Sugestie i pomysły (Bazar)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Nie bardzo rozumiem, przecież jest rozmowa i można w trakcie/po niej rezerwować i sprzedający może anulować ofertę (btw ona anuluje się z automatu).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Podczas rozmowy z użytkownikiem, inny zarezerwował tą grę, za którą chciałem się wymienić z tym pierwszym. Rozmowa została automatycznie zakończona przez to i nie było możliwości dalszej konwersacji z pierwszym użytkownikiem przez bazar. Nie wiem czy po anulowaniu oferty można jeszcze wystawiać komentarze, ale chyba można.

W punktach:
1. Użytkownik A chce się wymienić za moją grę, pisze mi wiadomość na temat wymiany.
2. Ja mu odpisuje.
3. W tym samym czasie użytkownik B rezerwuje grę i automatycznie zostaje zakończona rozmowa na temat wymiany z A.
4. Nie mam możliwości kontynuowania rozmowy z A, przez to nie mogę się wymienić.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Przegrzebałem trochu temat ale nie znalazłem takiej propozycji. Przydała by się możliwość wystawiania ofert czasowych dla gier które muszą być aktywowane do danego czasu.

Widzę to tak: przy opcji wystawianie gry opcja dodatkowa np input typu checkbox do zaznaczenia: klucz z datą ważności. Po kliknięciu pojawiają się dwa pola w którym należy wpisać datę ważności klucza i datę zakończenia oferty + zabezpieczenie warunkiem aby data zakończenia oferty była wcześniejsza od daty ważności klucza (oczywiście czas do ustalenia jednak wydaje mi się że minimum 8 godzin różnicy). Jest to o tyle dobre rozwiązanie że niektórzy pracują i dobrze by było mieć zapas na wysłanie klucza, a przez osobę kupująca czas na aktywowanie.
-Dodatkowo zabezpieczanie na ilość czasowych ofert które można tak wystawić w czasie trwania tych ofert np 3 takie czasowe oferty maksymalnie, w celu uniknięcia wystawiania normalnych ofert jako czasowe. Jak wiadomo są tacy co by chcieli używać tej opcji do wygaszania oferty i wystawiać je ponownie w celu podbicia sobie pozycji w ofercie.
-możliwość wystawianie tylko jednego tytułu tej samej gry w opcji czasowej w czasie trwania oferty, raczej mało prawdopodobne aby ktoś posiadał 2 klucze tej samej gry która wygasa w tym samym czasie.
-warunek, jeżeli oferta zostanie sprzedana dodaje do listy 2 tytułów które można wystawić na dany tytuł, jeżeli wygaśnie bo się nie sprzeda trafia do bazy która zablokuje ponowne wystawienie tej gry przez jakiś czas (np 3 miesiące) oczywiście o ile ktoś nie wystawił 2 tytułów tej samej gry kolejny będzie mógł wystawić, a ten zablokowany dopiero jak czas blokady sie zakończy, nawet jeżeli nie będzie wystawiał tytułu w opcji czasowej będzie posiadał blokadę, tak aby zniechęcić do nadużywania opcji
-być może jakieś zabezpieczenie minimalnej ilości dni trwania oferty, tutaj jednak trzeba by wiedzieć i zobaczyć w przeszłość ile minimum dawali na aktywację kluczy przy ich zakupie.
-zapis w regulaminie odnośnie wystawianie ofert tylko na klucze z limitem czasowym, tutaj na ogół wiadomo które klucze mogą być czasowe a które nie i jeżeli będą kiedyś moderatorzy bazaru to powinni być w stanie wychwytywać nieuczciwe osoby które nadużywają opcji
Oczywiście jeżeli ktoś ma inne pomysły jak rozwiązać problem czasowych kluczy to może coś dodać od siebie.

