego nie mają np karty pokroju gtx 1070.
Nie grałem w cyberpunka, ale obstawiam, że mocno ciśnie, stąd też i wyższe obroty chłodzenia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

RedEvil pisze: 14 gru 2020, o 18:38 Im mocniej dociśniesz grafikę tym niższy będzie zegar, jak GPU ma trochu luzu to jest wyższy zegar, zauważ, że włączony Rt powinien mocno docisnąć, zegar może nawet lekko spaść - tak było u mnie, miejscami nawet 1920mhz, czyli niżej jak pisałem u góry, ale są miejsca i bez zbytniego ciśnienia ma 1980 czy nawet prawie 2000- a potem ewentualnie sobie zniżą- to jest ten boost, że tak nazwę 2 poziomu. Tego nie mają np karty pokroju gtx 1070.
Nie grałem w cyberpunka, ale obstawiam, że mocno ciśnie, stąd też i wyższe obroty chłodzenia.
Przecież to są totalne bzdury. Mylisz technologię Max-Q Nvidii, która faktycznie weszła do użytku z laptopowymi RTXami, a która w domyśle ma oszczędzać energię zbijając zegary w grafice. W desktopie tej technologii się nie używa, bo i po co? Domyślnie chyba wszystkie RTXy z serii 2000 lecą na znacznie wyższym booście niż to co podał producent w specyfikacji, stabilnie wszystkie sztuki będą miały właśnie okolice ~2000 Mhz. Oczywiście grafika z wyższym boostem podanym przez producenta powinna stabilnie wykręcić wyższy boost niż ta o wolniejszych zegarach.

EDIT. Max-Q było już nawet w laptopowych pascalach.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

RoyKeane pisze: 14 gru 2020, o 19:20
RedEvil pisze: 14 gru 2020, o 18:38 Im mocniej dociśniesz grafikę tym niższy będzie zegar, jak GPU ma trochu luzu to jest wyższy zegar, zauważ, że włączony Rt powinien mocno docisnąć, zegar może nawet lekko spaść - tak było u mnie, miejscami nawet 1920mhz, czyli niżej jak pisałem u góry, ale są miejsca i bez zbytniego ciśnienia ma 1980 czy nawet prawie 2000- a potem ewentualnie sobie zniżą- to jest ten boost, że tak nazwę 2 poziomu. Tego nie mają np karty pokroju gtx 1070.
Przecież to są totalne bzdury. Mylisz technologię Max-Q Nvidii, która faktycznie weszła do użytku z laptopowymi RTXami, a która w domyśle ma oszczędzać energię zbijając zegary w grafice. W desktopie tej technologii się nie używa, bo i po co? Domyślnie chyba wszystkie RTXy z serii 2000 lecą na znacznie wyższym booście niż to co podał producent w specyfikacji, stabilnie wszystkie sztuki będą miały właśnie okolice ~2000 Mhz. Oczywiście grafika z wyższym boostem podanym przez producenta powinna stabilnie wykręcić wyższy boost niż ta o wolniejszych zegarach.

EDIT. Max-Q było już nawet w laptopowych pascalach.
To co pisałem o booście to miałem na myśli "boost 3.0" Wziąłem to z tego tekstu, bo kiedyś pisałem z kimś na privie na pclabie odnośnie zrobienia uv i przy podpowiedzi dostałem takie info:
"Metoda z CTRL+F jest minimalnie dokładniejsza na kartach z boost 2.0 (pascale GTX1060/70/80), na tych z boost 3.0 (turingi gtx1660/ti/rtx) nvidia już bardzo dopracowała ten system "boost", potrafi być prawie tak dokładny jak człowiek."

