Soulslike

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

DJSurprise pisze: Nie ma hajpu na Blasphemous?
https://store.steampowered.com/app/7743 ... 1_7_15__13
Przy okazji w chwili gdy to piszę, Blasphemous ma kosztować na stronie ultima 58,99 zł, ale nie wiem do kiedy. Na steam w jednym z postów jest napisane, że jej wycena to 25$/25euro, więc gra w polsce taniej niż 90/100 zł nie będzie. Taka mała uwaga jakby ktoś był zainteresowany zakupem.
Jest hype, właśnie kupiłem :P
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Przy okazji w chwili gdy to piszę, Blasphemous ma kosztować na stronie ultima 58,99 zł, ale nie wiem do kiedy. Na steam w jednym z postów jest napisane, że jej wycena to 25$/25euro, więc gra w polsce taniej niż 90/100 zł nie będzie. Taka mała uwaga jakby ktoś był zainteresowany zakupem.
Team17, więc za ~pół roku będzie w monthly, szkoda pieniędzy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

zgadzam się, ta gra to idealny kandydat do monthly
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 23 razy
Kontakt:

Wczoraj przeszedłem, bardzo fajna produkcja, taka między 7 a 8 na 10. Jest miejscami nierówna, jeśli chodzi o bossów. Z pewnością najlepsze momenty pod niemal każdym względem zaczynają się od drugiej połowy gry. Polecam gierkę fanom souls-podobnych gier, choć może z początku trochę być nieprzychylna, zwłaszcza jeśli jak klasycznie w dark soulsach wybierzecie na początek cięższą ścieżkę.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

Tego całkiem bym się nie spodziewał, 2 zbliżone czasowo premiery The Surge 2 i Code Vein ale w tej pierwszej tylko 2,5k grających kiedy to w tej drugiej 25k, sam jeszcze nie wiem co pierwsze sięgnę i jak szybko bo ogrywam demons souls na emulatorze, jakby ktoś się zastanawiał to trzyma stałe 60fps i jest grywalne na m+k
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

A jakby ktoś zastanawiał się jak, https://www.youtube.com/watch?v=QE04tmT-WCU Część poświęcona DS zaczyna się około 23 minuty. Na upartego można wymusić i ultra szeroki ekran https://www.youtube.com/watch?v=kegGRQF4ICo. Podwojony klatkarz, rozdzielczość powiększona do ośmiu razy, dodatkowy obraz po bokach na monitorach ultra panoramicznych, szesnastokrotne filtrowanie tekstur. Jeżeli powstałby kiedyś jakiś remaster (jeżeli kiedykolwiek, prawdopodobnie tylko na pay station), pewnie nie dałby rady zrobić tego lepiej.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ogrywam właśnie Blasphemous i jest jeszcze lepsze niż się spodziewałem. Ma kilka minusów - typu kolce i dziury, które zabijają natychmiast (śmierć respawnuje bohatera ostatnio używanej kapliczce), dość dużo wracania do poprzednich lokacji (metroidvania-like) ale cała oprawa i przedstawiony świat rekompensują to z nawiązką. A sekrety którymi najeżona jest ta gra to już w ogóle wisienka na torcie.

Mam zrobione jakieś 80% gry przy około 14 godzinach grania i jeszcze nie czuję przesycenia.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Na liście powinno się znaleźć Darksiders 3. Byłem zaskoczony, że ta gra aż tak bardzo różni się od poprzednich części i sporo elementów zostało skopiowanych z serii Dark Souls m.in.:
- przedmioty leżące na ziemi wyglądają tak samo jak w serii DS, tylko mają złoty kolor a nie biały
- za zabijanie przeciwników otrzymujemy dusze, które przeznaczamy na rozwój jednego z trzech atrybutów lub kupno wyposażenia
- zbieramy pojemniki różnej wielkości, rozbicie ich w ekwipunku zapewnia dodatkowe dusze
- gdy zginiemy tracimy wszystkie niewykorzystane dusze, możemy je odzyskać jeśli wrócimy do miejsca zgonu i zniszczymy naszego ducha
- wszyscy standardowi przeciwnicy odradzają się po naszym zgonie
- jest odpowiednik flaszek estusa, zapas odradza się po zgonie, można je też kupić lub czasami wypadają z pokonanych przeciwników
- struktura świata, odblokowujemy sporo skrótów i tajnych przejść
- masa sekretów
- brak mapy

Grę właśnie skończyłem w Game Passie i jak dla mnie solidne 8/10. Dostępny jest polski dubbing, który o dziwo wypadł bardzo dobrze :) Na minus muszę zaliczyć problemy z optymalizacją, czasami na otwartych przestrzeniach odczuwalnie spadała mi ilość fpsów. Poza tym obsługa menusów za pomocą myszki często nie działa jak trzeba.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

RoyKeane pisze:
Team17, więc za ~pół roku będzie w monthly, szkoda pieniędzy.
Armin pisze: zgadzam się, ta gra to idealny kandydat do monthly

jak widać się potwierdziło
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Rzuciłem się na darmowego 7 dniowego triala aby przejść Bloodborna na PC (udało się w 5 dni), dzięki czemu potwierdzam, że można przejść całą generację soulsów na PC. ( Demon's Souls, Dark Souls 1-3 i Bloodborna)

Profil na dowód https://psnprofiles.com/trophies/3431-b ... /exoixonar

Konsolowcy twierdzili, że bloodborn jest mega trudny i nie da się w to grać jak w dark soulsy, grałem dokładnie tak jak w dark soulsy, używałem tylko 1 broni i 1 ataku, rozwijałem tylko HP i staminę, atak, unik, bardzo rzadko używałem pistoletu, narzędzi łowcy, combosów czy innych wzmacniaczy.

