Złote dziecko
http://maritrafilms.blogspot.com/2016/0 ... -1986.html
Najnowszy Kapitan Ameryka

http://maritrafilms.blogspot.com/2016/0 ... -2016.html
Czyli co, jest początkujący, bo ma dwa filmy? OK, ale gdzie tutaj jest jakiś związek przyczynowo skutkowy zapoczątkowany tym "bo"? Gdybyś to rozłożył na dwa zdania albo chociaż dodał coś z stylu, bo w swoim portfolio ma wyłącznie dwa filmy. Poza tym, stał za stołkiem czy siedział na stołku?Za stołkiem reżyserskim stał James Watkins, który jest początkującym reżyserem, bo w swoim portfolio ma jeszcze "Kobietę w czerni" z Danielem Radclifem w roli głównej i "Eden Lake", w której grał Michael Fassbender.
Yyyyyyy? To zdanie rozwaliło mnie na łopatkiMichael Mason( w tej roli Richard Meddewn) jest bardzo sprytnym kieszonkowcem i pewnego dnia gdy obrabia pewną kobietę, która miała w torbie bombę.
Spacja + przecinki + "była skryta", odnosząca się zapewne do bomby, co nie jest jasne + wybuch, w którym zginęło 4 ludzi (chociaż lepiej napisać czworo).On nie wiedząc o tym(bo była skryta w miśku) biorąc co cenne wyrzucił ta torbę do kosza i spowodował wybuch, gdzie zginęło 4 ludzi.
"Tą sprawą", a o żadnej sprawie nie było jeszcze mowy, więc zaimek do wyrzucenia. Znowu niepoprawne "gdzie" (abstrahując od tego, że powtórzenie). Przymiotnik francuska winien być pisany małą literą.W tym momencie tą sprawą zajęło się CIA, gdzie sprawę prowadzi Sean Briar (Idris Elba) oraz Francuska policja, która łączy go ze sprawą tajemniczych faszystowskich zamachowców.
Nie no, nie ma problemuEmkas pisze: Skoro już chwalisz się blogaskiem regularnie, to postanowiłem zerknąć na recenzję Dnia Bastylii.
Wyglądu się nie czepiam, bo nie każdy musi się od razu znać na grafice, CSS-ach itp. (chociaż wygląda kiepsko). Za to treść... Czyta się ciężko. Nie raz, nie dwa ludzie pisali tutaj, że dobrze jest żeby tekst poleżał sobie trochę w jakimś notatniku, a potem warto do niego wrócić, poprawić i dopiero opublikować. Wydaje mi się, że nie stosujesz się do tej zasady.
Pozwolę sobie przytoczyć kilka zdań:Czyli co, jest początkujący, bo ma dwa filmy? OK, ale gdzie tutaj jest jakiś związek przyczynowo skutkowy zapoczątkowany tym "bo"? Gdybyś to rozłożył na dwa zdania albo chociaż dodał coś z stylu, bo w swoim portfolio ma wyłącznie dwa filmy. Poza tym, stał za stołkiem czy siedział na stołku?Za stołkiem reżyserskim stał James Watkins, który jest początkującym reżyserem, bo w swoim portfolio ma jeszcze "Kobietę w czerni" z Danielem Radclifem w roli głównej i "Eden Lake", w której grał Michael Fassbender.
Yyyyyyy? To zdanie rozwaliło mnie na łopatkiMichael Mason( w tej roli Richard Meddewn) jest bardzo sprytnym kieszonkowcem i pewnego dnia gdy obrabia pewną kobietę, która miała w torbie bombę.![]()
Następne zdanie:Spacja + przecinki + "była skryta", odnosząca się zapewne do bomby, co nie jest jasne + wybuch, w którym zginęło 4 ludzi (chociaż lepiej napisać czworo).On nie wiedząc o tym(bo była skryta w miśku) biorąc co cenne wyrzucił ta torbę do kosza i spowodował wybuch, gdzie zginęło 4 ludzi.
"Tą sprawą", a o żadnej sprawie nie było jeszcze mowy, więc zaimek do wyrzucenia. Znowu niepoprawne "gdzie" (abstrahując od tego, że powtórzenie). Przymiotnik francuska winien być pisany małą literą.W tym momencie tą sprawą zajęło się CIA, gdzie sprawę prowadzi Sean Briar (Idris Elba) oraz Francuska policja, która łączy go ze sprawą tajemniczych faszystowskich zamachowców.
I może tyle, bo jestem dopiero w drugim akapicie (pierwszym, jeśli wyrzucić cytat z Wikipedii). Poza tym masa błędów redaktorskich (twarde spacje, brak spacji, brak kropki) i stylistycznych. Nie ma tylko ortografów, a przynajmniej ja nie zauważyłem, ale dzisiaj to zasługa przeglądarki albo office'a. Chyba, że liczyć np. braki liter: "Poza tym co podałem wcześnie".
Odpowiadając na pytanie z recenzji, nie, nie razi mnie długi cytat, ale prawie wszystko inne
PS. To nie jest wypowiedź, która ma Cię "zmieszać z błotem" albo hejtować (bo przecież teraz każda nawet najbardziej konstruktywna krytyka to hejt, nic innego). Raczej zachęcić do tego żeby poza filmem (i grami rzecz jasna) sięgnąć jeszcze po książkę i poprawić warsztat. Gdybym był bardziej złośliwy powiedziałbym, że zbudować jakikolwiek warsztat.
Inaczej większość użytkowników będzie pewnie reagować tak jak ja teraz. Przeczytałem jeden tekst i na więcej ochoty nie mam.