CD-Action - temat ogólny

Dyskusja o branży
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Wywyższa się, jak by był nie wiadomo kim, a po wypowiedziach na forum (z masą błędów ortograficznych, składniowych i interpunkcyjnych) przypomina raczej niedoedukowanego tłuka.
CDA czytałem regularnie gdzieś tak do 2011/2012 roku, w latach do 2008 Smuggler był nawet fajny, ale obecnie i mnie niesamowicie irytuje. I fakt, również nieciekawe jest gdy redaktor pisze z błędami (i nie używając Polskich znaków) a po innych jeździ (również irytuje mnie ich forum/sekcja komentarzy, gdzie masa jest internetowych polonistów tępiących za chociażby zapomniany jeden przecinek, ale Smugglerowi to nikt uwagi nie zwróci :P). W moich oczach sporo stracił przez najazdy na fanów walczących o lepsze zakończenie ME3, F-A-T-A-L-N-E recenzje (serio, te błędy, które strzelił przy recce ME3 można było łatwo zweryfikować używając google), ale przede wszystkim za pewien artykuł z wcześniejszych lat w CDA, w którym zebrał jakieś darmowe opowiadania z internetu i zaczął się z nich naśmiewać robiąc z autorów debili na siłę udających Tolkiena. W tej chwili przegiął pałę, ci ludzie nigdzie nie pisali, że są jak Tolkien, nie brali pieniędzy za swoje dzieła, po prostu tworzyli dla zabawy i własnej radości dzieląc się tym w internecie z innymi. To fajnie, że mają pasje. A, że nie są w tym najlepsi? To napisz im komentarz na stronie w jakiś ludzki sposób. Zachowanie niesamowicie gimnazjalne i nie pasujące do CD ACTION, no bo szczerze, co to tu robiło w ogóle? Rozumiem jakby jeszcze były opisy pomysłów na gry jak np. artykuł z 2004 roku, ale opowiadania z neta? Co to ma do gier? No ale z drugiej strony takich osób jest mnóstwo, sami nie potrafią, ale innym lubią wypominać bo czują się przez to lepiej.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

Widzę, że to nie tylko moje spostrzeżenia. Kilka lat wstecz kolekcjonowałem CDA (Było co poczytać a i pełniaki były świetne, było w co grać jak nie stać było na nowe gry) i miałem numer po numerze, ale z tego wyrosłem. Teraz sobie kupiłem, bo akurat byłem w Empiku i rzuciło mi się w oczy że jest recka Divinity, że coś o Elexie jest, Destiny 2. Nie mówiąc o płytce, bo gry już gdzieś tam pokupowałem (no ale kodzik do lola sobie aktywowałem :D), ale pierwsze co rzuciło mi sie w oczy to to, że pismo jest niezwykle cienkie w porównaniu do tego co było kiedyś. Myślę sobie "pewnie reklam mniej, albo niepotrzebne śmieci powyrzucane". Przeglądam, recki Divinity, Elexa, Mordora czy Destiny na 3-4 strony, ale reszta poupychana na jedną stronę. I ciężko recenzją nazwać coś, co jest tak krótko napisane, bo nie jest to o tyle treściwe żeby nas klarownie poinformować co w tej grze jest git a co jest źle. Teksty niby pisane całkiem znośnie, ale niektóre próbują być na siłę, hmmm, młodzieżowe? Denne porównania, próbujące być na siłę śmieszne, dziwne epitety. No i tak przeglądając pismo, okazuje się że jest faktycznie kilka recenzji, kilka zapowiedzi, a dużą, bardzo dużą część pisma zajmuje publicystyka. Nie mówię, że to źle że ona jest, ale spodziewałem się trochę więcej growego tematu, szczególnie gdy teraz za rogiem czai się tyle hitów. Mi zmiany CDA nie przypadły do gustu, raczej kupować go nie będę, ale jak się zdarzy czasem taka chęć żeby sprawdzić co u nich, to za pewne wezmę, bo mimo wszystko jakiś tam mały sentyment jest.

