Steam przestanie działać na systemie Windows 7 za.......

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Desolator pisze: 4 sty 2024, o 16:40 Możesz rozwinąć ten wątek? No chyba, że już gdzieś to opisałeś na forum?
Ubisoft kończył wsparcie dla multi w AC3 jednocześnie informując że ukradnie graczom dlc do trybu singiel player (trylogię Waszyngtona). Zrobiła się imba bo jeszcze nikt nie wyskoczył z taką bezczelnością. Problem wynika z tego że w starych grach od ubi ten sam serwer (usługa) zarządza multi oraz autoryzacją dlc do gry. Innymi słowy sam fakt zakupienia i dodania dlc do gry nie sprawia że te dlc są w grze dostępne. Należy uruchomić grę i wtedy wita nas lista komunikatów potwierdzających że takie i takie dlc zostało aktywowane. Ludzie z całego świata pozgłaszali sprawę do swoich lokalnych rzeczników praw konsumenta i jeszcze przed datą końca wsparcia Ubisoft ogłosił że wydłuża ten czas o miesiąc i zwraca się do graczy aby przeprowadzili tę "procedurę" aktywacji dlc w AC3 co sprawi że pozostaną one aktywne również po wyłączeniu serwera.
Oczywiście jeśli ktoś nie śledził tematu i tego nie zrobił no to faktycznie te dlc zostały mu zabrane. Fakt jest jednak faktem Ubisoft podjął działania "zaradcze" dopiero po tym jak sprawą zainteresowali się właśnie rzecznicy.
Nawet jednak dzisiaj istnieje sposób aby te dlc mieć no ale że tak powiem to jest "sposób".
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post:
Desolator
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: 4 sty 2024, o 17:02
Desolator pisze: 4 sty 2024, o 16:40 Możesz rozwinąć ten wątek? No chyba, że już gdzieś to opisałeś na forum?
Ubisoft kończył wsparcie dla multi w AC3 jednocześnie informując że ukradnie graczom dlc do trybu singiel player (trylogię Waszyngtona). Zrobiła się imba bo jeszcze nikt nie wyskoczył z taką bezczelnością. Problem wynika z tego że w starych grach od ubi ten sam serwer (usługa) zarządza multi oraz autoryzacją dlc do gry. Innymi słowy sam fakt zakupienia i dodania dlc do gry nie sprawia że te dlc są w grze dostępne. Należy uruchomić grę i wtedy wita nas lista komunikatów potwierdzających że takie i takie dlc zostało aktywowane. Ludzie z całego świata pozgłaszali sprawę do swoich lokalnych rzeczników praw konsumenta i jeszcze przed datą końca wsparcia Ubisoft ogłosił że wydłuża ten czas o miesiąc i zwraca się do graczy aby przeprowadzili tę "procedurę" aktywacji dlc w AC3 co sprawi że pozostaną one aktywne również po wyłączeniu serwera.
Oczywiście jeśli ktoś nie śledził tematu i tego nie zrobił no to faktycznie te dlc zostały mu zabrane. Fakt jest jednak faktem Ubisoft podjął działania "zaradcze" dopiero po tym jak sprawą zainteresowali się właśnie rzecznicy.
Nawet jednak dzisiaj istnieje sposób aby te dlc mieć no ale że tak powiem to jest "sposób".
Czyli ludzie wszędzie zgłaszali, że Ubi chce im "ukraść" legalnie zakupione DLC i efektem było to, że Ubi "ukradł" je miesiąc później niż zapowiadał? No to faktycznie wielkie zwycięstwo, aż nabrałem ochoty żeby się sądzić ze Steamem ;)
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post (w sumie 2):
MDAEdmundBA
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Dzięki za wytłumaczenie, w takim razie pewnie straciłem te DLCki. W każdym razie jakoś mi to szczególnie nie przeszkadza, bo mam też remastera, który zawiera wszystko. Nie wspominając o tym, że nie byłem w stanie ukończyć jednego DLC w podstawce, bo jedna z początkowych misji fabularnych się zgliczowała. Support Ubisoftu zalecił mi tylko utworzenie nowego save'a i granie od nowa, z nadzieją że błąd się nie powtórzy :D Olałem to i dałem sobie spokój z tą grą.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