Co do płatności poprzez paypal.me o które tutaj toczy się dyskusja to wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem będzie stworzenie znacznika bbcode który będzie działał w opisie. Pod opisem button po kliknięciu którego wygeneruje automatycznie adres wraz z kwotą płatności np:
paypal: [pp=nick&pk=kwota]Zapłać[/pp]
na aukcji wyświetli np: paypal: Zapłać (gdzie "zapłać" jest linkiem do płatności)
kodzie strony da to url: https : // paypal.me/$pp/$pk""pln
w ustawieniach bazaru pole do wpisania nicku z paypal.me skąd zmienna będzie pobierała nazwę użytkownika pp danej aukcji
kwotę może pobierać automatycznie z danej aukcji
generator dostępny dla tych co uzupełnią pole paypal.me w ustawieniach, oczywiście dla tych którzy posiadają płatność pp poprzez adres email opcja ta się nie przyda

Na razie co prawda tylko kupuje a nie sprzedaje jednak jeżeli kiedykolwiek trafiłbym na klucz z aktywacja czasową to wolałbym wiedzieć ile mam czasu na jego aktywację i czy nie kupiłem go w ostatniej chwili. Przez moją pracę o rożnych porach czas realizacji czasami się przedłuża, więc wolałbym być świadomy zakupu. Co prawda posiadam kilka kluczy które mi się zdublowały, w tym jeden właśnie z limitem czasowym jednak jakoś nie mogę się zabrać za ich wystawienie. Kiedyś jednak spróbuję, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

Unidentified pisze: Jak wiadomo są tacy co by chcieli używać tej opcji do wygaszania oferty i wystawiać je ponownie w celu podbicia sobie pozycji w ofercie.
Akurat o to nie musisz się martwić, bo jak oferta "wygasa", to jest po prostu nieaktywna. Aby była "podbita", ktoś musiałby nową aukcję zrobić, zużywając tym samym limit 2 kluczy (bo ta nieaktywna oferta pozostaje - ponowne jej aktywowanie jedynie sprawia, że pojawia się z powrotem na bazarze, ale nie na nowo, a ze starym terminem, więc nie ląduje na szczycie ofert).

Ale reszta myślę, że jest pomysłem wartym rozważenia. Ja byłbym za tym, że od rezerwacji/płatności mija jakiś czas (załóżmy 12 godzin) i oferta jest z automatu anulowana, chyba że sprzedający i kupujący się dogadają i się zgodzą. Bo ludzie, którzy rezerwują i 4-5 dni się nie odzywają są wkurzający :evil: A nie anulujesz, bo taki buc jeszcze negatywa ci sprzeda za to, że na lorda nie czekałeś.
Niby można chyba bez konsekwencji anulować, jak jegomość nie zaznaczył, że zapłacił, ale jak już zaznaczy a kase dopiero wyśle, to masz pozamiatane
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 65 razy
Kontakt:

1. Liczba ofert na stronie: 25,50,100 i moze byc 500 i 1000 ?

2. Liczba ofert na stronie mogla by byc i na profilu usera

3. Jak niema mozliwosci topovac gry (moze jakys sytem zrobic :) ) to bylo by mozlive zrobit tego na profilu? Ze bym si segregowal gry jak bym chciel a i tak by se pokazalo kupujacimu jak by oglondal gry na profilu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Już kiedyś wspominałem, ale fajnie by było posortować gry wg metacritic score i ocen na steam
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Nie wiem czy jest taka opcja i po prostu jestem ślepy, ale wolę zapytać. Czy jest szansa, żeby w zakładce "Moje oferty". Te, które są nieaktywne, lub zakończone, dało się jakoś usuwać?
Awatar użytkownika
Wiedźmin

Wywalić na stałe się nie da, ale jak chcesz wertować to masz takie czarne "wszystkie" - tam możesz wybrać jakie chcesz widzieć, czy tylko te co są na rynku, zakończone czy na jakimś etapie
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Sokon pisze: 1. Liczba ofert na stronie: 25,50,100 i moze byc 500 i 1000 ?

2. Liczba ofert na stronie mogla by byc i na profilu usera

3. Jak niema mozliwosci topovac gry (moze jakys sytem zrobic :) ) to bylo by mozlive zrobit tego na profilu? Ze bym si segregowal gry jak bym chciel a i tak by se pokazalo kupujacimu jak by oglondal gry na profilu.

a po co ci 1000 ofert na stronie? coś kombinujesz?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Czy ktoś proponował już opcje "obserwuj"?
Przy danej grze i jej propozycji cenowej można było by dodać pod ceną "obserwuj".

