Borderlands 3

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Armin pisze: do dzis nie mam jedynki na stimie i nie chcę w to grac nawet na darmowej zremasterowanej wersji gry
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Angrenbor pisze:
Armin pisze: do dzis nie mam jedynki na stimie i nie chcę w to grac nawet na darmowej zremasterowanej wersji gry
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Zwiastun ładny, ale nie wygląda na to, aby ta część miała wprowadzić jakiś powiew świeżości. Zagrać pewnie zagram, ale dopiero jak wypuszczą GOTY, bo raz się już sfrajerzyłem i kupiłem podstawkę B2, a potem musiałem przepłacać za DLC :/
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

DoktorBartas_PL pisze: Z BL:PS był taki problem, że by jak wielkie DLC do dwójki.
Bo dokładnie tak to zaczęło żywot. Początkowo TPS miało być "kosmicznym" DLC do dwójki, ale bodajże rozeszło się o problemy techniczne z dodawaniem kolejnego dużego DLC. Ostatecznie ustalili, że zrobią z tego osobną grę i oddelegowali inne studio (2K Australia) do jej stworzenia.

Zazwyczaj ludzie narzekają na TPS, gdyż...
- w mapach bez atmosfery trzeba się liczyć z zużywającym się tlenem, bez tlenu postać traci życie (bardzo powoli, zginąć się tak właściwie nie da) i nie może zrobić double jumpa (nowa mechanika w TPS). Szczerze mówiąc nie wiem o WTF chodzi narzekaczom - o2 się kończy właściwie tylko gdy się spamuje double jump, a efekty braku są mało zauważalne. Z drugiej strony, nie wnosi to wiele do rozgrywki. Podobno po premierze ze względu na niską grawitację loot potrafił wypadać poza mapę - mi się to nie zdarzało (a mam 500h w tej grze), więc chyba to spatchowali.
- niektórym się nie podoba umiejscowienie akcji w kosmosie, zamiast klasycznych dla tej serii pustynnych pustkowi. Dla mnie to był bardzo fajny powiew świeżości, ale co kto lubi.
- za dużo fetchquestów. Statystyk nie robiłem, ale na mój gust nie ma ich więcej niż w jedynce czy dwójce. Cała seria Borderlands to jeden wielki fetchquest.
- za krótka. Na tle większości gier AAA i tak jest super długa, niemniej fakt - podstawka jest krótsza niż w dwójce, a zawartości DLC to już jest znacząco mniej. 2K trochę też omamiło ludzi obiecując, że w Season Passie będą "cztery DLC" - większość pewnie liczyła na cztery duże DLC jak w BL2, a się okazało, że mieli na myśli dwie postacie, jedną arenę i jedno duże DLC... Fakt, że było naprawdę niezłe, no ale to tylko jedno. Pewnie wpływ na tę sytuację miał fakt, że 2K stwierdziło, że prowadzenie studia w Australii się nie opłąca i ich zwyczajnie zamknęli niedługo po premierze TPS, więc nie miał kto tych DLC robić... Drugie duże DLC było podobno już w planach, a oni nawet pierwszego nie zdążyli dokończyć przed zamknięciem, pozostałą robotę musiał wykonać Gearbox, z czego podobno byli BARDZO niezadowoleni (i się nie dziwię, bo pewnie mieli już rozpisane deadline i wpada im dodatkowy, nienajmniejszy projekt).
- australijskie akcenty. Grę tworzyli Australijczycy, większość voice actorów było z Australii (pomijając wracające postacie rzecz jasna), a sam księżyc na którym się rozgrywa fabuła był alegorią Australii. Dla mnie ten fakt był nawet śmieszny sam w sobie (no i ponownie, była to fajna odmiana od poprzednich części - w końcu coś nowego!), choć muszę przyznać, że niektórych głosów się nie dało słuchać (Pickle, argh), a ponadto zostało umieszczonych wiele nawiązań do kultury australijskiej, czego pewnie większość mogła nie łapać (wliczając mnie).
- farmienie itemów. W pierwotnej wersji większość bossów się nie respawnowała i właściwie nie można było farmić większości legendarek - jedyną opcją było mielenie zbędnych itemów i liczenie, że jakaś wypadnie... Na szczęście to zostało zmienione w którymś z oficjalnych patchów, choć i tak bardzo wiele przedmiotów jest dostępnych tylko z Grindera. Być może to była odpowiedź na to, że TPS został nieco ułatwiony poprzez zmniejszenie skalowania HP przeciwników i obrażeń broni wraz z poziomem (jest DUŻO łatwiej niż w BL2, do tego stopnia, że wg mnie aż za łatwo nawet na UVHM... pomijając niektórych przegiętych bossów). Grając na PC można zainstalować Unofficial Community Patch, który trochę poprawia tę kwestię - wiele z "niedostępnych" legendarek została komuś w grze przypisana.
- cena. Na pewno pozytywnie na opinię nie wpływał fakt, że debiutowała za tę samą cenę co BL2 i przez długi czas była nawet 2x droższa. A contentu to pewnie jest niewiele ponad połowę tego, co w BL2... Przechodząc absolutnie _wszystkie_ misje w grze (z DLC) trzy razy (Normal, TVHM, UVHM) nawet nie wbijesz level capa (70).
- "endgame content". Jak przejdziesz grę to w sumie nie wiadomo co robić, raid boss jest jeden (...rematch z końcowym bossem podstawki, bardzo innowacyjnie), poziomów Overpower jak w dwójce nie ma, początkowo (jak już wspominałem) nie było nawet kogo farmić...

