Pudliszki i flaki od 29% do 36% mięsa przy tym samym produkcie i gramaturze

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Posty: 1265
Rejestracja: 6 lut 2014, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

lactoral pisze: 16 cze 2025, o 11:54 "Mięso" oznacza wszystkie jadalne części zwierząt
z wyjątkiem warstw tkanki tłuszczowej oraz narządów wewnętrznych tzw. podrobów.
A fakt że może być nawet po 25% tkanki tłuszczowej i łącznej pokazuje jaki syf można kupić w sklepach.
I największe oszustwa są właśnie w przypadku wędlin "na wagę" gdzie klient nie widzi składu i dostaje wszystko oprócz mięsa właściwego.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 668
Rejestracja: 22 lut 2017, o 03:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: 17 cze 2025, o 05:47
lactoral pisze: 16 cze 2025, o 11:54 "Mięso" oznacza wszystkie jadalne części zwierząt
z wyjątkiem warstw tkanki tłuszczowej oraz narządów wewnętrznych tzw. podrobów.
A fakt że może być nawet po 25% tkanki tłuszczowej i łącznej pokazuje jaki syf można kupić w sklepach.
I największe oszustwa są właśnie w przypadku wędlin "na wagę" gdzie klient nie widzi składu i dostaje wszystko oprócz mięsa właściwego.
Czy podroby to mięso?
Coraz częściej można spotkać się z opinią, że podroby to nie mięso. Nic bardziej mylnego. Podroby to też mięso, w dodatku pełnowartościowe.

Termin "mięso" został zdefiniowany w załączniku I do rozporządzenia 853/2004 (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

"Mięso" oznacza wszystkie jadalne części zwierząt

Surowiec pochodzący od zwierząt oznacza wszystkie części zwierząt stałocieplnych poddanych ubojowi lub upolowanych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
ODPOWIEDZ