Sugestie i pomysły (Bazar)
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
Kończąc bo to nie ma sensu i przestało już nas bawić.
Powiem ci więcej: sprzedawca w sklepie może odmówić sprzedaży chleba 7 letniemu dziecku które to dziecko zostało wysłane po ten chleb przez matkę. I to też wynika z prawa bo małoletni poniżej 13 roku życia nie ma zdolności do czynności prawnych.
A potem się dziwić że w TV: banki oszukują, proszę uważać na naciągaczy, ja się na nic nie zgadzałem, ja nie zawierałem takiej umowy.
Jeśli mu dałeś 10 groszy a on tobie listek gumy to w świetle prawa doszło do umowy kupna sprzedaży, a jeśli ci dał bez płacenia to jest to umowa darowizny.
Powiem ci więcej: sprzedawca w sklepie może odmówić sprzedaży chleba 7 letniemu dziecku które to dziecko zostało wysłane po ten chleb przez matkę. I to też wynika z prawa bo małoletni poniżej 13 roku życia nie ma zdolności do czynności prawnych.
Świat poszedł do przodu. Pojawiły się komputery, amfetamina, samoloty, umowy zawierane na odległość.
Tak zakładałem, nigdzie się nie podpisywałem, nawet papierowej umowy nie miałem w ręce.
A potem się dziwić że w TV: banki oszukują, proszę uważać na naciągaczy, ja się na nic nie zgadzałem, ja nie zawierałem takiej umowy.

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Nie zasłaniaj siebie KC, tylko go zacytuj. Póki co tego nie robisz, bo nie potrafisz w nim znaleźć czegoś co by poprało Twoje słowabolesna prawda pisze: Jak podpisujesz umowę ustną/słowną?
@MerlinPL z nim nie ma sensu gadać, bo nie zna podstawowych pojęć i brnie w swoje, udając, że wie lepiej od KC i dla niego przedmiot i usługa to jest to samo.
Pewnie niedługo zacznie mówić, że usługa też podlega zwrotowi.
Lepiej przerwać, zamiast wątek zaśmiecać, bo nie jest o tym. Takie jest moje zdanie.

W jednym masz tylko rację, lepiej przerwać zaśmiecać wątek, bo upierasz się na swoim, chociaż nie masz racji i nie potrafisz żadnego aktu prawnego zacytować na poparcie swoich słów, pomimo iż się na nie powołujesz i udajesz eksperta

Zacytuj to "prawo", bo od kilku godzin się na nie powołujesz i powołujesz, ja tu zaraz usnę a nadal nie dowiem się jakie to prawo twoim zdaniem stanowi wzięcie od kolegi listka gumy za 10gr pełnoprawną umowę kupna sprzedaży.
Nie, nie poszedł do przodu. Jak chcesz zawrzeć jakąkolwiek umowę, to Ci kurier dostarczy do domu dokumenty do podpisu. Jak dorośniesz to zobaczysz, albo zapytaj kogoś dorosłego

Borze, jakie średniowiecze niektórzy mają w głowach. Jasne, że można zawrzeć umowę bez podpisywania żadnego papiórka. Sądy bez problemu wystawiają nakaz zapłaty na podstawie korespondencji elektronicznej - wystarczy udowodnić, że obie strony zaakceptowały warunki (i oczywiście, że jedna ze stron wywiązała się, a druga udaje głupa).
Firmy chcą podpisywać umowy, bo w nich jest mnóstwo paragrafów szczegółowo określających warunki świadczenia usług - jak to podpiszesz, to nie muszą udowadniać sądowi, że znałeś jakiś konkretny zapis (bez twojego podpisu musieliby pokazać sądowi, że poinformowali cię, że np. jak nie wypowiesz umowy na 2 miesiące przed końcem, to zostanie automatycznie przedłużona - i że ty to zaakceptowałeś). Podpis po prostu wiele ułatwia.
Firmy chcą podpisywać umowy, bo w nich jest mnóstwo paragrafów szczegółowo określających warunki świadczenia usług - jak to podpiszesz, to nie muszą udowadniać sądowi, że znałeś jakiś konkretny zapis (bez twojego podpisu musieliby pokazać sądowi, że poinformowali cię, że np. jak nie wypowiesz umowy na 2 miesiące przed końcem, to zostanie automatycznie przedłużona - i że ty to zaakceptowałeś). Podpis po prostu wiele ułatwia.
- Kontakt:
Nie masz pojęcia o czym mówisz i mam nadzieję, że każdy to widzi. Umowa kupna-sprzedaży wymaga formy pisemnej (zwykłej lub szczególnej) tylko tam, gdzie przepisy wprost o tym mówią (np. art. 158 kc - przeniesienie własności nieruchomości wymaga formy szczególnej w postaci aktu notarialnego); tam gdzie nie ma obowiązku zachowania konkretnej formy, tam forma może być dowolna (ustna, mailowa itd.), mówi o tym art. 60 kc.
