World of Warcraft - start po 14 latach od premiery.
- Podziękował: 1377 razy
- Podziękowania: 1315 razy
- Kontakt:
1,2mln ogladajacych wow classic na twitchu xD
a ten pan ma 250tys
https://www.twitch.tv/asmongold
popatrzylem pare strimow no i na jednego mobka jest ze 20 chetnych buahahahhaha
masa ludzi w grze, kolejki na niektore serwery ponad 2k osob
a ten pan ma 250tys
https://www.twitch.tv/asmongold
popatrzylem pare strimow no i na jednego mobka jest ze 20 chetnych buahahahhaha
masa ludzi w grze, kolejki na niektore serwery ponad 2k osob
- Podziękował: 37 razy
- Podziękowania: 49 razy
- Kontakt:
podepnę się pod temat grałem kiedyś w Wowa jak na globcu był wotlk/cata i chwile przed pandami przestałem, ale nie o tym mowa, mam pytanie co się stało z cena za prepaidy ? pamiętam ze wtedy prep na 90 dni kosztował jakieś 40-60 zl i można go było kupić nawet za golda w grze bez większego problemu, a dzisiaj prep na 60 dni kosztuje po 130 zł w górę, kiedy cena tak poszybowała w góre?
- Podziękował: 91 razy
- Podziękowania: 259 razy
- Kontakt:
Obstawiałbym, że od wprowadzania WoW Token, ale nie jestem pewny. Już od kilku lat cena była na poziomie 90-100zł i okazją były zniżki na bodajże cdkeys.com gdzie kupowałem zapas na 6+ miesięcy. Teraz najtaniej wychodzi wziąć abonament prosto od Blizza.
Mam bardzo podobny dylemat stąd też moje pytanie, skierowane co prawda głównie do założyciela wątku.
Zakładając, że tak jak zostało zapowiedziane wypróbowałeś grę, żeby wyrobić sobie opinię, chciałam właśnie o nią zapytać. Czy przekonałeś się do gry, czy wręcz przeciwnie? Czy starter wystarczył ci, żeby podjąć decyzję o dalszej grze czy niekoniecznie? Grafika, świat, mechanika itp. wywarły dobre wrażenie?
Natomiast inne męczące mnie pytania chciałabym skierować do stałych graczy WoW'a...
Od jakiegoś czasu mam ochotę zabrać się za jakieś MMO i zastanawiałam się nad WoW'em, ale szczerze mówiąc trochę przeraża mnie fakt, że gra działa na zasadzie subskrypcji. Po prostu płacenie co miesiąc abonamentu za grę wydaje mi się dość... drogie? Może nawet nienaturalne, bo nigdy z czymś takim nie miałam do czynienia i wydaje mi się, że to główny podwód, dla którego omijam tę grę
Uważacie, że w związku z istnieniem Tokenów opłaty nie stanowią takiego problemu? Czy cena podana przez Blizzarda jest stała czy zdarzało się, że ulegała zmianie (głównie chodzi mi o to, czy zdarzyło się abonament nagle zdrożał)? Wiem, że to już kwestia bardzo indywidualna, ale czy według was cena abonamentu jest dość przystępna?
Do tego wszystkiego dochodzi również obawa, że poczuję się przytłoczona możliwościami, jakie daje WoW. Tak jak było już pisane wcześniej, gra ma swoje lata i boję się, że mi, jako nowemu graczowi, byłoby się ciężko odnaleźć i nadrobić w jakiś sposób ten czas. Czy według was nie byłoby to problemem, by dopiero teraz zacząć przygodę z WoW'em np. wraz ze znajomym równie nowym w tym świecie?
Pytam też dlatego, bo wiem, że prawdopodobnie nie miałabym możliwości spędzić zbyt wiele czasu na tę grę, więc czy jest w ogóle sens zaczynać, mając dostępne tylko kilka wolnych godzin? Gdzieś słyszałam, że jeśli nie ma się więcej wolnego czasu, by przeznaczyć go na WoW'a, to nie opłaca się w ogóle gry zaczynać, stąd też moje pytanie ^^" Czy "casualowe" podejście do tytułu wystarczy?
Z drugiej strony, zastanawiam się też, czy gra mi się po prostu za szybko nie znudzi
Wiem, że wiele już zostało powiedziane w tym wątku, jednak wciąż czuję mały niedosyt i nadal nie zostały rozwiane moje wszystkie wątpliwości, więc mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko, jeśli odświeżę ten post wpisem ode mnie
Zakładając, że tak jak zostało zapowiedziane wypróbowałeś grę, żeby wyrobić sobie opinię, chciałam właśnie o nią zapytać. Czy przekonałeś się do gry, czy wręcz przeciwnie? Czy starter wystarczył ci, żeby podjąć decyzję o dalszej grze czy niekoniecznie? Grafika, świat, mechanika itp. wywarły dobre wrażenie?
Natomiast inne męczące mnie pytania chciałabym skierować do stałych graczy WoW'a...
Od jakiegoś czasu mam ochotę zabrać się za jakieś MMO i zastanawiałam się nad WoW'em, ale szczerze mówiąc trochę przeraża mnie fakt, że gra działa na zasadzie subskrypcji. Po prostu płacenie co miesiąc abonamentu za grę wydaje mi się dość... drogie? Może nawet nienaturalne, bo nigdy z czymś takim nie miałam do czynienia i wydaje mi się, że to główny podwód, dla którego omijam tę grę

