somi88 pisze: Mam pytanie zamierzam zakupić Nintendo 3DS XL w wersji US i zastanawiam się gdzie jest najlepsza oferta. Na PA konsole są po 199 euro , pytanie czy do tej ceny nie zostanie doliczone cło itp ?. Znajomy polecił mi sklep z Kanady
https://www.videogamesplus.ca/product_i ... s_id=20211 gdzie 3DS kosztuje w przeliczeniu na złotówki około 600 zł. Z tego co się dowiedziałem jest możliwość zaniżenia kwoty i teraz jestem w kropce.
Czy ktokolwiek z wasz sprowadzał konsole z poza EU albo robił zamówienia na wyższe kwoty , jak to jest z ocleniem itp.?
Dolicz sobie do ceny konsoli 23% vatu, żebyś potem nie był zaskoczony i tyle, tak jest ze sprowadzaniem z zagranicy droższych rzeczy i to podstawa. A wszystkie inne opcje, czyli nieoclenie takiego towaru to tylko i włącznie szczęście.
Jak chcesz liczyć na szczęście to nie zamawiaj niczego kurierem (UPS, fedex itp). Firmy takie korzystają z prywatnych agencji celnych i 99,999% przesyłek, które się do tego kwalifikują, zostaną oclone. Największe szanse masz korzystając z pomocy np znajomego w USA, który wyśle taką paczkę jakąś polonijną firmą transportową, drogą morską. Ale do tego musisz mieć kogoś na miejscu, transport trwa odpowiednio długo, a i ubezpieczenia towaru przeważnie nie masz.
Możesz tez zamówić towar zwykłą pocztą o ile dany sklep wysyła konsole taką formą przesyłki. Jak będziesz miał szczęście to nie otworzą i nie sprawdzą co jest w środku, jeśli kwota towaru będzie zaniżona. Ale w takim wypadku nie masz żadnej gwarancji, że towar dojdzie, a i ewentualne odszkodowanie nie pokryje kosztów towaru bo przecież kwota będzie zaniżona.
Poza tym oznaczenie jako gift czy zaniżanie kwoty tez nie jest żadnym sposobem, celnik ma prawo otworzyć przesyłkę i ocenić jej wartość.