Więc nie pisz głupot, a jeśli dalej masz zamiar się wymądrzać, to przedstaw w końcu swoje argumenty, np. te liczne orzeczenia sądów o których mówiłeś.
EDIT: Zresztą wystarczy wziąć pierwszy lepszy komentarz do kc...
- znacznik jesli ktos jest online (szybkie transakcje) - (5 minut od ostatniego kliencia na bazarze, ew steam status)
- przycisk obserwuj lowce
- sortowanie ofert wlasnych 'wymagajace twojej akcji' - zamiast 5ciu stopni
- mozliwosc wpisania nie tylko 'wiadomosci standardowej' do transakcji - ale faktycznego maila paypalowego u wszystkich - co by przy wielu transakcjach kosztujacych 'tyle samo' mozna bylo latwiej znalezc wplaty jesli ktos zapomni w komentarzu platnosci wpisac cos i ustawienia cen 4.99 4.98 4.97 etc
- wiecej punktow reputacji jesli gra jest jedyna na bazarze - utrata tez wiekszej ilosci reputacji - jesli to bylo oszukanstwo [to spowoduje ze ludzie beda wrzucac gry ktorych nie ma
- notyfikacje push na chrome/androida
- przycisk obserwuj lowce
- sortowanie ofert wlasnych 'wymagajace twojej akcji' - zamiast 5ciu stopni
- mozliwosc wpisania nie tylko 'wiadomosci standardowej' do transakcji - ale faktycznego maila paypalowego u wszystkich - co by przy wielu transakcjach kosztujacych 'tyle samo' mozna bylo latwiej znalezc wplaty jesli ktos zapomni w komentarzu platnosci wpisac cos i ustawienia cen 4.99 4.98 4.97 etc
- wiecej punktow reputacji jesli gra jest jedyna na bazarze - utrata tez wiekszej ilosci reputacji - jesli to bylo oszukanstwo [to spowoduje ze ludzie beda wrzucac gry ktorych nie ma
- notyfikacje push na chrome/androida
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
Dodam jeszcze że powinieneś w takim razie zgłosić do prokuratury Humble Bundle, Bundle Stars itd. za ten zapis: "All purchases are for your personal use only."
Przecież "Po sprzedaży nic ci do tego co ktoś z tym kluczem zrobi".
Na takiej samej zasadzie podałem pomysł odnośnie komentarzy tak jak Humble Bundle chce, byś tylko Ty użył kluczy. Akceptując regulamin Bazaru i handlując na nim zgadzałbyś się na jego warunki, a Ty wyjechałeś mi z umowami kupna sprzedaży.
- Kontakt:
Rasiek, do nich po prostu nic nie dociera. Nie ma co ciągnąc tematu, bo gadają *klikklak*, dosłownie *klikklak*, a gdy się ich prosi o zacytowanie czegokolwiek na poparcie ich słów, to cisza. To już samo za siebie mówi.
Merlin, w przeciwieństwie do Ciebie doskonale wiem o czym piszę, dlatego mogę spokojnie podpierać się PRAWEM, a nie swoją wyobraźnią, tak jak Ty to robisz. Proszę, jedna z setek tysięcy takich spraw:
http://orzeczenia.slupsk.sr.gov.pl/cont ... -10-29_001
Jak do tej pory Ty nie zacytowałeś kompletnie nic, czyli taka jest Twoja wiarygodność - zerowa. Jeśli idziesz zaparte w swoje, to proszę, ja nadal jestem chętny kupić od Ciebie Twój samochód na podstawie umowy słownej albo cokolwiek innego na podstawie umowy na odległość bez składania mojego podpisu. Potem w sądzie możesz sobie stać na uszach a ja tylko będę mówił "ja nic nie wiem, czy ten Pan ma jakikolwiek mój podpis?". Tyle w temacie, więcej Ci nie odpowiadam, bo konwersacja z kimś na Twoim poziomie może odbywać się tylko jeśli ktoś do niego zejdzie.
Jak już tak bardzo pragniesz, to pisz do US skargę na bazar, wszystkie Bundle, nawet na G2A za ostatniego bundla bo to oni prawnie powinni podatek zapłacić, a nie żeby kupujący sobie wybierał itd. Za rok wróć z rezultatem swoich działań, a my przez ten czas będziemy sobie na bazarku działać, bundle kupować itd.
