PC i monitor - 2500 zł

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Cenowo też koło 20%(przy nowych). Jeżeli autorowi zależy przede wszystkim na wydajności to można szukać używaną płytę główną z prockiem oraz do tego używaną np. 770/770ti :) Jeżeli woli nowy sprzęt to obecna konfiguracja moim zdaniem za te pieniądze jest dobra.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 87 razy
Kontakt:

To zależy - najbardziej zależałoby mi na możliwie najlepszym wyśrodkowaniu czynników: ceny i wydajności. Tu właśnie widzę szansę w zakupie używanej karty graficznej.

Na Allegro widzę również używane R9 280 za ok. 700 zł. To dobra cena (bo rzekomo konkurent GTX 960)?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

konkurentem to jest 280x, albo raczej 380. Za niewiele wiecej niż 700 to latały używane radki 290 i to byłby dobry wybór
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

r9 280 jest strasznie prądożerna. 960 wypada pod tym względem niemal 2 razy lepiej.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

To poobserwuję Allegro względem używanych GPU. A odnośnie pozostałych elementów PC postaram się rozpisać jeszcze jakieś alternatywne możliwości.

Tymczasem w razie kolejnych wskazówek chętnie poczytam :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

uwielbiam te gotowe konfigurację

Zasilacz 500W (cichy wentylator 12cm) - na pewno bedzie firmowy...
Obudowa Midi tower - piękna nie ma co, na pewno dobrze zapewnia rozprowadzanie ciepła itd
do tego płyta główna najtańsza z możliwych, nic nie rozbudujesz bo chociażby są tylko 2 sloty na ram.
dalej w treści wymieniają DirectX 11 oraz DirectX 12 - to może już nawet i directx 13??

Nie dla gotowych zestawów a tym bardziej z allegro
IllestAlexander pisze: To poobserwuję Allegro względem używanych GPU. A odnośnie pozostałych elementów PC postaram się rozpisać jeszcze jakieś alternatywne możliwości.

Tymczasem w razie kolejnych wskazówek chętnie poczytam :)
przeszukaj forum pclab i dział sprzedaż, można znaleźć używane podzespoły w świetnych cenach
heros
Awatar użytkownika
heros
Podziękowania: 0

sam może kupić osobno zestaw i złożyć
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Również jestem nastawiony sceptycznie do gotowych zestawów z Allegro – niemniej dzięki za propozycję. Natomiast forum PCLab nie obserwowałem wcześniej – dzięki (rzeczywiście widziałem kilka niezłych ofert).

Nastąpiła zmiana w kwestii obudowy - wybrałem SilentiumPC Gladius M35.

Kwestia kart graficznych nie napawa optymizmem. Z używek w cenie ok. 700 zł widziałem znikome sztuki GTX 960 a za ok. 750 zł R9 280x - większość niestety bez gwarancji. Pozostałe wymieniane karty już dużo drożej.

Na co najbardziej zwracać uwagę lub o co pytać przy chęci kupna używanej GPU?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

IllestAlexander pisze: Również jestem nastawiony sceptycznie do gotowych zestawów z Allegro – niemniej dzięki za propozycję. Natomiast forum PCLab nie obserwowałem wcześniej – dzięki (rzeczywiście widziałem kilka niezłych ofert).

Nastąpiła zmiana w kwestii obudowy - wybrałem SilentiumPC Gladius M35.

Kwestia kart graficznych nie napawa optymizmem. Z używek w cenie ok. 700 zł widziałem znikome sztuki GTX 960 a za ok. 750 zł R9 280x - większość niestety bez gwarancji. Pozostałe wymieniane karty już dużo drożej.

Na co najbardziej zwracać uwagę lub o co pytać przy chęci kupna używanej GPU?
jak na tą chwilę wygląda cały zestaw?

akurat 960 i 280x to już są karty którym gwarancję w tym roku się kończą niestety, ale nie znaczy to że karta kolejnych kilku lat nie popracuję. Jeśli chodzi o radeony trzeba uważać czy nie były używane do kopania kryptowaluty
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

To teraz tylko szukać okazji na kartę graficzną, 960 powinna być ok.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Kilka pytań:
- czy warto dołożyć kilkanaście złotych np. do MSI B85M-G43 (podstawowa różnica to kilka portów więcej – czy z praktycznego punktu widzenia może mi się to przydać w przypadku przeciętnych - w większości czasu - potrzeb)?
- nie mylę się myśląc, że w przypadku pamięci RAM nie ma co szukać więcej i Crusial Ballistix Sport będzie w porządku a przy zakupie np. Kingston HyperX Fury zyskuję jedynie bardziej efektowny wygląd (i gorsze opóźnienie?)?
- może mieliście możliwość użytkowania monitora Acer G227HQLABID? Szukam alternatywy dla LG - może przychodzi Wam go głowy jeszcze jakiś tani monitor z IPS do 500 zł?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

IllestAlexander pisze: Kilka pytań:
- czy warto dołożyć kilkanaście złotych np. do MSI B85M-G43 (podstawowa różnica to kilka portów więcej – czy z praktycznego punktu widzenia może mi się to przydać w przypadku przeciętnych - w większości czasu - potrzeb)?
- nie mylę się myśląc, że w przypadku pamięci RAM nie ma co szukać więcej i Crusial Ballistix Sport będzie w porządku a przy zakupie np. Kingston HyperX Fury zyskuję jedynie bardziej efektowny wygląd (i gorsze opóźnienie?)?
- może mieliście możliwość użytkowania monitora Acer G227HQLABID? Szukam alternatywy dla LG - może przychodzi Wam go głowy jeszcze jakiś tani monitor z IPS do 500 zł?
jeśli nie potrzebujesz złącza cyfrowego (spdif) to pozostań przy gigabyte, wystarczy, ewentualnie może asrock?
http://www.morele.net/plyta-glowna-asro ... o4-581431/

Ballistixy przy tym zestawie w zupełności wystarczą
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

@OP

Jak chcesz, to tutaj są testy tych dwóch płyt => MSI Gigabyte. Gigabyte przeszła od tego czasu rewizję i ma bardziej "tandetne" radiatory na sekcji zasilania. Ale za to MSI nie ma ich w ogóle.

Pamięć to byle miała 1600 Mhz i jak najniższe CL. Więc "brzydsze" Ballistix z CL9 są lepsze od "ładniejszych" Fury z CL10.

Co do monitora, to się nie wypowiadam, bo nie wiem.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

To może lepiej nie będę już więcej kombinował przy płycie głównej i RAM – dzięki :)

W dniu dzisiejszym zamówiłem pierwsze komponenty: procesor i5 4460 za 728 zł i dysk SSD Transcend 370s 128 GB za 207 zł.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Co do karty graficznej to wiadomo ze zawsze lepiej mieć gwarancję. Tyle że kiedyś ponad dwa lata jechałem na używce i było ok, a jak kupiłem R9 280x to padła po ok 8 miesiącach. Skończyło się na całkowitej gwarancyjnej* wymianie karty na inny model, bo była nie do naprawy a sklep nie był w stanie dostarczyć nowej.

*Swoją drogą całkiem nieźle na tym wyszedłem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Szczerze mówiąc celowałbym w tą 960 tkę.
Zablokowany