ShFil pisze: 7 sty 2024, o 21:39
Jako, że wyraziłem już swoją opinię pod artykułem, to unikałem komentowania tu. Nie ważne, czy problem jest większy, czy mniejszy. Nie ważne, czy da się go obejść, czy nie.
Po prostu dla mnie (i tu komentujących) ostatnie działania Valve spowodowały, że trzy razy będę musiał się zastanowić, czy chcę wydać kasę na Steamie kolejny raz w przyszłości,
To Twoje pierwsze porzucenie systemu jakiego doświadczasz? Jakie znowu Valve? Ta firma, z większością branży przy świadczeniu usług konsumentom, jest na końcu łańcuszka powiązań prawno-technologicznych (i własnego interestu) w kwestii wysyłania systemów operacyjnych na emeryturę. Z działaniem klienta nie ma problemu na Win7, tak jak wcześniej nie było na Viście czy XP. Wielu producentów sprzętowych lata temu zaprzestało aktualizować (i wydawać, dla nowych produków/rewizji) sterowniki.
Nie będziesz wydawał pieniedzy na Steam? Masz prawo, ale to rozumiem że w pełni przeniesiesz się na GOG i instalatory gier offline? Bo wszystkie firmy, nie tylko z branży growej, będą porzucały starsze systemy.
Siódemka ma prawie 15 lat. Ile ma być wsparcie dla systemu, 30 lat? Steam ma robić drugiego klienta Steam dla tych 1-2% maszyn (Steam jest wciąż zainstalowany u osób które już nie grają, na zapasowych PCtach, kompach u rodziców używanych od święta itp)? Zastanów się nad tym i powiedz co tu ma Valve do rzeczy, tak w praktyce.
EA App w najbliższych miesiącach zakońćzy wsparcie dla starszych systemów.
Nie mam jak tego potwierdzić, ale widze Uplay już oficjalnie nie wspiera:
Kod: Zaznacz cały
https://www.ubisoft.com/pl-pl/help/connectivity-and-performance/article/ubisoft-connect-pc-compatibility-with-older-versions-of-windows/000104482?origin=search
EGS niedługo też to ogłosi. Z tego co widze Fortnite już prawie od roku ich nie wspiera:
Kod: Zaznacz cały
https://www.pcgamer.com/fortnite-drops-windows-7-and-8-support/
Ja rozumiem że ludzie wypisują bzdury o jakiś monopolach Steam, ale Valve nie ma nic do rzeczy w kwestii dyktowania tego czy dana wersja Windows jest wspierana czy nie.
To ogromna firma i nie będa inwestowali potężnych środków (lub ryzykowali ogromnych problemów finansowych, wizerunkowych i prawnych z powodu błędów w działaniu, ograniczaniu funkcjonalności i łamania systemów bezpieczeństwa aplikacji itp.) w tworzenie alternatywnych platform dla mikropopulacji ludzi którzy się zapierają- 'a nie! Nie zmienie i co mi zrobicie?'.
Nie ma obowiązku uaktualniania systemu. Ale wtedy wypadało by nie tupać nogą gdy się usłyszy takie zalecenie w usłudze gdzie upatchowany, wpsierany system operacyjny jest podstawą do świadczenia usług.
Zobowiązałeś się zapewnić odpowiednie środowisko do funkcjonowania aplikacji Steam na PC. Odmawiając tego, łamiesz postanowienia w umowie korzystania i zbywasz się wszelkich praw do narzekania, ponieważ wspierany system operacyjny to pierwsza i podstawowa rzecz podawana w wymaganiach programów i gier.
A jak ktoś chce bardzo zaprzeć (choć sam nie wiem z jakiego powodu, nie doświadczam żadnych problemów) przed W10 to niech pościąga gry na Steam, zbackupuje na dysku czy wypali na płytkach, przęłączy Steama w tryb offline i doda do zapory sieciowej tak, by aplikacja już nigdy się nie połączyła z internetem i nie przypomniała o konieczności zmiany. Wtedy można korzystać na Win7 do końca świata.
Ja też lubię ten system, tak jak lubiłem poprzednie. Nie ma to nic do rzeczy, takie są realia od paru dekad i te żdziwienia można tłumaczyć chyba jedynie młodym wiekiem.
Po świeżej instalacji W10, jedyną nadprogramową rzeczą jaką zawsze robię jest instalacja nakładki StartIsBack, ponieważ lubie zwarte menu Start starego typu. Pod względem problemów i grzebania, instalacja i konfiguracja zajmuje ułamek czasu w porównaniu do OSów 2-3 wersje wstecz.