Nowy sposób na kradzież kont Steam? Zagłosuj na moją drużynę!

Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 129 razy
Podziękowania: 287 razy
Kontakt:

Jeśli chodzi o powody kradzenia kont, to mi kiedyś podprowadzili mało ważnego alta (w zupełnie inny sposób, bo go w tym czasie nie używałem), na którym nic nie było (kilka rozdawanych za darmo gierek, wyfarmione karty już dawno wpłynęły na maina). Sprawę zupełnie olałem, ale jak z ciekawości parę dni temu rzuciłem okiem na to konto, okazało się, że świeci vac banem. : >
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 114 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 13 sie 2020, o 11:14
Furrak pisze: 13 sie 2020, o 01:26 No i sam też pisząc o tym w wątku o steam napisałem że strony wymagające logowania są podejrzane i Armin mnie ładnie zgasił podając jako przykład Gog Galaxy który (nie wiem czy nadal) wymagał zalogowania się podając login, hasło i guarda steamowego :)
Wow :o To teraz ja się czuję zgaszony...
GOG GALAXY 2.0 allows you to combine multiple game libraries into one and connect with your friends across all gaming platforms, consoles included!
Tutaj akurat wyjaśnienie może być bardzo proste. Gog miał być integratorem wszystkich platform. Niby jak mógłby pisać w twoim imieniu do innych na Steam - bez zalogowania się doń jako ty?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 40 razy
Podziękowania: 91 razy

lewriczin pisze: 13 sie 2020, o 11:14
Furrak pisze: 13 sie 2020, o 01:26 No i sam też pisząc o tym w wątku o steam napisałem że strony wymagające logowania są podejrzane i Armin mnie ładnie zgasił podając jako przykład Gog Galaxy który (nie wiem czy nadal) wymagał zalogowania się podając login, hasło i guarda steamowego :)
Wow :o To teraz ja się czuję zgaszony...
Z tą różnicą, że GOG w razie problemów umywa ręce, bo to nieoficjalna wtyczka stworzona przez społeczność.

Swoją drogą nie wiem GOG-a powstrzymuje od używania Stimowskiego API. Trzeba mieć na to pozwolenie czy jak?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Chyba nie tędy droga. API nie służy do zarządzania kontem Steam a pobierania o nim informacji. Dane logowania do Steam są najpewniej potrzebne do zalogowania się przez program jako ty i działanie w twoim imieniu. Na podobnym poziomie uprawnień działają np. programy farmiące karty.

Steam API obwarowane jest oczywiście warunkami umowy licencyjnej:

https://steamcommunity.com/dev/apiterms
https://developer.valvesoftware.com/wik ... umentation
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Dzisiaj to jest prośba o ocenienie drużyny CS:GO, 'jutro' będą łapać na ocenę półnagich amatorskich zdjęć, które niby skądś tam wyciekły. Scam jakich nie mało, dlatego po prostu trzeba być cały czas uważnym. Podobał mi się sposób w jaki zgasił temat nasz czeski kolega Bart. Zapytał MATEusza, jaki ma nick na Łowcach. Prosto, ale skutecznie. Fajnie, że poruszyłeś ten temat. Z niego można by płynnie przejść do tego, że Steam i jego logowanie przez www to też jest jakaś kpina. 1) Czemu po wyczyszczeniu ciasteczek nie ma opcji przy logowaniu, żeby zapamiętał nas na danym urządzeniu? 2) Jak się zalogujesz i wylogujesz, pojawia się przy logowaniu opcja zapamiętania (??). 3) Nawet jak się zalogujesz i zaznaczając zapamiętanie, to jak przejdziesz w miarę sprawnie np. do listy życzeń, to Steam nadal nie pamięta, że jesteś zalogowany i znowu proponuje logowanie bez możliwości zapamiętania (waaat?). Podobnie bywa przy próbie logowania na stronie steamdb. Zdarza się, że pomimo zalogowania na steamie autentykacja nadal cię nie rozpoznaje. Podejrzewam, że osoby, które siedzą w temacie od strony API znają jeszcze więcej kwiatków i niedoróbek...
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

To o czym piszesz to problemy samego Steama. Czasami zdarza się, że spróbujesz za jakiś czas (lub po prostu przeładujesz stronę) i magicznie działa. To w szczególności widać przy wyprzedażach gdy na Steam wszystko po prostu "klęka".

