Kilka faktów z GDC
http://www.eurogamer.net/articles/digit ... ystation-4
- Nie będzie już analogowych przycisków (chodzi o d-pad, X, O, kwadrat, trójkąt), bo deweloperzy z nich nie korzystają. W zamian ma zmniejszyć się opóźnienie, ale imho to takie vodoo, bo się go nie odczuwa.
- O tym że lightbar zastąpi numerek pada już wiedzieliśmy, ale fajnym ficzerem jest to, że kamerka będzie rozpoznawać gdzie siedzimy. Przykładem zastosowania jest np. split screen i wyświetlanie obrazu dla każdego gracza po tej stronie, po której siedzimy. Podobno będzie się też zmieniać podczas przesiadania się. Ofc dojdą też takie rzeczy, jak fotki z tauntami wg grach multiplayerowych. Szczerze mówiąc trochę przeraża mnie to, że kamerka będzie mnie cały czas obserwować

.
- nr 1 to niebieski, 2 czerwony, 3 zielony, 4 różowy - jak kolory X, O, trójką i kwadratu

- Lightbar będzie mógł np. migać, kiedy odnosimy obrażenia.
- Nowe wibracje. Będzie jeden mocniejszy silniczek i jeden słabszy. Wcześniej było tak, że po jednej stronie były 2, a po drugiej 1. Podobno mają być lepsze.
- Rozdzielczość touchpada to 1920x900, ale kompletnie nie mam pojęcia co to oznacza.
- Pady będzie można ładować nawet wtedy, kiedy konsola będzie wyłączona.
- HS będzie w każdym zestawie, nie będzie trzeba go dokupować. Będziemy go podpinać do pada, ale to wiedzieliśmy już wcześniej.
- Rozdzielczości każdej z dwóch kamer w PS4 Eye to 1280x800. Nie wszystkie gry będą wymagać kontrolerów, więc pewnie możemy spodziewać się np. gier tanecznych w stylu Dance Central.
- Jest trochę technicznego vodoo. Podobo framerate w nowym KZ to zablokowane 30 fps, ale co ciekawe, nie spada poniżej tego nawet na chwilę.
- Będzie nowa apka na Vitę, Andrida i iOS, przez którą dostaniemy m.in. dostęp do PSS. Będziemy mogli sobie zdalnie włączyć pobieranie gry, co jest mega fajne.
- Publiczne używanie własnych danych i integracja z FB będą oczywiście opcjonalne.
- No i najważniejsze - remote play będzie działał poprzez zupełnie inny chip w konsoli, przez co nic nie będzie się gryzło z grami. Podobno developerzy nie będą mieli z tym żadnych problemów i dzięki temu będzie on praktycznie w każdej grze, z wyjątkiem tych, które wymagają kamery i Move'a.
Poza tym zapowiedziano ostatnio kilka portów F2P, np. Blacklight Retribution. Będzie też jakaś epizodyczna gra o dinozaurach, czyli Primal Carnage cośtam.