MSI RTX 2060 Super Armor OC - temperatura i kultura pracy w grach

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

Jak coś to przesyłam zdjęcie wnętrza tak to wygląda.
Załączniki
wnetrze.jpg
wnetrze.jpg (285.28 KiB) Przejrzano 3734 razy
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

I tera tak. Wyciągnąłem go z tej półki i zdjąłem szkło z boku i temperatury spadły. W Wieśku było 72 teraz maks 69. Rage 2 nie przekroczyłem 67. Miałem jeszcze na Steam pobranego Battlefronta II i tam też znaczny spadek Przesyłam screeny. Tylko teraz pytanie temperatury spadły bo wyciągnąłem czy dlatego że jest dalej od ściany :D. Nadal jednak obroty wentylatora karty dość głośne ale z tym chyba już muszę się pogodzić. I jaki wentylator polecicie żebym dokupił na przód bo tam faktycznie jest na niego miejsce.

Aktualizacja: Zdjąłem półkę z góry zamknąłem obudowę i postawiłem na miejsce temperatury RAGE 2 - 70 stopni. Nie wiem może jest za blisko ściany choć odsunąłem tak żeby było te 10 centymetrów. Najniższe temperatury były jak wyciągnąłem kompa na środek i zdjąłem szkło.
Załączniki
Wiesiek (2).jpg
Wiesiek (2).jpg (589 KiB) Przejrzano 3733 razy
Wiesiek (1).jpg
Wiesiek (1).jpg (645.57 KiB) Przejrzano 3733 razy
RAGE 2 (2).jpg
RAGE 2 (2).jpg (420.6 KiB) Przejrzano 3733 razy
RAGE 2 (1).jpg
RAGE 2 (1).jpg (297.63 KiB) Przejrzano 3733 razy
Battleforn II.jpg
Battleforn II.jpg (500.15 KiB) Przejrzano 3733 razy
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2020, o 15:29 przez muniek1555, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Otworzyles bude i cieple powietrze ktore nienadąza wyciagac wentylator sie ulotnilo, do tego w pokoju chlodniej pewno niz zwykle. Druga rzecz komputer dalej od sciany tylem jest i wiecej miejsca ma na zianie cieplym powietrzem. Z tego co widze teraz to strasznie mała ta buda... na procku 1 wentylator tylko i z tego co widac to drugi chyba nie wejdzie bo obudowa nie pusci... Co do wentylatora to taki co ma duze CFM, najlepiej wymienic wszystkie na takie kolo 80CFM lub więcej...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

muniek1555 pisze: 6 wrz 2020, o 14:56 Aktualizacja: Zdjąłem półkę z góry zamknąłem obudowę i postawiłem na miejsce temperatury RAGE 2 - 70 stopni. Nie wiem może jest za blisko ściany choć odsunąłem tak żeby było te 10 centymetrów. Najniższe temperatury były jak wyciągnąłem kompa na środek i zdjąłem szkło.
Mówiłem, RedEvil też zresztą. Ja takiego wyniku oczekiwałem.
Pelika lepiej ignoruj, jak widać on bardzo słaby z fizyki jest i podstawowych zasad nie zna, to i w tej kwestii źle ci radzi. Nawet się nie zreflektował i nie zastanowił, dlaczego nie miał racji.

Nie wiem, jak to jest z wentylatorami w tej obudowie, ale na zdjęciu wygląda, że wejdzie pod ten co jest jeszcze jeden 120, ale nie wiem, czy dobrze widzę.
Opcje na przód masz dwie - 3x120 albo 2x140. Cenowo ze 140 różnie bywa i różnie jest z dostępnością i chyba częściej zdarzają się promocje na 120mm.
Jak chcesz mieć ciszę, spokój i dobry przepływ, to patrz na 140mm, jak dwa wsadzisz na przód, to grafika będzie elegancko schłodzona, procesor też zresztą i będziesz mieć cicho, bo przy mniejszej ilości obrotów więcej powietrza pompują. Nawet Mistrale czy Zephyr czy jak oni tam w Silentum nazywają te wentylatory powinny styknąć, a są w miarę tanie. A na pewno nie będziesz mieć problemu z montażem ich i nie mają powyżej 1000 obrotów, czyli powinna być cisza.
Teraz nie pamiętam, jak na tył, ale jak chcesz, to możesz dać jeden 140mm taki sam na tył. Jeden na górę na pewno nie zaszkodzi, to też ułatwi odprowadzenie powietrza od heatsinku CPU.
Ale jak pójdziesz w 3x120 też nic się nie stanie - tylko nie wiem, czy ci wejść starczy na płycie głównej.

