CD-Action - temat ogólny

Dyskusja o branży
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Mogę sprawdzić King Konga, bo gdzieś mi się walała ta płytka i kusiło mnie, żeby zainstalować.
Mnie ciekawi czy Scrapland z CDA miało Starforce? Bo ogólnie pudełkowa wersja tak i nie idzie jej odpalić na Win10, nie wiem jak z wersją CDA. Remaster niestety dość drogi i ma raczej słabe obniżki
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

pioytyr pisze: 11 mar 2023, o 23:22 Mogę sprawdzić King Konga, bo gdzieś mi się walała ta płytka i kusiło mnie, żeby zainstalować.
Mnie ciekawi czy Scrapland z CDA miało Starforce? Bo ogólnie pudełkowa wersja tak i nie idzie jej odpalić na Win10, nie wiem jak z wersją CDA. Remaster niestety dość drogi i ma raczej słabe obniżki
Mam skopiowaną instalkę z płyty DVD Scraplanda i normalnie instaluje się z dysku i działa na W10. Na szerokie ekrany trzeba było użyć tylko jakiejś łatki.
Obrazek
Tak natomiast wygląda remaster. Niestety nie poprawili HUD-a, żeby się nie rozciągał, co jest dla mnie ogromnym minusem, boHUD to z 50% ekranu tej gry. Tekturki są lepsze i nie trzeba już używać żadnej łatki na szerokie ekrany.
Obrazek
A i jeszcze sterowanie padem w remasterze jest bardziej natywne. W wersji CDA musiałem ustawić programik żeby mi F1 i ESC zmapował pod start i select bo gra tego nie robiła, oraz auto aim nie działał idealnie. Działał bo pociski zjeżdżały na przeciwników, ale nie kamera się na nich nie lokowała, co może być zarówno zaletą i wadą w zależności co myślisz o systemie lokowania. Ale można sobie za to dowolnie poprzepisywać przyciski i wszelkie ośki pada tak żeby grało się jak najwygodniej. W remasterze jest jedna jedyna konfiguracja do której MUSISZ się przekonać bo nie ma możliwości jej edycji. Lock on i autoaim działają za to jak na xboxie i nie trzeba podpisywać F1 i ESP pod przyciski pada, bo start i select od razu je zastępuje.
Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 2):
pioytyrxardas
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

kamil_999666 pisze: 11 mar 2023, o 23:46
pioytyr pisze: 11 mar 2023, o 23:22 Mogę sprawdzić King Konga, bo gdzieś mi się walała ta płytka i kusiło mnie, żeby zainstalować.
Mam skopiowaną instalkę z płyty DVD Scraplanda i normalnie instaluje się z dysku i działa na W10.
O, no to super, pewnie niedługo się zaopatrzę w tego Scraplanda.
A co do King Konga to śmiga normalnie na Windows 10, na początku wyskakiwało coś tam o sterownikach do karty graficznej, ale wystarczy wcisnąć OK i gra działa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Potwierdzam oba, po przetestowaniu mogę powiedzieć, że nie wymagają płyty w napędzie, czyli są drm free. (King kong się trochę długo ładuje.)

Wpisy na redump:
http://redump.org/disc/23701/
http://redump.org/disc/39612/
http://redump.org/disc/39613/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

pioytyr pisze: 11 mar 2023, o 23:56
kamil_999666 pisze: 11 mar 2023, o 23:46
Mam skopiowaną instalkę z płyty DVD Scraplanda i normalnie instaluje się z dysku i działa na W10.
O, no to super, pewnie niedługo się zaopatrzę w tego Scraplanda.
A co do King Konga to śmiga normalnie na Windows 10, na początku wyskakiwało coś tam o sterownikach do karty graficznej, ale wystarczy wcisnąć OK i gra działa.
Obrazek
No to teraz jestem w lekkim szoku. Wychodzi na to, że od 12 lat Polacy mieli dostęp do legalnej, normalnie działającej na współczesnych komputerach wersji tej gry i nikt zainteresowany o tym nie wiedział. Może kiedyś się zaopatrzę w tą płytkę i wsadzę do polskiego pudełka :P
A jeszcze z gier, z których usunięto zabezpieczenia - dali XIII i Beyond Good and Evil, notorycznie znane z tego, że instalatory tych gier w wersjach pudełkowych nie działają na Win 7 wzwyż. Nie wiem jak jest z XIII bo tą grę finalnie mam z GOGa, ale BGE ma oryginalny instalator zastąpiony innym (bodaj Installshield na Inno Setup) i działa w 100% na Win10, sama gra jest po polsku też. Jedyne czego żałuję, to że gdy dawali Ubi-starocie, Raymana 3 dali po angielsku. To znaczy, prawa do polonizacji miał LEM, który w 2017 już nie istniał, więc mogło się nie dać zagwarantować polskiej wersji, ale i tak szkoda. Tą grę za to po polsku dawali w KŚG, ale łatwiej jest kupić premierowe polskie pudełko...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: 12 mar 2023, o 08:45 No to teraz jestem w lekkim szoku. Wychodzi na to, że od 12 lat Polacy mieli dostęp do legalnej, normalnie działającej na współczesnych komputerach wersji tej gry i nikt zainteresowany o tym nie wiedział.
Czy ja wiem. Zainteresowani, czyli Polacy, bo te gry mają hardcoded Polski język, raczej wiedzieli. Reszcie raczej i tak by się nie przydały. Chociaż może moderom szukającym exe drm-free, do jakiś poważniejszych modyfikacji. Jak gdy ostatnio Silent/CookiePLMonster (ten Polak od Silent patchy do np serii GTA) szukał exe drm-free do Colina MC 3 robiąc swój ostatni patch/remaster i znalazł go w unikalnym wydaniu DVD niemieckim :) Swoją drogą polecam ten patch, bo praktycznie remasteruje Colina 3 z średniego portu konsolowego do wydania ultymatywnego.
A tak wygląda struktura plików Scraplanda od CDA, nawet spolszczony manul jest w plikach:
Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 14 razy

gdzie pelniaki?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 110 razy
Podziękowania: 85 razy

Moglo pisze: 12 mar 2023, o 10:27 gdzie pelniaki?
Nie ma i nie będzie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Ostatnio pozbywałem się zdublowanych tytułów i właśnie sprawdzałem, które wersje działają na obecnych systemach a które nie. Ze swojej biblioteki mogę wspomnieć jeszcze o Alpha Prime, Crashday, Star Wolves - Gwiezdne wilki, Straż nocna i Vivisector - Dusza bestii. Te tytuły w pudełkach zabezpieczone są przez StarForce, ale wersje z czasopism działają doskonale.

edit. Nie byłem pewien ale sprawdziłem i Cryostasis oraz King's Bounty - Legenda też dotknął ten rak. Ogólnie duża część gier Cenegi czy raczej 1C w tamtym czasie skażono StarForce.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2023, o 15:45 przez Angrenbor, łącznie zmieniany 2 razy.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
EdmundBA
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

To samo z Dead To Rights 2. Popsuła mi się płyta z CDA z tą grą (tzn. akurat ta gra się nie mogła zainstalować) i zakupiłem wersję pudełkową, która o dziwo miała Starforce'a i nie mogłem pograć na nowych systemach. Spróbowałem przekopiować plik uruchamiający grę z wydania CDA (na szczęście udało się) i okazało się, że gra uruchomiła się bez problemów :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Angrenbor pisze: 12 mar 2023, o 15:26 Ogólnie duża część gier Cenegi czy raczej 1C w tamtym czasie skażono StarForce.
tja, szczególnie zdziwiła mnie jego obecność w polskiej wersji Fallout 3 - w zamian usunęli GfWL z którym jak na ironię problemów nie miałem...
Musiałem kupić angielską wersję wiele lat później by skończyć grę bo każda gra ze StarForce była taka sama - raz się odpala a potem Niebieski Ekran Śmierdzi. :(

