Humble Choice – temat ogólny

Paczki gier z grami indie i nie tylko
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 286 razy
Podziękowania: 90 razy
Kontakt:

Sprzedałem na bazarze Forgive me Father 2 i klops, bo nie da się wygenerować klucza... Także uważajta. Spróbuję napisać do supportu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

Z czystej ciekawości, bo co najmniej raz w miesiącu pojawia się temat, że ktoś nie może wygenerować klucza. Dlaczego nie odsłonicie ich od razu i nie wkleicie sobie chociażby do Notatnika?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2024, o 00:32 przez Haazheel, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post:
Bury Zenek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 286 razy
Podziękowania: 90 razy
Kontakt:

Haazheel pisze: 8 lis 2024, o 00:14 Z czystej ciekawości, bo co najmniej raz w miesiącu pojawia się temat, że ktoś nie może wygenerować klucza. Dlaczego nie odsłonicie ich od razu i wkleicie sobie chociażby do Notatnika?
A czy klucze nie powinny być przydzielane ilościowo do zakupionych bundli? Prościej mówiąc tyle ile się sprzedało bundli tyle kluczy powinno być.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Cypek pisze: 8 lis 2024, o 00:23 A czy klucze nie powinny być przydzielane ilościowo do zakupionych bundli? Prościej mówiąc tyle ile się sprzedało bundli tyle kluczy powinno być.
Powinny, temu nie zaprzeczam, no ale powszechną wiedzą jest, że nie są, więc lepiej się zabezpieczyć, zwłaszcza że jest to tak proste.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Haazheel pisze: 8 lis 2024, o 00:14 Z czystej ciekawości, bo co najmniej raz w miesiącu pojawia się temat, że ktoś nie może wygenerować klucza. Dlaczego nie odsłonicie ich od razu i nie wkleicie sobie chociażby do Notatnika?
Akurat jest jeden powód: bo jak wygenerujesz od razu klucza ale go nie zużyjesz tylko wkleisz do notatnika, to gdy w międzyczasie devowi odbije palma i anuluje tego klucza zostaniesz na łasce supportu HB.
A oni mogą arbitralnie stwierdzić że ponieważ już odkryłeś dawno temu (nikt nie wie ile dawno jest wystarczająco dawno) i nic z tym nie zrobią.

Przypadki rzadkie, ale potwierdzone. Także i z własnego, osobistego doświadczenia.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Czyli sytuacja WIN-WIN dla DumbleKundle, a konsument jak zwykle głęboko w zadzirata. Bo jak nie odkryjesz od razu, to zaraz nie będą dostępne i na niektóre klucze trzeba czekać miesiącami. A i tak nie masz pewności, że je uzupełnią (patrz We should talk z Easy-going Games: Whitethorn Showcase i wcześniejszych. 18 miesięcy i więcej...) A jak odkryjesz i się okażą wadliwe po jakimś czasie, to uznają cię za scammera, wyłudzacza i złodzieja... Bo się spinasz o kluczyk za parę zyla, a oni obracają milionami...
Już tyle było napisane, że szkoda strzępić.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 93 razy
Podziękowania: 96 razy
Kontakt:

Haazheel pisze: 8 lis 2024, o 00:14 Z czystej ciekawości, bo co najmniej raz w miesiącu pojawia się temat, że ktoś nie może wygenerować klucza. Dlaczego nie odsłonicie ich od razu i nie wkleicie sobie chociażby do Notatnika?
Bo po zakupie klucz nie zawsze jest. Ostatni monthly z autopay i połowy bundla nie miałem i to zaledwie 2-3 godziny po zakupie.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Sprawdziłem u siebie, że do dwóch gier, w które chciałem mocno zagrać, nie mam kluczy:
Ozymandias: Bronze Age Empire Sim z kundla, z 2023 roku,
Jusant z 2024 roku.
...bida z nędzą...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Kuwejt pisze: 8 lis 2024, o 21:22 Sprawdziłem u siebie, że do dwóch gier, w które chciałem mocno zagrać, nie mam kluczy:
Jusant z 2024 roku.
Ten Jusant to z zeszłego miesiąca to może i szybko uzupełnią, ale ten Ozymandias, uuu....
Ja czekałem chyba z ponad rok na jakiegoś kluczyka do DLC z EUIV
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Kuwejt pisze: 8 lis 2024, o 21:22 Sprawdziłem u siebie, że do dwóch gier, w które chciałem mocno zagrać, nie mam kluczy:
Jusant z 2024 roku.
...bida z nędzą...
Podrzucę Ci na PW kod na Jusant, bo nikt tego ze znajomych nie chce, a u mnie się marnuje, bo już przeszedłem. Jak dostaniesz swój, to najwyżej komuś rozdasz dalej ;P
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 2):
KuwejtMDA
Awatar użytkownika
Robin Hood