RPM na grafice dalej trochę duży, ale jak dołożysz wentylatory, to powinno być lepiej, bo będzie pobierać więcej powietrza i będzie większa cyrkulacja w obudowie niż od jednego delikatnie dmuchającego wentylatorka.
Awatar użytkownika
Zbanowany

bolesna prawda pisze: 6 wrz 2020, o 16:13
muniek1555 pisze: 6 wrz 2020, o 14:56 Aktualizacja: Zdjąłem półkę z góry zamknąłem obudowę i postawiłem na miejsce temperatury RAGE 2 - 70 stopni. Nie wiem może jest za blisko ściany choć odsunąłem tak żeby było te 10 centymetrów. Najniższe temperatury były jak wyciągnąłem kompa na środek i zdjąłem szkło.
Mówiłem, RedEvil też zresztą. Ja takiego wyniku oczekiwałem.
Pelika lepiej ignoruj, jak widać on bardzo słaby z fizyki jest i podstawowych zasad nie zna, to i w tej kwestii źle ci radzi. Nawet się nie zreflektował i nie zastanowił, dlaczego nie miał racji.

Nie wiem, jak to jest z wentylatorami w tej obudowie, ale na zdjęciu wygląda, że wejdzie pod ten co jest jeszcze jeden 120, ale nie wiem, czy dobrze widzę.
Opcje na przód masz dwie - 3x120 albo 2x140. Cenowo ze 140 różnie bywa i różnie jest z dostępnością i chyba częściej zdarzają się promocje na 120mm.
Jak chcesz mieć ciszę, spokój i dobry przepływ, to patrz na 140mm, jak dwa wsadzisz na przód, to grafika będzie elegancko schłodzona, procesor też zresztą i będziesz mieć cicho, bo przy mniejszej ilości obrotów więcej powietrza pompują. Nawet Mistrale czy Zephyr czy jak oni tam w Silentum nazywają te wentylatory powinny styknąć, a są w miarę tanie. A na pewno nie będziesz mieć problemu z montażem ich i nie mają powyżej 1000 obrotów, czyli powinna być cisza.
Teraz nie pamiętam, jak na tył, ale jak chcesz, to możesz dać jeden 140mm taki sam na tył. Jeden na górę na pewno nie zaszkodzi, to też ułatwi odprowadzenie powietrza od heatsinku CPU.
Ale jak pójdziesz w 3x120 też nic się nie stanie - tylko nie wiem, czy ci wejść starczy na płycie głównej.

RPM na grafice dalej trochę duży, ale jak dołożysz wentylatory, to powinno być lepiej, bo będzie pobierać więcej powietrza i będzie większa cyrkulacja w obudowie niż od jednego delikatnie dmuchającego wentylatorka.
Otwarcie obudowy gdzie masz tunelowe chlodzenie zaburza caly proces i tylko pogarsza sprawe... to ze temperatury spadly to napisalem, malo wydajne wentylatoruy i robi sie kociol w srodku, otworzyl bude to pozbyl sie kotla.

U mnie jak otworze obudowe to temperatury mi rosną. Jak mam normalnie obudwe zamknietą i tylko przelotowe chlodzenie na wydajnych wentylatorach to mam nizsze temperatury... Zasada prosta wentylator musi byc wydajny a nie byc swiecącym guwnem z malym CFM.
Wejsc w plycie jest sporo - zawsze mozna wykorzystac rozdzielacze z 1 na 2 lub 3 wentylatory... dobre obudowy mają czasem Hub do podlaczania wentylatorow.

Co niby zle radze - zeby wymienil wszystkie wentylatory na wentylatory wydajne z duzym CFM 80 i wyzszym? wtedy 1 na tyl i 2 na przod i wiecej nie trzeba.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2020, o 16:24 przez pelikulas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin

pelikulas pisze: 6 wrz 2020, o 16:17 Otwarcie obudowy gdzie masz tunelowe chlodzenie zaburza caly proces i tylko pogarsza sprawe... to ze temperatury spadly to napisalem, malo wydajne wentylatoruy i robi sie kociol w srodku, otworzyl bude to pozbyl sie kotla.
Muniek napisał jasno
Aktualizacja: Zdjąłem półkę z góry zamknąłem obudowę i postawiłem na miejsce temperatury RAGE 2 - 70 stopni. Nie wiem może jest za blisko ściany choć odsunąłem tak żeby było te 10 centymetrów. Najniższe temperatury były jak wyciągnąłem kompa na środek i zdjąłem szkło.
Spadek w grach jest, a dlaczego - niech to pozostanie słodką tajemnicą.
Zaburzenie cyrkulacji przez otwarcie obudowy to swoją drogą, tak jak niższa temperatura z tego powodu, co jak mówisz świadczy o tym, że za słabo tam dmucha.
Co nie zmienia faktu, że z 80+CFM na wentylator (a już tym bardziej dodatkowe takie dwa) to jest błąd.
Awatar użytkownika
Zbanowany

