PC do gier i pracy do 4,5k

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Desolator pisze:
Pikselowa pisze:
dobermann7 pisze: Grafika 1599zł Asus Strix GeForce GTX 970 4GB - czy czekać na wersję z 8GB? cena pewnie będzie powalająco wyższa...
Jestem świeżo po wymianie karty i w tej samej cenie polecam model Gigabyte'a GTX 970 G1 Gaming. Według testów to jest najchłodniejszy model na rynku w tej klasie (30-35 C idle/65-70 C stress). Osiągi w testach też ma bardzo dobre i często plasuje się tuż pod modelami GTX 980. Podmiana w tej konfiguracji godna rozważenia.
Ja z kolei mam Asusa GTX 970 i też mogę go polecić ;) Na korzyść Asusa w porównaniu z Gigabyte przemawia to, że karta ma półpasywny system chłodzenia i jest mniejsza.
Potwierdzam słowa kolegi. GTX 970 Gigbayte'a jest bardzo długa i może nie zmieścić Ci sie do obudowy bez przeróbek (u mnie weszła na styk). Pasywnego chłodzenia brak co oznacza, że karta jest głośniejsza od konkurencji (i chyba najgłośniejsza w swojej klasie), ale za to zapewnia wysoką kulturę pracy i potencjalnie dłuższą żywotność. To ostatnie to jednak jedynie spekulacje...

Jest to w każdym razie wybór między: głośnością, temperaturą, osiągami i rozmiarem karty (to ostatnie postrzegam jako problem marginalny bo wystarczy wybrać odpowiednią obudowę)

Odnośnie tego najnowszego zestawu to:
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC, 4GB GDDR5 (256 Bit), 2xDVI, HDMI, 3xDP, BOX (GV-N970WF3OC-4GD)
Rozważałam zakup tego modelu, ale wedle informacji jakie udało mi się uzyskać jest to model nowszy niż G1, ale:
- z gorszym chłodzeniem (brak backplate)
- gorszy zegar (ale możliwość zrobienia OC do osiągów G1)
Ja wybrałam ten, który wydał mi się pewniejszy (w sensie braku niespodzianek), ale wersje G1 i OC różnią się nieznacznie więc tylko od Twojej interpretacji (wad/zalet) zależy co będzie dla Ciebie lepsze...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Pikselowa pisze: Pasywnego chłodzenia brak co oznacza, że karta jest głośniejsza od konkurencji (i chyba najgłośniejsza w swojej klasie)
Chyba nie ma jeszcze GTXów 970, które byłyby chłodzone wyłącznie pasywnie, więc o jakiej konkurencji mówisz? Wydaje mi się, że do końca nie wiesz co oznacza ten termin. W systemie półpasywnym (np. modele Asusa i MSI) gdy temperatura karty nie przekroczy określonego progu, wentylatory są wyłączane i karta jest chłodzona za pomocą radiatora co skutkuje bezgłośną pracą. Pozostałe modele GTXów mają chłodzenie oparte o wentylatory, więc zawsze będą mniej lub więcej hałasować podczas pracy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

dobermann7 pisze: Nie potrzebuję tłumaczenia co jest używane do kompilacji.
Jak się pisze rzeczy typu "dobry procek do debugowania i kompilacji" to chyba jednak potrzebujesz.
dobermann7 pisze: Proszę o wypowiedzi na temat.
WTF? Ale to było na temat - chciałem w ten sposób dać znać, że procek jest OK (przynajmniej jeżeli chodzi o pracę). Dorzuciłbym drugie 8GB pamięci, bo (zależnie od nawyków), ja często zostawiam otwarte IDE i nie wyłączam też procesów od serwerów wszelkiej maści kiedy chcę w coś pograć i pomału 8GB zaczyna być pełne.
dobermann7 pisze: Akurat mam doświadczenie z dyskami SSD, pracuję na takich. Jednym słowem - padają jak muchy i nie nadają się na przechowywanie projektów (duża liczba plików i duża liczba operacji).
Pewnie jakieś felerne sandforce i opinia wyrobiona. Ja za to nie znam żadnego szanującego się programisty, który by z czystym sumieniem nie polecił SSD do lokalnej kopii projektu. SSD idealnie właśnie się nadają do dużej liczby małych plików i dużej liczby operacji na nich (głównie odczytu, nie zapisu).
Awatar użytkownika
Łowca