Do tego wszystkiego dochodzi również obawa, że poczuję się przytłoczona możliwościami, jakie daje WoW. Tak jak było już pisane wcześniej, gra ma swoje lata i boję się, że mi, jako nowemu graczowi, byłoby się ciężko odnaleźć i nadrobić w jakiś sposób ten czas. Czy według was nie byłoby to problemem, by dopiero teraz zacząć przygodę z WoW'em np. wraz ze znajomym równie nowym w tym świecie?
Pytam też dlatego, bo wiem, że prawdopodobnie nie miałabym możliwości spędzić zbyt wiele czasu na tę grę, więc czy jest w ogóle sens zaczynać, mając dostępne tylko kilka wolnych godzin? Gdzieś słyszałam, że jeśli nie ma się więcej wolnego czasu, by przeznaczyć go na WoW'a, to nie opłaca się w ogóle gry zaczynać, stąd też moje pytanie ^^" Czy "casualowe" podejście do tytułu wystarczy?
Z drugiej strony, zastanawiam się też, czy gra mi się po prostu za szybko nie znudzi

Wiem, że wiele już zostało powiedziane w tym wątku, jednak wciąż czuję mały niedosyt i nadal nie zostały rozwiane moje wszystkie wątpliwości, więc mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko, jeśli odświeżę ten post wpisem ode mnie

- Podziękował: 91 razy
- Podziękowania: 259 razy
- Kontakt:
Przystępność ceny abonamentu to kwestia indywidualna. Na początku ciężko jest pozbyć się wrażenia, że jak się nie gra to się traci kasę i trzeba pod tym kątem siebie po prostu poznać. Cena prepaida/abonamentu jest raczej stała, ale parę razy się zmieniała w przeciągu lat. Patrząc na taki Fallout 1st i to co oferuje, to abonament do WoWa jest mega przystępny
Grając casualowo (parę godzin parę razy w tygodniu) raczej ciężko jest zarobić na token. Trzeba ciut przyfarmić.
Za friko możesz grać do 20 poziomu, odpal sobie, popatrz, pobiegaj. Choć nie zobaczy się ciekawszego contentu do 20 poziomu
. Jak zaciekawi to kup prepa na 60 dni. Po tym okresie będziesz wiedzieć czy to gra dla Ciebie czy nie.
Jeżeli chcesz rajdować bieżacy tier to wtedy trzeba bardzo dużo czasu. 2-3 dni w tygodniu po 3-5 godzin na same rajdy, plus jeszcze czas na ogarnianie postaci.
Jeżeli nie chcesz rajdować, to wtedy można sobie grać na luzie po 1-2h dziennie. Choć łatwo wpaść w pułapkę, że jeszcze to zrobię i jeszcze tamto i 2h zamienia się w 4h.
Co do ogromu contentu to najlepiej sobie postawić jeden cel i się na nim skupić.
Btw. niedługo wchodzi dodatek Shadowlands gdzie w kosmos polecieli z customizacją postaci i usuną też wymagania odnośnie sprzymierzonych ras (teraz trzeba ostro grindować, żeby odblokować nowe rasy do grania). Warto też pamiętać, że kupując abonament dostajesz dostęp do wszystkich dodatków oprócz bieżącego. Kupując teraz wszystko to abo+BfA, a za parę miesięcy Shadowlands vs za parę miesięcy tylko abo+SL.

Za friko możesz grać do 20 poziomu, odpal sobie, popatrz, pobiegaj. Choć nie zobaczy się ciekawszego contentu do 20 poziomu

Jeżeli chcesz rajdować bieżacy tier to wtedy trzeba bardzo dużo czasu. 2-3 dni w tygodniu po 3-5 godzin na same rajdy, plus jeszcze czas na ogarnianie postaci.
Jeżeli nie chcesz rajdować, to wtedy można sobie grać na luzie po 1-2h dziennie. Choć łatwo wpaść w pułapkę, że jeszcze to zrobię i jeszcze tamto i 2h zamienia się w 4h.
Co do ogromu contentu to najlepiej sobie postawić jeden cel i się na nim skupić.
Btw. niedługo wchodzi dodatek Shadowlands gdzie w kosmos polecieli z customizacją postaci i usuną też wymagania odnośnie sprzymierzonych ras (teraz trzeba ostro grindować, żeby odblokować nowe rasy do grania). Warto też pamiętać, że kupując abonament dostajesz dostęp do wszystkich dodatków oprócz bieżącego. Kupując teraz wszystko to abo+BfA, a za parę miesięcy Shadowlands vs za parę miesięcy tylko abo+SL.
- Podziękował: 280 razy
- Podziękowania: 288 razy
- Kontakt:
Chciałbym pomóc, ale niestety nie zacząłem grać w WoW'a. Nie pamiętam juz jaki był tego powód, czy brak czasu, czy znalazłem tytuł ''zastępczy'', ale jakoś tak wyszło.Namika pisze: 25 cze 2020, o 13:39 Mam bardzo podobny dylemat stąd też moje pytanie, skierowane co prawda głównie do założyciela wątku.

Zależy jak dla kogo, ale trzeba mieć tę świadomość, że zagrywając się w MMORPG nie wydajesz już na inne gry (haha, jasne...), bo całe skupienie jest na tej jednej. Obecnie wg mnie, nie opłaca się w ogóle kupować tokena na abo. Lepiej już zrobić 1-4 nadgodziny i za to sobie kupić abo, niż spinać większą ilość czasu, byleby nafarmić na abonament, szkoda marnować czasu, chyba że ma się swój sposób na zarabianie golda, który niespecjalnie jest uporczywy, no i jeżeli nie zbiera się na rzeczy ingame za golda (mounty, zabawki, pety itd.). Jak dla mnie cena jest znośna, zwłaszcza jak wyrwiesz za 80-90 zł.Namika pisze: 25 cze 2020, o 13:39 Natomiast inne męczące mnie pytania chciałabym skierować do stałych graczy WoW'a...
Od jakiegoś czasu mam ochotę zabrać się za jakieś MMO i zastanawiałam się nad WoW'em, ale szczerze mówiąc trochę przeraża mnie fakt, że gra działa na zasadzie subskrypcji. Po prostu płacenie co miesiąc abonamentu za grę wydaje mi się dość... drogie? Może nawet nienaturalne, bo nigdy z czymś takim nie miałam do czynienia i wydaje mi się, że to główny podwód, dla którego omijam tę gręUważacie, że w związku z istnieniem Tokenów opłaty nie stanowią takiego problemu? Czy cena podana przez Blizzarda jest stała czy zdarzało się, że ulegała zmianie (głównie chodzi mi o to, czy zdarzyło się abonament nagle zdrożał)? Wiem, że to już kwestia bardzo indywidualna, ale czy według was cena abonamentu jest dość przystępna?
Absolutnie się nie zgodziłbym z stwierdzeniem, że WoW nie jest przyjazny dla nowych graczy, zwłaszcza retail. Farmienie transmogów, bitwy petów, wbijanie reputacji po mounty, zrobienie wątków fabularnych, achivy, world eventy (jak w ostatnich 2 tygodniach Halloween), PvP, raidy z raid findera. To wszystko to są typowe rzeczy idealne dla casuali. End game WoWa już dawno przestał się skupiać na raidach, a jak ktoś chce trochę cięższego contentu zasmakować, to może śmiało udać się na mythic+ dungeony, gdzie można zdobyć wcale nie gorsze EQ niż z raidów i to bez konieczności angażowania się w gildie i lizanie tyłków.|Do tego wszystkiego dochodzi również obawa, że poczuję się przytłoczona możliwościami, jakie daje WoW. Tak jak było już pisane wcześniej, gra ma swoje lata i boję się, że mi, jako nowemu graczowi, byłoby się ciężko odnaleźć i nadrobić w jakiś sposób ten czas. Czy według was nie byłoby to problemem, by dopiero teraz zacząć przygodę z WoW'em np. wraz ze znajomym równie nowym w tym świecie?
Z drugiej strony, zastanawiam się też, czy gra mi się po prostu za szybko nie znudzi![]()
Czy znudzi, to już zależy od Ciebie, gra oferuje naprawdę bardzo dużo aktywności, na tyle dużo, że nie da się tego wszystkiego ogarnąć jednocześnie, więc i nie ma sensu próbować.