Jaki bład - 80cfm to standard, mniejsze poziomy = gorszy przeplyw powietrza = wieksze temperatury. Idealnie by bylo jakby dac 2x80CFM na przod to tylni wentylator powinien miec 160CFM a nie wiem czy takie sa. Jak ktoś chce sie bawic w pana perfekcyjnego to da na przód 2x 40/50CFM a na tył 1x80CFM... Zawsze moze dac 2x80cfm na przód, 1x80cfm na tył i 1x80cfm na góre - wtedy tez bedzie dobrze.
Zawsze jak kupuje wentylator to trzymam sie zasady zeby nie schodzic ponizej 100m3/h...
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

To jest ta obudowa https://www.silentiumpc.com/pl/product/signum-sg1m-tg/
Według SPC 140mm na górze max o grubości 20mm:
Obrazek

Więc zostaje dodanie co najmniej 2 a najlepiej 3 wentylatorów na przód, na górę w moim przypadku 140mm nad Fortisem nie wszedł, bo gruby oplot kabla od zasilania CPU z zasilacza zawadzał i nie szło zmieścić 140mm.
Na wszelki wypadek 120mm nad Fortisa na górę obudowy.

Ja bym wsadził 3x 120mm na przód, na górę dał bym, to co mam na przodzie: https://www.x-kom.pl/p/479818-wentylato ... speed.html kupowałem na "alledrogo" bo było taniej, mam takie dwa na przodzie, Ty zaś nie możesz wsadzić na przód wentylatorów 14cm.
Jak nie masz wiele mamony to dokupić wpierw 1 na przód i 1 na górę i na razie nie powinno być źle, a powinno być lepiej, to zawsze można potem dołożyć, ale tak jak zostało wspomniane, może zabraknąć wejść, ale jak już zostało wspomniane można kupić jakieś przejściówki, rozdzielacze czy kontrolery, ja kupowałem obudowę SPC z takim kontrolerem, by nie mieć problemów potem z podłączaniem.

Wentylatory 120mm o mocy 80CFM+ są trochu drogie, więc może być kiepsko, zależy na co liczysz i ile byś chciał wydać :gwizdany:

PS Ja u siebie nie mam wyliczonego, że ile wciąga tyle ma wyciągać, aktualnie pograłem kilka godzin w Wasteland 3, gierka nic nie ciągnie z podzespołów, grafa działała większość czasu w trybie pasywnym(tryb pasywny działa do 60C), temp skakały 50-63C, proc mniej niż 50C, 1440p blokada na 60fps.
Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin

RedEvil pisze: 6 wrz 2020, o 17:03 Jak nie masz wiele mamony to dokupić wpierw 1 na przód i 1 na górę i na razie nie powinno być źle, a powinno być lepiej, to zawsze można potem dołożyć, ale tak jak zostało wspomniane, może zabraknąć wejść, ale jak już zostało wspomniane można kupić jakieś przejściówki, rozdzielacze czy kontrolery, ja kupowałem obudowę SPC z takim kontrolerem, by nie mieć problemów potem z podłączaniem.
Zgadzam się :tak:
Myślałem, że na przód można 140, ale widać pomyliło mi się z górą.
Ale na górę taki 140 moim zdaniem jednak za dużo, 120 by wystarczył. Chociaż w takiej cenie to można i brać ten oczywiście, bo dobra jest.

Co do liczenia, to nie ma po co tego liczyć dokładnie i zawsze lepiej jest, jak trochę więcej wtłacza niż wytłacza - mniej kurzu :E
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Zbanowany

RedEvil pisze: 6 wrz 2020, o 17:03
Wentylatory 120mm o mocy 80CFM+ są trochu drogie, więc może być kiepsko, zależy na co liczysz i ile byś chciał wydać :gwizdany:

Za 100zł/sztuka idzie kupic tylko trzeba dobrze poszukac. Więc duzo taniej od tego kolorowego syfu rgb z cfm 50.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

pelikulas pisze: 6 wrz 2020, o 17:29
RedEvil pisze: 6 wrz 2020, o 17:03

Za 100zł/sztuka idzie kupic tylko trzeba dobrze poszukac. Więc duzo taniej od tego kolorowego syfu rgb z cfm 50.
Dla mnie 100zł to dużo, jakby liczyć to połowa skrzynki^^ w.w PureWingsy dałem ok 40zł+ za 1. Dokupiłem Noctuę z forum pclaba od znajomego 140mm ale ma montaż 120mm, bo niestety nad Fortisa nie dam zwykłej 140mm bo oplot kabla zasilającego CPU od Seasonica jest tak gruby, że nie mam jak tam wepchać, kabel przeszkadza.

Zobaczę co z nową grafą, planuję kupić 3060, albo coś pokroju 2070S/2080. Jak zamknięty przód będzie za bardzo "przeszkadzać" to trzeba będzie kupić.

Chyba wszystko zostało powiedziane, kolega Muniek wie gdzie szukać problemu i jak go rozwiązać.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro zamówię jakieś wentylatorki. Powiedzcie mi tylko czy mogę tak zrobić że dokupię tylko 2 na przód i jeden na górę i te 2 co mam zastawię. Czy muszę kupić wszystkie nowe i dopasować je jakimiś parametrami. I rozumiem że deska na górze musi zostać zdemontowana chyba że po dołożeniu wentylatorów temperatury będą niskie.
Awatar użytkownika
Zbanowany

muniek1555 pisze: 6 wrz 2020, o 18:23 Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro zamówię jakieś wentylatorki. Powiedzcie mi tylko czy mogę tak zrobić że dokupię tylko 2 na przód i jeden na górę i te 2 co mam zastawię. Czy muszę kupić wszystkie nowe i dopasować je jakimiś parametrami.
Mozesz dolozyc nowe, choc w sumie najlepiej by bylo jakby miały zblizone parametry... Ale jak dolozysz 1/2 na przod i 1 do gory to bedzie ok. Jakbys nie dawal do góry to ten 1 z tylu przy dolozonych 2 z przodu nie bedzie wyrabial z wypompowywaniem powietrza. Dokup 1 na gore i 1/2 na przod jakies w miare dobre z przyzwoitym CFM jak nie chcesz duzej kasy dawac to takie w ostatecznosci 55-60CFM powinny cos pomóc juz.
Ci użytkownicy podziękowali pelikulas za ten post:
muniek1555
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Sam mam fabryczny na tyle, jako jedyny RGB i świeci sobie na biało, ba mam tylko 2x pure wingsy które są identyczne na przodzie, a na górze dwa różne, po kosztach, nie chciałem tyle wydawać.
Możesz tak zrobić jak piszesz, te dwa zostawisz, ale nowe powinny pomóc, powinno być lepiej.
Najważniejsze, żeby je podłączyć pod płytę albo coś innego, jak kontroler. Dopasowanie możesz samemu edytować "krzywą" w biosie, ale też nie jest to "must have".
muniek1555
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

I już chyba ostatnie 3 pytania. Jeśli w opisie mojej płyty głównej jest taka informacja: "5x 4-pin system fan connectors" to znaczy że mogę maksymalnie 5 wentylatorów zamontować tak? Wtedy nie muszę się martwić że będzie jakiś problem z montażem. I jak na górę dam wentylator 120mm to będzie ok?
I brać Be quiet! Pure Wings 2 czy ten z dopiskiem High-Speed bo widzę że ten z dopiskiem High-Speed ma wyższy CFM. Wybaczcie że ja stary koń zadaje pewnie dla was oczywiste pytania ale nie chce pochopnie kupić a potem wkurzać się że znowu jest coś nie tak.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

High Speed- ma wyższe obroty stąd wyższe CFM, teraz zależy jak bardzo jesteś wrażliwy na dźwięk wentylatorów, bo przy wyższych obrotach mogą być słyszalne( nie powiem Ci odnośnie głośności, bo jestem niewiarygodny z moim uszkodzonym nerwem słuchowym:) ) Cena chyba podobna, możesz wziąć High Speed, zawsze możesz wyregulować w biosie.
Pamiętaj dobrze by były to wentylatory PWM, by móc regulować sobie prędkości w biosie.