rob006 pisze: 4 sty 2024, o 17:12 Czyli ludzie wszędzie zgłaszali, że Ubi chce im "ukraść" legalnie zakupione DLC i efektem było to, że Ubi "ukradł" je miesiąc później niż zapowiadał? No to faktycznie wielkie zwycięstwo, aż nabrałem ochoty żeby się sądzić ze Steamem ;)
Już ci kiedyś powiedziałem żebyś nie wchodził ze mną w dyskusje, których nie jesteś w stanie zrozumieć.
"Zainteresowani" niczego nie stracili. Był komunikat? Był. Wystarczyło się zalogować do gry.
Do firm odpowiedzialnych za gry mmo też masz pretensje że kasują nieaktywne konta chociaż dostałeś 10 ostrzeżeń w ciągu roku?
Obniżyłeś sobie rachunek za prąd o 125 zł czy "nie wiedziałeś" nawet o tym że można było. Można było ale termin był do 15 grudnia 2023.
Desolator pisze: 4 sty 2024, o 17:21 Dzięki za wytłumaczenie, w takim razie pewnie straciłem te DLCki. W każdym razie jakoś mi to szczególnie nie przeszkadza, bo mam też remastera, który zawiera wszystko. Nie wspominając o tym, że nie byłem w stanie ukończyć jednego DLC w podstawce, bo jedna z początkowych misji fabularnych się zgliczowała. Support Ubisoftu zalecił mi tylko utworzenie nowego save'a i granie od nowa, z nadzieją że błąd się nie powtórzy :D Olałem to i dałem sobie spokój z tą grą.
Tak samo na początku mówiło ubi "no przecież jest remaster". Owszem jest, ale jakoś ubi nie rozdało tego remastera za darmo wszystkim posiadaczom AC3. No i to jednak jest remaster, inna pozycja w katalogu, inne acziki w grze, a bez dlc nie zrobisz 100%. Gorzej nawet z dlc nie zrobisz 100% bo są acziki do multi i jeden aczik który wymaga tego serwera nawet w singlu.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

StonRoc pisze: 4 sty 2024, o 13:57 Jakie sądy w UE?
Każdy sąd w państwie Unii Europejskiej jest sądem UE. Valve S.a.r.l. ma siedzibę w Luxemburgu. Actor sequitur forum rei. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

kaloryfer pisze: 4 sty 2024, o 21:39 Ja dostałem za darmo remaster AC 3 więc nie wiem w czym problem.
Nie za darmo tylko za zakupienie AC Origins.
Problem jest taki że to jest AC3 Remastered a nie AC3.
Gdy GMG wyłączyło swojego launchera-downloadera przez co straciłem dostęp do DLC do AC3 (one były jako zwykłe pliki exe) to support Ubisoft chciał mi dać za darmo Remastered (wtedy to była nowość). Grzecznie odmówiłem bo chciałem to co kupiłem czyli AC3 z dodatkami. Stanęło na tym że dali mi AC3 Deluxe.
MDA pisze: 4 sty 2024, o 20:23 Każdy sąd w państwie Unii Europejskiej jest sądem UE. Valve S.a.r.l. ma siedzibę w Luxemburgu. Actor sequitur forum rei. Powodzenia.
Żeby cytować mądre łacińskie sentencje to trzeba się wcześniej znać na prawie. Akurat w przypadku pozwu konsument vs Valve właściwym będzie sąd miejsca zamieszkania powoda.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

kaloryfer pisze: 4 sty 2024, o 23:27 Za darmo... wlasnie, bo wystarczylo miec AC3 ze wszystmi DLC na steamie, by dostac remastera...
A co mnie obchodzi Steam jak to gra Ubisoftu czyli Ubi Connect.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

kaloryfer pisze: 4 sty 2024, o 23:42 Zdradzę ci tajemnice:
Ja też ci zdradzę tajemnicę: taki był wtedy sposób dystrybucji tych DLC. I niby dlaczego nie miałbym ich kupić na GMG skoro miałem je za darmo bo to był okres gdy za acziki zbierało się kasę na zakupy.
Tylko ostatni frajer kupuje i przepłaca gry Ubisoftu na Steamie.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