Stąd napisałem, że boost 3.0 nie było na pascalach, ale jak teraz po twoim tekście, że "piszę bzdury", czytam w necie to przy premierze gtx 1070, recenzje o tym piszą, że nvidia wprowadza boost 3.0, więc pewnie coś jest nie tak w.w cytatem z forum, no cóż, nie sprawdziłem przed napisaniem tego, a korciło mnie, żeby ponownie nie dostać po łbie od Ciebie :P
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Moi drodzy to znowu ja odgrzebuje stary temat i znowu szukam porady. Ja mam chyba jakiegoś pecha do tej mojej karty graficznej. Od niedawna usłyszałem dziwne dźwięki które dochodzą z obudowy, nachyliłem się a tu typowy dźwięk dla piszczących cewek.
Kartę posiadam od listopada 2019 roku. Wcześnie nic nie piszczało bo sami wicie dlaczego powstał ten temat i często kontrolowałem kulturę pracy. Sprawa druga piszczenie występuje podczas grania. Sprawa trzecia nie we wszystkich grach i teraz lista gier które akurat mam na dysku i mogłem przetestować:
Piszczenie jest:
- Cyberpunk 2077 (w tej grze właściwie się wszystko zaczęło ale po 80 godzinach na liczniku)
- RAGE 2
Piszczenia brak albo jest delikatne że słychać je jak przystawię ucho do karty:
- Mafia (ta z 2020)
- Shadow of Tomb Raider
- Wiedźmin 3
- Generation Zero
- Control (tu bywa różnie)
- Star Wars Battlefront 2
- Vampyr

Informacja trzecia robiłem testy w OCCT i gdy obciążałem tylko procesor jest cisza. Jak obciążam kartę dźwięki cewek słychać. (oczywiście zaznaczam że nie jest to dźwięk który słychać w całym domy tylko gdy nachylę się do komputera lecz wcześniej nie było go w ogóle)
Przyznam że nigdy nie miałem tak problematycznej karty jak mój obecny model. Kiedyś jak posiadałem HD 7870 cewki piszczały od razu po zakupie, oddałem na gwarancję, firma zwróciła po miesiącu pisząc że karta jest sprawna i po czasie piszczenie samo ustąpiło. Tutaj dziwna sprawa przez 1,5 roku nic a tu nagle cewki. Ja mam chyba jakiegoś pecha. Jak nie wentylatory jak suszarka to teraz cewki.

W związku z tym moje pytanie brzmi olać to czy może zastanawiać się na gwarancją. Dodam jeszcze że w komputerze nic nie zmieniałem, kable takie same, w chacie też w gniazdkach nie grzebałem, listwa ta sama.
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

muniek1555 pisze: 23 kwie 2021, o 18:13 Moi drodzy to znowu ja odgrzebuje stary temat i znowu szukam porady. Ja mam chyba jakiegoś pecha do tej mojej karty graficznej. Od niedawna usłyszałem dziwne dźwięki które dochodzą z obudowy, nachyliłem się a tu typowy dźwięk dla piszczących cewek.
Kartę posiadam od listopada 2019 roku. Wcześnie nic nie piszczało bo sami wicie dlaczego powstał ten temat i często kontrolowałem kulturę pracy. Sprawa druga piszczenie występuje podczas grania. Sprawa trzecia nie we wszystkich grach i teraz lista gier które akurat mam na dysku i mogłem przetestować:
Piszczenie jest:
- Cyberpunk 2077 (w tej grze właściwie się wszystko zaczęło ale po 80 godzinach na liczniku)
- RAGE 2
- Mafia (ta z 2020)
- Shadow of Tomb Raider
- Wiedźmin 3
- Generation Zero
- Vampyr

Informacja trzecia robiłem testy w OCCT i gdy obciążałem tylko procesor jest cisza. Jak obciążam kartę dźwięki cewek słychać. (oczywiście zaznaczam że nie jest to dźwięk który słychać w całym domy tylko gdy nachylę się do komputera lecz wcześniej nie było go w ogóle)
Przyznam że nigdy nie miałem tak problematycznej karty jak mój obecny model. Kiedyś jak posiadałem HD 7870 cewki piszczały od razu po zakupie, oddałem na gwarancję, firma zwróciła po miesiącu pisząc że karta jest sprawna i po czasie piszczenie samo ustąpiło. Tutaj dziwna sprawa przez 1,5 roku nic a tu nagle cewki. Ja mam chyba jakiegoś pecha. Jak nie wentylatory jak suszarka to teraz cewki.

