MerlinPL pisze: 17 cze 2025, o 05:47
lactoral pisze: 16 cze 2025, o 11:54
"Mięso" oznacza wszystkie jadalne części zwierząt
z wyjątkiem warstw tkanki tłuszczowej oraz narządów wewnętrznych tzw. podrobów.
A fakt że może być nawet po 25% tkanki tłuszczowej i łącznej pokazuje jaki syf można kupić w sklepach.
I największe oszustwa są właśnie w przypadku wędlin "na wagę" gdzie klient nie widzi składu i dostaje wszystko oprócz mięsa właściwego.
Czy podroby to mięso?
Coraz częściej można spotkać się z opinią, że podroby to nie mięso. Nic bardziej mylnego. Podroby to też mięso, w dodatku pełnowartościowe.
Termin "mięso" został zdefiniowany w załączniku I do rozporządzenia 853/2004 (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
"Mięso" oznacza wszystkie jadalne części zwierząt
Surowiec pochodzący od zwierząt oznacza wszystkie części zwierząt stałocieplnych poddanych ubojowi lub upolowanych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi.