NieR: Automata
- Podziękował: 402 razy
- Podziękowania: 838 razy
Mnie ciekawi, jak to jest z tą rozdzielczością, bo @streetpunkpl nieco mnie zaniepokoił z tym 1080p. Wtedy to tylko by wersja PS4 pozostała dla mnie, bo grać w 1080p na monitorze 1440p to masakra.
- Podziękował: 61 razy
- Podziękowania: 74 razy
- Kontakt:
OK, tak na szybko, po nieco ponad godzinie gry - w 1080 (na moim configu) na full wypasie (jeno AA mam na 2 ustawiony) stałe i niekaszlące 60 fps
w 1440p już "tylko" ~45 fps
Locka na rozdziałkę nie ma, gra chodzi jak marzenie, do tego wciąga z siłą budyniowego bagna, więc dziękuję za uwagę, wracam do gry!
Aha, bo jednak warto o tym wspomnieć, japoński dubbing syci! Do tego mjuzik w tle i właściwie mógłbym zamurować wejście do swojej krypty, na jakieś 100h, żeby mi baby nie przeszkadzały!
Pozdrawiam!

Locka na rozdziałkę nie ma, gra chodzi jak marzenie, do tego wciąga z siłą budyniowego bagna, więc dziękuję za uwagę, wracam do gry!

Aha, bo jednak warto o tym wspomnieć, japoński dubbing syci! Do tego mjuzik w tle i właściwie mógłbym zamurować wejście do swojej krypty, na jakieś 100h, żeby mi baby nie przeszkadzały!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, o 20:22 przez TomHa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Długo się zastanawiałem, ale w końcu odżałowałem tej bandyckiej ceny. I obym się nie zawiódł. Także rączki już zacieram, aż się w końcu pobierze i tylko martwią te mieszane opinie o optymalizacji na Steamie. Ciekawe jak to będzie w praniu.. 

- Podziękował: 380 razy
- Podziękowania: 518 razy
- Kontakt:
O co chodzi z komunikatem o niewspieraniu automatycznego zapisu? To jak się zachowuje postępy w grze?
Tytuł jak najbardziej prawdziwy, przygodówka w której tylko się pisało bo interfesju nie było.
Trzeba było nie tylko mieć świetnie opanowany angielski ale też sporą wyobraźnię bo choć nie były to chamsko zwichrowane przygodówki Sierry to sporo się napoci człowiek intelektualnie zanim gdzieś zabrnie w Zorku.
Gry od tego studia to mieszania gatunków wszelakich (w mniejszej proporcji niż action RPG) a z tą ścianą tekstu chyba chodziło mu o moment, w którym gra zmienia się w prehistoryczną grę zwaną Zork.
Tytuł jak najbardziej prawdziwy, przygodówka w której tylko się pisało bo interfesju nie było.
Trzeba było nie tylko mieć świetnie opanowany angielski ale też sporą wyobraźnię bo choć nie były to chamsko zwichrowane przygodówki Sierry to sporo się napoci człowiek intelektualnie zanim gdzieś zabrnie w Zorku.

- Podziękował: 0
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
5h pograłem i jest dobrze.
Nie jestem fanem anime ani japońskich gier jednak gra mocno mnie wciągła.
1440p jednak jest YEEEY
Na minus póki co:
- cutscenki renderowane chyba w 20fpsach
- naprawdę dużo irytujących "niewidzialnych ścian" :/
Nie jestem fanem anime ani japońskich gier jednak gra mocno mnie wciągła.
1440p jednak jest YEEEY
Na minus póki co:
- cutscenki renderowane chyba w 20fpsach
- naprawdę dużo irytujących "niewidzialnych ścian" :/

Strasznie wkurzające to było, jeśli dobrze pamiętam nie można było na szybko przewinąć tej ściany po wybraniu złej odpowiedzi i wczytaniu zapisu, bo gra liczyła jak długo są wyświetlone plansze z tekstem, więc jeśli nie minęło dość czasu, to pomimo wyboru prawidłowej opcji, i tak ginąłeś

Jest też poziom który w całości wygląda jak Diablo:
Spoiler:pokaż
- Kontakt:
No gierka wciąga, syci i sprawia najczystszy fun, to jeden z tych preorderów, których nie sposób żałować, nawet jeśli gra za 3 miesiące miałaby dostać przecenę 50%
Mocne 9+/10 i Polecam!

Mocne 9+/10 i Polecam!
Grałem w demo na PS4, widziałem troszkę na YT i to zdecydowanie jedna z tych gier, które muszę ograć. Niestety musi poczekać na swoją kolej, bo pierwszeństwo ma Persona 5. 