W związku z tym moje pytanie brzmi olać to czy może zastanawiać się na gwarancją. Dodam jeszcze że w komputerze nic nie zmieniałem, kable takie same, w chacie też w gniazdkach nie grzebałem, listwa ta sama.
Tyle że piszczące cewki to jednak żadna usterka. Podzielę się swoim doświadczeniem dotyczącym cewek, bo sam to przerabiałem w swoim R9 390. Karta została mi dana po zwrocie (+ dopłata) wadliwego R9 280. Pierwszy model miał piszczące cewki. Zauważyłem to, bo w tamtym okresie bardzo przejmowałem się tymi aspektami kultury pracy (w końcu kto nie chucha i dmucha na nowiutki komputer :D). Dlatego od razu uderzyłem do sklepu, w którym robiłem zakupy. Od ręki dali mi drugi model (a potem nawet trzeci), ale w obu było jeszcze gorzej. Dlatego uznałem, że trzeba z tym jakoś żyć i wróciłem do tego pierwszego. Po kilku latach obserwacji zauważyłem, że ceweczki lubią piszczeć w momencie, gdy mamy wyłączone V-sync lub ogranicznik FPS i klatki skaczą powyżej 60. Przy wartościach większych niż 100 można usłyszeć melodię, a w grach, w których wszystkie początkowe sekwencje (plansze z logami, treadmarkami, nazwami producentów itp.) nie podlegają V-sync i licznik klatek pokazuje coś w okolicach 1000-2000 FPS, to cewki fundują mi prawdziwy koncert pisków haha Odpukać, od momentu zakupu służy mi wyśmienicie i jedynie komfort audio mógłby być zaburzony, ale na słuchawkach nawet tego nie słychać. Także, jeśli bardzo Ci to przeszkadza/drażni/wkurza to są dwa scenariusze - przyzwyczaisz się i w pewnym momencie nawet nie będziesz tego zauważał lub będzie Cię to drażnić za każdym razem, gdy odpalisz grę. Możesz spróbować gwarancje, ale tutaj zawsze jest prawdopodobieństwo, że kolejna sztuka też będzie tak (lub nawet gorzej) piszczeć ;)
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Nesus pisze: 23 kwie 2021, o 19:47
muniek1555 pisze: 23 kwie 2021, o 18:13 Moi drodzy to znowu ja odgrzebuje stary temat i znowu szukam porady. Ja mam chyba jakiegoś pecha do tej mojej karty graficznej. Od niedawna usłyszałem dziwne dźwięki które dochodzą z obudowy, nachyliłem się a tu typowy dźwięk dla piszczących cewek.
Piszczenie jest:
- RAGE 2
- Mafia (ta z 2020)
- Shadow of Tomb Raider
- Wiedźmin 3
- Generation Zero
- Vampyr