Merlin, w przeciwieństwie do Ciebie doskonale wiem o czym piszę, dlatego mogę spokojnie podpierać się PRAWEM, a nie swoją wyobraźnią, tak jak Ty to robisz. Proszę, jedna z setek tysięcy takich spraw:
Jak do tej pory Ty nie zacytowałeś kompletnie nic, czyli taka jest Twoja wiarygodność - zerowa. Jeśli idziesz zaparte w swoje, to proszę, ja nadal jestem chętny kupić od Ciebie Twój samochód na podstawie umowy słownej albo cokolwiek innego na podstawie umowy na odległość bez składania mojego podpisu. Potem w sądzie możesz sobie stać na uszach a ja tylko będę mówił "ja nic nie wiem, czy ten Pan ma jakikolwiek mój podpis?". Tyle w temacie, więcej Ci nie odpowiadam, bo konwersacja z kimś na Twoim poziomie może odbywać się tylko jeśli ktoś do niego zejdzie.
Jak już tak bardzo pragniesz, to pisz do US skargę na bazar, wszystkie Bundle, nawet na G2A za ostatniego bundla bo to oni prawnie powinni podatek zapłacić, a nie żeby kupujący sobie wybierał itd. Za rok wróć z rezultatem swoich działań, a my przez ten czas będziemy sobie na bazarku działać, bundle kupować itd.

- Podziękowania: 2 razy
- Kontakt:
Panowie, zacznijmy od tego, że nie możemy tutaj mówić o umowie sprzedaży (na marginesie, umowa kupna sprzedaży to była w prawie rzymskim, w prawie polskim jest umowa sprzedaży), bo nie mamy tutaj do czynienia z rzeczą. Na tym zakończmy wszelkie dyskusje paraprawnicze, kwestię regulaminów pozostawmy właścicielowi strony. Chyba że są tutaj specjaliści prawnicy od obrotu oprogramowaniem, wtedy chętnie dołączę do dyskusji. Równie dobrze forumowicze mogliby dyskutować nad tym ilu czartów zmieści się na główce szpilki albo nad składem paliwa w rakietach kosmicznych.
Uwagi kolegi lansbansomg natomiast były słuszne, jak najbardziej.
Uwagi kolegi lansbansomg natomiast były słuszne, jak najbardziej.
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Jeśli byłoby to możliwe to prosiłbym o synchronizację bazaru ze steamową wishlistą tudzież wprowadzeniu jakiejś rubryczki "poszukiwane" - jeśli poszukiwana gra pojawi się na bazarze użytkownik dostanie powiadomienie na e-mail.
- Kontakt:
Brawo! Mowa o umowie sprzedaży (w przypadku Bazaru, między osobami fizycznymi), a ty wrzucasz orzeczenie o umowie pożyczki między spółką z.o.o. a osobą fizyczną. I masz nawet w treści orzeczenia napisane "Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem."... A podałem ci przepisy, które nie wymagają takiej formy od umowy sprzedaży, więc co to w ogóle za przykład?Tianse pisze: Merlin, w przeciwieństwie do Ciebie doskonale wiem o czym piszę, dlatego mogę spokojnie podpierać się PRAWEM, a nie swoją wyobraźnią, tak jak Ty to robisz. Proszę, jedna z setek tysięcy takich spraw:
Więc dalej - nic nie wiesz, a pieprzysz, daj sobie spokój.
- Kontakt:
Podałem Ci czarno na białym przykład, że umowa BEZ PODPISU, to żadna umowa i możesz z Merlinem po sądach sobie ganiać od jednej sali do drugiej, nawet w takich SPRAWACH jak POŻYCZKA, bo wy uparcie twierdzicie że takie banały jak wzięcie od kogoś powtórki z bundla jest umową! Rasiek i Mojlir to rozumieją, wy nadal nie...lansbansomg pisze: Brawo! Mowa o umowie sprzedaży (w przypadku Bazaru, między osobami fizycznymi), a ty wrzucasz orzeczenie o umowie pożyczki między spółką z.o.o. a osobą fizyczną. I masz nawet w treści orzeczenia napisane "Umowa pożyczki, której wartość przenosi pięćset złotych, powinna być stwierdzona pismem."... A podałem ci przepisy, które nie wymagają takiej formy od umowy sprzedaży, więc co to w ogóle za przykład?
Więc dalej - nic nie wiesz, a pieprzysz, daj sobie spokój.
Remike wcześniej pisał, że prace nad tym już trwają

- Kontakt:
Nie wiem, weź sobie choćby na Wikipedii poczytaj, bo widzę, że aktów prawnych za nic nie rozumiesz.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Forma_czy ... o_polskie)
Ode mnie to koniec, nie znasz podstaw prawa i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - nie widzę dalszego sensu dyskutowania.
- Podziękował: 235 razy
- Podziękowania: 219 razy
- Kontakt:
I mam bardzo głęboko ten dopisek na stronie Humbla. Jako obywatel RP i UE mam prawo do odsprzedaży licencji na oprogramowanie.