Pewnie coś jeszcze jest z takich powszechnych narzekań, ale tyle pamiętam. Mnie osobiście trochę irytują wymagania sprzętowe, które są bardzo podobne co w 2 ale jednak kapkę wyższe, a żadnego uzasadnienia nie widzę.

Ogółem podejrzewam, że po dwójce ludzie mieli wyśrubowane wymagania co do TPS i nastąpiło brutalne zderzenie ze ścianą. Zresztą sporo negatywów na Steamie się ogranicza do stwierdzenia "BL2 jest lepsze", i tyle. Nie wiem, czy od początku ta gra miała być "gloryfikowanym DLC", czy też została wcześnie uśmiercona (wraz z 2K Australia) ze względu na wyniki sprzedażowe, które chyba aż tak rewelacyjne nie były. Szkoda, bo potencjał na coś dużego tutaj zdecydowanie był. Bardzo mi podeszły księżycowe klimaty, bardzo lubię fabułę gdzie pracuje się dla Jacka (który jest początkowo "good guyem"), część irytujących przeciwników została wywalona, a Wilhelm jest chyba moim ulubionym Vault Hunterem. No ale nie jest to produkcja o rozmachu dwójki.
Ja tam się bardzo wciągnąłem. Dla fanów dwójki przy obecnych promocjach polecam.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

yojc pisze: Zazwyczaj ludzie narzekają na TPS, gdyż...(...)
Podpisuję się łapą, nogą i robo-ramieniem pod wszystkimi punktami. BL2 wyszło w 2012 i Gearbox wcisnęło masę contentu w ciągu dwóch lat wsparcia. PS wyszło w 2014, kilka miesięcy po wygaszeniu BL2 i... nic ciekawego dalej się nie działo.
Wg. Steama PS zakupiłem w 2016, rok później dopiero Season Pass - właśnie przez ceny, ciągle wynoszące o wiele za dużo. Mam nadzieję, że ta "pazerność" 2k nie przejdzie na BL3, i dadzą normalny Season Pass z którego się wywiążą. Bo na podejście typu Battlefield 5 czy Siege nie liczę.
Fajnie, że w BL3 wykopią stare postacie (dorosła Tina :D), czego nie zrobili w PS, gdzie postacie drugoplanowe były nudne i do zapomnienia - poza Jackiem oczywiście.
aRo
Awatar użytkownika
aRo
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 46 razy
Kontakt:

