Windows 10 PRO OEM za 61 zł? WTF? :O

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Wystarczy wejść na jakąkolwiek aukcję Windowsa za 50 zł na Allegro i się dowiedzieć na jakiej podstawie prawnej jest on tam sprzedawany.

"Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11 art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych należy rozumieć w taki sposób, że drugi nabywca licencji, podobnie jak każdy następny, mogą się powołać na przewidziane w art. 4 ust. 2 tej dyrektywy wyczerpanie prawa do rozpowszechniania, a w konsekwencji są uprawnionymi nabywcami kopii programu komputerowego.
Produkt sprzedawany zgodnie z art. 4 ust. 2 dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/24/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie ochrony prawnej programów komputerowych (wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 3 lipca 2012 r. w sprawie C-128/11), wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 26 sierpnia 2015 r. sygn. akt KIO 1712/15, wyrok [Niemieckiego] Sądu Najwyższego z z dnia 7 lipca 2001 r. I ZR 244/97, art. 4 ust. 2 dyrektywy 2001/29/WE oraz art. 51 ust. 3 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych."

https://curia.europa.eu/jcms/upload/doc ... 0094pl.pdf

A więc w UE obowiązuje prawo takie że oprogramowanie podlega odsprzedaży i jest to legalne mimo, że licencja Microsoftu może mówić co innego. W przeciwnym razie groziło by im przegranie każdej rozprawy w sądzie, a także zniechęcenie sobie klientów. Wszystkie te klucze pochodzą więc z odsprzedaży i są LEGALNE. Nie ma najmniejszego problemu z ich aktywacją nawet po zmianie kompa.

Mój przypadek. Kupiłem kompa i kupiłem Win 10 Professional na Allegro. Aktywowało się dopiero po telefonie do MS ale miałem obawy to sam zrobić i skorzystałem z możliwości jaką dał w opisie aukcji, że zrobi to sprzedawca z Allegro. Wszystko działało bez problemu ale coś padło w kompie i oddałem do serwisu. Po wymianie sprzętu na zupełnie nowy (cały komp) zainstalowałem Windows ale zgłosił że nie jest zgodny hardware i wymagana jest zmiana klucza. I co? A nic, zadzwoniłem do MS osobiście i bardzo miła dziewczyna poprowadziła mnie za rękę z całą aktywacja, potrzeba było tylko podać jakiś poprzedni kod. Nawet jeszcze mi pomagała jak kilkakrotnie mi nie chciał wejść klucz, a co się okazało? Podawałem jej kod z innego kompa przez pomyłkę i nie chciało wejść bo generował mi zły klucz przez to. Tak, że spokojnie nie ma się czym przejmować.

Prawnie to jest tak jak z klauzulami abuzywnymi w umowach, czyli niedozwolonymi przez prawo bo są sprzeczne z jakimiś przepisami. Tutaj sprzeczna z prawem może być sama licencja MS. Czy to tak trudno użyć google, wszystko tam można znaleźć? :D To tyle, temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
Łowca

Tak z ciekawości. Długo już masz tego Windowsa?
Awatar użytkownika
Zbanowany

Też wierzyłem w legalność tych kluczy, lecz po zobaczeniu na Allegro wersji OEM po 10 złotych zwątpiłem...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

@arkads
Trybunał podkreślił jednak, że jeśli kupiona przez pierwszego nabywcę licencja występowała w pakiecie dla takiej ilości użytkowników, która przekraczała jego potrzeby, nabywca ten nie ma jednak prawa, opierając się na zasadzie wyczerpania prawa do rozpowszechniania, do dokonania podziału tej licencji i jej częściowego odsprzedania.
Czyli sprzedawcy, który skupują komputery korporacyjne (gdzie firma dostaje x licencji i system zarządzania nimi) i odsprzedają licencje pojedynczo robi to nielegalnie. A oni nie skupują używanych komputerów od pojedynczych użytkowników, a właśnie takie "wagony" w komputerami. Które albo potem sprzedają w całości, albo idą na części (dyski, płyty główne, procesory, RAM itp).