Wrzucę również wszystkie bossy na yt, tylko 2 napsuło mi krwi w sensie takim, że podchodziłem do nich około 15-20 prób, większość padła przy 1 walce, ze 2 za drugim.

Przyznam się, że czytałem wskazówki co zrobić aby walczyć z najmocniejszym bossem na koniec, bo nie chciałem ominąć tej walki, padł za 2 razem, teoretycznie za 1 bo ostatni Boss pojawia się od razu po przedostatnim jak już nie miałem leczenia a i tak zbiłem mu jakieś 90%.

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... aNRMGk5RFy
Ostatnio zmieniony 17 sty 2020, o 17:36 przez exoixonar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Jeśli grałes w soulsy z tarczą to tak trzeba w bloodborna grać inaczej a sam bloodborne jest prostszy niż soulsy 1 chociażby z tego powodu że niea szans byś upgradami zepsuł broń.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Co myślicie o nadchodzących grach typu Hellpoint i Mortal Shell?
Ja osobiście grałem w demo Hellpoint. Osobiście ma u mnie szansę, ale szykuje się średniak, może dojdzie do 70% na metakrytyku. Jak cena będzie rozsądna to czemu nie.
Mortal Shell z kolei wygląda świetnie z tymi animacjami. Z chęcią bym sprawdził jakby się dało.

No i czekam na wszelkie zmianki o Elden Ring, już zacząłem słuchać jakieś ploty na tubie o grze, bo nie ma nigdzie oficjalnej notki o grze, w wielu sklepach jeszcze świeci premiera na czerwiec 2020, na 99% przesuną.
Się jaram tym tytułem a wiem praktycznie tyle co z zeszłorocznego trailera, mogliby już dać jakieś info :/
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

DJSurprise pisze: 16 kwie 2020, o 16:49 Co myślicie o nadchodzących grach typu Hellpoint i Mortal Shell?
Ja osobiście grałem w demo Hellpoint. Osobiście ma u mnie szansę, ale szykuje się średniak, może dojdzie do 70% na metakrytyku. Jak cena będzie rozsądna to czemu nie.
Mortal Shell z kolei wygląda świetnie z tymi animacjami. Z chęcią bym sprawdził jakby się dało.

No i czekam na wszelkie zmianki o Elden Ring, już zacząłem słuchać jakieś ploty na tubie o grze, bo nie ma nigdzie oficjalnej notki o grze, w wielu sklepach jeszcze świeci premiera na czerwiec 2020, na 99% przesuną.
Się jaram tym tytułem a wiem praktycznie tyle co z zeszłorocznego trailera, mogliby już dać jakieś info :/
Bez wątpienia Elden Ring pozamiata wszystko, ma to być największa gra tego studia z większym i bardziej otwartym światem ale tak naprawdę nie wiadomo nic.

Co do innych klonów czy inspiracji to Hellpoint cierpi na zauważalny brak budżetu w animacjach, teksturach, balansie... wkładanie przeciwników zabijających na strzała od samego początku to bardzo zły game design. Strefa techniczna też pozostawia wiele do życzenia bazując na demie i prologu.

Mortal Shell wygląda bardzo dobrze pod względem atmosfery, przeciwników czy walki ale tak naprawdę czy to jest stan faktyczny czy dobrze zrobiony trailer to inna kwestia chociaż premiera wcale nie taka odległa.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

exoixonar pisze: 18 kwie 2020, o 00:29 Co do innych klonów czy inspiracji to Hellpoint cierpi na zauważalny brak budżetu w animacjach, teksturach, balansie... wkładanie przeciwników zabijających na strzała od samego początku to bardzo zły game design. Strefa techniczna też pozostawia wiele do życzenia bazując na demie i prologu.
Hellpoint można sprawdzić za darmo bo ma demo w postaci "Hellpoint: The Thespian Feast" ( LINK ), które to demo ma dość mieszane oceny co też niezbyt dobrze wróży jeżeli chodzi o pełny produkt.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Dzisiaj na Steam wyszło "Unformed 破妄 " ( LINK ) mianujące się "jednym z najbardziej soulslike mixem metroidvanii z ARPG w 2D" (sic!). Gra jest osadzona w mitologii azjatyckiej i obecnie jest w fazie Early Access.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Wygląda dość prosto, jakby była tańsza to możnaby sprawdzić. Niby za tą cenę kupiłem i przeszedłem Dark Devotion, ale do tego nie jestem do końca przekonany w tej cenie. Poczekamy, zobaczymy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

Receiver 2 podobno trudny jest.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 130 razy
Podziękowania: 171 razy

Czy mi się coś wydawało, że Mortal Shell ma być rozdawany 10 lipca na kanałach społecznościowych ?
Czy chodziło tylko o klucze do closed bety do 10 lipca ?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

greyman pisze: 2 lip 2020, o 22:45 Czy mi się coś wydawało, że Mortal Shell ma być rozdawany 10 lipca na kanałach społecznościowych ?
Czy chodziło tylko o klucze do closed bety do 10 lipca ?
Klucze do bety: https://twitter.com/Fextralife/status/1 ... 0736672768
Ci użytkownicy podziękowali Raffael za ten post:
greyman
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 130 razy
Podziękowania: 171 razy

Beta Mortall Shell dostępna dla wszystkich :macha:
https://www.epicgames.com/store/product ... shell/beta

Zapomniałem dodać kilku pozycji, chyba dotąd nie wymienionych, które można byłoby uznać jako inspirowane:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://store.steampowered.com/app/2620 ... t_Dungeon/
https://store.steampowered.com/app/8071 ... _the_Dead/

Early access:

Obrazek

Future:

Obrazek
Obrazek