Ad.1
Ptaszek przy "Zapamiętaj mnie" służy w różnych serwisach głównie zrzuceniu danych logowania użytkownika do ciasteczka. Za zadanie ma zachować twoje logowanie w przypadku np. zamknięcia przeglądarki i ponownego jej otwarcia. Skoro usuwasz ciastka... to tym samym usuwasz informację o danych logowania - i dlatego nie będziesz już zalogowanym.

Ad.2
Zapewne to o czym piszesz, to oferta zapamiętania danych użytkownika przez samą przeglądarkę.

Ad.3
Steam i jego problemy....
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ja wiem jak to działa i rozumiem ten mechanizm. Tylko to takie jakieś dziwne zachowanie jest. Nie znam żadnej innej strony, na której nie mogę zaznaczyć ptaszka do zapamiętywania podczas pierwszego logowania, a podczas kolejnych już tak (domyślam się, że po zalogowaniu zapisuje się w ciastku informacja, że już raz się poprawnie zalogowałem, więc za drugim razem może łaskawie mi pozwolić zapamiętać dane logowania). To wszystko ad.2 - i nie, nie chodzi akurat w tym przypadku o monit przeglądarki, bo nie zapamiętuje haseł nigdzie.
Chodzi mi o miejsce zaznaczone na screenie :
Obrazek
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

U mnie ten checkbox jest klikalny (przeglądarka Vivaldi).
Z jakiej przeglądarki korzystasz? Masz włączone jakieś pluginy postaci adblocki/ghostery?
W innej przeglądarce efekt jest tożsamy?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

U mnie przeglądarka ma zapamietywac wszystko... hasła przede wszystkim... wkurza mnie ze raz na jakis czas mnie wyloguje i musze sie logowac.... najgorzej jak po kilku misiącach chcę sie zalogowac wpisuje login i co przeglądarka zgubiła hasło i trzeba od nowa ustawiac nowe resetowac itd... defakto pamietam tylko hasło do konta bankowego reszte trzyma przeglądarka...
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Checkbox jest klikalny. Wyczyść ciasteczka i zaloguj się na Steama. Za pierwszym razem tego checkboxa nie maw ogóle <- o to mi chodzi :-). Jak się zalogujesz i wylogujesz to przy drugim i każdym kolejnym logowaniu się pojawia. Trochę offtop. Sorki. Ale temat ważny, który poruszyłeś, więc może warto się na nim skupić.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Quoyque pisze: 13 sie 2020, o 18:07 Za pierwszym razem tego checkboxa nie maw ogóle <- o to mi chodzi :-). Jak się zalogujesz i wylogujesz to przy drugim i każdym kolejnym logowaniu się pojawia.
No tak to zrobili, mnie to nie przeszkadza. :mrgreen: Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi.

Przyjrzałem się temu. Checkbox pojawia się, jeśli uderzysz do ich serwerów i masz ustawioną ciasteczko ze zmienną SteamMachineAuth[numer_konta_steam_użytkownika] (czyli ID64).
Snap008336.png
Snap008336.png (35.48 KiB) Przejrzano 4081 razy
Snap008337.png
Snap008337.png (45.4 KiB) Przejrzano 4081 razy

W przypadku jej istnienia dodatkowo w otrzymanym od serwerów Steam kodzie strony pojawi ci się jeden element więcej - właśnie rzeczony checkbox, którego nie ma przy pierwszym podejściu:
Snap008338.png
Snap008338.png (10.18 KiB) Przejrzano 4041 razy
Ci użytkownicy podziękowali HAKIMODO za ten post:
Quoyque
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 97 razy
Podziękowania: 79 razy
Kontakt:

To mi dziś przyszło coś takiego od znajomego

Obrazek

Dziwne to trochę bo link prowadzi do innego konta steam , ale dalej tego nie ciągnąłem więc nie wiem jak tu sytuacja by się rozwinęła.
Awatar użytkownika
Łowca
Discord: Otherside#4109
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 0
Kontakt:

Raz się nabrałem na coś takiego, bo miałem już gościa na Steam z którym gadałem dużo i myślałem, że to prawda. Później były logowania z Rosji. Na szczęście nic mi nie zginęło.
ODPOWIEDZ