Tak się kiedyś nagradzało uczciwych graczy którzy nie wypływali na zatokę...
Ci użytkownicy podziękowali EdmundBA za ten post (w sumie 3):
bolesna prawdaxardasPostScript
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: 12 mar 2023, o 08:45 Nie wiem jak jest z XIII bo tą grę finalnie mam z GOGa, ale BGE ma oryginalny instalator zastąpiony innym (bodaj Installshield na Inno Setup) i działa w 100% na Win10, sama gra jest po polsku też.
Z takich dodatkowych ciekawostek (chociaż już niezwiązanych z tematem CDAction), to BG&E było w kilku różnych wersjach od Cenegi w ich tanich seriach i jedynie wersja z serii Power Play działa na nowych systemach . Gra z niej miała właśnie ten zmieniony instalator, który jest też w wersji CD Action.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 73 razy
Podziękowania: 40 razy

Nile pisze: 12 mar 2023, o 14:03
Moglo pisze: 12 mar 2023, o 10:27 gdzie pelniaki?
Nie ma i nie będzie.
Ja do dziś nie rozumiem czemu napisali że pełniaki wrócą jako dodatek do prenumeraty. Powinni byli darować sobie pełniaki w 2017, kiedy Steam dodało złotówkę w swoim sklepie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

serafek5 pisze: 11 mar 2023, o 16:50 Shadows: Heretic Kingdoms w 12/2019 było całkiem dobrym pełniakiem
W zasadzie, "nie-pełniakiem"... :P
Bo gra była niedokończona i żeby poznać całą fabułę, trzeba sobie było kupić później Shadows: Awekening (powtarzając fragmenty znane z HK)...
Jednak to akurat nie wina CDA... :D

Ale pomijając powyższe, grało się całkiem fajnie...
Ci użytkownicy podziękowali Black Seraph za ten post:
EdmundBA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Black Seraph pisze: 13 mar 2023, o 11:57
serafek5 pisze: 11 mar 2023, o 16:50 Shadows: Heretic Kingdoms w 12/2019 było całkiem dobrym pełniakiem
Bo gra była niedokończona i żeby poznać całą fabułę, trzeba sobie było kupić później Shadows: Awekening (powtarzając fragmenty znane z HK)...

Ja to dostałem za darmo jako posiadacz pierwszej gry, wersja z CDA była z tego wykluczona?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

serafek5 pisze: 13 mar 2023, o 16:21
Black Seraph pisze: 13 mar 2023, o 11:57

Ja to dostałem za darmo jako posiadacz pierwszej gry, wersja z CDA była z tego wykluczona?
Szczerze mówiąc, nie pamiętam dokładnie, jak to było...
Jednak chyba nie miałem darmówki na steamie, bo bym przytulił chętnie... :P
Zdaje się, że potem kupiłem na Fanatical, bo akurat była w dobrej cenie...
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 13 razy

Redakcja zrezygnowała z recenzji Atomic Heart? W zakładce recenzje nic nie widzę, wiem, że jakiś post był o tej grze, ale w kwestii politycznej. Wie coś ktoś więcej? Gram sobie w to właśnie i ciekaw byłem jak wygląda ich recka, a tu chyba nie ma jej w ogóle.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

No cóż, to niby by nie było nic nowego, ale jednak nadal dziwne, gdy krzyczeli o bojkocie i że nawet granie w gamepass to wspieranie gruzu200 (nie wiem, słyszałem tylko plotki o tym), a niedługo potem jednak dali recenzję.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Pewnie nie ma bo gra sie okazała być dobra no i trzeba by dobrą ocenę wystawić :gwizdany:
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post:
kolisz
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 73 razy
Podziękowania: 40 razy

Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to że bojkot bardziej przyczynił się do sprzedaży gry (tak samo jak w przypadku Hogwards Legacy). Zakazany owoc jednak smakuje lepiej. :E

Ironią jeszcze jest że CD-Action weszło na drogę cenzury i ostrej moderacji w komentarzach, mówiąc że to trolle czy inny prowokatorzy (patrzcie wolno rozwijający się kanał YT). A sam Smuggler był przyłapany na swojej ksenofobi, mówiąc że wszyscy ruscy są be (ale na PPE to jest dopiero ksenofobia).
Ci użytkownicy podziękowali NiccyWolf za ten post:
kolisz
ODPOWIEDZ