lewriczin pisze: 8 lis 2024, o 14:50 Akurat jest jeden powód: bo jak wygenerujesz od razu klucza ale go nie zużyjesz tylko wkleisz do notatnika, to gdy w międzyczasie devowi odbije palma i anuluje tego klucza zostaniesz na łasce supportu HB.
A oni mogą arbitralnie stwierdzić że ponieważ już odkryłeś dawno temu (nikt nie wie ile dawno jest wystarczająco dawno) i nic z tym nie zrobią.
Raz mi się coś takiego zdarzyło, wydaje mi się jednak, że było to z Fanaticalem i że koniec końców otrzymałem zapasowy klucz. W każdym razie prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest o wiele niższe niż tego, że zabraknie kluczy, więc mimo wszystko warto je sobie od razu poodkrywać i skopiować w bezpieczne miejsce (co w sumie nawet nie jest konieczne, raz odkryty klucz jest przecież widoczny w historii zamówień).

Żeby nie było, nie bronię tutaj Humble Bundle, bo patrząc chociażby na ten temat, takie sytuacje zdarzają się stosunkowo często, no ale zabezpieczyć się przed nimi jest naprawdę bardzo prosto i nie wymaga to żadnego wysiłku.
Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post (w sumie 2):
QuoyqueBury Zenek
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

W każdym razie prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest o wiele niższe niż tego, że zabraknie kluczy, więc mimo wszystko warto je sobie od razu poodkrywać i skopiować w bezpieczne miejsce
Co do prawdopodobieństwa to zapewne masz rację.
Ale pod uwagę trzeba też brać wagę wydarzenia danego prawdopodobieństwa.
Bo jak dostaniesz w łeb dezaktywowanym kluczem z notatnika po "za długim czasie" to na amen.
A brak kluczy do odkrycia potrafi być upierdliwy i długi ale koniec końców uzupełniają.
...no chyba że...
(co w sumie nawet nie jest konieczne, raz odkryty klucz jest przecież widoczny w historii zamówień).
Wohoho, mój przyjacielu, w historii zamówień to masz kupione całe bundle.
A już parę razy się zdarzało w HB, że gierka sobie po jakimś czasie z bundelka znikała w ogóle :D
"Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz"
A szczytem wszystkiego było potem gdy taka zniknięta gierka po roku czy dwóch wróciła.... do sprzedaży w innym bundlu :D

ps. żeby nie było: ja się też staram mimo wszystko od razu odkrywać i do notatniczka. Ale dobrze żeby każdy miał świadomość wszystkich plusów i minusów.
Awatar użytkownika
Robin Hood

lewriczin pisze: 9 lis 2024, o 13:35 Wohoho, mój przyjacielu, w historii zamówień to masz kupione całe bundle.
No ale po kliknięciu na bundla przenosi Cię do strony z kluczami (patrz obrazek nr 1), ewentualnie możesz sobie wejść w zakładkę "Keys & Entitlements", gdzie masz po prostu listę przypisanych do konta kluczy (patrz obrazek nr 2), no chyba że i stamtąd jakieś tytuły po cichu znikają :) Choć osobiście polecam kilkukrotne odświeżenie obu stron, bo działają mocno średnio, mi przykładowo pokazało jako najnowszy zakup bundle sprzed pół roku, tak samo zresztą było z kluczami :D

Obrazek

Obrazek
lewriczin pisze: 9 lis 2024, o 13:35 ps. żeby nie było: ja się też staram mimo wszystko od razu odkrywać i do notatniczka. Ale dobrze żeby każdy miał świadomość wszystkich plusów i minusów.
Jak najbardziej, im większa świadomość wśród użytkowników, tym mniejsza częstotliwość postów z gatunku "chciałem odkryć klucz i już go nie było", być może uda się przerwać trwającą passę co najmniej jednego tego typu posta na miesiąc :E
Bury Zenek
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Haazheel pisze: 10 lis 2024, o 01:32 No ale po kliknięciu na bundla przenosi Cię do strony z kluczami (patrz obrazek nr 1),
Zastanawiam się czy i jak bardzo za tą łopatologię powinienem się obrazić :E
Pisałem właśnie w kontekście tego że wg humble płacisz zawsze za całego bundla więc "póki masz kupionego bundla to wszystko jest ok... a to że czasem coś w nim znika albo się nie pojawia (np. niektóre regiony czasem nie mają dostępnej którejś pozycji od początku) to nic nie zmienia"
A że kluczyki mogę sobie podejrzeć również i tam, to dziękuję, zauważyłem to (już z jakieś kilka lat temu) ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood

lewriczin pisze: 10 lis 2024, o 13:59 A że kluczyki mogę sobie podejrzeć również i tam, to dziękuję, zauważyłem to (już z jakieś kilka lat temu) ;)
Tak czułem, że każdy, kto kupił na HB więcej niż trzy bundle będzie wiedział, co i jak, ale nie takie rzeczy się zdarzały, swojego czasu sprzedałem znajomość jednej z absolutnie podstawowych mechanik w pewnej bardzo znanej grze z gatunku MOBA znajomemu, który wówczas grał w nią od lat na bardzo wysokim poziomie (turnieje e-sportowe, a nawet fizyczne nagrody od wydawcy za bycie w top 100 serwera), także nigdy nie wiadomo :D
lewriczin
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0
Kontakt:

Czy da się jakoś sprawdzić, czy klucz z HB został zużyty bez "ryzyka", że gra dopisze się do Steama? (wysłałem znajomemu giftlinka, ale nie odpisał mi, czy z niego skorzystał, a drugi znajomy by chciał tę grę i kminię... być może pytanie głupie i dostałem jakiejś mgły umysłowej xD)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 29 razy
Kontakt:

Twelve_Hawks pisze: 12 lis 2024, o 16:17 Czy da się jakoś sprawdzić, czy klucz z HB został zużyty bez "ryzyka", że gra dopisze się do Steama? (wysłałem znajomemu giftlinka, ale nie odpisał mi, czy z niego skorzystał, a drugi znajomy by chciał tę grę i kminię... być może pytanie głupie i dostałem jakiejś mgły umysłowej xD)
Nie sądzę, by było to możliwe, zawsze zostaje opcja z udaniem się na tutejszy Bazarek i szarpnięcie się na dodatkową kopię dla kolegi.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Twelve_Hawks pisze: 12 lis 2024, o 16:17 Czy da się jakoś sprawdzić, czy klucz z HB został zużyty bez "ryzyka", że gra dopisze się do Steama? (wysłałem znajomemu giftlinka, ale nie odpisał mi, czy z niego skorzystał, a drugi znajomy by chciał tę grę i kminię... być może pytanie głupie i dostałem jakiejś mgły umysłowej xD)
Akurat w wypadku giftlinka z HB, TEORETYCZNIE można by spróbować.
Po prostu wklej sobie tego wydanego giftlinka do swojej przeglądarki (może dla pewności lepiej nie takiej gdzie logujesz się na swoim koncie HB) i zasadniczo scenariusze powinny być dwa:
1. giftlink został wykorzystany i dostaniesz komunikat że był claimed czyli jasna sprawa
2. dostaniesz komunikat o tym że ktoś ci przesłał gifta z grą, z pytaniem na jaki adres mailowy ci go przesłać
W tym przypadku możesz
a) wysłać na jakiegoś swojego maila (znów chyba lepiej żeby to nie był twój normalny mail z konta HB) i tam dostaniesz dalsze kroki realizacji czyli odkrycia faktycznego klucza steam którego będziesz mógł przesłać komuś dalej
b) albo nawet jeśli ufasz 100% temu drugiemu nowemu znajomemu to jego email i on się tym zajmie

W przypadku nr 2 oczywiście zdajesz sobie sprawę że potem będziesz świecił oczami gdy się twój pierwszy znajomy obudzi i stwierdzi że mu link nie działa.

Podkreślam jeszcze raz teoretycznie bo sam tego nigdy tak nie robiłem, ale powinno pójść.
Za ewentualne wszelkie możliwe straty nie odpowiadam :p
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Twelve_Hawks
pst
Awatar użytkownika
pst
Robin Hood
Podziękował: 124 razy
Podziękowania: 40 razy
Kontakt:

też miałem sytuacje, że nie wygenerowało mi klucza bo niby nie było i najlepsze jest to, że jak napisałem do supportu to praktycznie od razu dostałem, także dziwne to.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Dostałem maila przed momentem od HB:
"Keys are now in stock for October 2024 Humble Choice"
tłumaczenie:
"Klucze do Humble Choice na październik 2024 r. są już dostępne"
Sprawdziłem, że klucz do gry Jusant pojawił się!
ODPOWIEDZ