Tylko nie wiem czy jest taka możliwość (i lepszy pomysł), aby:
1. Dodać obserwacje danej gry niezależnie kto wystawił ("obserwuj grę")
2. Tylko daną grę u danej osoby ("obserwuj to wystawienie")

Potem by przychodziło powiadomienie, że ktoś na rynek dodał obserwowany GTAV - czyli już nie ma 1 wystawienia w bazarze tylko 3 czy 4 (w przypadku wyboru 1 opcji) lub dana osoba zmieniła cenę/dostępność gry (w przypadku 2 opcji).
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

nie wiem na ile to jest wykonalne i jak było by to trudne do ogarnięcia, ale czy dało by się zrobić tak aby strona wstawiała oferty i powiadomienia LIVE tzn zebysmy nie musieli odswiezac strony zeby zobaczyc nowe oferty czy powiadomienie o wiadomosci, a idac dalej zeby na pasku zakladek wyskakiwala np (1) czy ta (2) obok "Baraz Łowców Gier" i to by nas informowało że mamy jakies powiadomienia :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin

michall0 pisze: a idac dalej zeby na pasku zakladek wyskakiwala np (1) czy ta (2) obok "Baraz Łowców Gier" i to by nas informowało że mamy jakies powiadomienia :)
Znaczy jeśli ci chodzi o ten pasek na górze, gdzie masz śledź okazje, bazar itp., to to już jest wprowadzone i nie trzeba wchodzić na bazar, aby wiedzieć, czy są powiadomienia, bo pojawia się czerwone kółko z numerkiem koło "bazar" :E Wspaniała rzecz 8-)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

bolesna prawda pisze: Znaczy jeśli ci chodzi o ten pasek na górze, gdzie masz śledź okazje, bazar itp., to to już jest wprowadzone i nie trzeba wchodzić na bazar, aby wiedzieć, czy są powiadomienia, bo pojawia się czerwone kółko z numerkiem koło "bazar" :E Wspaniała rzecz 8-)
nie, chodzi mi ten pasek zakladek na przegladarce nad paskiem adresu, tam gdzie masz tez ikonki zwane faviconami :)

jeszcze brakuje mi licznika wystawionych ofert tzn w profilu zeby pisalo ile mam aktualnie wystawionych ofert, wiem ze mozna to wyliczyc z reputacji ale taki licznik by przyspieszal info :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz

michall0 Twój zapis z oferty "Z racji nowej polityki odnośnie reputacji przeprowadzam jedną transakcję na 24h do tego samego użytkownika." uważam za bezzasadny, ale decyzja należy oczywiście do administracji. Jeżeli jest to dozwolone to liczę że niedługo doczekamy się kolejnych kreatywnych ofert, może wzorem Cejrowskiego ktoś napisze że w niedziele i święta nieczynne. W końcu Biblia>regulamin Bazaru. :trollface:

Transakcje możesz przeprowadzać sobie kiedy chcesz i nikt Ciebie do niczego nie zmusi, ale będziesz musiał się wtedy liczyć z frustracją mniej niecierpliwych osób którym możesz się już na priv tłumaczyć ze swojej kreatywnej księgowości.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

PolaczekCebulaczek pisze: michall0 Twój zapis z oferty "Z racji nowej polityki odnośnie reputacji przeprowadzam jedną transakcję na 24h do tego samego użytkownika." uważam za bezzasadny, ale decyzja należy oczywiście do administracji. Jeżeli jest to dozwolone to liczę że niedługo doczekamy się kolejnych kreatywnych ofert, może wzorem Cejrowskiego ktoś napisze że w niedziele i święta nieczynne. W końcu Biblia>regulamin Bazaru. :trollface:

Transakcje możesz przeprowadzać sobie kiedy chcesz i nikt Ciebie do niczego nie zmusi, ale będziesz musiał się wtedy liczyć z frustracją mniej niecierpliwych osób którym możesz się już na priv tłumaczyć ze swojej kreatywnej księgowości.
pisalem na forum ze tak zrobie w tym samym dniu co wprowadzili ta zasade, poki co tak nie robilem ale gdyby mi sie nagle odwidzialo to mam ta klauzule :) od tamtego czasu zrobilem juz ponad 100 transakcji i poki co nikt nie byl niezadowolony i chyba nie znajdziesz nikogo kto by mi zarzucil zle wymiany czy sprzedaz ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood

Niczego nie zarzucam i nie jest to w żądnym wypadku nic osobistego. W tym dziale dzielimy się min. swoimi wrażeniami z Bazaru, bo chyba każdy chce aby było to jak najbardziej funkcjonalne miejsce. Po prostu według mnie wystawiając ofertę działasz w ramach regulaminu platformy i nie ma tutaj miejsca na jakieś własne wewnętrzne regulaminy, wyżej również napisałem żartobliwie do czego takie przyzwolenie może doprowadzić. Sądzę również że jeżeli dostał byś negatywa od jakiegoś frustrata czułbyś się pokrzywdzony i pisał do moderacji z prośbą o jego usunięcie i jako argument podał swój zapis z oferty. Tyle ode mnie, ale tak jak mówiłem to nie jest moja piaskownica.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

PolaczekCebulaczek pisze: michall0 Twój zapis z oferty "Z racji nowej polityki odnośnie reputacji przeprowadzam jedną transakcję na 24h do tego samego użytkownika." uważam za bezzasadny, ale decyzja należy oczywiście do administracji. Jeżeli jest to dozwolone to liczę że niedługo doczekamy się kolejnych kreatywnych ofert, może wzorem Cejrowskiego ktoś napisze że w niedziele i święta nieczynne. W końcu Biblia>regulamin Bazaru. :trollface:

Jakiej Kreatywnej Księgowości? Przecież On nie oszukuje nikogo! Płacisz, dostajesz towar i po sprawie - a że chce zmaksymalizować wyniki z zakresu Reputacji? To naprawdę takie zło?
Jak już chcesz się przyczepić do czegoś szkodliwego, to polecam szukać ofert typu:

- Oferuje grę xxxx na sprzedaż lub wymianę!
Mam 11 takich kluczyków!

Z pamięci piszę, jeszcze w zeszłym tygodniu taką ofertę widziałem, ale możliwe, że modzi już ją ubili - w takim wypadku faktycznie można mówić o kreatywnej, bazarowej księgowości ;]

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

po prostu robie tak ze jak ktos kupuje wiecej niz jedno to sie pytam czy mozemy wystawic sobie komentarze dnia nastepnego ale klucze daje od razu jedni sie godza i wtedy ja pilnuje kiedy mija 24h i wystawiam a oni za mna ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood

„Przyczepiłeś się” do raptem jednego słowa, gdzie po prostu tak to ująłem, nigdzie nie zarzuciłem mu oszustwa. Sens mojej wiadomości był zupełnie inny, ten konkretny zapis nawet jeżeli jego szkodliwość jest dyskusyjna po prostu nie powinien mieć miejsca. Zasady powinny być maksymalnie przejrzyste i jednolite, w przeciwnym wypadku otwiera to pole do zbyt wielu nadużyć, bo skoro zapis A jest ok, to kto i kiedy będzie decydował czy zapis B jest uprawniony? Do tego dochodzi kwestia moderacji, o której napisałem powyżej, gdzie za chwilę ktoś będzie oczekiwał aby moderator obok pilnowania regulaminu Bazaru będzie miał obowiązek zapoznawać się z jakimiś wewnętrznymi regulaminami aukcji co oczywiście jest niedorzeczne.

Natomiast nie uważam abym miał się kogoś czepiać, nie staram się również szukać żadnych ofert na siłę, jest to po prostu coś co rzuciło mi się w oczy i sądzę że warto do tej kwestii odnieść się jak najszybciej, zanim zrobi się z tego coś większego.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

PolaczekCebulaczek pisze: Niczego nie zarzucam i nie jest to w żądnym wypadku nic osobistego. W tym dziale dzielimy się min. swoimi wrażeniami z Bazaru, bo chyba każdy chce aby było to jak najbardziej funkcjonalne miejsce. Po prostu według mnie wystawiając ofertę działasz w ramach regulaminu platformy i nie ma tutaj miejsca na jakieś własne wewnętrzne regulaminy, wyżej również napisałem żartobliwie do czego takie przyzwolenie może doprowadzić. Sądzę również że jeżeli dostał byś negatywa od jakiegoś frustrata czułbyś się pokrzywdzony i pisał do moderacji z prośbą o jego usunięcie i jako argument podał swój zapis z oferty. Tyle ode mnie, ale tak jak mówiłem to nie jest moja piaskownica.
a i jeszcze dodam ze regulamin bazaru nic nie mowi o czyms takim, a co nie jest zabronione to jest dozwolone :macha:
ODPOWIEDZ