https://www.youtube.com/watch?v=UBXbrofwKwM
Przy okazji premiery Aplha Protocol, które jako jedyne na PC ma teraz 14 lat po premierze acziki na gog-u, bo czemu nie

Teraz to pojechałeś, Starforce to jeden z najgorszych DRM, który spotkał graczy. Problematyczne działanie na nowszych systemach, instalowanie z uprawnieniami sterownika, konieczność pamiętania o deaktywacji klucza w przypadku niektórych tytułów, inaczej po usunięciu gry lub samego Starforce'a użytkownik traci aktywację (o ile serwer Starforce'a nadal działa i da się je w ogóle aktywować), a wisienką na torcie są setki, jak nie tysiące problemów nie tylko z softwarem, ale i hardwarem, które Starforce spowodował.
Taaaa. Psi-Ops z CDAction miała SecuROM i to bardzo upierdliwy. Nie próbuj negować tego faktu, bo tylko z CDA miałem tę grę i po jakimś czasie nie mogłem legalnie zainstalować tej produkcji...Wszystkie gry dołączane do gazet nie miały realnych zabezpieczeń antypirackich.
Jeśli zależy ci, żeby mieć "fizyczne" wydanie, zawsze możesz sobie zgrać instalator na płyty DVD. GOG nawet dzieli z poziomu przeglądarki grę na 4-gigowe części, żeby można było wrzucić je na płyty DVD.Wracając do tematu, fizyczne wydanie ze starforcem da się oddać do muzeum/biblioteki i (w odpowiedni sposób z odpowiednim sprzętem) używać w nieskończoność (przy użyciu legalnej kopii zapasowej). Wydanie cyfrowe nie, bo usługa świadczenia dostępu może zostać cofnięta.
Na czym dokładnie polega to cofnięcie świadczenia usług w przypadku gry DRM-free z GOG, którą wypaliłeś sobie na płycie? Te gry mają jakąś inną licencję niż wydania fizyczne? Bo to że GOG zamknie ci konto raczej nic nie zmienia w kontekście możliwości zagrania w tę grę.ShFil pisze: 20 mar 2024, o 18:01 Wydanie cyfrowe nie, bo usługa świadczenia dostępu może zostać cofnięta.
No ale tu jest chyba mowa o usługach GOG, nie o licencji na grę. Jak już pobierzesz instalkę z serwerów GOG, to nie potrzebujesz już tych usług.ShFil pisze: 20 mar 2024, o 19:04 @rob006
> We give you and other GOG users the personal right (known legally as a 'license') to use GOG services and to download, access and/or stream (depending on the content) and use GOG content. This license is for your personal use. We can stop or suspend this license in some situations, which are explained later on.
Potweirdzam. Mnóstwo gier szczególnie Acit jest na cd-action dem-free. Choćby chyba jedyna wersja drm-free prototype, czy niedostępnych dziś deadpol lub x-man origins.ShFil pisze: 20 mar 2024, o 18:01 Pewnie mi nie uwierzycie, ale polskie gry pudełkowe mają najmniej zabezpieczeń antypirackich na skale światową. Wszystkie gry dołączane do gazet nie miały realnych zabezpieczeń antypirackich.
Akurat porównanie do Steam jest mało trafione. Już pomijając czy faktycznie mogą ci cofnąć licencje na gry, to obie platformy wymienią w regulaminie warunki na jakich mogą anulować świadczenie usług i w przypadku GOG jest jedynie zapis dotyczący łamania regulaminu przez użytkownika, podczas gdy Steam ma tam także coś w stylu "możemy anulować świadczeni usług jeśli przestaniemy świadczyć takie usługi, nara". Do tego Steam wprost nazywa swoją usługę "subskrypcją", co bezpośrednio sugeruje że dostępność usług jest czasowa i znika w momencie gdy wygaśnie subskrypcja.ShFil pisze: 20 mar 2024, o 20:13 (Czyli nie kupujemy licencji gry, tylko licencje pozwalającą na możliwość korzystania z gry, praktycznie tak samo jak w regulaminie Valve.)
No chyba nieRoyKeane pisze: 20 mar 2024, o 23:19 Co za problem pobrać gierki na steamie teraz? Większość z nich jest drm free.
Chyba nie doczytałeś, "jakaś moja gra" to synonim do tego że posiadam już tą grę. Najprościej było by pobrać cracka samemu i wgrać go po instalacji, ale właśnie do tego czasu te badziewne deremy znajdą się już na komputerze. Dlatego gdy chcę zagrać w którąś z nich i wiem, że wydanie pudełkowe ma takiego raka, pobieram po prostu rekompilowanego repacka z alternatywnym instalatorem (bardzo podobne do tego co sprzedaje ZOOM platform,), omijającym ten krok. Potem już pliki na dysku są takie same co te na płycie na półce, minus drm, a właściwie plus crack go deaktywujący. Wiem skomplikowane, twojej analogi nie będę Ci tłumaczył, bo płacenie za gry, to powinna być sprawa oczywista i jest mi przykro, że uważasz inaczej.kaloryfer pisze: 20 mar 2024, o 22:16 Nieładnie. Idąc twoim tokiem rozumowania: po co płacisz za gry skoro można bez?
To kiedy mogę się od ciebie spodziewać przesyłki zawierającej dyski twarde o pojemności 100 TB i drugie 100 TB w ramach raid 1 dla bezpieczeństwa?
No chyba tak, skoro Steam umożliwia pobranie instalatorów, a gry można uruchomić w trybie offline.kamil_999666 pisze: 20 mar 2024, o 23:43No chyba nieRoyKeane pisze: 20 mar 2024, o 23:19 Co za problem pobrać gierki na steamie teraz? Większość z nich jest drm free.
To zdecydowanie nie to samo : ) Nawet nie blisko. Po pierwsze, STEAM NIE POZWALA NA POBRANIE INSTALATORÓW człowieku.MerlinPL pisze: 21 mar 2024, o 06:15 No chyba tak, skoro Steam umożliwia pobranie instalatorów, a gry można uruchomić w trybie offline.