MerlinPL pisze: 4 sty 2024, o 22:15 Żeby cytować mądre łacińskie sentencje to trzeba się wcześniej znać na prawie. Akurat w przypadku pozwu konsument vs Valve właściwym będzie sąd miejsca zamieszkania powoda.
To ile tych pozwów złożyłeś przeciw Valve? Przecież to takie proste, sprawy jasne i dla takiego eksperta to pestka. Zatem łatwy pieniądz, nie? Chodzisz i opowiadasz swoje głodne kawałki bo byłeś studentem a teraz absolwentem prawa. A mimo to, nie składasz tych łatwych do wygrania pozwów o dobre pieniądze. Masz rozbujałe ego dzieciaka z aspergerem. Zupełnie jak Korwin. I tak samo jak u niego, z tych mądrości nic nie wynika. :roll:
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post:
ragbrok
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

MDA pisze: 4 sty 2024, o 20:23
StonRoc pisze: 4 sty 2024, o 13:57 Jakie sądy w UE?
Każdy sąd w państwie Unii Europejskiej jest sądem UE. Valve S.a.r.l. ma siedzibę w Luxemburgu. Actor sequitur forum rei. Powodzenia.
Tak? To niby dlaczego sądy krajowe nie są wymienione w art. 19 Traktatu o Unii Europejskiej?

Co do tej pięknej paremii. Słyszałeś co to jest właściwość przemienna? Pewnie nie. To wytłumaczę - w przypadku spraw dotyczących umów, sprawę można wytoczyć przed sąd jej wykonania. W przypadku umowy konsumenta z Valve, jest to miejsce zamieszkania/pobytu konsumenta. Dlatego chociażby polscy użytkownicy facebooka pozywają go w miejscu swojego zamieszkania albo siedziby (jeśli są osobą prawną) i sądy rozpatrują ich pozwy, mimo że facebook w umowie użytkownika ustanawia jurysdykcję umowną na Irlandię. Przeciwko konsumentom nie można ustanawiać jurysdykcji innego kraju, jak to zostało unormowane w KPC.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post (w sumie 2):
ragbrokMerlinPL
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

StonRoc pisze: 5 sty 2024, o 13:13 Tak? To niby dlaczego sądy krajowe nie są wymienione w art. 19 Traktatu o Unii Europejskiej?
Bo stosują prawo UE...
StonRoc pisze: 5 sty 2024, o 13:13 Co do tej pięknej paremii. Słyszałeś co to jest właściwość przemienna? Pewnie nie. To wytłumaczę - w przypadku spraw dotyczących umów, sprawę można wytoczyć przed sąd jej wykonania. W przypadku umowy konsumenta z Valve, jest to miejsce zamieszkania/pobytu konsumenta. Dlatego chociażby polscy użytkownicy facebooka pozywają go w miejscu swojego zamieszkania albo siedziby (jeśli są osobą prawną) i sądy rozpatrują ich pozwy, mimo że facebook w umowie użytkownika ustanawia jurysdykcję umowną na Irlandię.
O właściwości decyduje sąd. Może jeszcze ci się nie trafiło, aby sąd nie przychylił się do właściwości przemiennej. Mi tak.
Awatar użytkownika
Predator

MDA pisze: 5 sty 2024, o 13:17 O właściwości decyduje sąd. Może jeszcze ci się nie trafiło, aby sąd nie przychylił się do właściwości przemiennej. Mi tak.
Nie rozumiem - tzn. polskie sądy mają nie stosować art. 1105 KPC § 2. punkt 3? Przecież on jednoznacznie zakazuje ustanawiania jurysdykcji innego kraju w sprawach przeciwko konsumentom. To nie jest norma fakultatywna.
MDA pisze: 5 sty 2024, o 13:17 Bo stosują prawo UE...
Zapoznałem się z wieloma orzeczeniami TSUE i jeszcze w żadnym nie stwierdzono, że sądy krajowe to sądy unijne. Zawsze to była alternatywa rozłączna. Żaden przepis unijny nie włączał sądów krajowych do systemu unijnego. Samo stosowanie prawa unijnego nie oznacza, że to są sądy UE.
ragbrokMerlinPL
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

StonRoc pisze: 5 sty 2024, o 13:40 Nie rozumiem - tzn. polskie sądy mają nie stosować art. 1105 KPC § 2. punkt 3? Przecież on jednoznacznie zakazuje ustanawiania jurysdykcji innego kraju w sprawach przeciwko konsumentom. To nie jest norma fakultatywna.
W wielu sądach, nie przyjmuje się ta czy inna regulacja KPC. W mojej sprawie, która trwa już 6 rok, tak było i co poradzę?
StonRoc pisze: 5 sty 2024, o 13:40 Samo stosowanie prawa unijnego nie oznacza, że to są sądy UE.
Moim zdaniem, de facto tak, bo ma skutki na obszarze UE.
Awatar użytkownika
Predator

Nie chcę wypowiadać się w Twojej sprawie o której nie mam pojęcia.

