Laptop - z jakiej stajni?
- Discord: sergeron#0799
- Podziękował: 139 razy
- Podziękowania: 144 razy
- Kontakt:
Powiem tyle co wiem. Nikt raczej nie poleca Acera. Starsze HP były do *zady*, a nowe są dobre. Delle są dobre. MSI jest znakomitym wyborem do 3000 zł do grania (cena/jakość). Wejdź na nhl.pl i zrób nowy wątek w "Kupno laptopa". Tam ci raczej dobrze doradzą.
"Starsze HP były do *zady*, a nowe są dobre. "
Mam inne wrażenie. Starsze były do *zady*, nowsze dalej są - od grzania po jakość obudowy.
Miałem też Asusa i Acera - na podstawie swoich doświadczeń, mógłbym polecić obie firmy.
Mam inne wrażenie. Starsze były do *zady*, nowsze dalej są - od grzania po jakość obudowy.
Miałem też Asusa i Acera - na podstawie swoich doświadczeń, mógłbym polecić obie firmy.
- Discord: rob006
- Podziękował: 166 razy
- Podziękowania: 205 razy
- Kontakt:
Serio? To chyba najbardziej krytykowana marka, daleko w tyle zostawiła nawet Acera.

Ja mam już drugiego Asusa, katuję go 4 rok. Rodzinę też obkupiłem w Asusy i nikt nie narzeka. IMO w segmencie budżetowym to całkiem niezły sprzęt. W przyszłości pewnie zainwestuję jednak w jakiegoś biznesowego Della - to jest sprzęt drogi, ale jednak nie do zdarcia.
Poza tym jeśli planujesz kupno 17″ to poszukaj modelu z 2 slotami na dyski - jeden SSD na system i robocze dane, drugi HDD na duże rzadko wykorzystywane pliki. Sam teraz katuję się pracą z HDD 5400 RPM, który po zaszyfrowaniu jest jeszcze wolniejszy niż standardowo. Pewnie w najbliższym czasie pożegnam się z napędem CD/DVD, aby w jego miejsce załadować drugi dysk SSD - gdybym miał miejsce na drugi dysk, problemu nigdy by nie było.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Co do HP też dorzucę 3 grosze. Unikać jak ognia. Jak na moje powinni tylko drukarki robić. Pocieszam się tym, że nie mam żadnych odparzeń.
Jeszcze co do MSI przypomniało mi się jedną, mają bardzo fajną funkcję wbudowaną- CoolerBoost. I jest to na prawdę dobre rozwiązanie. No jedynie minusem jest to, że w tym czasie lapek chodzi jak odkurzacz (albo HP
) ale przynajmniej temperatura spada.
Jeszcze co do MSI przypomniało mi się jedną, mają bardzo fajną funkcję wbudowaną- CoolerBoost. I jest to na prawdę dobre rozwiązanie. No jedynie minusem jest to, że w tym czasie lapek chodzi jak odkurzacz (albo HP

- Podziękowania: 0
- Kontakt:
Jeśli chodzi o laptopy MSI to mam 2 uwagi: strasznie się grzeją, wręcz są parząco gorącze przy wentylatorze bez włączonego CoolerBoosta (a odgłosy jak na lotnisku w porównaniu do wyłączonej tej opcji).
Po drugie: serwis w Polsce jest delikatnie mówiąc do chrzanu. Wysłałem im z uszkodzoną matrycą (przekłamania kolorów, mnóstwo zielonych pikseli, losowe pionowe linie), odpisali mi, że u nich wszystko działa, nie ma usterki i odesłali - oczywiście po włączeniu jak był zepsuty tak dalej był, dopiero co odesłałem im drugi raz już jako reklamacja a nie do serwisowania.
Ten zepsuty to mój drugi laptop od MSI, ale już następnego z pewnością u nich nie zakupię, skutecznie mnie zniechęcono.
PS. 3 letni MSI działa do dzisiaj sprawnie, w drugim matryca siadła po 1,5 miesiąca. Wniosek? Schodzą na psy.
