Edit: co z temi cenamy - dziecko wylane z kąpielą?

Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

kravda pisze:
Kraczykruk pisze: Bazar cierpi na choroby wieku dziecięcego, ale liczę na to że z czasem i poprzez merytoryczne dyskusje uda się go naprawić.
W sensie, te 'merytoryczne dyskusje' to te prowadzone w tym dziale?
Rozwiązanie jest stworzenie wiurus T-cebula który wyeliminuje wszyskie cebule, janusze i inne pomioty szatana z bazaru ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Kraczykruk pisze: Choć z Łowcami jestem prawie od początku to nie mam dużo postów, ani wysokiej reputacji.
Za to ja cię znam i kojarzę. Wyżej stoisz w moim rankingu zaufania niż te wszystkie "bazarowe przybłędy".
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Tak tylko na marginesie, na pierwszej stronie - Jedi Academy - obecnie droższy na bazarze niż w sklepie :( wystawione po 14 i 20 zł, na BS około 11zł
Albo Eternal Crusade, które nota bene, przeszło właśnie na model F2P... 25zł.
Tu tkwi taka nasza mała patologia.
Na Pchlim ludzie tak nie wystawiali bo od razu w komentarzach była szydera i kupujący wiedzieli, że jest dużo taniej gdzie indziej.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

A tutaj wystarczy kliknąć w ikonkę z salenauts i też wiadomo
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Trzeba wywalić tę cenę na wierzch,wręcz na stronę główną, inaczej nigdy nie będzie tym ludziom wstyd wystawiać gry po tygodniu wygaśnięcia bundla z 300% przebitką...
Wczoraj z ciekawości parę gier sprawdziłem i nawet niektóre ze STEAMem przegrywają w czasie bez wyprzedaży, nie wiem skąd te ceny, ale zniechęca to do zaglądania na bazar.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Markiem pisze: Trzeba wywalić tę cenę na wierzch,wręcz na stronę główną, inaczej nigdy nie będzie tym ludziom wstyd wystawiać gry po tygodniu wygaśnięcia bundla z 300% przebitką...
Wczoraj z ciekawości parę gier sprawdziłem i nawet niektóre ze STEAMem przegrywają w czasie bez wyprzedaży, nie wiem skąd te ceny, ale zniechęca to do zaglądania na bazar.
1. Planowana jest taka funkcjonalność afair
2. To nie zaglądaj...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

baranica pisze: 2. To nie zaglądaj...
Trochę .ujowa rada dla żywotności strony, nie sądzisz?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

HangmansTree pisze:
baranica pisze: 2. To nie zaglądaj...
Trochę .ujowa rada dla żywotności strony, nie sądzisz?
Myślę że osoby w kółko jęczące, jaki to "ujowy" jest bazar bardziej szkodzą żywotności strony.
Szczególnie że zostało już powiedziane, co i jak będzie niedługo dodane żeby móc podjąć decyzję, czy daną grę opłaca się kupić na bazarze.
Awatar użytkownika
Łowca

Zgadza się. Co to za głupi pomysł, żeby ktoś pisał o bazarze na forum o bazarze! Najlepiej zwyzywać użytkowników, to dopiero przyciąga.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Przecież cię nie zwyzywał. Stwierdził po prostu fakt. bazar potrzebuje trochę pracy, ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że istnieje od niedawna.
Awatar użytkownika
Łowca

Stwierdził fakt, że mam spadać, jak się nie podoba? Aha..

Wiemy, że potrzebuje pracy. Ten wątek powstał, by zwracać uwagę w którym zakresie i pomagamy wyszczególniając pewne kwestie. Jeżeli jakiś błąd jest wytykany wielokrotnie, na niego trzeba zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, a nie zacząć udawać, że nie istnieje. Jak zwykle dopieprzacie się do osób, a nie problemu.