Tyle że piszczące cewki to jednak żadna usterka. Podzielę się swoim doświadczeniem dotyczącym cewek, bo sam to przerabiałem w swoim R9 390. Karta została mi dana po zwrocie (+ dopłata) wadliwego R9 280. Pierwszy model miał piszczące cewki. Zauważyłem to, bo w tamtym okresie bardzo przejmowałem się tymi aspektami kultury pracy (w końcu kto nie chucha i dmucha na nowiutki komputer :D). Dlatego od razu uderzyłem do sklepu, w którym robiłem zakupy. Od ręki dali mi drugi model (a potem nawet trzeci), ale w obu było jeszcze gorzej. Dlatego uznałem, że trzeba z tym jakoś żyć i wróciłem do tego pierwszego. Po kilku latach obserwacji zauważyłem, że ceweczki lubią piszczeć w momencie, gdy mamy wyłączone V-sync lub ogranicznik FPS i klatki skaczą powyżej 60. Przy wartościach większych niż 100 można usłyszeć melodię, a w grach, w których wszystkie początkowe sekwencje (plansze z logami, treadmarkami, nazwami producentów itp.) nie podlegają V-sync i licznik klatek pokazuje coś w okolicach 1000-2000 FPS, to cewki fundują mi prawdziwy koncert pisków haha Odpukać, od momentu zakupu służy mi wyśmienicie i jedynie komfort audio mógłby być zaburzony, ale na słuchawkach nawet tego nie słychać. Także, jeśli bardzo Ci to przeszkadza/drażni/wkurza to są dwa scenariusze - przyzwyczaisz się i w pewnym momencie nawet nie będziesz tego zauważał lub będzie Cię to drażnić za każdym razem, gdy odpalisz grę. Możesz spróbować gwarancje, ale tutaj zawsze jest prawdopodobieństwo, że kolejna sztuka też będzie tak (lub nawet gorzej) piszczeć ;)
Tylko pytanie czy przy obecnej sytuacji z kartami graficznymi będą w ogóle w stanie zaproponować mi nowy model. A jeśli chodzi o V-sync to zawsze mam włączoną tę opcję.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Nvidia przywróciła produkcję 2060 Super, więc być może dostaniesz drugą kartę, natomiast ja bym spodziewał się po prostu zwrotu hajsu, o ile w ogóle uznają gwarancję.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

RoyKeane pisze: 23 kwie 2021, o 22:10 Nvidia przywróciła produkcję 2060 Super, więc być może dostaniesz drugą kartę, natomiast ja bym spodziewał się po prostu zwrotu hajsu, o ile w ogóle uznają gwarancję.
No to fakt z gwarancją bywa różnie tak jak pisałem już raz miałem przygodę z cewkami i nic z tym nie zrobiono. Gdyby zwrócili kasę to też słabo bo zakupiłem ją za 1900 zł, teraz za to nic nie kupię :D Zostanę wtedy ze starym HD 7870 2GB bo tylko to mam w pudle bo mojego poprzedniego GTX 1060 6GB sprzedałem jakiś rok temu. Ehh co tu robić co tu robić. Ale jedno wiem na pewno nigdy więcej nie wezmę karty od MSI jeśli nie będzie to wersja GAMING (bo w tej wersji miałem GTX 1060 i chodził cichutko i chłodno) bo widzę że to straszne badziewie jeśli chodzi o kulturę pracy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

muniek1555 pisze: 23 kwie 2021, o 22:35
RoyKeane pisze: 23 kwie 2021, o 22:10 Nvidia przywróciła produkcję 2060 Super, więc być może dostaniesz drugą kartę, natomiast ja bym spodziewał się po prostu zwrotu hajsu, o ile w ogóle uznają gwarancję.
No to fakt z gwarancją bywa różnie tak jak pisałem już raz miałem przygodę z cewkami i nic z tym nie zrobiono. Gdyby zwrócili kasę to też słabo bo zakupiłem ją za 1900 zł, teraz za to nic nie kupię :D Zostanę wtedy ze starym HD 7870 2GB bo tylko to mam w pudle bo mojego poprzedniego GTX 1060 6GB sprzedałem jakiś rok temu. Ehh co tu robić co tu robić. Ale jedno wiem na pewno nigdy więcej nie wezmę karty od MSI jeśli nie będzie to wersja GAMING (bo w tej wersji miałem GTX 1060 i chodził cichutko i chłodno) bo widzę że to straszne badziewie jeśli chodzi o kulturę pracy.
Patrząc po internetach to po prostu wygląda, na to że to nie tyle wina MSI co całej serii 2060, bo ludzie informują, że piszczące cewki są w modelach każdego producenta. Co do Pascali to miałem 1070 (MSI), 1080 (Zotac) i 1080ti (Asus) i żadna nie piszczała, odpukać, bo 1080ti raczej jeszcze ze mną trochę zostanie.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

A reklamował ktoś z was coś z OleOle bo tam kupowałem kartę. Ile trwa proces czy to warto się z tym bawić. Bo szczerze bardziej jestem chyba zdania żeby olać problem bo już nie mam cierpliwości do tej parszywej karty :P
ODPOWIEDZ