Jeżeli uważasz że procesor nie gra roli przy kompilacji rozbudowanych projektów to to jest dopiero WTF...
Nie musisz się domyślać na jakich SSD pracowałam. Co to w ogóle za docinki? Nie mam zamiaru się kłócić.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

dobermann7 pisze: Akurat mam doświadczenie z dyskami SSD, pracuję na takich. Jednym słowem - padają jak muchy i nie nadają się na przechowywanie projektów (duża liczba plików i duża liczba operacji).
Pewnie jakieś felerne sandforce i opinia wyrobiona. Ja za to nie znam żadnego szanującego się programisty, który by z czystym sumieniem nie polecił SSD do lokalnej kopii projektu. SSD idealnie właśnie się nadają do dużej liczby małych plików i dużej liczby operacji na nich (głównie odczytu, nie zapisu).[/quote]

Zgadzam się w 100%. Też nie znam nikogo kto by miał problemy z ssd a nawet jeśli miały by nastąpić to po to masz systemy kontroli wersji (git, svn) aby nie utracić danych. W mojej opinii dysk ssd wydatnie zwieksza szybkość pracy programisty.
Awatar użytkownika
Łowca

Mały wtręt. Dokładnie rok temu kupiłem poniższy zestaw + win7 + monitor. Sam zestaw kosztował 3500zł. Jestem bardzo zadowolony, wszystko śmiga, żadnego problemu (odpukać) z ssd, ani z innymi komponentami. A praca na takim dysku to czysta bajka. Mnie do gier wystarczy pewnie jeszcze długi czas.

1 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)
2 Płyta główna MSI Z87-G43 LGA1150, Intel Z87, 4xDDR3, HASWELL
3 Zasilacz XFX Pro Series TS550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)
4 Napęd Asus DRW-24F1ST E-Green 24x SATA
5 Karta graficzna MSI GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DVI (N760 TF 2GD5/OC)
6 Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S)
7 Procesor Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL
9 Obudowa Zalman Z9 U3 - USB3.0 - CZARNA (Z9 U3)
10 Pamięć G.Skill DDR3 8GB (2x4GB) RipjawsX 1600MHz CL7
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Desolator pisze:
Pikselowa pisze: Pasywnego chłodzenia brak co oznacza, że karta jest głośniejsza od konkurencji (i chyba najgłośniejsza w swojej klasie)
Chyba nie ma jeszcze GTXów 970, które byłyby chłodzone wyłącznie pasywnie, więc o jakiej konkurencji mówisz? Wydaje mi się, że do końca nie wiesz co oznacza ten termin. W systemie półpasywnym (np. modele Asusa i MSI) gdy temperatura karty nie przekroczy określonego progu, wentylatory są wyłączane i karta jest chłodzona za pomocą radiatora co skutkuje bezgłośną pracą. Pozostałe modele GTXów mają chłodzenie oparte o wentylatory, więc zawsze będą mniej lub więcej hałasować podczas pracy.
Miałam na myśli oczywiście chłodzenie półpasywne...
GTX 970 bez chłodzenia półpasywnego pracuje na niższych temp. w idle, ale jest głośniejsza niż
podobny model kolegi, który ma kartę z chłodzeniem półpasywnym (wyższe temp. w idle do czasu włączenia wentylatora), cicha praca też do czasu... Myślę, że te czynniki warto wziąć pod uwagę.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2014, o 08:15 przez P1X3L0V4, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ja 3tygodnie temu zamawiałem taki zestaw http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=63450 (mniej więcej bo karty nie mieli i wziąłem 50zł droższą) za 2,8kzł - jak dołożysz ssd i monitor to wyjdzie coś w okolicach 3,5kzł. Osobiście jestem bardzo zadowolony każda gra jaką sprawdzałem śmiga na ultra.
Awatar użytkownika
Łowca

Dzięki za propozycje.

@rasz88 To poznałeś programistę, który ma problemy z dyskami ssd - achievement unlocked.
ODPOWIEDZ