Przepis KPC jest jasny - jurysdykcja umowna zagraniczna w sporze między przedsiębiorcą a konsumentem jest wyłączona. Potwierdził to Sąd Najwyższy.

Co do kwestii miejsca sporu jako UE - to też musi wystąpić element transgraniczny, żeby uznać jurysdykcję sądów unijnych (czyli TSUE i Sądu). Miejscem świadczenia umowy zawartej z Valve wg przepisów KC jest Polska, właściwość miejscowa sądu jest to sąd miejsca zamieszkania / pobytu kupującego. Czy element transgraniczny występuje tutaj? Dla Valve występuje. Czy dla kupujące, to wątpliwe.

Nie rozumiem po co nakazujesz komuś korzystanie z jurysdykcji luksemburskiej kiedy może skorzystać z polskiej?
MDA pisze: 5 sty 2024, o 15:04 W wielu sądach, nie przyjmuje się ta czy inna regulacja KPC. W mojej sprawie, która trwa już 6 rok, tak było i co poradzę?
W Polskich sądach czy zagranicznych? Dla sądów zagranicznych z państw członkowskich jest rozporządzenie Bruksela I Bis, które również pozwala na dochodzenie konsumentom ich roszczeń w krajach ich zamieszkania a nie siedziby sklepów.
ragbrokMerlinPL
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 30 razy

Zamiast domysłów to może lepiej poszukać informacji? Na stronie supportu Steama (https://help.steampowered.com/pl/faqs/v ... -1321-800A) jest napisane o końcu wspierania systemu:

"Z dniem 1 stycznia 2024 r. Steam oficjalnie przestanie wspierać systemy Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1, co oznacza, że ​​klient Steam już na nich nie zadziała. Aby kontynuować korzystanie z gier i innych produktów zakupionych na Steam, należy zaktualizować system do nowszej wersji.

Aktualizacja ta jest wymagana, gdyż kluczowe funkcje w kliencie Steam są zależne od wbudowanej wersji Google Chrome, która nie działa już na starszych wersjach systemu Windows. Dodatkowo przyszłe wersje Steam będą wymagały aktualizacji funkcji i bezpieczeństwa obecnych tylko na systemach Windows 10 i nowszych.

Mimo że wsparcie potrwa do 2024 roku, to stanowczo zalecamy wszystkim użytkownikom systemu Windows 7/8/8.1 wcześniejszą aktualizację. Microsoft zakończył aktualizacje bezpieczeństwa i wsparcie techniczne dla Windows 7 w styczniu 2020 roku, a dla Windows 8.1 w styczniu 2023. Komputery działające na tych systemach operacyjnych po podłączeniu do internetu są podatne na nowe wersje szkodliwego oprogramowania oraz inne nadużycia, dla których nie zostaną wydane łatki. Te szkodliwe programy mogą spowodować, że twój komputer, Steam oraz gry będą działać nieprawidłowo lub będą występować nieoczekiwane zamknięcia. Oprogramowanie to może być również używane do kradzieży danych logowania twojego konta Steam oraz innych usług. "

Moim domysłem za to jest to, że wątpliwe jest wygrywanie jakichkolwiek procesów spowodowanych brakiem możliwości uruchomienia Steama na starszych systemach, ponieważ wystarczy argument o bezpieczeństwie, który jest podany w powyższym cytacie. Przeglądarki także przestają być wspierane, choć działają i przynajmniej teoretycznie używa się ich na własną odpowiedzialność. Tak, że życzę powodzenia w procesowaniu się ze Steamem. Świat idzie do przodu, choć oczywiście można się kłócić czy w dobrą stronę, co może skończyć się runięciem w przepaść, ale raczej trudno z tym walczyć. Ja już dawno przesiadłem się z XP na Siódemkę, a potem na Dziesiątkę, bo zwłaszcza w tym drugim przypadku także mówiono o braku możliwości odpalenia nowszych gier na starszych systemach. Chciałbym również zwrócić uwagę, że nadal można korzystać z komputerów sprzed 20 lat. Sam mam takie w pracy, bo szef nie jest skory do wymiany i czasem mnie trafia, jak muszę czekać na jakąś operację. Tylko trzeba właśnie liczyć się ze sporymi ograniczeniami.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 33 razy
Kontakt:

Robicie wielką zadymę z tego. Jak już ktoś powiedział, aplikacja Steam pośredniczy w usługach bankowcyh, zapisuje dane płatnicze i wrażliwe dane personalne. Win 7 i 8.1 nie dostają już wsparcia zabezpieczeń, jakiekolwiek luki które zostaną odkryte nie zostaną załatane. Jeżeli z tego powodu wykonany został by atak i wyciekły by te dane, to Valve miał by wiekszy problem, niż hipotetyczny pozew od użytkownika któremu Steam nie działa na win 7. Apka Steam będzie działać jeszcze długo, z czasem niektóre funkcje mogą nie działać, mogą być błędy przez brak protokołów czy usług w samym systemie. Ale na pewno nikt nie wyłączy steam na win 7 z dniem 20 Stycznia czy kiedy tam sobie ktoś to wymyśli.

A jak ktoś ma nawalone w głowie i siedzi na Win 7 bo jest "Bezpieczny i nie szpieguje jak windows 10" to spoko, niech se siedzi. Ale żeby nie miał pretensji. A ja bym polecał postawić sobie Steam OS zamiast dziurawego i podatnego na ataki Win 7.
Ci użytkownicy podziękowali Dejw za ten post (w sumie 6):
XsawArminboskiapollojobjoxPLkon315xardas
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 45 razy
Kontakt:

Jako, że wyraziłem już swoją opinię pod artykułem, to unikałem komentowania tu. Nie ważne, czy problem jest większy, czy mniejszy. Nie ważne, czy da się go obejść, czy nie.

Po prostu dla mnie (i tu komentujących) ostatnie działania Valve spowodowały, że trzy razy będę musiał się zastanowić, czy chcę wydać kasę na Steamie kolejny raz w przyszłości,
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

A czy jakaś poważna firma będzie wspierać oprogramowanie tego typu na win7/8? Nie ukrywam że też z niechęcią przesiadłem się na win10 i teraz drżę na samą myśl o win11 ale jakość ciężko mi winić Valve za działania które podejmują w bezpośrednim następstwie działań Microsoft. Wg. mnie żaden poważny biznes nie będzie oficjalnie wspierał oprogramowania na system który nie jest już wspierany przed producenta, szczególnie jeśli to oprogramowanie przechowuje jakiś wartościowy kontent lub umożliwia transakcje finansowe. W takich przypadkach wszystko jest dobrze póki jest dobrze ale jak się okaże że jednak w przyszłości w takim niewspieranym już przez MS Win7 pojawi się luka przez która ludzie stracą konta lub pieniądze to zaraz by było larum no jak to możliwe że Valve dopuściło do czegoś takiego, pozwy i całe wiadro pomyj na nich. Po co mają sobie generować takie ryzyko? Czy inne firmy tj. Epic, GOG itd. działają inaczej? Gdzie się w takim razie przeniesiecie żeby nadal grać na Win7? No w sumie chyba gry no drm na GOG można kupić na stronie i sobie ściągnąć instalator. To chyba jest jakaś opcja...
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

ShFil pisze: 7 sty 2024, o 21:39 Jako, że wyraziłem już swoją opinię pod artykułem, to unikałem komentowania tu. Nie ważne, czy problem jest większy, czy mniejszy. Nie ważne, czy da się go obejść, czy nie.