"Jak ci się nie podoba czytanie 5 razy o tym samym, to nie czytaj."
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Markiem pisze: Wiemy, że potrzebuje pracy. Ten wątek powstał, by zwracać uwagę w którym zakresie
W kwestii formalnej, to ten wątek powstał, żeby się poskarżyć na limity kwotowe sprzedaży powiązane z reputacją i problem nabicia takowej. Jeśli ktoś z ekipy go śledzi w celu innym niż moderacyjny bądź rozrywkowy to chyba ma za mało do roboty. Wątek ze zwracaniem uwagi jest tu: tu.

Markiem pisze: i pomagamy wyszczególniając pewne kwestie. Jeżeli jakiś błąd jest wytykany wielokrotnie, na niego trzeba zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, a nie zacząć udawać, że nie istnieje.
Pomijając temat wątku, czyli limity reputacyjne to ja tu widzę echa wojny cebuli z januszem to znaczy kupującego ze sprzedającym. Wiadomym jest, że jeśli coś sprzedaję to chciałbym wziąć jak najwięcej, janusz za pojedynczą grę z bundla najchętniej pokryłby sobie koszty bundla całościowo i żeby jeszcze na drugiego zostało. Kupić wolałbym z kolei za grosze, cebula za odkrytą grę z Humble Monthly rzuciłby max 7 zeta, bo przecież 7 gier w bundlu, 50/7 to tyle wychodzi i tak już powinno zostać po wiek wieków. Czy tak działa rynek? No nie bardzo, promocje robi się po to, żeby sprzedać dużo i tanio ale później cena wraca do normy i pozostaje albo kupić po normalnej, albo liczyć na kolejną promocję.
Tymczasem goście od platformy to trzecia strona, która ma swoje problemy. Po pierwsze chcą, żeby dobrze czuli się tutaj zarówno kupujący jak i sprzedający. Pierwszych trzeba czasem bronić, drugich z kolei wspierać. A do tego dobrze ma się czuć sama platforma. Wywalanie na listę wszystkiego co się da wcale nie jest takie fajne, bo i bazę obciąża i sprawia, że zamiast klikać na oferty to tylko na listę ludzie patrzą. W szczególności, jeśli na liście poza ceną oferty dorzuci się jeszcze najniższą cenę historyczną, i (uwaga, wyolbrzymiam) do tego aktualną na steamie bo w sumie warto byłoby wiedzieć czy nie warto wziąć za gabeny i nie ryzykować i nominalną na steamie bo w sumie warto byłoby wiedzieć ile się zaoszczędzi to zrobi się już z samymi cenami chaos i pożoga. A jeszcze czy gra była w bundlu, a w ilu, a kiedy, a może akurat jest. Te informacje są. W innym serwisie. Są na Steamie jak ktoś ma zainstalowanego enhancedsteam. Są w salenautsach. Czyli generalnie dwa kliki dalej (albo hej, jak ktoś zainstaluje moje skrypty z plusa, to steam jest w zasięgu jednego klika). I co lepsze, nie zaciemniają obrazu na liście tym, którzy dorywczo chcą sobie raz na jakiś czas taniej kupić gierkę czy dwie. Nie wiem czy to jednak nie jest największa grupa i dla nich dowalenie jakichś cen z kosmosu sprzed stu lat byłoby konfudujące. Bo jak to, gra była w bundlu w 2011 (cokolwiek to znaczy) a ten zdzierca sprzedawca woła sobie za nią 5 zeta? A takiego wała!

TL;DR
Na miejscu ekipy nie dawałbym na liście żadnej innej ceny jak cena oferty, bądź najniższa obecna cena na bazarze.
Awatar użytkownika
Łowca

BioBuster pisze: W kwestii formalnej, to ten wątek powstał, żeby się poskarżyć na limity kwotowe sprzedaży powiązane z reputacją i problem nabicia takowej.
Mój błąd, byłem przekonany, że się wypowiadam w wątku Sugestie i pomysły, tak wynikało z treści. Tego forum nikt nie moderuje i w każdym wątku się nawija o wszystkim.

Co do reszty - i tak i nie, jak zwykle. Razi mnie, że są ceny po prostu kosmiczne. Można wziąć 2 czy 3 złote więcej, ale nie 200-300%. Wypacza to sens i bazaru, i samą ideę łowców.
Jak nie tak, to w innym sposób - średnia z poprzednich sprzedaży tytułu? Trzeba pomyśleć, ale już nie będę offtopował.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Edytowałem trochę temat i pierwszy post.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękowania: 19 razy
Kontakt:

HangmansTree pisze: Odświeżę trochę temat - obecnie Spacehulk Ascension z progu dolarowego HB po 5zł na Bazarze...
nadal będziecie twierdzić, że Bazar się sprawdza? Nie pamiętam takich numerów na Pchlim.

Na Bazarze coraz tego więcej. Tylko proszę mi znowu nie pisać, ze i tak niczego by, nie kupił i ble ble ble... mi po prostu zależy, żeby Łowcy byli Łowcami. Miałem inne wyobrażenie o tym serwisie i mam nadzieję, że nie pogrzebie on idei.
Dodam tylko, chciałem Anscension odkupić, ale po oczekiwaniu na NORMALNĄ cenę zrezygnowałem i kupiłem próg dolarowy. Przepłacać za jedną grę kiedy taniej mogę mieć 3? No ktoś się tu z ch! na główki pozamieniał.

Dodam, ze to obecnie trend i coraz rzadziej na Bazar zaglądam. To takie... no nie wiem, polskie? Inne dziedziny naszego życia to też żart - tech i gry, ubrania i wyprzedaże wychodzą taniej na zachodzie niż na naszym rynku, dlatego o wiele więcej rzeczy zamawiam spoza Polski... żeby było taniej. To dopiero absurd.

Stary post
Spoiler:pokaż
Pomijając to, że nadal mam tam bana, to bardzo cieszę się z takiego, a nie innego obrotu sprawy. Do tej pory byłem wypalonym graczem, który kupuje masę średnich gier, i choć bardzo go to wk..., to przestać nie może. A dzięki Superhotom za 20 złotych przynajmniej jeden problem mam z głowy, a gier mi wystarczy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

Wczoraj wystawiałem gry z bandli różnych i niektóre oferty "konkurencyjne" przebijały moje ceny dziesięciokrotnie! :D
Bandel kosztuje 4-5 ziko, a jedna z gier z z niego hasała po Bazarze za 9 zł; :D i to była oferta doświadczonego Łowcy, a nie jakiegoś Janusza spoza kręgu! :D

Inny bandel, który nieomal cały wywaliłem na Bazar, inny koleś wystawiał za 20 zł; licząc cenę poszczególnych gier z niego, jakie wystawił na Bazar :D

Czy mnie to oburza? Czy jestem zły? Nie! Bo dzięki takim kwiatkom pozbyłem się kilkunastu gier od ręki, zeszły jak świeże bułeczki, bez dyskusji i targowania! ;-)
Wilk Janusz wciąż głodny, a owieczka cała i nażarta! :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 12 razy

Cóż...
Takie uroki znacznego poszerzenia kręgu odbiorców.
Na Pchlim Targu większości chodziło o obniżenie ceny bundle'a poprzez sprzedaż dubli.
Na Bazarze znacznie więcej jest osób które chcą po prostu zarobić (w tym niestety również takie które na Pchlim miały bardzo przyzwoite ceny).

Ale to nie jest tak że nie ma naprawdę dobrych ofert.
Są, tylko najczęściej znikają w ciągu kilku-kilkunastu minut.
Dlatego dobrym rozwiązaniem byłby pasek z archiwum transakcji pod poszczególnymi tytułami.
To mogłoby podziałać znacznie lepiej niż porównywarka z G2A.

Klienci widząc że dany tytuł dało się kupić za 5zł byliby mniej skłonni płacić za niego np. 20zł.
Na tej samej zasadzie działałaby presja na wystawiających- "skoro ktoś wystawił i sprzedał grę za 10zł, to nie będę się wygłupiał z ceną 30zł".