EDiT: A co do Smugglera to i ja się zgodzę, o ile dawniej bywały okresy że jego humor był OK, tak teraz stał się zwykłym bucem, który myśli że pozjadał wszystkie rozumy. Też omijam akurat jego AR.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

hubertos123 pisze: Jako że to mój pierwszy post: witam wszystkich.
Dzisiaj kupiłem CDA pierwszy raz od jakiegoś roku i jestem wręcz zniesmaczony. Były dwie płytki, jest jedna. Chcąc zainstalować SP z płytki, przeżyłem chwile grozy, gdy mój napęd zaczął wydawać z siebie dźwięki, o jakie nigdy bym go nie podejrzewał. Kiedyś z płytami było podobnie, redaktorzy co chwila zapewniają, że zmienili tłocznię, że jest lepiej, blabla... Nic się nie zmieniło, a jest gorzej.
To, że płytki się drą w napędzie to u mnie jest to normalne. :D Prawie każda płytka albo chodzi cicho alebo się drze. Ale o dziwo płytka z obecnego numeru działa u mnie cicho ale z poprzedniego numeru już się drze. Taka loteria jest.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

KąsaczPL pisze: Nie przypominam sobie, żeby od 2012 w jakimś magazynie było więcej stron. Fajnie sobie wspominam numer 11/2008 gdzie było 188 stron. :macha:
Tylko ja pamiętam jak odchudzono pismo od numeru 07/2001, w zamian dając trzecią płytkę? Wcześniej CDA miało bodajże coś koło 220 stron :dziadek:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Nie Ty jeden ^^
Zbierałem CDA od styczniowego numeru z 2000 roku. Te grube tomiszcza wspominam najlepiej :).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Mój pierwszy numer to 12/1997 z Betrayal at Krondor w pełnej wersji. To dopiero czasy były.

Trzymam jeszcze to co zostało że starych wydań w piwnicy. Czasem sobie coś tam lubię poczytać z działu sprzętowego. Te zachwyty nad wydajnością ówczesnych podzespołów czy "super gadżetów", o których słusznie zapomniano, są dziś naprawdę zabawne.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

Angrenbor pisze: Mój pierwszy numer to 12/1997 z Betrayal at Krondor w pełnej wersji. To dopiero czasy były.

Trzymam jeszcze to co zostało że starych wydań w piwnicy. Czasem sobie coś tam lubię poczytać z działu sprzętowego. Te zachwyty nad wydajnością ówczesnych podzespołów czy "super gadżetów", o których słusznie zapomniano, są dziś naprawdę zabawne.
Tak starych nie mam, ale mam większość z 99/00 może jakiś z 98 nawet. Też mnie niezmiennie bawią te recenzję Akceleratorów z serii Voodoo, zachwyty nad wydajnością Riv TNT czy Celeronów w odniesieniu do ceny, pierwsze Creativy MuVo i podobne o zabójczych pojemnościach 32 MB. To były piękne czasy
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Angrenbor pisze:
KąsaczPL pisze: Nie przypominam sobie, żeby od 2012 w jakimś magazynie było więcej stron. Fajnie sobie wspominam numer 11/2008 gdzie było 188 stron. :macha:
Tylko ja pamiętam jak odchudzono pismo od numeru 07/2001, w zamian dając trzecią płytkę? Wcześniej CDA miało bodajże coś koło 220 stron :dziadek:
No ja CD-Action kupuje regularnie od numeru Specjalnego 2008r. Od 2008 do 2012 na pewno było więcej stron niż w obecnym numerze. A ktoś pamięta jeszcze Tipsomaniaki? Ostatnie wydanie było w 2013 roku. :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Trudno ich nie pamiętać. Kiedyś narzekałem, że mało plakatów dają, teraz najchętniej jakby nie dawali, narzekałem na pełne wersje gier, teraz lepiej jakby pismo było tańsze niż te gry. Jak się zmienia myślenie xD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