Możesz powoływać się na ten wyrok jak sam sobie kupiłeś windowsa, a potem chcesz go sprzedać na allegro.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Dalej można mieć 10 za darmo przechodząc z 7... ale to szpiegostwo odstrasza i instalowanie wszystkich śmieci z Windows update tez.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

pelikulas pisze: Dalej można mieć 10 za darmo przechodząc z 7... ale to szpiegostwo odstrasza i instalowanie wszystkich śmieci z Windows update tez.
więc mówisz, że tego nie ma w 7?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Juz ze dwa lata temu w ktoryms updacie dodali wszystko. Swoją drogą - w dobie fejsa, google, androida itd. dziwnie mieć paranoję odnośnie szpiegowania...
Awatar użytkownika
Zbanowany

PanHagrid pisze:
pelikulas pisze: Dalej można mieć 10 za darmo przechodząc z 7... ale to szpiegostwo odstrasza i instalowanie wszystkich śmieci z Windows update tez.
więc mówisz, że tego nie ma w 7?
W 7 mam to wywalone...
Awatar użytkownika
Zbanowany

keiran pisze: Juz ze dwa lata temu w ktoryms updacie dodali wszystko. Swoją drogą - w dobie fejsa, google, androida itd. dziwnie mieć paranoję odnośnie szpiegowania...

Na fejsie nie udostepniam listy plikow i folderow z komputera, co tez zbiera microsoft. Na co ma jakas zewnetrzna firma wiedziec co do znaku na klwaiaturze j co pisze - hasła itd i zawartość komputera co do pliku. Potem przyjdzie ci wezwanie do sądu - bo masz np 2 miliony plikow muzycznych xD

Dlatego mam aktualizacje do momentu, w ktorym mozna bylko sobie wybrac co sie instaluje... jak wchodzil system aktualizacji al win 10 to od tego momentu nie aktualizuje :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

pelikulas pisze:
keiran pisze: Juz ze dwa lata temu w ktoryms updacie dodali wszystko. Swoją drogą - w dobie fejsa, google, androida itd. dziwnie mieć paranoję odnośnie szpiegowania...

Na fejsie nie udostepniam listy plikow i folderow z komputera, co tez zbiera microsoft. Na co ma jakas zewnetrzna firma wiedziec co do znaku na klwaiaturze j co pisze - hasła itd i zawartość komputera co do pliku. Potem przyjdzie ci wezwanie do sądu - bo masz np 2 miliony plikow muzycznych xD

Dlatego mam aktualizacje do momentu, w ktorym mozna bylko sobie wybrac co sie instaluje... jak wchodzil system aktualizacji al win 10 to od tego momentu nie aktualizuje :)
Czyli ranty rantami, a po prostu boisz sie, ze cie zlapia, bo kradniesz? Typowe :trollface:
Awatar użytkownika
Zbanowany

keiran pisze:
pelikulas pisze:

Czyli ranty rantami, a po prostu boisz sie, ze cie zlapia, bo kradniesz? Typowe :trollface:
Niczego sie nie boje... bo kazdy kradnie sluchajoc muzyki z youtuba czy spotify itd... i nawet moge miec 20TB muzyki i mogą mi naskoczyć jak tego nikomu nie udostepniam np przez torrenty czy nie wrzucam na servery itd... tylko po co mikroszit ma znac caly dzien mojego dzialania co robilem, jakie hasla wpisywalem itd...

W niedziele jak sie mi bedzie nudzilo to robie sobie iso win 10 bez tego calego modern cos tam - czyli wszystkie te wasze super apki typu sklep, xbox, telemetria, cortana, pogoda i lokalizacja, wallet, one drive itd wywalone z instalacji. Sam win10 bez tych zbędnych *klikklak*, do tego 100% wygląd windows 7 z paskiem start windowsa xp :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 455 razy
Kontakt:

Windows za ile ?:O swojego mam za 6.5 pln :D z ebay'a od polskiego sprzedajacego hula i dziala juz ponad rok wiec nie widze sensu przeplac :P
Awatar użytkownika
Zbanowany

To równie dobrze mogłeś sobie pirackiego zainstalować za darmo. Legalny byłby w takim samym stopniu jak ten za 6 złotych, nie wiem po co przepłacać.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 17 razy

pelikulas pisze: kazdy kradnie sluchajoc muzyki z youtuba czy spotify itd...
Że co? :lol:
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 71 razy
Podziękowania: 99 razy
Kontakt:

John Doe pisze:
pelikulas pisze: kazdy kradnie sluchajoc muzyki z youtuba czy spotify itd...
Że co? :lol:
Też się zdziwilem co on napisał :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

W zasadzie to dalej można zaktualizować windows do 10 poprzez windows 10 media creation tool , w każdym razie ja mogłem na laptopie z siódemką pro pół miesiąca temu, aczkolwiek zrobiłem downgrade bo mi hibernacja nie działał prawidłowo, nawet z wyłączonym szybki startem.
ODPOWIEDZ