Już kiedyś tutaj wyjaśniałem niekumatym kwestię Steama którzy twierdzą że "Steam nie sprzedaje mi gier tylko wypożycza". I tam też ludzi bredzili coś o jakimś śmiesznym TOS którego nawet nie przeczytali bo gdyby przeczytali to by wiedzieli że jedne z punktów mówi wyraźnie że: w przypadku gdy w danym kraju prawa konsumenta dają więcej niż oferuje Valve podpierając się prawem obowiązującym w Luksemburgu to ważniejsze są prawa danego kraju.
Dodatkowo ja jako konsument w ogóle nie muszę się przejmować jakimikolwiek zapisami w TOS gdyż prawo RP mówi wyraźnie że wszelkie licencje, umowy i regulaminy muszą być dostarczone stronie w języku polskim.
Warto też wspomnieć że samo Valve nawet nie jest stroną a jedynie dostawcą zawartości licencji a ta zawarta jest pomiędzy mną a producentem/wydawcą gry.
A co tutaj jest wolontariat? Cały KC masz dostępny w internecie. Nikt nie będzie za ciebie i za darmo tego szukał.
Którym prawem? Może ty nas oświecisz skoro twierdzisz że "my nie potrafimy".
Już ci zostało wyjaśnione: mamy tutaj do czynienia z pożyczką. Jaki jest sens dyskusji z kimś kto nie odróżnia umowy pożyczkowej od umowy kupna sprzedaży i dodatkowo nie odróżnia czym jest umowa pomiędzy dwoma osobami fizycznymi a osobą fizyczną i firmą.Tianse pisze: Proszę, jedna z setek tysięcy takich spraw:
Jak do tej pory Ty nie zacytowałeś kompletnie nic, czyli taka jest Twoja wiarygodność - zerowa.
W przypadku kupna/sprzedaży pojazdu obowiązują inne uwarunkowania prawne które wymagają sporządzenia umowy kupna sprzedaży w formie pisemnej. Domu czy mieszkania również nie kupisz "na gębę".
- Kontakt:
Jeśli licencja oprogramowania na to zezwala. Tyle właśnie wiesz o jakimkolwiek prawie... Ty masz bardzo głęboko wszystko, oprócz tego, co uroiłeś sobie w swojej główce i próbujesz ludziom wmawiać, że Twoje urojenia są jedynie słuszne. To po co w ogóle jakiekolwiek licencje oprogramowania? Ciebie i tak przecież nie obchodzą ani nie obowiązują...
Jako obywatel UE podczas nabycia licencji masz prawo (i obowiązek) do jej przestrzegania, a nie posiadania jej "bardzo głęboko".
Kończę z Tobą jakąkolwiek dyskusję, bo nie ma ona kompletnie najmniejszego sensu, skoro masz "bardzo głęboko" nawet to co w prawie i licencjach jest zapisane.
- Discord: remike#9022
- Podziękował: 576 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
KONIEC OFFTOPU
Od tej pory wszystkie komentarze, które nie dotyczą tematu (sugestie i pomysły dla Bazaru) będą usuwane, a komentujący będą karani minusową reputacją/ostrzeżeniami.
Od tej pory wszystkie komentarze, które nie dotyczą tematu (sugestie i pomysły dla Bazaru) będą usuwane, a komentujący będą karani minusową reputacją/ostrzeżeniami.
- Discord: remike#9022
- Podziękował: 576 razy
- Podziękowania: 261 razy
- Kontakt:
Nadchodzące ficzery - https://lowcygier.pl/administracja/baza ... cja-zmian/
'Jeśli włączycie ten filtr, oferty sprzedawców, które nie są konkurencyjne nie będą zaśmiecać wam strony głównej Bazaru.'
'Umożliwimy podbijanie ofert raz na jakiś czas, ale pod jednym warunkiem – twoja oferta musi być tańsza niż u konkurencji!'
Co oznacza, że oferta jest 'konkurencyjna'?
To, że podbijać będzie mogła tylko jedna osoba oferująca daną grę (tj. ta, która ją oferuje po najniższej cenie)?
'Umożliwimy podbijanie ofert raz na jakiś czas, ale pod jednym warunkiem – twoja oferta musi być tańsza niż u konkurencji!'
Co oznacza, że oferta jest 'konkurencyjna'?
To, że podbijać będzie mogła tylko jedna osoba oferująca daną grę (tj. ta, która ją oferuje po najniższej cenie)?
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowania: 61 razy
- Kontakt:
A jest szansa w niedalekiej przyszłości na zlecenie kupna/rezerwacji z automatu za określoną kwotę (np gry z wish listy)? Np zlecam zakup/rezerwację na Age of Wonders IV za 25 zł ?
- Ci użytkownicy podziękowali warhameron za ten post:
- TomHa