Po drugie: serwis w Polsce jest delikatnie mówiąc do chrzanu. Wysłałem im z uszkodzoną matrycą (przekłamania kolorów, mnóstwo zielonych pikseli, losowe pionowe linie), odpisali mi, że u nich wszystko działa, nie ma usterki i odesłali - oczywiście po włączeniu jak był zepsuty tak dalej był, dopiero co odesłałem im drugi raz już jako reklamacja a nie do serwisowania.
Ten zepsuty to mój drugi laptop od MSI, ale już następnego z pewnością u nich nie zakupię, skutecznie mnie zniechęcono.
PS. 3 letni MSI działa do dzisiaj sprawnie, w drugim matryca siadła po 1,5 miesiąca. Wniosek? Schodzą na psy.
Obecnie siedzę na Asusie K73SV czy coś. 17" tylko, że błyszcząca i wkurza trochę gdy jest jasno. Matryca średnia, kąty patrzenia marne w mojej. Wystarczy troszeczkę zmienić pozycję i już kolory są zaburzone. Raz padła to cała procedura gwarancyjna zamknęła się w ciągu tygodnia. Jeden gość mnie nieco olał z pomocy technicznej, ale kilka godzin później napisał inny i dokładnie objaśnił jak wysłać lapka na gwarancji.
Standardowy dysk niestety mnie wkurza. Za wolny jak dla mnie. Często przez niego muszę czekać aż coś ruszy. Niestety nie wytrzymuje dużych obciążeń. No ale ma 2 miejsce na dysk.
Włożyli i7 i 8 RAM więc do pracy nawet. Ale znowu ten dysk... Pograć da radę chociaż wsadzili GT540M gdzie kilka miesięcy po zakupie wkładali już z serii 600.
Brak USB3.0 boli czasami. Dźwięk tak jak pisali słaby. No ale słuchawki i można grać:D
Standardowy dysk niestety mnie wkurza. Za wolny jak dla mnie. Często przez niego muszę czekać aż coś ruszy. Niestety nie wytrzymuje dużych obciążeń. No ale ma 2 miejsce na dysk.
Włożyli i7 i 8 RAM więc do pracy nawet. Ale znowu ten dysk... Pograć da radę chociaż wsadzili GT540M gdzie kilka miesięcy po zakupie wkładali już z serii 600.
Brak USB3.0 boli czasami. Dźwięk tak jak pisali słaby. No ale słuchawki i można grać:D
Mam acera 5750g i7 gt540m kupilem go 2 lata temu i jestem zadowolony nie wielki bo 15.6 dosc wydajny jak na czasy w ktorych byl kupowany a nawet do teraz nie ma problemu z grami typu bf3 itp nowsze to juz problem bo chodza ale na najnizszej jakosci. Tobie doradzalbym Lenovo y510p i7 gt750 sli 8gb ram mysle ze aktualnie to najlepsza proporcja ceny do jakosci. Sam zamierzam go kupic w tym roku.
Taaa, każdy mówi zawsze "przede wszystkim do pracy" bo przecież trzeba jakoś pozostałym domownikom uargumentować, że nie wydajemy tej ciężko zarobionej kasy na zabawę w gryTomHa pisze: (ciach) musi być to sprzęt uniwersalny, tj, zarówno do gier, jak i do pracy (obróbka zdjęć i videło też)
Właściwie przede wszystkim do pracy ;>
(ciach)
Laptop powinien mieć rozsądne parametry, jedynie RAMy powinien mieć z 8 GB (lub więcej) bo składanie HDR-ów potrafi zamulić sprzęciwo i przy 4 GB bywa wolno, no i powinien zmieścić się w przedziale cenowym 3000-3500 zł; żeby jeszcze na bułki zostało ;} Aha i najlepiej, żeby ekran mieścił się w okolicach 17"

Obawiam się, że za dużego wyboru mieć nie będziesz. Za około 4tys. miałbyś Ideapad Y580, sprzęt naprawdę fajny ale to jednak Ideapad i jeśli obawiasz się ewentualnych napraw w serwisie Lenovo (a nie serwisuje się go tam gdzie naprawiają Thinkpady) to musisz myśleć o innym sprzęcie.
www.notebookcheck.pl sprawdzałeś?
- Podziękowania: 8 razy
- Kontakt:
Nie bierz lenovo, chyba że Ci dadzą dobry samochód albo mieszkanie gratis. Sam wziąłem, wiem co mówie
Jako, że nie można tu mówić brzydko, a gwiazdki nie oddadzą wszystkich uczuć, powiem tylko, że nie mają najlepszego serwisu (przynajmniej tego od Ideapadów). Kuzyn mojej kobity wysyłał im Y580 (o ile pamiętam coś z dyskiem) - poza absurdalną wyceną na ponad 2000 zł (nie pamiętam już dokładnie) dostał od nich laptopa z, uwaga, niepopodpinanymi kablami w środku... Dyplom jakiś powinni dostać za kreatywność.
I jako (względnie) szczęśliwy użytkownik laptopa od 2 lat polecam Ci najlepszego lapka ever - komputer stacjonarny. Jeżeli się nie przeprowadzasz co miesiąc, nie jeździsz co tydzień na tydzień w delegację i masz w domu więcej miejsca do pracy niż zeszyt a4 to moim zdaniem nie ma co się użerać z laptopem.
A jeżeli już musi być laptop, prawdopodobnie wziąłbym della (dwóch kupli z celi w robocie ma delle od dłuższego czasu i bardzo sobie chwalą, podobno mają też świetny serwis).

I jako (względnie) szczęśliwy użytkownik laptopa od 2 lat polecam Ci najlepszego lapka ever - komputer stacjonarny. Jeżeli się nie przeprowadzasz co miesiąc, nie jeździsz co tydzień na tydzień w delegację i masz w domu więcej miejsca do pracy niż zeszyt a4 to moim zdaniem nie ma co się użerać z laptopem.
A jeżeli już musi być laptop, prawdopodobnie wziąłbym della (dwóch kupli z celi w robocie ma delle od dłuższego czasu i bardzo sobie chwalą, podobno mają też świetny serwis).
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Anaconda pisze: Jeśli chodzi o laptopy MSI to mam 2 uwagi: strasznie się grzeją, wręcz są parząco gorącze przy wentylatorze bez włączonego CoolerBoosta (a odgłosy jak na lotnisku w porównaniu do wyłączonej tej opcji).
Powiem Tobie, że ten sam problem maiłem w HP pavulonem. I temperatura, którą wydziela MSI jest niczym w porównaniu z starym, no i matryca, tak paski, skaczący obraz etc. Radość grania.
A MSI mam od podaj 3 m-cy i jeszcze nie narzekam. Jeszcze.
Miałem wcześniej Asusa i w ciągu trzech lat padła mi bateria (całkowicie) i zepsuł się ekran. Od trzech lat używam Sony Vaio i mimo że miał usterkę (zepsuł się głośnik po pół roku) to serwis door to door kurierem UPS i szybka naprawa wraz z wymianą kilku dodatkowych elementów przysłoniła minusy. Jestem z niego bardzo zadowolony.
co wy tu za ciemnote chlopakowi wciskacie? Jakie y580 o czym ty mowisz popatrz jaki procek ma i karte na ktorym miejscu na benchmarku. grafika syf a o procesorze nie bede mowil. Na Twoim miejscu kupilbym y510p i7 z karta gt 750 sli tylko nie na necie a w sklepie typu komputronik itp gdzie masz dostep w miare blisko.Dlaczego on? procek 4 generacji duzo wydajniejszy od poprzednich , karta graficzna ktora jest w pierwszej 30 jak dobrze pamietam , ultrabay itp. To ze 1 czy 2 lenovo sie zepsuly nie znaczy ze wszystkie znajomy ma i nie mial zadnego problemu ani raz na gwarancje nie oddawal zalezy od sztuki jak z kazdym.
Kolego a tych fachowcow co y580 doradzaja badz laptopy tego pokroju to niech troche poczytaja bo zielonego pojecia nie maja o lapkach...Polecajac lapka z prockiem 3 generacji jeszcze jednym z najgorszych to trzeba wiedziec tyle o kompach co nic!
Kolego a tych fachowcow co y580 doradzaja badz laptopy tego pokroju to niech troche poczytaja bo zielonego pojecia nie maja o lapkach...Polecajac lapka z prockiem 3 generacji jeszcze jednym z najgorszych to trzeba wiedziec tyle o kompach co nic!