Obecnie wyświetlane są wyłącznie aktualne oferty i działa to wręcz na odwrót.
Kilkukrotnie zauważyłem następującą sytuację- 5 ofert sprzedaży tytułu X: 14zł, 15zł, 25zł, 26zł, 30zł.
Oferta za 14zł zostaje wykupiona- oferent za 15zł natychmiast podnosi cenę i mamy: 23zł, 25zł, 26zł, 30zł.
Nie istnieje presja na najniższą cenę, a jedynie znacznie mniejsza presja na najniższą cenę z obecnie obowiązujących ofert.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2017, o 16:57 przez Paw79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbanowany

Ja tam na bazarku zawsze daje ceny od najdroższych i patrze co tam ludzie mają do zaoferowania :)
Awatar użytkownika
Zbanowany

TomHa pisze: Wczoraj wystawiałem gry z bandli różnych i niektóre oferty "konkurencyjne" przebijały moje ceny dziesięciokrotnie! :D
Bandel kosztuje 4-5 ziko, a jedna z gier z z niego hasała po Bazarze za 9 zł; :D i to była oferta doświadczonego Łowcy, a nie jakiegoś Janusza spoza kręgu! :D

Inny bandel, który nieomal cały wywaliłem na Bazar, inny koleś wystawiał za 20 zł; licząc cenę poszczególnych gier z niego, jakie wystawił na Bazar :D

Czy mnie to oburza? Czy jestem zły? Nie! Bo dzięki takim kwiatkom pozbyłem się kilkunastu gier od ręki, zeszły jak świeże bułeczki, bez dyskusji i targowania! ;-)
Wilk Janusz wciąż głodny, a owieczka cała i nażarta! :D

Pozdrawiam!
No asasyn chronicles po 10zl czy nawet po 15zł jak wszystkie byly w progu dolarowym razem z asasyn 1... moje poschodzily jak cieple bułeczki po 1,2zł, a nie 10 zł xD uber cebulandia :D
Albo epizody do hitmana po 40zł nosz kwiugfiegf xD
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Paw79 pisze: Cóż...
Takie uroki znacznego poszerzenia kręgu odbiorców.
Na Pchlim Targu większości chodziło o obniżenie ceny bundle'a poprzez sprzedaż dubli.
Na Bazarze znacznie więcej jest osób które chcą po prostu zarobić (w tym niestety również takie które na Pchlim miały bardzo przyzwoite ceny).

Ale to nie jest tak że nie ma naprawdę dobrych ofert.
Są, tylko najczęściej znikają w ciągu kilku-kilkunastu minut.
Dlatego dobrym rozwiązaniem byłby pasek z archiwum transakcji pod poszczególnymi tytułami.
To mogłoby podziałać znacznie lepiej niż porównywarka z G2A.

Klienci widząc że dany tytuł dało się kupić za 5zł byliby mniej skłonni płacić za niego np. 20zł.
Na tej samej zasadzie działałaby presja na wystawiających- "skoro ktoś wystawił i sprzedał grę za 10zł, to nie będę się wygłupiał z ceną 30zł".

Obecnie wyświetlane są wyłącznie aktualne oferty i działa to wręcz na odwrót.
Kilkukrotnie zauważyłem następującą sytuację- 5 ofert sprzedaży tytułu X: 14zł, 15zł, 25zł, 26zł, 30zł.
Oferta za 14zł zostaje wykupiona- oferent za 15zł natychmiast podnosi cenę i mamy: 23zł, 25zł, 26zł, 30zł.
Nie istnieje presja na najniższą cenę, a jedynie znacznie mniejsza presja na najniższą cenę z obecnie obowiązujących ofert.
Dobra sugestia mająca jednak swoje wady.
Po wprowadzeniu historii oferty (jak steam) ceny średnio by spadały ale superokazje by prawie całkowicie znikły. Osoba nieświadoma daję cenę 1 zł dalej wystawia a tu widzi, że gra sprzedała się w 10 szt za 1,4 więc jak myślisz za ile wystawi za 1 zł czy za 1,4 ? Jeśli chce szybko sprzedać opuści 10 groszy bo przecież i tak ma najtaniej.
Zablokowany