no pograłem chwile w kijka prawdy i stwierdzam że gra jest bardzo leciutka prawie jakby zrobiona we flash i jej wymagania są znacznie zawyżone
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Przeglądam, recki Divinity, Elexa, Mordora czy Destiny na 3-4 strony, ale reszta poupychana na jedną stronę.
Ciężko nazwać reckami coś, w co przeplata się co chwilę: "Walka wygląda tak jak w xxx" (w miejsce xxx wstawcie sobie inną popularną grę z danego gatunku jak np. Wiedźmin). Jak mnie to kurcze mać irytuje. Rozumiem jak to robią jacyś youtuberzy (ale o dziwo oni tego nie stosują za często bo wolą pokazywać) czy bloggerzy, ale profesjonalni dziennikarze powinni unikać takich ciągłych porównań i skupić się na danym produkcie. Pamiętam jedną recenzję (z CDA bodajże), gdzie co chwilę autor wypisywał właśnie takie farmazony (walka jak w Wiedźminie 2, eksploracja jak w Wiedźminie 2, system czegoś tam jak w Wiedźminie 2 itd.). Super, recka na 1 stronę (nie licząc screenów), przeczytałem i jedyne co wiem to to, że gra jest jak Wiedźmin 2, w którego nie grałem i nie wiem jak tam cokolwiek wygląda... Musiałem patrzeć na YT by obczaić co i jak. Nie wiem czy w CDA cokolwiek się zmieniło bo kupuję niezwykle rzadko i nie mam czasu czytać za dużo (bo wolę jednak przeznaczyć ten czas na książkę) ich tekstów, ale czasem spojrzę na ich stronę i widzę ten sam poziom tekstów.
Ale i tak najlepsze są zapowiedzi:
Nadchodzi pogromca Wiedźmina (ew. AC, Arkham Asylum, Gears of War)!
UWAGA! Studio XXX robi RPG na miarę Wiedźmina!

Super. W samym artykule mamy informację, że gra będzie drużynowym action RPG w świecie przyszłości... Wiecie. Jak Wiedźmin.
Maksimum wiedzy o grach. Kojarzą mi się wtedy ci biedni sprzedawcy ze sklepów typu Media Markt, do których czasem przychodzi klient i prosi o dobranie gry na prezent, a że oni w grach nie siedzą za bardzo to patrzą w necie topkę i polecają tylko najgłośniejsze tytuły.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Ja kupowałem tylko jak wychodził jakiś dobry pełniak i gazeta (;p) była całkiem ok. Kupiłem pierwszy numer od lat dla Kijka i też się rozczarowałem zawartością. Najbardziej mnie chyba bawią zmarnowane 2 pierwsze strony recenzji Divinity. Do tego spoilerowa recenzja Danganronpa v3 - tragedia. Raczej jestem już za stary na tę gazetę, ale z drugiej strony dzieciaki chyba wolą youtuby, więc nie wiem kto to kupuje.

Prawie zapomniałem. Gazetka niewyobrażalnie śmierdzi.
Awatar użytkownika
Robin Hood

SKODR pisze:
Przeglądam, recki Divinity, Elexa, Mordora czy Destiny na 3-4 strony, ale reszta poupychana na jedną stronę.
Ciężko nazwać reckami coś, w co przeplata się co chwilę: "Walka wygląda tak jak w xxx" (w miejsce xxx wstawcie sobie inną popularną grę z danego gatunku jak np. Wiedźmin). Jak mnie to kurcze mać irytuje. Rozumiem jak to robią jacyś youtuberzy (ale o dziwo oni tego nie stosują za często bo wolą pokazywać) czy bloggerzy, ale profesjonalni dziennikarze powinni unikać takich ciągłych porównań i skupić się na danym produkcie. Pamiętam jedną recenzję (z CDA bodajże), gdzie co chwilę autor wypisywał właśnie takie farmazony (walka jak w Wiedźminie 2, eksploracja jak w Wiedźminie 2, system czegoś tam jak w Wiedźminie 2 itd.). Super, recka na 1 stronę (nie licząc screenów), przeczytałem i jedyne co wiem to to, że gra jest jak Wiedźmin 2, w którego nie grałem i nie wiem jak tam cokolwiek wygląda... Musiałem patrzeć na YT by obczaić co i jak. Nie wiem czy w CDA cokolwiek się zmieniło bo kupuję niezwykle rzadko i nie mam czasu czytać za dużo (bo wolę jednak przeznaczyć ten czas na książkę) ich tekstów, ale czasem spojrzę na ich stronę i widzę ten sam poziom tekstów.
Ale i tak najlepsze są zapowiedzi:
Nadchodzi pogromca Wiedźmina (ew. AC, Arkham Asylum, Gears of War)!
UWAGA! Studio XXX robi RPG na miarę Wiedźmina!

Super. W samym artykule mamy informację, że gra będzie drużynowym action RPG w świecie przyszłości... Wiecie. Jak Wiedźmin.
Maksimum wiedzy o grach. Kojarzą mi się wtedy ci biedni sprzedawcy ze sklepów typu Media Markt, do których czasem przychodzi klient i prosi o dobranie gry na prezent, a że oni w grach nie siedzą za bardzo to patrzą w necie topkę i polecają tylko najgłośniejsze tytuły.

