Playstation 4

Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 121 razy
Podziękowania: 2 razy

Chyba nie mamy się co obawiać o PS+ :D
http://www.eurogamer.net/articles/2013- ... -last-year

Screeny interfejsu w wysokiej rozdzielczości
http://polygamia.pl/Polygamia/1,124118, ... nsoli.html
Awatar użytkownika
VIP

Kilka faktów z GDC
http://www.eurogamer.net/articles/digit ... ystation-4

- Nie będzie już analogowych przycisków (chodzi o d-pad, X, O, kwadrat, trójkąt), bo deweloperzy z nich nie korzystają. W zamian ma zmniejszyć się opóźnienie, ale imho to takie vodoo, bo się go nie odczuwa.
- O tym że lightbar zastąpi numerek pada już wiedzieliśmy, ale fajnym ficzerem jest to, że kamerka będzie rozpoznawać gdzie siedzimy. Przykładem zastosowania jest np. split screen i wyświetlanie obrazu dla każdego gracza po tej stronie, po której siedzimy. Podobno będzie się też zmieniać podczas przesiadania się. Ofc dojdą też takie rzeczy, jak fotki z tauntami wg grach multiplayerowych. Szczerze mówiąc trochę przeraża mnie to, że kamerka będzie mnie cały czas obserwować ;).
- nr 1 to niebieski, 2 czerwony, 3 zielony, 4 różowy - jak kolory X, O, trójką i kwadratu ;)
- Lightbar będzie mógł np. migać, kiedy odnosimy obrażenia.
- Nowe wibracje. Będzie jeden mocniejszy silniczek i jeden słabszy. Wcześniej było tak, że po jednej stronie były 2, a po drugiej 1. Podobno mają być lepsze.
- Rozdzielczość touchpada to 1920x900, ale kompletnie nie mam pojęcia co to oznacza.
- Pady będzie można ładować nawet wtedy, kiedy konsola będzie wyłączona.
- HS będzie w każdym zestawie, nie będzie trzeba go dokupować. Będziemy go podpinać do pada, ale to wiedzieliśmy już wcześniej.
- Rozdzielczości każdej z dwóch kamer w PS4 Eye to 1280x800. Nie wszystkie gry będą wymagać kontrolerów, więc pewnie możemy spodziewać się np. gier tanecznych w stylu Dance Central.
- Jest trochę technicznego vodoo. Podobo framerate w nowym KZ to zablokowane 30 fps, ale co ciekawe, nie spada poniżej tego nawet na chwilę.
- Będzie nowa apka na Vitę, Andrida i iOS, przez którą dostaniemy m.in. dostęp do PSS. Będziemy mogli sobie zdalnie włączyć pobieranie gry, co jest mega fajne.
- Publiczne używanie własnych danych i integracja z FB będą oczywiście opcjonalne.
- No i najważniejsze - remote play będzie działał poprzez zupełnie inny chip w konsoli, przez co nic nie będzie się gryzło z grami. Podobno developerzy nie będą mieli z tym żadnych problemów i dzięki temu będzie on praktycznie w każdej grze, z wyjątkiem tych, które wymagają kamery i Move'a.

Poza tym zapowiedziano ostatnio kilka portów F2P, np. Blacklight Retribution. Będzie też jakaś epizodyczna gra o dinozaurach, czyli Primal Carnage cośtam.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

jeti pisze: - Nowe wibracje. Będzie jeden mocniejszy silniczek i jeden słabszy. Wcześniej było tak, że po jednej stronie były 2, a po drugiej 1. Podobno mają być lepsze.
Dual Shock 1 miał 2 silniczki. Jeden mniejszy i jeden większy. Nie wiem czy tak będzie w DS4, bo nie wiem czy mniejszy = słabszy, ale dla laika, jakim jestem, to powrót do rozwiązania z pierwszego DSa.
Awatar użytkownika
VIP

Podobno deweloperzy będą mieli nad tym większe panowanie i same wibracje będą mogły być bardziej "subtelne", jeśli dobrze rozumiem.
Awatar użytkownika
VIP

Metro: Last Light i Metro 2033 wyjdą w zestawie na PS4. Przy okazji wyciekło też, że do gry wyjdzie 5 DLC, więc nie ma co się śpieszyć i lepiej poczekać na kompletną edycję na PS4.
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162, ... Metro.html

Krótki filmik o PS4, ale nie ma w nim nic nowego

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

jeti pisze: Metro: Last Light i Metro 2033 wyjdą w zestawie na PS4. Przy okazji wyciekło też, że do gry wyjdzie 5 DLC, więc nie ma co się śpieszyć i lepiej poczekać na kompletną edycję na PS4.
No i to są skutki kąsolizacji :cry:
Przynajmniej tyle dobrego, że nie są to żadne wycięte misje z wątku głównego, więc mogę mieć gdzieś te DLC.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