Przeprosiłem się z tym TPSem, może tym razem ukończę. Dalej mi nie leży ta niska grawitacja i zabawy z tlenem (zginąć bardzo ciężko, ale efekty na ekranie przy braku tlenu są upierdliwe), jednak reszta dalej jak w dwójce, przyjemna.
DoktorBartas_PL pisze: Fajnie, że w BL3 wykopią stare postacie
Najbardziej mnie cieszy, że na trailerze widziałem twarze z Talesów :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 453 razy
Podziękowania: 379 razy
Kontakt:

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

i 13 wrzesnia premiera niby
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Nieoficjalne wymagania sprzętowe:

Borderlands 3 Minimum Requirements:
CPU: Intel Core i3-2140 / AMD FX-6350
RAM: 8 GB
OS: Windows 7 64-bit | Windows 8 64-bit | Windows 10 64-bit
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 770 / AMD Radeon HD 7970
PIXEL SHADER: 5.0
VERTEX SHADER: 5.0
DEDICATED VIDEO RAM: 2048 MB

Borderlands 3 Recommended Requirements:
CPU: Intel Core i7-2600 / AMD Ryzen 7 1700
RAM: 12 GB
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 970 / AMD Radeon RX 570
PIXEL SHADER: 5.1
VERTEX SHADER: 5.1
DEDICATED VIDEO RAM: 4096 MB

Jeśli się potwierdzi to fajnie, pogram na med :)

PS. Ciekawe jaka będzie cena na premierę... jeśli gra wyjdzie tylko na epiku to spodziewam się, że będzie kosztować w okolicach 250 zł :/
aRo
Awatar użytkownika
aRo
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 46 razy
Kontakt:

GeForce GTX 770 jako minimum? Nie przesadzają? Albo to ja jestem do tyłu i mi się tylko wydaje, że to dużo w 2019? :P

A te usunięte tweety - może Prima Aprilis?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Oby tylko żarty z Epikiem. A co do wymagań to dość spoko są.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Jak dla mnie to dziwnie duże wymagania na RAM, a niskie na VRAM.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Hardkor pisze: Oby tylko żarty z Epikiem. A co do wymagań to dość spoko są.
Chyba jednak to nie były żarty ;)

https://www.pcgamer.com/borderlands-3-p ... -pcgamertw
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Ten 2020 będzie rokiem grubych premier. Ode mnie wielkie nope. Jestem wielkim fanem serii ale takich zagrywek nie będę tolerował.
Obrazek
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 453 razy
Podziękowania: 379 razy
Kontakt:

Myślałem czy brać na Epica ale po tym jaką szopkę odstawia Randy i "spółka" to wole poczekać na Parufe (czyli do kwietnia 2020)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

"Oto okładka Borderlands 3! Zakażą jej w Polsce? Urban sądzony za podobną grafikę"

http://www.conowego.pl/aktualnosci/oto- ... gj1j49FjRk

Obrazek
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

Armin pisze: "Oto okładka Borderlands 3! Zakażą jej w Polsce? Urban sądzony za podobną grafikę"

http://www.conowego.pl/aktualnosci/oto- ... gj1j49FjRk
Niech zakazują, jedyne co tym osiągną to darmowa reklama i podbicie sprzedaży.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

A niby dlaczego mieliby zakazać? Jakieś związki wyznaniowe czy ugrupowania miałyby wąty? Chyba nie chodzi o katolików czy chrześcijan bo oni nie mieliby uwag względem jakiegoś obrazu (tutaj - okładki) która brała inspirację od innego obrazu, przedstawiającego jedną z ważniejszych postaci w ich religii?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2019, o 16:07 przez EdmundBA, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

OrsonES pisze:
Chyba jednak to nie były żarty ;)

https://www.pcgamer.com/borderlands-3-p ... -pcgamertw
A jeszcze dwa miesiące temu prezesik Take Two twierdził co innego, coś szybko zbiednieli od tamtego czasu że się teraz nagle odmieniło.

https://www.pcgamer.com/take-two-says-t ... -unlikely/

https://www.gry-online.pl/newsroom/take ... sm/zb1bab5
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Ehh no trudno to czekam do 2020, może gra trochę stanieje. A co do okładki to bardzo fajna :D
ODPOWIEDZ