Co do ilości wejść na FAN/wentylator to racja masz 5 sztuk, jedno masz na lewo od procka/socketu, jedno sys_5 masz nad zasilaniem 24pin, a 3 na samym dole płyty, obstawiam, że do nich będziesz potrzebować przedłużki, bo może kabelka zabraknąć.
Ten na lewo od procka i tak zasłania Ci Fortis, więc pewnie tam ciężko będzie się dostać, u góry sys_5 można dać ten z góry chyba sięgnie, na dole te 3 można by podłączać z tymi na froncie/przodzie, ale jak piszę na 99% za braknie, kabelki są za krótkie.
Zaznaczyłem gdzie co jest, będzie trochu kombinowania, ale jak wszystko się podłączy to będzie git :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2020, o 20:57 przez RedEvil, łącznie zmieniany 1 raz.
bolesna prawda
Awatar użytkownika
Wiedźmin

RedEvil pisze: 6 wrz 2020, o 20:47 Pamiętam dobrze by było mieć wentylatory PWM, by móc regulować sobie prędkości w biosie.
Tak żeby dodać do tego - nie trzeba PWM, obecnie płyty główne są tak zaawansowane, że i tak same regulują obroty - Z390 na pewno ma taką auto-regulację. Chyba że MSI poskąpiło, w co wątpię.

Co do high speed - ja mam pure wings 2 120mm i przy 900 obrotach potrafią już być głośne. Ja high-speed raczej bym odradzał, tyle że tak jak mówi poprzednik, spokojnie w biosie możesz sobie wyregulować, żeby tak nie szalał, ale i tak będziesz to słyszeć przy wyższych obrotach - taki urok high speed.
RedEvil
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

RedEvil pisze: 6 wrz 2020, o 20:47 High Speed- ma wyższe obroty stąd wyższe CFM, teraz zależy jak bardzo jesteś wrażliwy na dźwięk wentylatorów, bo przy wyższych obrotach mogą być słyszalne( nie powiem Ci odnośnie głośności, bo jestem niewiarygodny z moim uszkodzonym nerwem słuchowym:) ) Cena chyba podobna, możesz wziąć High Speed, zawsze możesz wyregulować w biosie.
Pamiętaj dobrze by były to wentylatory PWM, by móc regulować sobie prędkości w biosie.

Co do ilości wejść na FAN/wentylator to racja masz 5 sztuk, jedno masz na lewo od procka/socketu, jedno sys_5 masz nad zasilaniem 24pin, a 3 na samym dole płyty, obstawiam, że do nich będziesz potrzebować przedłużki, bo może kabelka zabraknąć.
Ten na lewo od procka i tak zasłania Ci Fortis, więc pewnie tam ciężko będzie się dostać, u góry sys_5 można dać ten z góry chyba sięgnie, na dole te 3 można by podłączać z tymi na froncie/przodzie, ale jak piszę na 99% za braknie, kabelki są za krótkie.
Zaznaczyłem gdzie co jest, będzie trochu kombinowania, ale jak wszystko się podłączy to będzie git :)
Obrazek
Dzięki wielkie a co do dźwięku to chciałbym żeby było jak najciszej bo jak dojdzie do tego jeszcze moja krata to będzie dramat :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin

muniek1555 pisze: 6 wrz 2020, o 20:58Dzięki wielkie a co do dźwięku to chciałbym żeby było jak najciszej bo jak dojdzie do tego jeszcze moja krata to będzie dramat :D
Powinieneś zauważyć i usłyszeć znaczną różnicę, jak karta zacznie dostawać więcej powietrza. Powinno się skończyć dobijanie do prawie 3 tysięcy obrotów.
Teraz ona walczy o powietrze z tego jednego wentylatorka, wywalenie półki nieco pomogło, ale jak dodasz na górze i 2-3 na przód, powinno być ok.

Co do tego jednego czy tam dwóch wentylatów, co ci zostaną - jak jeden jest słabszy, to teoretycznie zawsze możesz go wykorzystać na spód jako dodatkowy nawiew dla karty jeśli on jest taki słaby (przynajmniej na obrazku jest, że na podstawę możesz dać też wentylator, nawet dwa).
muniek1555
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Tak kolega wyżej napisał, on ma dobry słuch, tak jak Ty, więc weź normalne bez HS. One i tak są już dosyć dobre, na pewno lepsze niż te fabryczne od Silentiuma.
A to co dopisał odnośnie nawiewu na kartę też dobry pomysł, bo obudowa to umożliwia, i zawsze jakbyś miał fabryczny odłożyć na bok, to wtedy można by go tam zamontować, zawsze się przyda :)
muniek1555
ODPOWIEDZ