DLC to skutki "kąsolizacji" ? nie rozśmieszaj mnie. DLC to wymysł branży rozrywkowej a nie jakiegoś tam rodzaju sprzętu. DLC powstały w tym samym momencie na konsole co i na PC.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Catra pisze: DLC to skutki "kąsolizacji" ? nie rozśmieszaj mnie. DLC to wymysł branży rozrywkowej a nie jakiegoś tam rodzaju sprzętu. DLC powstały w tym samym momencie na konsole co i na PC.
A to przez tytuły multiplatformowe. Kąsolóhy nie chciały(by) dokupować dodatków na DVD i dlatego to zrobili.
Awatar użytkownika
VIP

DLC to pochodna dawnych dodatków do gier pecetowych. Były one w większości duże, bo nie opłacałoby się dystrybuować małych popierdółek po 20-40 zł. Od kiedy mamy jednak dystrybucję cyfrową, sytuacja się odwróciła. Po co się wysilać, jeśli można wydać cokolwiek małym kosztem? Winiłbym tu raczej steama i dużych wydawców. Jako prekursora dzisiejszych DLC uznałbym pudełka z kodami na mapki do BF2 i BF2142. Pamiętacie je? O dodatkach na konsolach nie było jeszcze wtedy mowy, więc słowa Globoosa to kompletne bzdury.

Inna sprawa to to, że po co robić dodatkową, dużą kampanię lub inny content pack do gry? Bardziej opłaca się wydać oddzielny produkt, który nie wymaga podstawowej wersji do działania. To akurat jest dobra zmiana.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Catra, widzę, że muszę przytoczyć definicję "kąsolizacji", bo jej nie znasz:
Kąsolizacja - ogół procesów środowiskowych i społecznych mający negatywny wpływ na funkcje myślowe wśród graczy i producentów, może prowadzić do zaburzeń fizycznych i psychicznych, nie musi być związany z kąsolami, dotyczy przemysłu gier ogólnie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

No ale dlaczego w tym przypadku kąsolizacja a nie po prostu zidiocenie ? Nie wymyślajmy nowych okresleń jak już takie istnieją.
Poza tym ten zwrot jest obraliwy dla środowiska konsolowego i się z nim nie zgadzam.
Awatar użytkownika
VIP

Watch Dogs na PS3 i PS4 dostanie ok. 60 min. dodatkowego, ekskluzywnego contentu. Jeśli ma to wyglądać tak jak w Assassin's Creedach, to mogą sobie to wsadzić...
http://www.eurogamer.net/articles/2013- ... ve-content
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 5 razy
Kontakt:

jeti pisze: Chyba nie mamy się co obawiać o PS+ :D
http://www.eurogamer.net/articles/2013- ... -last-year

Screeny interfejsu w wysokiej rozdzielczości
http://polygamia.pl/Polygamia/1,124118, ... nsoli.html
Ciekawi mnie jedno - jakie gry dadza w PS+ w pierwszych kilka miesiecy po premierze. Same nowosci beda ;>?
Awatar użytkownika
VIP

Myślę, że nic nie dadzą, bo pierwsze gry najpierw będą musiały zarobić. Obstawiam, że Instant Game Collection na PS4 pojawi się najwcześniej na PRZYSZŁOROCZNYM E3. Póki co, dadzą nam pewnie tylko save'y w chmurze i jakieś rabaty.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

jeti pisze: Myślę, że nic nie dadzą, bo pierwsze gry najpierw będą musiały zarobić. Obstawiam, że Instant Game Collection na PS4 pojawi się najwcześniej na PRZYSZŁOROCZNYM E3. Póki co, dadzą nam pewnie tylko save'y w chmurze i jakieś rabaty.
Wesze zalew chetnych do save'ow w cbmurze za 200 zl/rok ;)
Awatar użytkownika
VIP

Też tak myślę, ale ludzie będą subskrybować dla gier na PS3 i ew. Vitę, a to będzie tylko dodatek.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

jeti pisze: Też tak myślę, ale ludzie będą subskrybować dla gier na PS3 i ew. Vitę, a to będzie tylko dodatek.
Nie wszyscy ps3 maja. Planowalem zakup ps4 jako pierwszej konsoli w zyciu. Z darmowymi grami w abonamencie wydaje sie byc sensownym uzupelnieniem peceta. Ale w takiej sytuacji pewnie sie wstrzymam.
Awatar użytkownika
VIP

Nowy Game Informer przyniesie 30 stron dot. PS4, z czego 10 przypadnie na InFamous: Second Son.
http://www.gameinformer.com/b/features/ ... d-son.aspx

Tak jak po pierwszym zwiastunie, nadal jestem sceptyczny, ale dymne moce brzmią ciekawie ;).
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Ciekawe jakie to PlayStation 4 będzie naprawdę. PlayStation 3 mnie zawiodło, PS2 uwielbiałem. Po cichu liczę na powrót króla ;).
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Ja powiem tak. Jak nowy Xbox będzie żałosny to kupię PS4 jak będzie kasa i będą już dodawali gry na PS+ :D
ODPOWIEDZ