Właśnie też o tym samym napomknąłem! MARNE porównania do innych produkcji. Wygląda to po prostu na brak pomysłu, na argumentowanie co jest w produkcji złe (czy dobre), ubranie tego ładnie w słowa. Łatwiej napisać "System strzelania jak w XXX", zamiast opisać jak to wygląda, czy to się sprawdza (przykładowo Gears of War'owe przyklejanie do ścian) w dzisiejszych czasach i na końcu ewentualne porównanie do pierwowzoru. No ale jak widać, łatwiej sypać porównaniami w te i we w te, bo przecież każdy wie o co chodzi. No bo przecież każdy grał we wszystkie gry i zna ich mechaniki na pamięć.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Przecież to się dla gier kupuje, a pismo do śmieci, więc w czym problem?
Awatar użytkownika
Łowca

To zależy kto kupuje. W ostatnim numerze była dobra recenzja gry Hellblade i test kart graficznych, który z przyjemnością przeczytałem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Widzę piękne posty przegapiłem :tak: zacne uwagi, ale co do jednego się z wami nie zgadzam.
Tak naprawdę długą recenzję napisać łatwo, dużo łatwiej jest o lanie wody na 4-6 stron i szukanie tylko synonimów dla superlatywów niż napisać konkretną i treściwą recenzję na stronę czy dwie. O dziwo porównania do Dark Souls w recenzji Cuphead nie zauważyłem, ale poza pewnymi dziwnościami (od kiedy zdanie zaczyna się i kończy nawiasem? albo randomowa wzmianka o animu - zresztą, na ile zastawienie mieszkań, samochodów i branie pożyczek to hazard?) czy porównaniami, o których widać, że recenzent ma raczej średnie pojęcie i przeczytał to, co wypisywali na necie bez zastanowienia się (bo ani Gunstar Heroes, ani Contra Hard Corps, ani też Alien Soldier to nie były gierki 8-bit - więcej sensu by miało porównanie do Mega Man, szczególnie 2, z którego wzięli parę pomysłów, w tym smoka). To też zresztą sprowadza się do tego, co piszecie tutaj, że porównują do gier, których większa część ich czytelników i tak nie zna (nie zdziwiłoby mnie, gdyby część o Alien Soldier usłyszała pierwszy raz dopiero przy okazji, jak SEGA za darmo to rozdawała chyba rok temu albo w tym przy okazji konkursu czy innej ankiety-pojedynku pomiędzy Total War, CoH i Endless Space - BTW fajna gra, ale o wiele trudniejsza od Cuphead). Ogólnie to pół recenzji to w sumie opis fabuły :E
W ogóle momentami nie wiadomo, czy pewne rzeczy rozumieć jako przywary czy zalety - czy to podsumowanie Cuphead (że to interaktywna animacja z 3 godzinami muzyki) albo +/- Steamworld Dig 2 (brzmi to tak, jakby Heist to było gunwo).

Co do spoilerów, to zawsze jest oznaka słabego recenzenta.

Ogólnie widać, że gazetka cieńsza niż chyba nawet poprzedni numer, a to chyba można uznać za zły znak
Spoiler:pokaż
Awatar użytkownika
Łowca

zawsze cos tutaj znajde ciekawego :)
Awatar użytkownika
Robin Hood

WQGH8-4Z24N-AVXXA

9JIGL-85BPB-4FVWB

Na jakieś przygodówki, to niech ktoś bierze to ode mnie (tylko niech napisze co wziął).

EN2428PHMC8DA3DWQVG7ML4AM
LoL, tak samo jak wyżej, bierzcie se, ale też niech ten co wziął napisze, żeby inni już wiedzieli.

CCJBCLY64
Jakiś tam syf.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

WQGH8-4Z24N-AVXXA

9JIGL-85BPB-4FVWB

Ukradniete, nie poinformowane
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

LoL, tak samo jak wyżej, bierzcie se, ale też niech ten co wziął napisze, żeby inni już wiedzieli.
Taaa, i może jeszcze frytki do tego? ;)
Szansa na to, że ten kto wziął napisze i jeszcze chociaż podziękuje jest praktycznie zerowa, za duży wysiłek dla takich osób :P Dlatego ja nie rzucam nawet darmówek na forum, nie ma co dokarmiać niewdzięczną cebulę, co to nawet nie potrafi w wdzięczności dać znać, że klucz wzięła.

EDIT: No czasem ktoś się znajdzie jak widać :P
Ostatnio zmieniony 26 paź 2017, o 17:44 przez SKODR, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