Bazar - płatność za pomocą Steam Trading Cards

Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

W interesie obu stron jest, by znały cenę oferowanego towaru - gra kosztuję na Bazarze złotówkę, to klient musi w zamian dać karty, które swoją wartością z lekka przekraczają wartość w/w gry ;-)
Trzeba pamiętać, że od ich wartości trzeba odjąć jeszcze myto dla Gejba i devów oraz wziąć pod uwagę ew. czas potrzebny na ich zbycie, w ich potencjalnej, rynkowej cenie :)

Innymi słowy, w treści oferty powinna być tylko widoczna opcja Karty Steam - bez podania ich ilości - reszta to już kwestia dogadania się wymieniających się towarem, jako, że bardziej zyskuje jednak osoba nabywająca w ten sposób grę, przyzwoitym byłoby, gdyby przeliczała wartość gry na karty, w oparciu o ich cenę z zakresu Szybkiej Sprzedaży (via np. Enhanced Steam) z lekką górką, np.

- gra kosztuje 50 groszy;
- w przeliczeniu na karty byłoby to:
3 karty po 0,07 centa;
Co daje (po opłatach rynkowych): 0,15 eurocenta (64 grosze);

i tak samo w przypadku droższych gier - wiadomo, że (chyba) nikt nie będzie wymieniał na karty gry za 20-50 zł; :D

Poza tym fajnie byłoby, gdyby była opcja rodem z Pchlego Targu - Gra za Wydrop Kart ;] Wiadomo, że można coś takiego umieścić w opisie, ale stosowny button wyglądałby bardziej pro ;-)
Wtedy po prostu jedna strona przekazuje klucz do gry, a druga - np. w ciągu 24h - przekazuje karty i dopiero kończą transakcję komentarzami.

Inna sprawa, w obu przypadkach, to aktywny token na Sztimie, bez niego transakcja jest nieomal pozbawiona sensu :D
B3T
Awatar użytkownika
B3T
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

jezeli chcesz zrobic na sile platnosc kartami to chyba tylko ma sens platnosc calym setem , np ktos wystawi gre a ktos zaplaci mu powiedzmy 2 sety kart ....chcociaz i to pewnie bedzie dosc problematyczne bo wartosci setow beda bardzo rozne...ale mozna przyjac zasade ze sprzedajacy zgadza sie na obojetnie jaki pakiet (pakiety kart)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Enhanced Steam + SteamHelper (Liczy wszystko w Ekwipunku i nie tylko) plugin Działają na stronie www.steam.com i to powino w prosty sposób obliczyć Ceny Wszystkie rzeczy co mamy w Ekwipunku i Zgadzam się TomHa Minimalnie Kupujący powinie dać na Górkę bo przeważnie te rzeczy są Ruchome. Przykład 1 karta wartości Dzisiaj 1 Euro jutro po 0,25 Euro centów. Z tymi pluginami będziemy mieli najbardziej aktualnie ceny (ceny zmieniają się wręcz co chwile)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 74 razy
Kontakt:

No ja u siebie, póki co, w opisie zamieszczam info, że można wymienić grę na karty i liczę sobie 1 kartę od każdych 10 groszy!
Jeżeli gra kosztuje 1 zł; to jest to 10 kart, licząc, że sprzedam takie po 0,05 centa sztuka (dla mnie 0,03 centa, po odjęciu myta dla Gejba i devów) to daje to 30 centów po ich sprzedaży, czyli jakieś ~ 1,30 zł;

Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by kupujący mógł złożyć indywidualną propozycję, z typu:

- Hej Ho! Mam droższe karty, np. 5 z tej i tej gry, zapewne Ci się przydadzą, bo brakują Ci do kompletu, itp.

Opcja z jedną kartą za każde 10 groszy, to opcja dla leniuszków / ludzi, którzy nie mają czasu i ochoty szarpać się o każdy grosz, a zależy im jedynie na szybkiej transakcji.

Przydałaby się możliwość dodania dodatkowych parametrów - zakładając, że tego typu forma płatności by się przyjęła - tzn. lista gier, z których to karty nas nie interesują, jako forma rozliczenia ;] Chodzi np. o karty z setów, z których osiągnięty został 5 leveł odznaki, albo te pochodzące z gier zbanowanych na Sztimie, czyli niesprzedawalnych.
To nawet nie musi być jakaś wymyślna opcja, wystarczy opcja dodatkowego (rozszerzonego) opisu, gdzie sam user mógłby sobie zrobić listę gier, z których kart nie chce, a klient w opisie oferty klikałby sobie łącze, np. pt:"Lista nieakceptowalnych kart", po którego kliknięciu wyskakiwałoby okno z listą "zbanowanych" gier, ew. po prostu Zobacz Więcej w opisie.

Sorki, jeśli namieszałem w kwestii "wizualizacji" technikaliów, nie wiem jakby to mogło optymalnie zostać zorganizowane, żeby było czytelne dla wszystkich, a jednocześnie nie wymagało dużych nakładów pracy ze strony programistów, którzy przecież nie pracują za karty sztimowe :D

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Cześć. Mam takie pytanie, a myślę, że ten wątek jest ok, by tu pisać, a nie zakładać specjalnie nowego tematu.
Mam sporo gier, których nie mogę już ani ja aktywować, ani siostra, bo je po prostu mamy. Czy mogę otworzyć temat w dziale sprzedam z kluczami do tych gier w zamian za karty STEAM? Nie są to darmówki, które były i są rozdawane cały czas tylko normalne gry z bundli. Myślę, że jak gra na bazarze stoi za 50 groszy to 2-3 karty za nią to chyba dobra cena. Mi się nie chce wystawiać wszystkiego na bazarze, a mam tego sporo. Szkoda by się to zmarnowało.

Wolę się upewnić czy to byłoby legalne, bo nie chciałbym dostać bana na forum. Jeżeli już ktoś o takie coś pytał to przepraszam, ale nie znalazłem nic.
Z tego co widzę to w dziale sprzedam jest jeden wątek, gdzie ktoś sprzedaje pieniądze z portfelu STEAM.

Miłej soboty! :)
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Master_Santa pisze: Myślę, że jak gra na bazarze stoi za 50 groszy to 2-3 karty za nią to chyba dobra cena. Mi się nie chce wystawiać wszystkiego na bazarze.
Kluczowe jest to, że 90% wszystkich tych gier po 50 groszy kisi się na Bazarze miesiącami/latami, bo te gry nie są nawet tych 50 groszy warte. Ludzie dają promocje typu 2 gry w cenie 3 a większość i tak nie schodzi i słusznie, bo nie są nawet tyle warte. Mi większość gier za 50 groszy nie schodziła, więc porozdawałem na steamgifts.
Ja duble z bundli swego czasu sprzedawałem pewnemu zbanowanemu już forumowiczowi po 20 groszy.
Więc wygodnie założyć "mi się nie chce tego wszystkiego wystawiać" -> jakbyś miał pewność, że Ci wszystko zejdzie to na pewno byś powystawiał, bo skoro masz ich dużo to miałbyś przynajmniej kilkadziesiąt złotych, ale dobrze wiesz, że jest inaczej. Swoją drogą nie chce Ci się wystawiać na Bazarze a chce się bawić w wymiany kartami? To przecież jest bardziej siermiężna robota - wymiany na steamie a w przypadku oszustwa nawet negatywa nie wystawisz.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Masz trochę racji. Wrzucę później wszystkie klucze na jakiegoś wareza, to sobie ludzie aktywują :D
Zablokowany