Przygodówki

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Polecacie obecnie jakieś przygodówki, które są objęte jakąś promocją na steam, bundle, jakiś sklep... ??
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Kontakt:

mortalis pisze: Polecacie obecnie jakieś przygodówki, które są objęte jakąś promocją na steam, bundle, jakiś sklep... ??
Mówisz masz

Kod: Zaznacz cały

http://sklep.gram.pl/digi/jack-orlando-directors-cut-wersja-cyfrowa.shtml
2.25 PLN, przed chwilą wrzucili.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Niedawno kupiłem. Mam ogromny sentyment do tej gry. Pamiętam jak w nią grałem jak byłem dzieckiem. Po prostu powrót do korzeni! No i ta muzyka w grze - miód la uszu!
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

doublexrossed pisze:
mortalis pisze: Polecacie obecnie jakieś przygodówki, które są objęte jakąś promocją na steam, bundle, jakiś sklep... ??
Mówisz masz

Kod: Zaznacz cały

http://sklep.gram.pl/digi/jack-orlando-directors-cut-wersja-cyfrowa.shtml
2.25 PLN, przed chwilą wrzucili.
dzięki, gdy znajdziecie jakąś promocję na inną przygodówkę to podajcie linka :)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Pierwszy epizod The Walking Dead S2 jest naprawdę świetny, ma wszystko to co poprzedniczka. Myślę że warto wspomnieć o jeszcze jednym tytule - Serena. Dostępna za darmo na Steamie jest genialna, naprawdę polecam! ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Że Serena jest genialna, to dużo za dużo powiedziane. Jeśli nie lubimy sentymentalnych klimatów i paplania o wszystkim i o niczym, to należy ją sobie darować ;)

Część starych przygodówek jest obecnie dostępna za darmo. Np. Beneath a Steel Sky to bardzo dobra gra (planowana jest druga część). Najwięcej informacji o dostępności i uruchamianiu na nowych komputerach można znaleźć na stronie i forum projektu ScummVM. Niedawno w bundlu był dostępny Gemini Rue, które klimatem jest bardzo podobne.
Awatar użytkownika
Łowca

Lysymoro i Reaper wymienili sporo godnych zagrania przygodówek, ja jednak nie wymieniałbym tutaj Another World czy Flashbacka bo to są platformówki a nie przygodówki.
Co do przygodówek to każdy fan gatunku powinien zagrać w Secret Of The Monkey Island i Monkey Island: LeChuck's Revenge. Oczywiście były i następne części ale już nie tak miodne, nie mniej warto również w nie zagrać, nie zagrać w dwie pierwsze części to już wstyd zwłaszcza, że obecnie są dostępne na Steam (jeśli ktoś chciałby zagrać w klasyczne wersje z dawnych lat to polecam mimo wszystko te z Amigi) ;) Do wymienianych tu gier dorzuciłbym sporo klasyków:
- Simon The Sorcerer I/II
- Flight Of The Amazon Queen (jest chyba darmowa)
- Indiana Jones And The Last Crusade (to wyszło w dwóch wersjach, jedna to typowa przygodówka point'n'click, druga bardziej zręcznościówka/platformówka)
- Indiana Jones And The Fate Of Atlantis
- Operation Stealth (znana też jako 007 James Bond - The Stealth Affair)
- Beneath A Steel Sky (darmowa na GOG)
- Legend Of Kyrandia (cała seria)
- Elvira Mistress of the Dark
- Elivira II Jaws Of Cerberus
- Future Wars: Adventures In Time (nie mylić z grą sprzed kilku lat która nie ma z nią nic wspólnego)
- Leisure Suit Larry (i generalnie cała seria gier z Larrym)
- Kings Quest (cała seria)
- Space Quest (cała seria)
- Police Quest (cała seria)
- Quest For Glory (cała seria)
- Dune (polecam wersję CD z muzyką TOTO)
- Curse Of Enchantia
- Hook
- Loom
- Lure Of The Temptress (za darmo na GOG)
- Maniac Mansion
- Universe
- WaxWorks (uznawana za III część Elviry)
- The Big Red Adventure
- Discworld (cała seria)
- Full Throttle (zwłaszcza wersja CD)
I pewnie wiele innych o których zapomniałem ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Zapomniałem wspomnieć, że do polecanego przeze mnie Beneath a Steel Sky warto ściągnąć muzykę w wersji przygotowanej przez Jamesa Woodcocka:
http://www.jameswoodcock.co.uk/content/ ... t-project/

Jest to stara ścieżka dźwiękowa (w sensie kompozycji) nagrana w dobrej jakości na dobrym sprzęcie, którą wystarczy skopiować do katalogu gry. Dzisiejsze dźwiękówki nie potrafią odegrać starych plików dźwiękowych w przyzwoitej jakości - potrzebna jest do tego stara karta dźwiękowa z samplami dobrej jakości, ale z tym jest mnóstwo zabawy. To samo dotyczy Simon the Sorcerer, Discworld i kilku innych gier, o które do tej pory zadbał ten zapaleniec.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 60 razy
Kontakt:

Skończyłem 2 pierwsze epizody Cognition i ten serial tak mi się spodobał że zacząłem się rozglądać za pozostałymi dwoma odcinkami. Niestety z tego co widzę, to małe szanse żeby je dostać osobno za jakąś symboliczną kwotę? Nawet nie wiem czy jest możliwość kupna ich osobno, bo w sklepach pozamieniali na Season Pass. Chyba teraz pozostaje czekać na bundla z całym sezonem ;/

Co do gry - fajny kryminał, co się dość rzadko zdarza w przygodówkach. W dodatku myślałem że epizody są o dlugości Telltale (2,5h) a tu się okazuje że 5-6h zajmuje przejście jednego. Polecam ;)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Powstaje kontynuacja The Book of Unwritten Tales!
https://www.kickstarter.com/projects/ki ... en-tales-2
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 370 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

DirtyMac pisze: Skończyłem 2 pierwsze epizody Cognition i ten serial tak mi się spodobał że zacząłem się rozglądać za pozostałymi dwoma odcinkami. Niestety z tego co widzę, to małe szanse żeby je dostać osobno za jakąś symboliczną kwotę? Nawet nie wiem czy jest możliwość kupna ich osobno, bo w sklepach pozamieniali na Season Pass. Chyba teraz pozostaje czekać na bundla z całym sezonem ;/

Co do gry - fajny kryminał, co się dość rzadko zdarza w przygodówkach. W dodatku myślałem że epizody są o dlugości Telltale (2,5h) a tu się okazuje że 5-6h zajmuje przejście jednego. Polecam ;)
W Shiny Loot jest możliwość kupienia pojedynczych odcinków. Tyle że ich cena detaliczna wynosi 9,99$ za sztukę, więc nawet przy obniżce rzędu 75% wyniesie to 2,5$, a więc chyba trochę więcej niż ta "symboliczna" kwota. ALE - jest w Shiny Loot system "kredytek"za recenzje, podobny nieco do tego z GMG. Różnica jest taka, że z jednej strony są niższe stawki (40 centów za pierwszą reckę, 15 za kolejne), ale mają tam dwa duże plusy. Po pierwsze, nie musi być to specjalnie długie (w moim odczuciu wymagają mniej więcej 1/3 tego, co w GMG jest minimum) ani wyszukane (grunt żeby było napisane w miarę składnie i z wymienieniem plusów i minusów gry. I druga zaleta - są zdecydowanie mniej uznaniowi niż goście z GMG, a kredytki dostajesz max 24 godziny po napisaniu recki.

Czasami mają jakieś okresowego konkursy, gdzie można zgarnąć nieco więcej kredytek (przy bodajże zimowej wyprzedaży było coś takiego, że co tydzień można było zgarnąć 2$ za odgadnięcie ze screenu, jaka gra będzie przeceniona następnego dnia). Summa summarum - zakładając, że nieco zbijesz cenę "kredytkami" i poczekasz do jakiejś większej obniżki, chyba na obecną chwilę Shiny Loot to najlepsza opcja.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Dzięki za info o tym sklepie, gdzieś mi mignął w wyszukiwarce ale z przyzwyczajenia klikam tylko w te sklepy które znam ;) te 5$ to bym był w stanie zapłacić bo dwa pierwsze epizody właściwie miałem za darmo 8-)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

upperi pisze: Powstaje kontynuacja The Book of Unwritten Tales!
Jeden z lepszych filmów promujących jakie widziałem na kickstarterze. Mnie już mają. Udało już im się zebrać szukaną kwotę. Do tego gra ma zostać ukończona już w tym roku.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

nigihayami pisze:
upperi pisze: Powstaje kontynuacja The Book of Unwritten Tales!
Jeden z lepszych filmów promujących jakie widziałem na kickstarterze. Mnie już mają. Udało już im się zebrać szukaną kwotę. Do tego gra ma zostać ukończona już w tym roku.
Widziałeś filmik z pierwszego Update'a z okazji przekroczenia progu? :D

Ekipa z King Art jest kapitalna.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 6 razy
Kontakt:

Zdziwiło mnie na początku, że proszą o tak mało. Ale niżej można przeczytać, że kasę na grę wyłożył Nordic Games. Idea kickstartera jest, imo, trochę inna ale jakoś to przeboleję bo humor naprawdę przedni :).
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Zbierają kasę na dodatkowe rzeczy, które mają się pojawić w grze. Ja się dorzuciłem, bo jestem fanem The Book i chcę mieć limitowane wydanie w pudle :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 24 razy
Kontakt:

Jak zobaczyłem gameplay, to aż sam chciałem kupić tą gierkę, ale niestety nie jestem tak wielkim fanem przygodówek, by dać za nią teraz 25$, poza tym nie mam kasy na tak duży wydatek :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

bedzie w pewnie w bundlu za dolara to się zobaczy co to
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 24 razy
Kontakt:

Przy okazji, teraz w bundlu jest dream machine 1,2,3 epizod, czekamy na wrażenia z tej gry, bo jak do tej pory w tym temacie tylko jedna osoba się o niej wypowiedziała.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Tak tu zawitałem na chwilę, żeby podzielić się z wami moim żalem. Chciałbym reedycji Księcia i Tchórza w formie cyfrowej, ale wiem, że się tego raczej nie doczekam :( Moja ulubiona z klasycznych przygodówek.
ODPOWIEDZ