Po prostu dla mnie (i tu komentujących) ostatnie działania Valve spowodowały, że trzy razy będę musiał się zastanowić, czy chcę wydać kasę na Steamie kolejny raz w przyszłości,
To Twoje pierwsze porzucenie systemu jakiego doświadczasz? Jakie znowu Valve? Ta firma, z większością branży przy świadczeniu usług konsumentom, jest na końcu łańcuszka powiązań prawno-technologicznych (i własnego interestu) w kwestii wysyłania systemów operacyjnych na emeryturę. Z działaniem klienta nie ma problemu na Win7, tak jak wcześniej nie było na Viście czy XP. Wielu producentów sprzętowych lata temu zaprzestało aktualizować (i wydawać, dla nowych produków/rewizji) sterowniki.
Nie będziesz wydawał pieniedzy na Steam? Masz prawo, ale to rozumiem że w pełni przeniesiesz się na GOG i instalatory gier offline? Bo wszystkie firmy, nie tylko z branży growej, będą porzucały starsze systemy.

Siódemka ma prawie 15 lat. Ile ma być wsparcie dla systemu, 30 lat? Steam ma robić drugiego klienta Steam dla tych 1-2% maszyn (Steam jest wciąż zainstalowany u osób które już nie grają, na zapasowych PCtach, kompach u rodziców używanych od święta itp)? Zastanów się nad tym i powiedz co tu ma Valve do rzeczy, tak w praktyce.
EA App w najbliższych miesiącach zakońćzy wsparcie dla starszych systemów.
Nie mam jak tego potwierdzić, ale widze Uplay już oficjalnie nie wspiera:

Kod: Zaznacz cały

https://www.ubisoft.com/pl-pl/help/connectivity-and-performance/article/ubisoft-connect-pc-compatibility-with-older-versions-of-windows/000104482?origin=search
EGS niedługo też to ogłosi. Z tego co widze Fortnite już prawie od roku ich nie wspiera:

Kod: Zaznacz cały

https://www.pcgamer.com/fortnite-drops-windows-7-and-8-support/
Ja rozumiem że ludzie wypisują bzdury o jakiś monopolach Steam, ale Valve nie ma nic do rzeczy w kwestii dyktowania tego czy dana wersja Windows jest wspierana czy nie.
To ogromna firma i nie będa inwestowali potężnych środków (lub ryzykowali ogromnych problemów finansowych, wizerunkowych i prawnych z powodu błędów w działaniu, ograniczaniu funkcjonalności i łamania systemów bezpieczeństwa aplikacji itp.) w tworzenie alternatywnych platform dla mikropopulacji ludzi którzy się zapierają- 'a nie! Nie zmienie i co mi zrobicie?'.
Nie ma obowiązku uaktualniania systemu. Ale wtedy wypadało by nie tupać nogą gdy się usłyszy takie zalecenie w usłudze gdzie upatchowany, wpsierany system operacyjny jest podstawą do świadczenia usług.

Zobowiązałeś się zapewnić odpowiednie środowisko do funkcjonowania aplikacji Steam na PC. Odmawiając tego, łamiesz postanowienia w umowie korzystania i zbywasz się wszelkich praw do narzekania, ponieważ wspierany system operacyjny to pierwsza i podstawowa rzecz podawana w wymaganiach programów i gier.

A jak ktoś chce bardzo zaprzeć (choć sam nie wiem z jakiego powodu, nie doświadczam żadnych problemów) przed W10 to niech pościąga gry na Steam, zbackupuje na dysku czy wypali na płytkach, przęłączy Steama w tryb offline i doda do zapory sieciowej tak, by aplikacja już nigdy się nie połączyła z internetem i nie przypomniała o konieczności zmiany. Wtedy można korzystać na Win7 do końca świata.
Ja też lubię ten system, tak jak lubiłem poprzednie. Nie ma to nic do rzeczy, takie są realia od paru dekad i te żdziwienia można tłumaczyć chyba jedynie młodym wiekiem.

Po świeżej instalacji W10, jedyną nadprogramową rzeczą jaką zawsze robię jest instalacja nakładki StartIsBack, ponieważ lubie zwarte menu Start starego typu. Pod względem problemów i grzebania, instalacja i konfiguracja zajmuje ułamek czasu w porównaniu do OSów 2-3 wersje wstecz.
Ci użytkownicy podziękowali Gottwald za ten post (w sumie 2):
RoyKeaneQuoyque
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 4 razy

@up nic dodać nic ująć. Od siebie tylko dodam, że używanie windowsa 7 obecnie to tak samo jak za czasów Windowsa XP używanie windowsa 3.
ODPOWIEDZ