- Kontakt:
Byłoby fajnie, gdyby gra się sprzedała dobrze na PC, co może by skusiło wydawcę do wydania poprzednich odsłon serii - rozczytałem się w ostatnim PSX Extreme o tym, co w warstwie fabularnej oferują poprzednie gry z tego uniwersum i chętnie bym je ograł, a z tego co się orientuję, to są do ogrania jedynie na PS3 i X360 ;]
OST - 10/10
Gameplay - 10/10
Optymalizacja - 2/10
Grałem przed instalacją i po tego "legendarnego" patcha i poza normalną rozdziałką to dał on całe g. Pierwszy raz chyba spotykam się z grą, która zżera więcej VRAM im niżej schodzi się z ustawieniami
Nie stwierdziłem zysków FPS, choćby nawet 1 z tym FAR. Żeby było śmieszniej, to największe spadki są w małych pomieszczeniach. Może pamięć mnie zawodzi, ale Rising chodził lepiej chyba.
Naprawdę widać, że ten port zrobili szybko i na kolanie, szczególnie kiedy słyszysz odgłos trofeum z PS4 jak gra ci przyznaje achievementa na sztimie. Normalnie jakby grę po prostu wywali na kompa na emulator i tyle, stąd kosmiczne wymagania.
Pocieszam się tym, że gra dopiero co wyszła więc jest spora szansa naprawy tego wszystkiego
Gameplay - 10/10
Optymalizacja - 2/10
Grałem przed instalacją i po tego "legendarnego" patcha i poza normalną rozdziałką to dał on całe g. Pierwszy raz chyba spotykam się z grą, która zżera więcej VRAM im niżej schodzi się z ustawieniami

Naprawdę widać, że ten port zrobili szybko i na kolanie, szczególnie kiedy słyszysz odgłos trofeum z PS4 jak gra ci przyznaje achievementa na sztimie. Normalnie jakby grę po prostu wywali na kompa na emulator i tyle, stąd kosmiczne wymagania.
Pocieszam się tym, że gra dopiero co wyszła więc jest spora szansa naprawy tego wszystkiego

- Kontakt:
Hmmmm..... u mnie cały czas 60 na liczniku, przychrupnie czasem - raz na godzinę? - jak doczytuje większy obszar jakiś!
Kłopot był tylko z rozdzielczością i tym, że gra odpalała się w oknie i po wyjściu z niej AlTabem, ponownie się okienkowała, co było dość denerwujące, bo często muszę się wydostawać z gry tylnymi drzwiami, na chwilę, by przeczytać maila nowego, albo odpisać komuś, kto nie potrafi poczekać na swoją kolej
A uruchomiłeś ficzery z tego pacza, czy tylko go zainstalowałeś?
Kłopot był tylko z rozdzielczością i tym, że gra odpalała się w oknie i po wyjściu z niej AlTabem, ponownie się okienkowała, co było dość denerwujące, bo często muszę się wydostawać z gry tylnymi drzwiami, na chwilę, by przeczytać maila nowego, albo odpisać komuś, kto nie potrafi poczekać na swoją kolej

A uruchomiłeś ficzery z tego pacza, czy tylko go zainstalowałeś?
Mnie gra za pierwszym razem odpaliła się w oknie w 1600x900, ale jak zmieniłem na 1440p to normalnie obraz wyświetlało - przy kolejnym odpaleniu było już rozciąganie.
Powiem szczerze słabo ten patch wytłumaczony jest, ale "testing" powinien chyba naprawiać fps z tego co zrozumiałem - chociaż mogłem coś źle zrozumieć i chętnie się dowiem, jak to ustawić, żeby normalnie chodziło
bo może są jakieś ukryte ustawienia albo inny "brencz" naprawia.
Ale jest w tym parę wręcz kretyńskich rzeczy, których po Platinum w ogóle się nie spodziewałem, jak chociażby czasami zupełny brak menu albo brak możliwości przeskoczenia niektórych filmików, bo niektóre można, ale innych z jakiegoś powodu już nie. W ogóle trzymanie Q + WSAD + Shift jest średnio wygodne i chyba naprawdę podłącze pada, bo unik/sprint z klawiatury czasami działa, a czasami po prostu postać robi dziwne dwa kroczki w lewo.
Powiem szczerze słabo ten patch wytłumaczony jest, ale "testing" powinien chyba naprawiać fps z tego co zrozumiałem - chociaż mogłem coś źle zrozumieć i chętnie się dowiem, jak to ustawić, żeby normalnie chodziło

Ale jest w tym parę wręcz kretyńskich rzeczy, których po Platinum w ogóle się nie spodziewałem, jak chociażby czasami zupełny brak menu albo brak możliwości przeskoczenia niektórych filmików, bo niektóre można, ale innych z jakiegoś powodu już nie. W ogóle trzymanie Q + WSAD + Shift jest średnio wygodne i chyba naprawdę podłącze pada, bo unik/sprint z klawiatury czasami działa, a czasami po prostu postać robi dziwne dwa kroczki w lewo.
- Kontakt:
Nie wiem, zerknij na dyskusje sztimowe i komenty w sekcji Aktualności (tam zdaje się jest njus o tym paczu) u mnie był tylko problem z oknem i niższą rozdziałką, teraz jest fullscreen i FHD, a przy wieczorku odpalę to to jeszcze w 1440p, bo wczoraj zapomniałem
i zobaczę jak z wydajnością po spatchowaniu! 
Bez pada się chyba nie da w to grać w miarę komfortowo, tak sądzę

Bez pada się chyba nie da w to grać w miarę komfortowo, tak sądzę

W sumie ciekawe jest to, że nieważne jakie ustawienia graficzne się zrobi, czy to low czy high, GPU zawsze pracuje na 100%, a VRAM wariuje w granicach 2-3GB, ale nie ma żadnej różnicy poza jakością obrazu, no i oczywiście +/- paroma FPS. Ale zawsze przy obniżaniu ustawień raczej towarzyszyło mniejsze użycie gpu czy vram, a tu tego nie ma.
Ogólnie coś jest nie tak z tym portem, ale jestem cierpliwy, poczekam na patche, może i ten nieoficjalny usprawnią, że gra będzie chodziła lepiej

Doszedłem ładu tego w końcu - takie to zrobione nieco od

Dziwne to ustawienie, że aż tyle zżera, bo to w sumie nic nie robi

- Podziękował: 6 razy
- Podziękowania: 1 raz
- Kontakt:
Ja sobie pograłem w Nier w okolicach 4 godzin i jedyny problem jaki mam jest z alt+tab jaki opisał kolega TomHa, a tak to nic więcej a nawet powiem że jakoś spadków FPS też nie ma a gram ze wszystkim na max.
Gram na padzie od ps4 i nie mam żadnych problemów a jak grałem na padzie od xklocka to czasami tak jakby wsio działał z opóźnieniem i nie wiem czemu.
Co do samej gry to jest bardzo fajna, oprawa graficzna jet taka sobie ale mi to nie przeszkadza, muzyka jest super i oczywiście głos japoński też jest super
Gram na padzie od ps4 i nie mam żadnych problemów a jak grałem na padzie od xklocka to czasami tak jakby wsio działał z opóźnieniem i nie wiem czemu.
Co do samej gry to jest bardzo fajna, oprawa graficzna jet taka sobie ale mi to nie przeszkadza, muzyka jest super i oczywiście głos japoński też jest super

Również jestem po 4 godzinach w NieR: Automata i jestem zszokowany..
DmC mi nie podeszło, Darksiders mi nie podeszło, generalnie myślałem, że jakiekolwiek HNS mi się już nie spodoba, bo serie tak cenione żadnego wpływu na mnie nie wywarły, a NieR: Automata pomimo ładnej, ale jak na dzisiejsze czasy przeciętnej grafice, pomimo powtarzalności przeciwników i niewidzialnych ścian w wielu miejscach ZACHWYCA.
A zachwyca najbardziej muzyką, klimatem, dialogami, świetnym voiceactingiem, satysfakcjonującą walką i jeszcze raz genialnym soundtrackiem.
W końcu jakiś HNS, który wychodzi poza ramy swojego gatunku.
Jeszcze te 60 PFS powoduje, że gra ma świetną płynność, trochę jak na dopingu to wygląda.
Ciężko by mi teraz było zagrać w 30 FPS w tego typu grę.
DmC mi nie podeszło, Darksiders mi nie podeszło, generalnie myślałem, że jakiekolwiek HNS mi się już nie spodoba, bo serie tak cenione żadnego wpływu na mnie nie wywarły, a NieR: Automata pomimo ładnej, ale jak na dzisiejsze czasy przeciętnej grafice, pomimo powtarzalności przeciwników i niewidzialnych ścian w wielu miejscach ZACHWYCA.
A zachwyca najbardziej muzyką, klimatem, dialogami, świetnym voiceactingiem, satysfakcjonującą walką i jeszcze raz genialnym soundtrackiem.
W końcu jakiś HNS, który wychodzi poza ramy swojego gatunku.
Jeszcze te 60 PFS powoduje, że gra ma świetną płynność, trochę jak na dopingu to wygląda.

Ciężko by mi teraz było zagrać w 30 FPS w tego typu grę.
- Podziękował: 63 razy
- Podziękowania: 36 razy
- Kontakt:
Na aledrogo sa po 188zl z przesylka ale faktycznie dziwne ze tak podrożało. Ja w wrześniu dałem 140 zl. Ostatnio sporo gier kupilem od sprzedawców co mają darmową przesyłkę plus wykorzystywałem kupony na zniżkę 20zl za monety co się dostaje za zakupy. Wszystko płaciłem kartą kredytową dzięki czemu monet było więcej 

- Podziękował: 47 razy
- Podziękowania: 67 razy
- Kontakt:
Problemy są już od premiery. Gra schodzi jak ciepłe bułeczki więc nie ma co się dziwić. Natomiast bez problemu kupisz ją w sklepie wydawcy ale tam cena to już 70 € za samo pudło.